Πριν μερικούς μήνες, όταν ξέσπασε το σκάνδαλο διαφθοράς στο παγκόσμιο επαγγελματικό ποδόσφαιρο, ο πρόεδρος της ΦΙΦΑ Γιόζεπ Μπλάτερ, στριμωγμένος στον τοίχο από την πίεση των μεγάλων χορηγών και της ΟΥΕΦΑ, αναγκάστηκε να δρομολογήσει τη διαδικασία αντικατάστασής του. Είχαμε τονίσει τότε, ότι ο Μπλάτερ δε θα καθήσει με σταυρωμένα χέρια, αλλά θα προσπαθήσει, πριν αποχωρήσει από την προεδρία της ΦΙΦΑ, να διασφαλίσει ότι δε θα μπει στη φυλακή.
Πριν μερικές μέρες, έγινε από τις ελβετικές αρχές έρευνα για τη συγκεκριμένη υπόθεση στο γραφείο και τον υπολογιστή του Μπλάτερ και, σύμφωνα με δημοσίευμα της αγγλικής «Daily Mail», από την έρευνα αποκαλύφθηκε ότι το Φλεβάρη του 2011 ο πρόεδρος της ΦΙΦΑ προχώρησε σε πληρωμή 2.000.000 ελβετικών φράγκων προς τον πρόεδρο της ΟΥΕΦΑ Μισέλ Πλατινί. Η πληρωμή αυτή ερμηνεύτηκε από τη συντριπτική πλειοψηφία όσων ασχολούνται με το ποδόσφαιρο ως «δωράκι» προς τον Πλατινί προκειμένου να αποσύρει την υποψηφιότητά του για την θέση του προέδρου της ΦΙΦΑ. Η είδηση έκανε το γύρο του κόσμου και φιλοξενήθηκε και στα δελτία ειδήσεων, γεγονός που δείχνει ότι ο Πλατινί και η παρέα του στην ΟΥΕΦΑ δεν κατάφεραν να «μαζέψουν» το θέμα. Πλέον, είναι πολλοί αυτοί που θεωρούν ότι ο πρόεδρος της ΟΥΕΦΑ δε θα καταφέρει να πραγματοποιήσει τα σχέδιά του και να γίνει πρόεδρος της ΦΙΦΑ.
Την υπόθεση χειρίζεται η Επιτροπή Δεοντολογίας της ΦΙΦΑ, που αναμένεται να καλέσει τους δυο παράγοντες για να δώσουν εξηγήσεις. Από την πλευρά του ο Πλατινί, με επιστολή προς τις ευρωπαϊκές ποδοσφαιρικές ομοσπονδίες, προσπαθεί να συνδέσει την υπόθεση με κύκλους και επιχειρηματικά συμφέροντα που προσπαθούν να βλάψουν την ΟΥΕΦΑ (τι πρωτότυπο!). Για να δικαιολογήσει τα φράγκα που έβαλε στο λογαριασμό του ο Μπλάτερ αναφέρει ότι αφορούν την αμοιβή του για υπηρεσίες που πρόσφερε στη ΦΙΦΑ την περίοδο 1999-2002, χωρίς όμως να δώσει μια πειστική εξήγηση για τους λόγους που η πληρωμή του καθυστέρησε εννέα χρόνια. Την «εξήγηση» Πλατινί υιοθέτησε και η πλευρά Μπλάτερ, συνεργάτες του οποίου ισχυρίστηκαν ότι «η καταβολή των χρημάτων ήταν καθ’ όλα νόμιμη και είχαν καταβληθεί και οι εισφορές υπέρ των ταμείων κοινωνικής ασφάλισης».
Οι ελβετικές δικαστικές αρχές που ερευνούν την υπόθεση θεωρούν ότι η καταβολή του ποσού αυτού συνιστά «απιστία» και ότι αποτελεί στοιχείο που ενισχύει την κατηγορία ότι ο Μπλάτερ δρούσε εκτός ή και εναντίον των συμφερόντων της ΦΙΦΑ. Οι επόμενες κινήσεις των δυο πλευρών αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, αφού τα μέχρι στιγμής δεδομένα δείχνουν ότι ο πόλεμος ανάμεσα στις φατρίες που διοικούν ΦΙΦΑ και ΟΥΕΦΑ, με τρόπαιο τον έλεγχο του παγκοσμίου επαγγελματικού ποδοσφαίρου και τα κέρδη από τις μπίζνες που σχετίζονται μ’ αυτό είναι σε πλήρη εξέλιξη, χωρίς να υπάρχει διάθεση για «συμβιβασμό».
Ο Μπλάτερ ήταν στριμωγμένος στην γωνία, συνεχίζει να βρίσκεται σε δύσκολη θέση, όμως δείχνει ότι είναι πολύ σκληρό καρύδι και ότι μέχρι την αντικατάστασή του θα αξιοποιήσει τη θέση του για να μειώσει στο ελάχιστο δυνατό την όποια τιμωρία του. Νομικοί κύκλοι εκτιμούν ότι αν συνεργαστεί με τις ελβετικές αρχές μπορεί να καταφέρει η ποινή του να είναι με αναστολή και κατά συνέπεια να μην περάσει την πόρτα της φυλακής. Αν μάλιστα καταφέρει να τσαλακώσει και την εικόνα του Πλατινί και να μην του επιτρέψει να διεκδικήσει την προεδρία της ΦΙΦΑ, τότε θα έχει πετύχει το απόλυτο.
Αντίθετα, ο Πλατινί κινδυνεύει να γίνει ο μεγάλος χαμένος της υπόθεσης και αντί για «λύση» στο σκάνδαλο διαφθοράς στο ποδόσφαιρο να αποτελέσει μέρος του προβλήματος. Οσο η υπόθεση βρίσκεται υπό διερεύνηση από την Επιτροπή Δεοντολογίας της ΦΙΦΑ και ιδιαίτερα στην περίπτωση που ασκηθεί δίωξη εναντίον του, ο πρόεδρος της ΟΥΕΦΑ δε θα μπορεί να είναι υποψήφιος στις εκλογές για την ανάδειξη του νέου προέδρου της παγκόσμιας ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας, που αναμένεται να διεξαχθούν το Μάρτη του 2016.
Αν κάποιοι απορούν για τη σφοδρότητα της σύγκρουσης ανάμεσα σε ΦΙΦΑ και ΟΥΕΦΑ, η οποία προσωποποιείται στον πόλεμο ανάμεσα σε Μπλάτερ και Πλατινί, τους θυμίζουμε ότι ο έλεγχος του επαγγελματικού ποδοσφαίρου και η μάχη εξουσίας για την κορυφή της ΦΙΦΑ είναι μια καπιταλιστική διαμάχη, στην οποία διακυβεύονται τεράστια οικονομικά συμφέροντα, συνεπώς επιτρέπονται όλα τα χτυπήματα, ακόμα και αυτά κάτω από τη μέση, ενώ επιστρατεύεται κάθε είδους «συμμαχία» και συναλλαγή.
Κος Πάπιας
papias@eksegersi.gr
ΥΓ. Θέση υπέρ του Πλατινί πήρε η γαλλική κυβέρνηση, η οποία έχει σχέση με την υπόθεση, αφού στη μεταφορά των χρημάτων της «αμοιβής» εμπλέκεται και το γαλλικό δημόσιο. Ο πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς δήλωσε πως έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στον Πλατινί και τη Δικαιοσύνη και εξέφρασε την πεποίθησή του ότι η υπόθεση θα έχει αίσιο τέλος για τον πρόεδρο της ΟΥΕΦΑ.