Σε κατάσταση βαθιάς περισυλλογής και περίσκεψης βρίσκεται η απανταχού γαβροσύνη, μετά τα όσα έγιναν στην πρόσφατη τακτική ΓΣ της ΕΠΟ. Μετά από μια δεκαετία απόλυτης κυριαρχίας, οι ερυθρόλευκοι βρίσκονται στο περιθώριο και απομονωμένοι και δείχνουν αδύναμοι να επηρεάσουν τις εξελίξεις. Οι συσχετισμοί που διαμορφώθηκαν στη ΓΣ απεικονίζουν την απόλυτη κυριαρχία του ΠΑΟΚ και της ΑΕΚ, με τους ερυθρόλευκους να έχουν χάσει σχεδόν όλους τους συμμάχους τους και να δίνουν την εντύπωση του «μοναχικού καβαλάρη».
Πάντα υπήρχαν δυο πόλοι εξουσίας (δυο καπιταλιστές που οι ομάδες τους πάλευαν για τον έλεγχο της «παράγκας») και απέναντι στην εκάστοτε διοίκηση της ΕΠΟ υπήρχε μια διακριτή και συγκροτημένη αντιπολίτευση 10-15 Ενώσεων. Αυτό το δεδομένο έπαψε να ισχύει στην τελευταία ΓΣ της ΕΠΟ, αφού οι ερυθρόλευκοι κατάφεραν να έχουν υπό τον έλεγχο τους μόνο δύο Ενώσεις, Πειραιά και Ευβοίας (από τις χαρακτηριζόμενες ως ερυθρόλευκες Ενώσεις απουσίαζε η ΕΠΣ Ηλείας, ενώ Κέρκυρα και Λακωνία ψήφιζαν κατά περίπτωση) και συνοδοιπόρους τον Αρη και τη Λάρισα. Μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα ο Ολυμπιακός έχασε τις ΕΠΣ Τρικάλων, Κορινθίας και Δυτικής Αττικής, που ήταν πάντα στο πλευρό του, αλλά και όλες τις Ενώσεις της Κρήτης, που άλλαξαν στρατόπεδο, αφού η διοίκηση Γραμμένου ικανοποίησε ένα διαχρονικό αίτημα των ομάδων και δημιούργησε «κρητικό όμιλο» στη Γ’ Εθνική (αν κάποιοι παραξενευτούν για το συγκεκριμένο ρουσφέτι, ας πάρουν υπόψη τους ότι το κόστος για τις εκτός έδρας μετακινήσεις των κρητικών ομάδων έξω από το νησί ήταν παρά πολύ μεγάλο και κάθε χρόνο ορισμένες ομάδες τα παρατούσαν στη μέση της αγωνιστικής περιόδου, αφού δεν μπορούσαν να ανταπεξέλθουν στο συγκεκριμένο έξοδο).
Οι αριθμοί της ΓΣ είναι αποκαλυπτικοί. Το σύνολο των ψήφων είναι 69 (54 οι ΕΠΣ, 14 οι ΠΑΕ της Super League και 1 η Football League) και τα αποτελέσματα των ψηφοφοριών ήταν τα εξής: Ετήσιος Διοικητικός Απολογισμός: 56 «ναι», 5 «όχι» ( Ολυμπιακός, ΑΕΛ και ΕΠΣ Πειραιά, Ευβοίας και Κέρκυρας), 1 «παρών» (ΕΠΣ Λακωνίας), 7 απουσίαζαν (Αρης, Λαμία, ΟΦΗ, Παναιτωλικός, Πανιώνιος και οι ΕΠΣ Ηλείας και Θεσπρωτίας). Οικονομικός απολογισμός: 59 «ναι», 4 «όχι» ( Ολυμπιακός, ΑΕΛ, Αρης και ΕΠΣ Πειραιά), 1 «παρών» (ΕΠΣ Λασιθίου) και 5 απουσίες. Προϋπολογισμός νέου οικονομικού έτους: 59 «ναι», 3 «όχι» (Ολυμπιακός, Αρης και ΕΠΣ Πειραιά), 2 «παρών» (ΑΕΛ, ΕΠΣ Λασιθίου) και 5 απουσίες. Τέλος, στην ψηφοφορία για το μισθό που θα παίρνει από εδώ και στο εξής ο πρόεδρος της ΕΠΟ, Βαγγέλης Γραμμένος, υπήρξαν 53 «ναι», 4 «όχι» (Ολυμπιακός και ΕΠΣ Πειραιά, Εύβοιας και Λακωνίας), 1 λευκό (ΕΠΣ Αχαΐας) και 11 απουσίες.
