► Η στήλη στέλνει αγωνιστικούς χαιρετισμούς στους συντρόφους οπαδούς της Λιβόρνο, που πανηγυρίζουν την άνοδο στην πρώτη κατηγορία του ιταλικού πρωταθλήματος. Στον τελικό των αγώνων μπαράζ για την άνοδο η Λιβόρνο κατάφερε να κερδίσει με 1-0 την Εμπολι και από του χρόνου θα αγωνίζεται ξανά στο «Καμπιονάτο». Περισσότεροι από 50.000 οπαδοί δημι-ούργησαν εκρηκτική ατμόσφαιρα και βοήθησαν την ομάδα τους να πετύχει τη μεγάλη νίκη. Μετά τη λήξη του αγώνα, αρχικά «έγδυσαν» τους παίχτες, οι οποίοι αποχώρησαν από το γήπεδο μόνο με τα εσώρουχά τους και στη συνέχεια, όπως το συνηθίζουν, ξεχύθηκαν σαν διαδήλωση στους δρόμους της πόλης για να συνεχίσουν τους πανηγυρισμούς τους.
Οι οργανωμένοι οπαδοί της Λιβόρνο είναι δηλωμένοι κομμουνιστές και παράλληλα με την υποστήριξη της ομάδας τους χρησιμοποιούν τις εξέδρες των γηπέδων σαν τόπο πολιτικής δράσης και προπαγάνδας. Την επόμενη αγωνιστική περίοδο, λοιπόν, με δεδομένο ότι η Λιβόρνο θα αγωνίζεται στη μεγάλη κατηγορία, έχουμε όλοι ένα επιπλέον κίνητρο να παρακολουθούμε τα δρώμενα στο ιταλικό πρωτάθλημα. Η στήλη υιοθετεί την πρόταση συντρόφου να οργανώσουμε μια εκδρομή στην Ιταλία, το Σαββατοκύριακο 21-22 Δεκέμβρη, για να γιορτάσουμε στην κερκίδα της Λιβόρνο τα γενέθλια του Ατσαλένιου, αφού πλέον είναι το μοναδικό μέρος που γιορτάζονται (αδιάσειστο στοιχείο η φωτογραφία).
► Χωρίς κανένα σχόλιο μεταφέρουμε την ανακοίνωση των οργανωμένων οπαδών του Πανιώνιου, που αποτελεί μια ακόμη δράση από τους νεολαίους των γηπέδων ενάντια στους νεοναζί και τους φασίστες.
«Με έκπληξη πληροφορηθήκαμε ότι σήμερα το πρωί έκαναν την εμφάνισή τους στην πλατεία της Νέας Σμύρνης μέλη της φασιστικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή. Μάθαμε επίσης, ότι ενήργησαν αιφνιδιαστικά, με πλήρη κάλυψη από την ασφάλεια, ενώ αποχώρησαν τάχιστα μετά από την ολιγόλεπτη προσπάθειά τους να μοιράσουν προπαγανδιστικό υλικό σε θαμώνες καταστημάτων και περαστι- κούς, οι οποίοι κάθε άλλο παρά δεκτικοί ήταν. Φυσικά, στο σημείο εμφανίστηκαν νωρίς το πρωί, χωρίς καμία προειδοποίηση ή δημόσιο κάλεσμα και κάτω από άκρα μυστικότητα, συνήθη τακτική για παρακρατικές και αντικοινωνικές ομάδες υπανθρώπων. Ηταν κρίμα που δεν έμειναν λίγη παραπάνω ώρα, από τα σκάρτα δέκα λεπτά που βρέθηκαν στα μέρη μας, καθώς δεν μας έδωσαν το χρόνο να τους ξεναγήσουμε στα ωραία σιντριβάνια και πηγάδια της πόλης μας. Τους ενημερώνουμε λοιπόν, την επόμενη φορά που θα θελήσουν να επισκεφτούν την Νέα Σμύρνη, να το πράξουν λεβέντικα και παντελονάτα. Εμείς θα είμαστε εκεί να τους κάνουμε την "περιήγηση" που πρέπει (οδοφράγματα Ομήρου, Μεγάλου Αλεξάνδρου, πλατεία Σκατζουράκη, τάγμα Ι/1 Νέας Σμύρνης, "Μεταξωτή Διμοιρία"). Στη Νέα Σμύρνη ξέρουμε από προσφυγιά, από αντίσταση σε γερμανοτσολιάδες και τιμάμε το αίμα των παππούδων μας. Είμαστε περήφανοι για τη καταγωγή μας και θα συντρίψουμε κάθε φασισμό που θα εμφανίζεται εναντίον των φτωχών και των καταπιεσμένων.
Ούτε στη Νέα Σμύρνη, ούτε πουθενά…
Panthers Club 1983».
► Η εξέγερση στην Τουρκία εκτός από το πολιτικό ενδιαφέρον έχει και αθλητικό. Μάλιστα, οι ειδήσεις από αυτή την αθλητική διάσταση είναι πολύ ευχάριστες. Οσοι έχουν ασχοληθεί με τα βασικά του τουρκικού πρωταθλήματος γνωρίζουν ότι ανάμεσα στους οπαδούς των τριών μεγάλων ομάδων της Ισταμπούλ υπάρχει μεγάλη κόντρα και μίσος και σε πολλά ντέρμπι έχουν σημειωθεί βίαια επεισόδια ανάμεσά τους.
