► Σε προηγούμενο φύλλο είχαμε αναφερθεί στην υπόθεση του τεξανού ποδηλάτη Λανς Αρμστρονγκ. Το αθλητικό σταρ σίστεμ είχε αναδείξει τον συγκεκριμένο αθλητή σε σύμβολο ανθρώπινης δύναμης και θέλησης, εξαιτίας των μεγάλων αθλητικών επιδόσεων που πέτυχε στην καριέρα του, μετά το αίσιο τέλος που είχε η περιπέτεια με την υγεία του (είχε καρκίνο με μεταστάσεις και κατάφερε με χημειοθεραπείες να τον ξεπεράσει και να επιστρέψει στους αγώνες). Αμέσως μετά την ανακοίνωση του αθλητή ότι θα αποσυρθεί από την ενεργό δράση, όλα άλλαξαν, αφού κατηγορήθηκε ότι είχε κάνει χρήση απαγορευμένων ουσιών και το πόρισμα της σχετικής έρευνας κατέληξε στην ενοχή του και στην αφαίρεση όλων των τίτλων που είχε κερδίσει. Επανερχόμαστε στο θέμα απ’ αφορμή τις δηλώσεις του Τζόι Μπάρτον (διεθνής άγγλος ποδοσφαιριστής της ΚΠΡ, που πρόσφατα πήρε μεταγραφή στη Μαρσέιγ) στην προσωπική του ιστοσελίδα.
Ο Μπάρτον, σχολιάζοντας το πόρισμα της επιτροπής της USADA (αμερικανική υπηρεσία ελέγχου ντόπινγκ) για τον Αρμστρονγκ, αναφέρθηκε εμμέσως πλην σαφώς στα κρούσματα ντόπινγκ στο χώρο του ποδοσφαίρου. Παραθέτουμε ορισμένα αποσπάσματα από τα όσα έγραψε στο blog του ο ποδοσφαιριστής. Ξεκινάει με το ερώτημα: «Εχετε αναρωτηθεί πώς κορυφαίοι παίκτες του ιταλικού πρωταθλήματος, που πλησιάζουν τα 40 χρόνια τους, αγωνίζονται σαν τριαντάρηδες για 80 παιχνίδια τη σεζόν;». Αναφέρει ότι «όλοι μας γνωρίζουμε ότι υπάρχουν ευρωπαϊκοί σύλλογοι που χρησιμοποιούν ενέσεις βιταμινών και τα δείγματα δεν μπορούν να γίνουν αντιληπτά στους ελέγχους» και δίνει μία προσωπική του εμπειρία από τη συμμετοχή του στην εθνική Αγγλίας: «Ενας διεθνής άγγλος παίχτης μου είχε πει για ένεση βιταμίνης όταν η Εθνική Αγγλίας αγωνίστηκε στο Μουντιάλ του 1998. Εκανε την ένεση πριν από το παιχνίδι με την Αργεντινή και είχε το αίσθημα ότι δεν ήταν δυνατόν να ξεμείνει από ενέργεια». Καταλήγει με το αυτονόητο για το επαγγελματικό ποδόσφαιρο: «Οπου υπάρχουν πολλά χρήματα ο άνθρωπος μπορεί να λυγίσει, να επηρεαστεί ή πολύ απλά να παραβιάσει τους όποιους κανόνες».
Δε νομίζω ότι χρειάζεται να πούμε ότι είναι θέματα, τα οποία οι απανταχού ποδοσφαιρόφιλοι έχουμε σχολιάσει στις παρέες μας. Κάποιοι προσπάθησαν να ερμηνεύσουν τις δηλώσεις του ως μια προσπάθεια να αλλάξει την ατζέντα από τον πρόσφατο καυγά του στο φιλικό της ομάδας του με την Ιστρ, κατά την διάρκεια του οποίου πιάστηκε στα χέρια με αντίπαλο ποδοσφαιριστή. Ο συγκεκριμένος παίχτης έχει ένα «αμαρτωλό» παρελθόν, αφού αρκετές φορές έχει εμπλακεί σε καυγάδες εντός και εκτός του αγωνιστικού χώρου, έχει τιμωρηθεί γι’ αυτό από την ποδοσφαιρική ομοσπονδία και θεωρείται ένας από τους πιο ιδιόρρυθμους παίχτες στην Αγγλία. Το γεγονός όμως ότι μέχρι στιγμής η ΟΥΕΦΑ, η ΦΙΦΑ και οι λοιπές δημοκρατικές ποδοσφαιρικές δυνάμεις δεν έχουν προβεί σε κάποια ενέργεια, κατά την ταπεινή γνώμη της στήλης δεν πρέπει να θεωρηθεί ως αδιαφορία, αλλά ως προσπάθεια να υποβαθμιστούν οι δηλώσεις του και να κλείσει το θέμα όσο το δυνατό γρηγορότερα και με το μικρότερο θόρυβο.