Από τα αποτελέσματα προκύπτει ότι το ερυθρόλευκο μπλοκ είναι 2-3 ΠΑΕ και 3-4 Ενώσεις. Στην πραγματικότητα, δεν μπορεί να χαρακτηριστεί μπλοκ, αφού ο Αρης αντιπολιτεύεται για λόγους αρχής, εξαιτίας της κυριαρχίας του ΠΑΟΚ στην ΕΠΟ, και η Λάρισα αλλάζει στρατόπεδο ανάλογα με τις διαθέσεις και τα συμφέροντα του Κούγια. Αν τα αποτελέσματα συγκριθούν με αυτά της περσινής ΓΣ, στην οποία εκτός από τον Ολυμπιακό είχαν καταψηφίσει και 13 Ενώσεις, μπορούμε να καταλάβουμε τον προβληματισμό στο ερυθρόλευκο στρατόπεδο.
Αλλά και στο θέμα του αρχιδιαιτητή Βίτορ Μέλο Περέιρα, οι εξελίξεις δε δικαίωσαν τις ερυθρόλευκες προσδοκίες. Ο Ολυμπιακός έχει ταχθεί ανοιχτά κατά του Περέιρα, αφού θεωρεί ότι μερολήπτησε υπέρ του ΠΑΟΚ και έστειλε το πρωτάθλημα στη Θεσσαλονίκη. Στην προτελευταία συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΠΟ, η πλειοψηφία των μελών της Επιτροπής (9 από τα 17 μέλη) διαφώνησε με την ανανέωση της σύμβασης του πορτογάλου αρχιδιαιτητή. Την υπογραφή της νέας σύμβασης επέβαλαν με το ζόρι οι εκπρόσωποι της ΦΙΦΑ και της ΟΥΕΦΑ και όταν αυτοί αρνήθηκαν να συζητήσουν το ενδεχόμενο να πληρώνουν τον Περέιρα οι διεθνείς ομοσπονδίες και όχι η ΕΠΟ, 7 μέλη της ΕΕ αποχώρησαν από τη συνεδρίαση για να βρεθεί η απαραίτητη πλειοψηφία.
Οι ερυθρόλευκοι θεωρούσαν ότι θα μπορέσουν να στριμώξουν τον Γραμμένο στο συγκεκριμένο θέμα, όμως τα γεγονότα δεν τους άφησαν περιθώρια αισιοδοξίας. Ο Χέρμπερτ Χούμπελ, πρόεδρος της Επιτροπής Παρακολούθησης της ΦΙΦΑ και της ΟΥΕΦΑ, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη ΓΣ, αναφέρθηκε στο συγκεκριμένο θέμα και τόνισε: «Μετά από συναντήσεις και συνεχή παράπονα που υπήρξαν, ο πρόεδρος της ΕΠΟ μου ζήτησε η ΦΙΦΑ και η ΟΥΕΦΑ να καλύψουν τους μισθούς του κ. Περέιρα. Μετέφερα αυτό το μήνυμα, δεν μπορώ να σας πω ότι έχει περάσει, αλλά υπάρχουν καλές πιθανότητες. Δεν θα είναι πλέον επιχείρημα το οικονομικό, λοιπόν». Την πάσα πήρε ο αναπληρωτής πρόεδρος της ΕΠΟ και εκ των πρωτοστατών στις αντιδράσεις σε βάρος της ΦΙΦΑ και της ΟΥΕΦΑ για το θέμα του Περέιρα, Νίκος Βακάλης. Λίγο πριν ξεκινήσει η διαδικασία για να ψηφιστεί από τη ΓΣ ο προϋπολογισμός της νέας σεζόν, ρώτησε εκ νέου τον αυστριακό παράγοντα, αν δεσμεύεται ότι το κονδύλι για τον Περέιρα θα δοθεί από τη ΦΙΦΑ, για να πάρει την εξής απάντηση: «Θα κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε, αλλά δεν μπορώ να το υποσχεθώ. Είμαι πεπεισμένος ότι θα γίνει, θα προσπαθήσω, αλλά δεν το εγγυώμαι».
