Είναι σε όλους γνωστό ότι η κόντρα ανάμεσα στη Μπαρτσελόνα και τη Ρεάλ Μαδρίτης, εκτός από τους αγωνιστικούς χώρους, επεκτείνεται και σε κάθε πτυχή της ποδοσφαιρικής δραστηριότητας. Αυτό επιβεβαιώνεται για μια ακόμη φορά, αφού οι διοικήσεις των δυο ομάδων βρίσκονται σε αντιπαράθεση για το γήπεδο στο οποίο θα διεξαχθεί ο τελικός του Kυπέλλου Ισπανίας. Οσο και αν ακούγεται παράξενο, η διοίκηση της Μπαρτσελόνα πιέζει την ισπανική ποδοσφαιρική ομοσπονδία να ορίσει ως τόπο διεξαγωγής του τελικού το «Σαντιάγο Μπερναμπέου» (έδρα της Ρεάλ), ενώ η διοίκηση των πρωτευουσιάνων τηρεί σιγήν ιχθύος και πιέζει παρασκηνιακά με ό,τι μέσο διαθέτει να μη γίνει δεκτό το αίτημα των Καταλανών.
Η διαμάχη αυτή επαναλαμβάνεται τα τελευταία χρόνια, εξαιτίας της αγωνιστικής υπεροχής της Μπαρτσελόνα. Οι μπλαουγκράνα θεωρούνται και φέτος το φαβορί για την κατάκτηση του νταμπλ και αυτό έχει ως συνέπεια η διοίκηση και οι οπαδοί της Ρεάλ να μη θέλουν να γίνει ο τελικός στο γήπεδό τους, προκειμένου να μη δουν τους οπαδούς της Μπαρτσελόνα να πανηγυρίζουν και να κάνουν το γύρο του θριάμβου στην έδρα τους. Η «εμπειρία» από τον τελικό του 1997, όταν οι Καταλανοί πέτυχαν τέσσερα γκολ και ο ύμνος της ομάδας τους ακούστηκε τέσσερις φορές και μια πέμπτη κατά την απονομή, έχει στοιχειώσει τη συνείδηση των Καστιγιάνων που κάνουν ό,τι μπορούν για να μη ξαναβρεθούν στην ίδια θέση.
Αν και από την πλευρά της ισπανικής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας μέχρι στιγμής τηρείται σιγή ιχθύος, είναι παρά πολλοί αυτοί που θεωρούν ότι ούτε φέτος θα γίνει ο τελικός στη Μαδρίτη, όχι όμως για ποδοσφαιρικούς λόγους. Οσα έγιναν στον περσινό τελικό, όταν οι Βάσκοι της Ατλέτικο Μπιλμπάο και οι Καταλανοί της Μπαρτσελόνα γιουχάριζαν τον ισπανικό εθνικό ύμνο, σε συνδυασμό με το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Καταλονίας, έχουν ανησυχήσει τους αξιωματούχους της ομοσπονδίας, που δε θα ήθελαν να επαναληφθούν αυτές οι εικόνες και μάλιστα μέσα στη Μαδρίτη και στο γήπεδο της Ρεάλ.
Η Μπαρτσελόνα είναι κάτι περισσότερο από μια ποδοσφαιρική ομάδα για τη συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων της Καταλονίας, που χρησιμοποιούν τις εξέδρες του Καμπ Νου για να διαδηλώσουν τα πιστεύω τους και μέσα από τις επιτυχίες της αγαπημένης τους ομάδας εκδικούνται για τα δεινά που πέρασαν κατά τη διάρκεια της φρανκικής δικτατορίας. Είναι λοιπόν απόλυτα λογικό, αυτή η «σχέση» να καθορίζει τις αποφάσεις των κολαούζων της ισπανικής κυβέρνησης.