Σύμφωνα με τη θεωρία του χάους, το πέταγμα μιας πεταλούδας στην Κίνα μπορεί να γκρεμίσει έναν ουρανοξύστη στις ΗΠΑ. Κατά συνέπεια, οι εξελίξεις -και μάλιστα σε οικονομικό επίπεδο- σε ένα ευρωπαϊκό πρωτάθλημα είναι σίγουρο ότι θα προκαλέσουν διαφοροποιήσεις και στα υπόλοιπα.
Πριν μερικές μέρες, ανακοινώθηκε η νέα συμφωνία για τα τηλεοπτικά δικαιώματα των αγγλικών ομάδων της Premier League, η οποία προβλέπει ότι το Sky Sports και η BT Sport διατηρούν το προνόμιο μετάδοσης των αγώνων της κορυφαίας κατηγορίας του αγγλικού πρωταθλήματος έναντι του ιλιγγιώδους ποσού των 5,1 δισ. λιρών (6,87 δισ. ευρώ) για την τριετία 2016-2019. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του εκτελεστικού διευθυντή της Πρέμιερ Λιγκ Ρίτσαρντ Στούνταμορ, μετά τη νέα συμφωνία κάθε σύλλογος θα εισπράττει επιπλέον 25 εκατ. λίρες ετησίως (33,6 εκατ. ευρώ), σε σχέση με όσα λάμβανε με την τρέχουσα συμφωνία. Οσον αφορά την κατανομή των αγώνων που θα μεταδίδονται τηλεοπτικά, το Sky Sports θα μεταδίδει τους αγώνες της Παρασκευής (βράδυ), του Σαββάτου (14:45), της Κυριακής (απόγευμα), της Δευτέρας βράδυ και των αργιών, φτάνοντας συνολικά τα 126 ματς ανά σεζόν, και η BT (British Telecom) θα μεταδίδει τις αναμετρήσεις που θα γίνονται το απόγευμα του Σαββάτου (19:30) και μεσοβδόμαδα.
Η συμφωνία προκάλεσε «μετασεισμικές» δονήσεις σε Γερμανία και Ισπανία, αφού η οικονομική ευρωστία των αγγλικών ομάδων τους δίνει σημαντικό πλεονέκτημα στη μάχη με τις αντιπάλους τους για τα πρωτεία στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Σε αντίθεση με όσα συμβαίνουν στην Αγγλία, η Μπαρτσελόνα και η Ρεάλ Μαδρίτης συμφώνησαν να μειωθεί το ποσοστό που θα πάρουν από τα τηλεοπτικά δικαιώματα της La Liga, προκειμένου να ενισχυθεί ο ανταγωνισμός στο ισπανικό πρωτάθλημα, οπότε η ανησυχία στις τάξεις των οπαδών τους είναι εύλογη. Με δηλώσεις του ο νέος πρόεδρος της Μπαρτσελόνα Ζοζέπ Μαρία Μπαρτομέου προσπάθησε να καθησυχάσει τους οπαδούς της ομάδας του, δηλώνοντας ότι δε θα υπάρξει πρόβλημα με τους ανταγωνιστές, λόγω της οικονομικής τους «ανωτερότητας», και πως υπάρχουν τρόποι για να καλυφτεί το χάντικαπ που δημιουργήθηκε.
Μεγαλύτερες μοιάζουν οι «αναταράξεις» στο γερμανικό πρωτάθλημα. Ο Κρίστιαν Ζάιφερτ, πρόεδρος της Bundesliga, δήλωσε ότι η γερμανική Λίγκα δε θα μείνει απαθής μπροστά στις εξελίξεις και έστειλε μήνυμα προς τα τηλεοπτικά κανάλια της χώρας του ότι η συμφωνία για τα τηλεοπτικά δικαιώματα θα πρέπει να ξεπερνάει το 1 δισ. ευρώ. Την αισιοδοξία του προέδρου δεν συμμερίζεται μια σημαντική μερίδα οπαδών, οι οποίοι θεωρούν ότι αρχίζει η «μετάλλαξη» της Bundesliga. Μέχρι σήμερα, η Γερμανία είναι ίσως η μοναδική χώρα που έχει διατηρήσει τη σέντρα των περισσότερων αγώνων στα μεσημέρια του Σαββάτου, μετά όμως τη συμφωνία της Premier League, ανακοινώθηκε ότι από τη σεζόν 2017-18 κάποια παιχνίδια θα γίνονται το βράδυ της Δευτέρας, ενώ εξετάζεται σοβαρά το ενδεχόμενο να δοθούν τα τηλεοπτικά δικαιώματα και σε συνδρομητικά κανάλια, θεωρώντας ότι με αυτό τον τρόπο θα υπάρξει ανταγωνισμός και αύξηση της προσφοράς για τα τηλεοπτικά δικαιώματα της Bundesliga.