Μολονότι η απάντηση δεν ήταν παρά ευχή, αφού δεν παρείχε δεσμευτικές εγγυήσεις, ο Γραμμένος και η παρέα του κατάφεραν να ρίξουν το επιχείρημα ότι τα πράγματα θα αλλάξουν, αφού ΦΙΦΑ και ΟΥΕΦΑ ταρακουνήθηκαν από τις αποχωρήσεις και τις έντονες αντιδράσεις της πλειοψηφίας της ΕΕ της ΕΠΟ και είναι διατεθειμένες να αναλάβουν την πληρωμή του. Με αυτά τα δεδομένα ο προϋπολογισμός ψηφίστηκε με ευρεία πλειοψηφία και οι ερυθρόλευκοι έμειναν με την ελπίδα ότι θα καταγράψουν μια ισχυρή αντιπολιτευτική ομάδα.
Οι πληροφορίες από την πλευρά Μαρινάκη και οι εκτιμήσεις για τα δρώμενα στη ΓΣ της ΕΠΟ και στο ελληνικό επαγγελματικό ποδόσφαιρο, κάνουν λόγο για μια συγκυριακή κατάσταση. Ελπίζουν ότι το αντιπολιτευτικό μπλοκ θα ανασυσταθεί μετά την επικείμενη κυβερνητική αλλαγή, αφήνοντας να εννοηθεί εμμέσως πλην σαφώς ότι οι επιτυχίες της συμμαχίας Σαββίδη-Μελισσανίδη οφείλονται στις αβάντες που έχουν από την κυβέρνηση. Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε αν αυτές οι εκτιμήσεις είναι βάσιμες ή αν αποτελούν ερυθρόλευκες επιθυμίες για να αναπτερώσουν το ηθικό των ερυθρόλευκων οπαδών. Το σίγουρο είναι ότι αλλαγή «γραμμής» προϋποθέτει να τοποθετηθούν στις θέσεις του υφυπουργού Αθλητισμού και του γενικού γραμματέα Αθλητισμού άτομα της απόλυτης εμπιστοσύνης του Μαρινάκη, προκειμένου να δρομολογηθούν οι αλλαγές στην ΕΠΟ. Το ενδεχόμενο αυτό μπορεί να δείχνει πιθανό αφού ο ερυθρόλευκος ηγέτης αποτελεί την αιχμή του δόρατος στη μάχη της ΝΔ ενάντια στον ΣΥΡΙΖΑ, όμως δε θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο. Το «αντίπαλο» δέος είναι ο Ιβάν Σαββίδης που έχει και αυτός δεσμούς με τη ΝΔ και διαθέτει τα ερείσματα για να καταφέρει να διατηρήσει τη σημερινή ηγεσία της ΕΠΟ.
Εκτός όμως από τους «δεσμούς» με τη ΝΔ, οι εξελίξεις δείχνουν ότι οι συνεργάτες του Σαββίδη στην ΕΠΟ και στο εξωαγωνιστικό ποδοσφαιρικό κύκλωμα γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα, παίρνουν σημαντικές πρωτοβουλίες και αποφάσεις (ο τρόπος που χειρίστηκαν την υπόθεση των κρητικών ομάδων είναι χαρακτηριστικός) και μπορούν να του εξασφαλίσουν ισχυρές συμμαχίες με τις Ενώσεις άρα και τον έλεγχο της ποδοσφαιρικής «παράγκας». Προς το παρόν, για τον Μαρινάκη και τους ερυθρόλευκους, ισχύει ο στίχος από τον Υμνο προς την Ελευθερία του Σολωμού: «περασμένα μεγαλεία και διηγώντας τα να κλαις».
Κος Πάπιας
papias@eksegersi.gr

Τη φωτογραφική «σύνθεση» την αλιεύσαμε από τον «τοίχο» του Νάσου (φίλος από το Παγκράτι). Με μια πρώτη ματιά βλέπει κανείς διάσταση απόψεων μεταξύ Ανθιμου και Μητσοτάκη για το ωράριο και ο Ανθιμος παρουσιάζεται να ασπάζεται τη γραμμή Τσίπρα. Αν αναλύσουμε όμως λίγο πιο διεξοδικά την ατάκα του Ανθιμου, θα δούμε ότι η ξεκούραση αναφέρεται στο θεό και όχι στους παπάδες. Αλλωστε, όλοι γνωρίζουμε τις κυριακάτικες αρπαχτές των ρασοφόρων στα νεκροταφεία, με τις δεήσεις «υπέρ αναπαύσεως των ψυχών» (ο παπάς στο χωριό μου έχει το παρατσούκλι «Σουμάχερ», εξαιτίας της ταχύτητας και της άνεσης με την οποία κινείται ανάμεσα στα μνήματα).