Το παραμικρό επεισόδιο δε σημειώθηκε την περασμένη αγωνιστική του πρωταθλήματος της Super League. Το γεγονός ότι όλοι οι αγώνες έγιναν κεκλεισμένων των θυρών, χωρίς οπαδούς, είναι μια λεπτομέρεια που δεν μπορεί να μειώσει την επιτυχία του υφυπουργού αθλητισμού Σταύρου Κοντονή. Γεμάτος αυτοπεποίθηση και με νωπές τις δάφνες από την απόλυτη τάξη στα ελληνικά γήπεδα, ο έλληνας υφυπουργός συναντήθηκε την περασμένη Δεύτερα με τον πρόεδρο της ΟΥΕΦΑ Μισέλ Πλατινί και συζήτησε μαζί του το θέμα της βίας και τους τρόπους αντιμετώπισής της. Η συνάντηση ήταν άτυπη και από την πλευρά της ΟΥΕΦΑ δεν υπήρξε επίσημη ανακοίνωση, παρά την προσπάθεια της ελληνικής πλευράς.
Σύμφωνα με το καταστατικό της Ευρωπαϊκής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, ο πρόεδρός της δεν μπορεί να συναντηθεί με υπουργό ή επίσημο αξιωματούχο μιας κυβέρνησης, χωρίς να συμμετέχει στη συνάντηση και εκπρόσωπος της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας της εκάστοτε χώρας. Μάλιστα, από την πλευρά της ΟΥΕΦΑ τονίστηκε η δυσαρέσκεια για την επιλογή της ελληνικής πλευράς να ανακοινώσει τη συνάντηση και να δώσει αρκετές λεπτομέρειες γι’ αυτά που συζητήθηκαν κατά την προετοιμασία της. Αγέρωχος ο έλληνας υφυπουργός, ακολουθώντας το στυλ Βαρουφάκη, τους ξεκαθάρισε ότι η ανάγκη ενημέρωσης της ελληνικής φίλαθλης γνώμης είναι πάνω από το καταστατικό της ΟΥΕΦΑ και για το λόγο αυτό ήταν αναλυτικός κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας της συνάντησης. Προσέθεσε, ακόμη, ότι θα κάνει αναλυτική ενημέρωση για το αποτέλεσμα της συνάντησης.
Ετσι, ο Κοντονής ανακοίνωσε ότι «κατά τη συζήτηση, η οποία έγινε σε πνεύμα αλληλοκατανόησης, τονίστηκε για μια ακόμη φορά, ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να δώσει τέλος στις πολυετείς παθογένειες του ελληνικού επαγγελματικού ποδοσφαίρου, κυρίως στη βία και στη φοροδιαφυγή, και μπροστά σε αυτήν την προοπτική εξετάζει το ενδεχόμενο της μη συμμετοχής των ελληνικών ομάδων στα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα. Πράγμα το οποίο δηλώθηκε, ότι ούτε επιθυμούμε, ούτε επιδιώκουμε. Ακριβώς γι’ αυτό το λόγο συστάθηκε η ομάδα εργασίας, η οποία μέχρι τις 30 Απριλίου θα έχει καταλήξει σε όλα τα ζητήματα που θα τεθούν».
Στην ομάδα εργασίας θα συμμετέχουν εκπρόσωποι της ΦΙΦΑ, της ΟΥΕΦΑ, της ΕΠΟ και της ελληνικής κυβέρνησης, και θα συναντηθούν στις 30 Μάρτη στην Αθήνα. Με βάση τα συμπεράσματα της ομάδας εργασίας, ο Κοντονής θα πρέπει μέχρι τις 30 Απρίλη να προτείνει συγκεκριμένα μέτρα για νομοθέτηση. Αν και η ελληνική πλευρά προσπάθησε να παρουσιάσει τη συνάντηση ως εποικοδομητική, η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική και για το λόγο αυτό ο Κοντονής αναγκάστηκε στη δήλωσή του να αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να μη συμμετέχουν οι ελληνικές ομάδες στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Ο πρόεδρος της ΟΥΕΦΑ δεν είχε καμία δυσκολία να συμφωνήσει με τον έλληνα υφυπουργό για τους πιθανούς τρόπους καταπολέμησης της βίας και της διαπλοκής και προθυμοποιήθηκε να βοηθήσουν οι αρμόδιοι υπάλληλοι της ΟΥΕΦΑ την ελληνική κυβέρνηση, ξεκαθάρισε όμως ότι όλα θα πρέπει να γίνουν στη βάση του καταστατικού της ΦΙΦΑ και της ΟΥΕΦΑ και με απόλυτο σεβασμό στο αυτοδιοίκητο της ΕΠΟ. Μάλιστα για να μην υπάρχουν περιθώρια «δημιουργικής ασάφειας», ο Πλατινί ξεκαθάρισε στον Κοντονή ότι οποιαδήποτε αλλαγή στον τρόπο εκλογής του προέδρου και του ΔΣ της ΕΠΟ θα έχει σαν αποτέλεσμα σοβαρές κυρώσεις για τις ελληνικές ομάδες και κίνδυνο αποβολής τους από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.