Σε αντίθεση κατεύθυνση είναι οι εκτιμήσεις των οργανωμένων οπαδών, οι οποίοι πιστεύουν ότι οι αλλαγές αυτές θα είναι η αρχή του τέλους για ένα πρωτάθλημα που είχε μάθει να μη λειτουργεί όπως τα υπόλοιπα και με μοναδικό γνώμονα το κέρδος, κερδίζοντας παγκοσμίως τον θαυμασμό. Ο Marc Quambusch, εκπρόσωπος του «Kein Zwanni», που δημιουργήθηκε το 2010 με στόχο να κινητοποιήσει τους οπαδούς στη Γερμανία για τις τιμές των εισιτηρίων, δήλωσε ότι «δεν είναι πολύ αισιόδοξος» πως το ποδόσφαιρο θα συνεχίσει να μην παίζεται εργάσιμες μέρες, ώστε να μπορεί ο φίλαθλος να βλέπει τους αγώνες της ομάδας του, ενώ συνδέει τις αλλαγές στα τηλεοπτικά δικαιώματα με αυτούς που πιστεύουν ότι πρέπει να αλλάξει και ο κανονισμός του 50+1. Σύμφωνα με αυτό τον κανονισμό, τουλάχιστον το 50% των μετοχών θα πρέπει να ανήκει σε ένα μη κερδοσκοπικό οργανισμό, ο οποίος ασκεί και τη διοίκηση.
Η Bundesliga, που μέχρι σήμερα στα μάτια πολλών είναι κάτι σαν ουτοπία με την εκπληκτική της δομή και οργάνωση, «κινδυνεύει» να ακολουθήσει την Αγγλία, την Ισπανία και τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες. Τα απομεινάρια του παρελθόντος, που λειτουργούσαν προς όφελος των φιλάθλων, πρέπει να θυσιαστούν στο βωμό του χρήματος. Οι οπαδοί θέλουν να απολαμβάνουν τις χαμηλές τιμές στα εισιτήρια και τις ώρες των αγώνων που εκείνοι θέλουν, όμως οι διοικήσεις έχουν αντίθετη άποψη. Το γερμανικό ποδόσφαιρο πρέπει να χάσει το φερετζέ που το έκανε να ξεχωρίζει. Δηλαδή, να φαίνεται ότι διοικείται από εκείνους που κάθε Κυριακή γεμίζουν τα γήπεδα. Πρέπει να γίνουν οι απαραίτητοι «εκσυγχρονισμοί» για να μην πάρουν κεφάλι οι ανταγωνιστές.
Κος Πάπιας
papias@eksegersi.gr
Οι οπαδοί της Ζανκτ Πάουλι έδειξαν για μια ακόμη φορά έμπρακτα την αλληλεγγύη τους στον ελληνικό λαό. Στην πρεμιέρα της Bundesliga 2 έστειλαν σαφές πολιτικό μήνυμα σηκώνοντας πανό που έγραφαν: «ΟΧΙ σημαίνει ΟΧΙ. Αλληλεγγύη στην Ελλάδα. Συνεχίζουμε να μισούμε τη Γερμανία». Δυστυχώς, τη στιγμή που σηκώνονταν τα πανό στο γερμανικό γήπεδο, ο Τσίπρας και η παρέα του υπέγραφαν το Μνημόνιο 3, τσακίζοντας και τις τελευταίες κατακτήσεις του ελληνικού λαού, ο Λαφαζάνης με τη δική του παρέα ξεκινούσαν να πάνε σε άλλη παιδική χαρά για να φτιάξουν ένα αριστερό «ανάχωμα» και να εγκλωβίσουν τυχόν ξέσπασμα της νεολαίας και του λαού, και ο λαός στην πλειοψηφία του απογοητευμένος από τη διάψευση των ελπίδων του «βολευόταν» ολοένα και πιο βαθιά στον καναπέ του.