Πριν από μερικές μέρες, διέρρευσαν αποσπάσματα από την έκθεση της επιτροπής που εξέταζε τις καταγγελίες για εξαγορά ψήφων από τη Ρωσία, με τις οποίες εξασφάλισε τη διοργάνωση της τελικής φάσης του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου. Σύμφωνα με τα σχετικά δημοσιεύματα (τα οποία εμμέσως πλην σαφώς επιβεβαίωσαν οι αξιωματούχοι της ΦΙΦΑ), δεν αποδεικνύεται η εμπλοκή της Ρωσίας σε υπόθεση εξαγοράς ψήφων, γεγονός που προς στιγμήν διέλυσε τα σύννεφα που είχαν συσσωρευτεί στο ρωσικό ποδόσφαιρο.
Πριν όμως κοπάσουν οι πανηγυρισμοί της ρωσικής κυβέρνησης και της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας, ένα δημοσίευμα της Daily Mail έφερε σε εξαιρετικά δύσκολη θέση τόσο την κυβέρνηση της Ρωσίας όσο και τη ΦΙΦΑ. Η βρετανική εφημερίδα αποκάλυψε ότι το σύνολο της αποστολής της ρωσικής ομάδας στο Μουντιάλ της Βραζιλίας το 2014 είχε κάνει χρήση απαγορευμένων ουσιών (συνολικά 23 παίχτες από τους οποίους 5 αγωνίστηκαν και στην τελική φάση του Κυπέλλου Συνομοσπονδιών πριν μερικές μέρες) και κατηγόρησε ΟΥΕΦΑ και ΦΙΦΑ ότι προσπαθούν να κουκουλώσουν την υπόθεση.
Το δημοσίευμα αναφέρει ότι στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Βραζιλίας δρούσε οργανωμένο κύκλωμα που είχε στόχο την «εξαπάτηση» των μηχανισμών ελέγχου για τη χρήση απαγορευμένων ουσιών (αναφέρει ότι στο κύκλωμα εμπλέκονταν σχεδόν 1.000 άτομα) και ότι οι ποδοσφαιριστές γνώριζαν την ύπαρξη του κυκλώματος και έχοντας τη στήριξή του κατάφεραν να αποφύγουν τους ελέγχους. Για να ενισχύσει την αντικειμενικότητα του δημοσιεύματός της, η αγγλική φυλλάδα φιλοξενεί δηλώσεις του πρώην προέδρου της WADA και προέδρου της επιτροπής που διερεύνησε την υπόθεση ντόπινγκ στο ρωσικό ποδόσφαιρο, Ντικ Πάουντ, ο οποίος «έβγαλε στη σέντρα» τη ΦΙΦΑ, αφήνοντας αιχμές για συγκάλυψη της υπόθεσης.
Σύμφωνα με τον Πάουντ, «υπάρχει μεγάλος βάρος στη FIFA ώστε να φτάσει σε ένα πόρισμα για τις συγκεκριμένες καταγγελίες πριν από τη διεξαγωγή του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Είναι υποχρέωσή τους να πουν ποια μέτρα παίρνουν, τι έχουν βρει, και να πάρουν οποιαδήποτε απόφαση χρειάζεται ώστε να προστατέψουν την ακεραιότητα του αθλήματος. Ακόμα και μέσα σε ένα διοικητικό όργανο με ελάχιστη αξιοπιστία, όπως είναι η FIFA, εάν είσαι ανώτερος υπάλληλος δε θα ήθελες να είσαι μέλος ενός συμβουλίου που αγνοεί αυτή την υπόθεση. Εχω δει πολλές παρουσιάσεις από τη FIFA, βγαλμένες όλες από τη γη της φαντασίας, για το γεγονός ότι δεν έχουν πρόβλημα. Πρέπει οπωσδήποτε να πάρουν σοβαρά τη συγκεκριμένη υπόθεση».