►Τα συγκλονιστικά στοιχεία που έφερε στο φως της δημοσιότητας το πόρισμα της Ανεξάρτητης Επιτροπής Χίλσμπορο για την τραγωδία του 1989 και η έκταση που πήρε το θέμα σε ολόκληρη την ποδοσφαιρική Ευρώπη, εκτός από τη δικαίωση των οπαδών της Λίβερπουλ ανάγκασαν τη βρετανική κυβέρνηση να ξεκινήσει έρευνα, προκειμένου να βρεθούν οι πραγματικοί υπεύθυνοι της τραγωδίας. Την περασμένη βδομάδα, η αναπληρωτής επικεφαλής της Ανεξάρτητης Επιτροπής Διαμαρτυριών της Αστυνομίας (IPCC) Ντέμπορα Γκλας ανακοίνωσε την έναρξη των ερευνών των συμβάντων πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τα γεγονότα του Χίλσμπορο. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της αστυνομίας, μετά τη δημοσιοποίηση του πορίσματος η IPCC έχει αρχίσει να το εξετάζει ενδελεχώς και να μελετά τις 450.000 σελίδες αποδεικτικών στοιχείων, ώστε να βρεθεί ποιες συμπεριφορές, επώνυμες ή ανώνυμες, αστυνομικών οργάνων χρήζουν ερευνών, τονίζοντας παράλληλα ότι πρόκειται για τη μεγαλύτερη αστυνομική έρευνα που έχει διεξαχθεί ποτέ στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι στόχοι της έρευνας είναι η αναζήτηση απαντήσεων σχετικά με τις αλλαγές καταθέσεων, τα άτομα που τις διέταξαν, ποιοι γνώριζαν, ποιοι εμπλέκονταν στη διαδικασία και εάν πιέστηκαν αξιωματικοί, η εξέταση των παραπλανητικών πληροφοριών που μεταφέρθηκαν σε ΜΜΕ, βουλευτές, και ερευνητές, προκειμένου οι ευθύνες να αποδοθούν στους φιλάθλους της Λίβερπουλ, η διερεύνηση του τρόπου που ενήργησαν οι μπάτσοι μετά την τραγωδία, συμπεριλαμβανομένων των ανακρίσεων και της εξέτασης των θυμάτων για κατανάλωση αλκοόλ, καθώς και η διερεύνηση του ρόλου της αστυνομίας των Γουέστ Μίντλαντς και όσων ηγήθηκαν των ερευνών της τραγωδίας. Η εκπρόσωπος της IPCC, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, υποστήριξε ότι «θα πραγματοποιηθεί μία ανεξάρτητη έρευνα από την IPCC για όλα αυτά τα ζητήματα. Θα συνθέσουμε ένα επιτελείο εξειδικευμένο για την υπόθεση του Χίλσμπορο». Ομως, το γεγονός ότι η έρευνα θα γίνει από την ίδια τη βρετανική αστυνομία, για μια μεγάλη μερίδα οπαδών της Λίβερπουλ εγείρει αμφιβολίες για την αντικειμενικότητά της και για το αν θα φτάσει όσο ψηλά πρέπει.