Διαβάζοντας τις παρακάτω γραμμές, οι αναγνώστες της στήλης θα καταλάβουν γιατί θεωρούμε θετική και ευχάριστη την είδηση από το Reuters.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, υπάρχει «συμμαχία» των οπαδών, οι οποίοι από κοινού αντιμετωπίζουν τους μπάτσους και την καταστολή και απαιτούν την παραίτηση της κυβέρνησης. Σε φωτογραφίες που κάνουν το γύρο του κόσμου μέσα από τις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης αποτυπώνεται η συνεργασία των οπαδών. Σε μια φωτογραφία που κάποτε θα ήταν αδιανόητη και η συντριπτική πλειοψηφία θα στοιχημάτιζε ότι είναι προϊόν μοντάζ, τρεις οπαδοί φορώντας τα μπλουζάκια των τριών ομάδων της Κωνσταντινούπολης, προχωρούν πιασμένοι χέρι-χέρι με σύνθημα: «Ταγίπ ξέρεις την Ισταμπούλ Γιουνάιτεντ; Ιδρύθηκε στις 31 Μαΐου του 2013» (σ.σ. την ημέρα που ξεκίνησαν οι διαδηλώσεις). Μια άλλη χαρακτηριστική φωτογραφία απεικονίζει διαδηλωτή να φορά φανέλα της Φενέρμπαχτσε και να έχει καλυμμένο το πρόσωπό του με κασκόλ της Μπεσίκτας για να προστατευθεί από τα δακρυγόνα! Ενωμένοι οι οπαδοί των τριών μεγάλων του τουρκικού ποδοσφαίρου τραγουδούν σύνθημα που συνήθως ακούγεται στο γήπεδο της Μπεσίκτας, αλλά ταιριάζει… ταμάμ που λένε και στη γειτονική χώρα, στην περίσταση: «Ρίχτε δακρυγόνα, ρίχτε σπρέι πιπεριού. Βγάλτε κράνη, πετάξτε ασπίδες κι ελάτε να δούμε ποιος είναι ο μάγκας!». Παρά την προσπάθεια που κάνουν ο κρατικός μηχανισμός και ο δημοσιογραφικός εσμός σε κάθε χώρα για να αποπροσανατολίσουν τους νεολαίους των γηπέδων και να τους πείσουν ότι ο εχθρός τους βρίσκεται στην απέναντι εξέδρα, η οικονομική κρίση και η βαρβαρότητα που ζουν καθημερινά οι νεολαίοι και ο λαός δεν επιτρέπουν να πετύχουν τα σχέδιά τους. Οι πιο συνειδητοποιημένοι από τους οργανωμένους οπαδούς, κατανοώντας συνειδητά ή αυθόρμητα την ταξική τους θέση στο σάπιο καπιταλιστικό σύστημα, βλέπουν ποιος είναι ο πραγματικός εχθρός και το αποδεικνύουν έμπρακτα στους δρόμους και τα οδοφράγματα, αφήνοντας σε δεύτερη μοίρα την οπαδική τους ιδιότητα.
Κος Πάπιας
papias@eksegersi.gr
ΥΓ: Εμφανώς ενοχλημένος, σύμφωνα με δημοσιεύματα, ήταν ο Ανδρέας Βγενόπουλος, επειδή η πρόεδρος του δικαστηρίου που εξετάζει την αντιδικία του με τον Τζίγγερ δεν του επέτρεψε να καταθέσει ως μάρτυρας. Παρά το γεγονός ότι δεν προβλέπεται από τη διαδικασία, ο Βγενόπουλος επέμενε να καταθέσει, χωρίς να τα καταφέρει. Τελικά κατέθεσε φάκελο με τις απόψεις του, οι οποίες αφήνεται να εννοηθεί ότι θα κάνουν πάταγο, όταν βγει η απόφαση και δημοσιευτούν. Τονίζουμε την παρουσία του Βγενόπουλου στο συγκεκριμένο δικαστήριο για να δείξουμε την ποιότητα και το χαρακτήρα του. Σε μια απλή αντιδικία με τους Βαρδινογιάννηδες, η οποία αφορά το ποιος από τους δυο είπε την αλήθεια για το χρέος της ΠΑΕ Παναθηναϊκός, παρουσιάστηκε στο δικαστήριο αυτοπροσώπως για λόγους ευθιξίας. Αντίθετα, στην υπόθεση της Marfin, όπου τρεις άνθρωποι πέθαναν γιατί το κτίριο δεν έχει έξοδο κινδύνου, δε διέθετε σύστημα πυρασφάλειας και διευθυντικά στελέχη της τράπεζας δεν τους άφησαν να κλείσουν νωρίτερα και να φύγουν, όχι μόνο δεν αισθάνθηκε την ανάγκη να παρουσιαστεί, αλλά οι δικηγόροι του δίνουν μάχη για να τον βγάλουν καθαρό και να τον γλιτώσουν από μια καταδίκη και τις αποζημιώσεις προς τις οικογένειες των θυμάτων.