Ο Πάουντ τόνισε με νόημα ότι «αν η FIFA θεωρεί ότι δεν υπάρχει πρόβλημα, τότε… ζει σε μια άλλη πραγματικότητα». Εκτός όμως από τη «Daily Mail», καταγγελίες για γενικευμένη χρήση ντόπινγκ στο ρωσικό ποδόσφαιρο έκανε και το στέλεχος της WADA, Ρίτσαρντ Μακ Λάρεν. Σε δηλώσεις του τόνισε ότι ο παγκόσμιος οργανισμός καταπολέμησης του ντόπινγκ εξετάζει δείγματα από 155 ποδοσφαιριστές που αγωνίζονται στο ρωσικό πρωτάθλημα και ότι κατά την άποψή του πρόκειται για οργανωμένο σχέδιο, αφού έχει δημιουργηθεί από τις ρωσικές αρχές «τράπεζα αίματος» με καθαρά δείγματα, με στόχο οι αθλητές να περνούν χωρίς πρόβλημα τους ελέγχους, έχοντας ως στόχο τη διάκριση.
Από την πλευρά της ΦΙΦΑ δεν υπάρχει αντίδραση και κύκλοι της ηγεσίας της δηλώνουν ότι αναμένονται τα αποτελέσματα του επανελέγχου των δειγμάτων για να γίνει εκτίμηση της κατάστασης και να ληφθούν στη συνέχεια οι κατάλληλες αποφάσεις. Σε αντίθετο μήκος κύματος από τη ΦΙΦΑ, που κράτησε χαμηλούς τόνους, ήταν η αντίδραση της ρωσικής κυβέρνησης, που δείχνει να επιλέγει το δόγμα «η καλύτερη άμυνα είναι η επίθεση». Με δηλώσεις του ο αναπληρωτής πρωθυπουργός, Βιτάλι Μίτκο, διέψευσε το ρεπορτάζ της αγγλικής εφημερίδας και παρότρυνε το αναγνωστικό κοινό να μη διαβάζει τον αγγλικό Τύπο, γιατί γράφει ανοησίες. Διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει θέμα ντόπινγκ στο ποδόσφαιρο της Ρωσίας, γιατί πραγματοποιούνται συχνά έλεγχοι, και άφησε να εννοηθεί ότι το θέμα δημιουργείται για εμπορικούς και πολιτικούς λόγους και έχει στόχο να πλήξει την αξιοπιστία της ρωσικής κυβέρνησης και να αμαυρώσει το Μουντιάλ.
Οπως ήταν φυσικό, το δημοσίευμα της Daily Mail γνώρισε σημαντική διάδοση στο Διαδίκτυο και το θέμα πήρε διαστάσεις, αφού αν επιβεβαιωθεί, είναι σχεδόν βέβαιος ο αποκλεισμός της ρωσικής ομάδας από το Μουντιάλ. Για πρώτη φορά στην ιστορία, δε θα συμμετέχει στην τελική φάση η εθνική ομάδα της διοργανώτριας χώρας και αυτό σε απλά ελληνικά σημαίνει ότι υπάρχει τεράστιο πλήγμα, τόσο σε επικοινωνιακό όσο και σε οικονομικό επίπεδο.
Εχουμε τονίσει αρκετές φορές ότι ο επαγγελματικός αθλητισμός, συνεπώς και το επαγγελματικό ποδόσφαιρο, είναι συνυφασμένος με τη διαπλοκή και το ντόπινγκ. Για να γεμίσουν με φράγκα τα ταμεία και να αυξηθούν τα κέρδη των καπιταλιστών και των πολυεθνικών που «επενδύουν» στο ποδόσφαιρο, πρέπει οι αθλητές να προσφέρουν γκολ και θέαμα και να δώσουν όσο το δυνατόν περισσότερους αγώνες για να βγει η απαραίτητη «υπεραξία». Ο σημαντικός αριθμός αγώνων που πρέπει να δώσουν οι ποδοσφαιριστές κατά την διάρκεια της χρονιάς και οι αγωνιστικοί ρυθμοί που απαιτούνται για να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις των ομάδων τους αναγκάζουν τους παίχτες να καταφεύγουν σε «εξωτερική» βοήθεια, συμπληρώματα διατροφής, ουσίες και ντόπινγκ. Με άλλα λόγια, πρωταθλητισμός και μετάλλια χωρίς ντόπα δεν γίνονται, κυβερνήσεις και ομοσπονδίες είναι αρωγοί σε αυτό το νταλαβέρι (όσο και αν προσπαθούν να μας πείσουν για το αντίθετο) και αν κάποιοι πιαστούν ντοπαρισμένοι τρώνε το ανάθεμα και πληρώνουν το μάρμαρο για όλους.