►Θα πρέπει ν’ αρχίσει να προσέχει ο πρόεδρος της ΠΑΕ Παναθηναϊκός Γιάννης Αλαφούζος, γιατί έχει αρχίσει να «χοντραίνει» το δούλεμα που ρίχνει στους οπαδούς του τριφυλλιού και δύσκολα θα μείνει αναπάντητο. Μετά από τα πενιχρά οικονομικά αποτελέσματα που είχε η προσπάθεια της Παναθηναϊκής Συμμαχίας, τις ήττες στις ποδοσφαιρικές διεργασίες (π.χ. εκλογές στην ΕΠΟ) και την απαράδεκτη αγωνιστική εικόνα που παρουσιάζει η ομάδα, ο Αλαφούζος άνοιξε και το θέμα του γηπέδου στο Βοτανικό. Με δηλώσεις του στην εκπομπή «Δίκη», αφού πρώτα έγινε καθαρό από τον δήμαρχο Αθηναίων Γιώργο Καμίνη ότι δεν υπάρχει θέμα κατεδάφισης της Λεωφόρου αν δεν ολοκληρωθεί το νέο γήπεδο του Παναθηναϊκού, ο Αλαφούζος εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι μέχρι το 2015 θα έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες κατασκευής του γηπέδου και θα έχει γίνει πραγματικότητα η επιθυμία των οπαδών της ομάδας. Δίνοντας κάποιες επιπλέον πληροφορίες, ισχυρίστηκε ότι η χωρητικότητα του γηπέδου θα είναι 30–35.000 θέσεις, το κόστος κατασκευής του θα κυμανθεί μεταξύ 40 και 50 εκατομμυρίων ευρώ και ο πιο πιθανός κατασκευαστής θα είναι ο Ακτωρ, που έχει κάνει ήδη σχετικές μελέτες. Αυτό που δεν είπε είναι ο τρόπος που θα εξασφαλιστούν, σε περίοδο οικονομικής κρίσης και βαθιάς ύφεσης, τα φράγκα που απαιτούνται, αλλά αυτό κατά τον Αλαφούζο είναι μια λεπτομέρεια στην οποία δεν θα πρέπει να δώσουμε και πολύ μεγάλη σημασία.
Κος Πάπιας
papias@eksegersi.gr
ΥΓ: Ολοκληρώνεται με γοργούς ρυθμούς η κάθαρση στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Αρχικά είχαμε την απόφαση της Super League να δώσει το πράσινο φως για την αναδιάρθρωση της Β’ Εθνικής, προκειμένου να δικαιωθούν Ολυμπιακός Βόλου και Καβάλα. Η απόφαση, που είχε τη σύμφωνη γνώμη του υφυπουργού Αθλητισμού Γιάννη Ιωαννίδη (δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι η ενεργός εμπλοκή του με το θέμα μπορεί να του στοιχίσει την έξοδο από την κυβέρνηση), προκάλεσε αρνητικά σχόλια στην πλειοψηφία των φιλάθλων και έδειξε ότι οι δεσμεύσεις των κυβερνήσεων για παραδειγματική τιμωρία όσων είχαν εμπλακεί στην υπόθεση των «στημένων αγώνων» ήταν μια φούσκα. Εκτός όμως από τη δικαίωση των ομάδων, έχουμε επί της ουσίας και την δικαίωση των φυσικών προσώπων που είχαν εμπλακεί στην υπόθεση. Αποφυλακίστηκε ο Αχιλλέας Μπέος (οι φήμες λένε ότι θα θέσει υποψηφιότητα για δήμαρχος Βόλου) και σύντομα θα γίνει το ίδιο και για τον Γιώργο Τσακογιάννη, αφού η αίτησή του για αποφυλάκιση έχει γίνει δεκτή και αναμένεται εντός των ημερών να βγει από τη φυλακή καταβάλλοντας εγγύηση 350.000 ευρώ. Η εξέλιξη αυτή ενίσχυσε την άποψη ότι το ελληνικό επαγγελματικό ποδόσφαιρο σαπίζει και «βρομάει», με αποτέλεσμα οι ελπίδες να δούμε κάποιον σοβαρό επενδυτή να ασχολείται μ’ αυτό μειώνονται συνεχώς, άρα και οι πιθανότητες να δούμε καλύτερο θέαμα.