Τον περασμένο Νοέμβρη, οι εκπρόσωποι της Euroleague και της FIBA δεν κατάφεραν να βρουν τη χρυσή τομή και το ρήγμα στις σχέσεις των δυο ενώσεων οριστικοποιήθηκε. Εκείνη τη χρονική στιγμή, η Euroleague βγήκε νικήτρια από τη διαμάχη, αφού οι εκπρόσωποι των μεγάλων ομάδων της Ευρώπης αποφάσισαν να πουν όχι στη FIBA και στην πρόταση για συμμετοχή τους στο υπό ίδρυση «Basketball Champions League», μια διοργάνωση αντίστοιχη με το Champions League του ποδοσφαίρου.
Για να δελεάσει τις ομάδες, η FIBA είχε υποσχεθεί έσοδα που θα έφταναν τα 33.000.000 ευρώ, χωρίς όμως να καταφέρει να εγγυηθεί για τη σταθερότητα αυτών των εσόδων. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με τη συμφωνία χορηγίας της Euroleague με την πολυεθνική «IMG», στην οποία αναφέρονται ετήσια έσοδα 36.000.000 ευρώ, με προοπτική να ανέβουν στα 49.000.000 ευρώ στη διάρκεια της δεκαετίας, οδήγησε τις ομάδες στην αγκαλιά της Euroleague. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι αυτές οι ομάδες είναι πάνω απ’ όλα καπιταλιστικές επιχειρήσεις που έχουν σαν πρώτο και κύριο στόχο το κέρδος και κατά συνέπεια συμπορεύονται με όποιον τους δώσει τα περισσότερα.
Από το Νοέμβρη ως σήμερα πέρασε πολύ καιρός και τα δεδομένα αλλάζουν, αφού -όπως όλα δείχνουν- η FIBA δεν κάθισε με σταυρωμένα χέρια. Εχοντας εξασφαλίσει ότι έχει με το μέρος της τη συντριπτική πλειοψηφία των εθνικών ομοσπονδιών, αποφάσισε να προχωρήσει στην ίδρυση του «Basketball Champions League», έστω με τη συμμετοχή ομάδων μικρότερου βεληνεκούς σε σχέση με αυτές που συμμετέχουν στην Euroleague, και στη θέσπιση προκριματικών αγώνων των εθνικών ομάδων για τη συμμετοχή τους στις διοργανώσεις της ηπείρου τους (π.χ. Ευρωμπάσκετ) και στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα μπάσκετ. Οι δυο αυτές κινήσεις της FIBA της έχουν δώσει την πρωτοβουλία των κινήσεων και έχουν στριμώξει τους αντιπάλους της.
Καταρχάς, κατάφερε να αποκτήσει σημαντικά ερείσματα στα εθνικά πρωταθλήματα, αφού οι ομάδες που θα συμμετάσχουν στο μπασκετικό Champions League θα την εκπροσωπούν και θα προσπαθούν να προωθήσουν τα δικά της συμφέροντα. Ταυτόχρονα, από τα φράγκα που θα κερδίσουν οι ομάδες, ακόμα και αν είναι λιγότερα από αυτά που κερδίζουν αυτές που συμμετέχουν στη διοργάνωση της Euroleague, θα κλείσει η ψαλίδα της διαφοράς ανάμεσα στις ομάδες της πρώτης και της δεύτερης ταχύτητας.
Περισσότερα φαίνεται να είναι τα κέρδη της FIBA από τη θέσπιση των προκριματικών αγώνων για τις εθνικές ομάδες, κατά τα πρότυπα του ποδοσφαίρου. Η απόφαση αυτή αναμένεται να ανανεώσει το ενδιαφέρον των φιλάθλων για το μπάσκετ, αφού οι αγώνες των εθνικών ομάδων θα είναι περισσότεροι και συχνότεροι, ενώ ταυτόχρονα θα δημιουργήσει προβλήματα στις διοργανώσεις της Euroleague, οι οποίες θα πρέπει να σταματούν κατά τη διάρκεια διεξαγωγής των προκριματικών αγώνων. Οι παίχτες θα πρέπει να συμμετέχουν στους αγώνες των εθνικών ομάδων και όσοι αρνηθούν θα κινδυνεύουν με τιμωρία.
Αν και η υλοποίηση του σχεδιασμού της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας έχει οριστεί για την αγωνιστική περίοδο 2016-17, η πίεση της FIBA προς τη Euroleague γίνεται αισθητή από τώρα. Μπροστά στην κατάσταση που διαμορφώνεται, οι επικεφαλής της Λίγκας αποφάσισαν να προσφύγουν στα αρμόδια όργανα της ΕΕ και να ζητήσουν τη συνδρομή τους για να αντιμετωπίσουν τη FIBA. Στην ανακοίνωσή της η Λίγκα τονίζει: «Η Ευρωλίγκα προχώρησε σε καταγγελία στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατά της FIBA και της FIBA Europe ως αποτέλεσμα των συνεχών πιέσεων που υφίστανται οι ευρωπαϊκοί σύλλογοι από την ευρωπαϊκή ομοσπονδία μαζί με τις εθνικές ομοσπονδίες, με σκοπό να αναγκαστούν να αποσύρουν τη συμμετοχή τους στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις που από το 2000 οι ίδιοι οι σύλλογοι διευθύνουν μέσω της Ευρωλίγκας. Η καταγγελία αναφέρει τις απαράδεκτες και παράνομες απειλές και πιέσεις που η FIBA και οι ομοσπονδίες-μέλη της κάνουν εναντίον των συλλόγων, παικτών και διαιτητών, προκειμένου να τους αναγκάσουν να εγκαταλείψουν την Ευρωλίγκα και το Eurocup και να λάβουν μέρος στις διοργανώσεις της FIBA. Στόχος της αγωγής είναι να εξασφαλίσει ότι οι σύλλογοι, παίκτες και διαιτητές θα μπορούν ελεύθερα να αποφασίσουν τις διοργανώσεις που θεωρούν κατάλληλες για να λάβουν μέρος, χωρίς να υπόκεινται σε απειλές ή πιέσεις».
Από την ανακοίνωση είναι φανερό ότι η FIBA έχει το πάνω χέρι στις εξελίξεις και με τη βοήθεια των εθνικών ομοσπονδιών έχει «στριμώξει» τη Euroleague που βρίσκεται σε συνεχή άμυνα. Μέχρι αυτή τη στιγμή, βέβαια, η Euroleague έχει ένα σημαντικό όπλο υπέρ της, αφού μπορεί να εξασφαλίσει περισσότερα φράγκα για τις ομάδες που θα παραμείνουν πιστές σ’ αυτή. Οσο υπερέχει σ’ αυτό το σημείο θα μπορεί να αντέχει στην πίεση και να συνεχίζει την αυτόνομη πορεία της ελπίζοντας ότι με τη βοήθεια της ΕΕ θα αντιστρέψει εκ νέου τα δεδομένα. Σε διαφορετική περίπτωση, θα αναγκαστεί να συρθεί σε συνθηκολόγηση με τη FIBA.
Κος Πάπιας
papias@eksegersi.gr
Τσακίστε τον καπιταλισμό! Μετά από 85 χρόνια στην αγορά, το SANTE αποσύρεται από την κυκλοφορία, λόγω χαμηλών πωλήσεων. Τα κέρδη της πολυεθνικής Philip Morris πάνω από το τσιγάρο που έγινε θρύλος.