Κος Πάπιας
papias@eksegersi.gr
Η ιστορία των αδελφών Αντετοκούνμπο είναι πιασάρικη και «πουλάει». Αυτό το γνωρίζουν πολύ καλά όσοι ασχολούνται με το εξωαγωνιστικό μέρος του μπάσκετ, γι’ αυτό και φροντίζουν να παίρνουν τις αναγκαίες πρωτοβουλίες και να διοργανώνουν φιέστες που φέρνουν κόσμο στο άθλημα και γεμίζουν με φράγκα τις τσέπες αυτών που συμμετέχουν σε αυτές (εντός και εκτός αγωνιστικού χώρου).
Υπ’ αυτό το πρίσμα και χωρίς συναισθηματισμούς θα πρέπει να δούμε και να σχολιάσουμε τα «Antetokounbros Events» που έγιναν στη Θεσσαλονίκη και στην Αθήνα και στα οποία βρέθηκαν αντιμέτωπες η εθνική ομάδα του 2005, που κατέκτησε το πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα, και μια ομάδα επίλεκτων, στην οποία αγωνίζονταν οι αδελφοί Αντετοκούνμπο. Ο κόσμος γέμισε ασφυκτικά τα δυο γήπεδα, αφού η είσοδος ήταν ελεύθερη, ο δημοσιογραφικός εσμός έδωσε τα ρέστα του για να διαφημίσει τους αγώνες και να μεταλαμπαδεύσει το κεντρικό μήνυμα «Είμαστε όλοι αδέρφια» και ο Γιάννης έβαλε τα θεμέλια για επιτυχημένες διαφημίσεις στο μέλλον.
Δε θα πρέπει να ξεχάσουμε και το κοινωνικό μήνυμα των events, αφού πριν την έναρξη του αγώνα στη Θεσσαλονίκη έγινε επίδειξη από αθλητές μπάσκετ με αμαξίδιο, με σκοπό την διαφήμισή του στον κόσμο (πριν από λίγους μήνες, τα αδέρφια Αντετοκούνμπο είχαν αρχίσει τη συνεργασία τους με την Ομοσπονδία Σωματείων Ελλήνων Καλαθοσφαιριστών με Αμαξίδιο), ο Θανάσης χάρισε τα παπούτσια του σε γνωστό οπαδό του ΠΑΟΚ με κινητικά προβλήματα, ενισχύθηκε η «Κιβωτός του Κόσμου», καθώς συγκεντρώθηκαν ρούχα για συνανθρώπους που το έχουν ανάγκη, και τονίστηκε η συμβολή της Εκκλησίας στον αθλητισμό, αφού ο πάτερ Αντώνιος έκανε το τζάμπολ του αγώνα.
Και όπως συμβαίνει σε αυτές τις περιπτώσεις, το σκορ δεν είχε καμία σημασία, αφού στόχος των ομάδων ήταν να προσφέρουν θέαμα και των θεατών να χειροκροτήσουν τους αθλητές. Στο σημείο αυτό θα πρέπει να τονίσουμε ότι όλα είχαν σχεδιαστεί με κάθε λεπτομέρεια και γι΄ αυτό οι δυο ομάδες μοιράστηκαν τις νίκες, με τους Αντετοκούνμπο να κερδίζουν τον αγώνα στη Θεσσαλονίκη και την Εθνική να κερδίζει στην Αθήνα.
Κλείνουμε με δυο σχόλια. Το πρώτο αφορά την ικανότητα του συστήματος να «αξιοποιεί» τις περιπτώσεις Αντετοκούνμπο, αλλά και την προθυμία των Αντετοκούνμπο να θέσουν την ιστορία τους στην υπηρεσία του σταρ σίστεμ. Το δεύτερο αφορά την αποθέωση του Διαμαντίδη από τους φιλάθλους σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, γεγονός που ενισχύει τις πιθανότητες καθόδου του στις εκλογές (στο πλευρό του Κούλη), αφού η αστική πολιτική έχει ανάγκη από φρέσκα πρόσωπα και «πετυχημένους» για να τσιμπήσει το πόπολο.

Η εκμετάλλευση των ανθρώπων για τις ανάγκες του σταρ σίστεμ λέγεται κωλοπαιδισμός.