Είναι φανερό ότι ο πρόεδρος της ΟΥΕΦΑ προσέφερε πλήρη κάλυψη στην ΕΠΟ, την οποία όρισε εμμέσως πλην σαφώς ως θεματοφύλακα των αρχών της ΟΥΕΦΑ, τις οποίες θα πρέπει να σεβαστεί απόλυτα η ελληνική κυβέρνηση, αδειάζοντας τον Κοντονή και «τελειώνοντας» την επικοινωνιακή του τακτική. Μέχρι σήμερα, ο έλληνας υφυπουργός προσπαθούσε να το παίξει σκληρός απέναντι στους παράγοντες της ΕΠΟ και αποφασισμένος να «τελειώσει» την παντοδυναμία τους, αλλάζοντας καταρχάς τον τρόπο εκλογής τους. Μετά τη συνάντηση της Ντιζόν, κατάλαβε ότι με μια τέτοια ενέργεια θα βρεθεί αντιμέτωπος με την ΟΥΕΦΑ και τη ΦΙΦΑ, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Και αυτό που συνεπάγεται είναι ο αποκλεισμός των ελληνικών ομάδων από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Σε απλά ελληνικά ο Πλατινί ξεκαθάρισε ότι η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να πάρει τα «κουβαδάκια» της και να παίξει στην παραλία για να δείξει ότι προσπαθεί να λύσει τα θέματα του ποδοσφαίρου, όμως τους κανόνες του παιχνιδιού θα τους βάλει η ΟΥΕΦΑ και η οποιαδήποτε παρέκκλιση απ’ αυτούς θα έχει ως αποτέλεσμα να τους πάρουν τα κουβαδάκια και να σταματήσει το παιχνίδι.
Μένει να δούμε αν η ελληνική κυβέρνηση θα σηκώσει το γάντι της πρόκλησης ή αν θα βάλει την ουρά στα σκέλια, που είναι και το πιο πιθανό. Αλλωστε, δεν μας έχουν συνηθίσει σε κάτι διαφορετικό οι αστικές κυβερνήσεις, ακόμα και αυτές που έχουν «αριστερό» πρόσημο. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, όμως, θα πρέπει να συνυπολογίσουμε δυο παραμέτρους που πιθανόν να οδηγήσουν την κυβέρνηση στην επιλογή της «ρήξης». Η συντριπτική πλειοψηφία των φιλάθλων δε θα είναι αρνητική στην απόφαση αποκλεισμού των ομάδων από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η οπαδική βία και τα φαινόμενα διαφθοράς. Αυτό το γεγονός, σε συνδυασμό με το γενικότερο πολιτικό και οικονομικό γίγνεσθαι, στο οποίο τα περιθώρια έχουν στενέψει και θα στενέψουν ακόμη περισσότερο με την κυβέρνηση να πρέπει να πάρει αντιλαϊκά μέτρα υπογράφοντας το Μνημόνιο-3, ίσως οδηγήσει σε επιλογή έκπληξη. Ως μοναδική επιλογή να μην ακολουθήσουμε τις εντολές των ευρωπαίων εταίρων μας, προκειμένου να αισθανθεί εθνικά υπερήφανος ο λαός, απομένει η «παραβίαση» του αυτοδιοίκητου του ποδόσφαιρου. Δε θα πρέπει λοιπόν να αποκλειστεί το ενδεχόμενο, για επικοινωνιακούς λόγους και για αποπροσανατολισμό του λαού, να επιλεγεί η ρήξη με την ΟΥΕΦΑ.
Κος Πάπιας
papias@eksegersi.gr

Απόλυτη επιβεβαίωση όσων υποστηρίζουν ότι ο έρωτας περνάει πρώτα από το στομάχι.