► Με άρθρο του στο ΤΙΜΕ (Σάββατο 17/8), ο Καρίμ Αμπντούλ Τζαμπάρ, μια από τις μεγαλύτερες μορφές του παγκόσμιου αθλητισμού (πρώτος σκόρερ στο ΝΒΑ με θητεία 20 χρόνια), πήρε ξεκάθαρη θέση υπέρ της εξέγερσης της μαύρης νεολαίας στο Φέργκιουσον με αφορμή την εν ψυχρώ δολοφονία ενός 18χρονου από μπάτσο και την προσπάθεια της τοπικής κυβέρνησης και των μπάτσων να τη συγκαλύψουν. Αξίζει να διαβάσουμε το συγκεκριμένο άρθρο (μπορεί εύκολα να βρεθεί στο διαδίκτυο), αφού παρά τις όποιες διαφωνίες μας αποτελεί μια πολύ σημαντική κίνηση υποστήριξης στο αγώνα των κατοίκων του Φέργκιουσον.
Ο Τζαμπάρ συμμετείχε στην κοινωνική και πολιτική δράση την περίοδο του κινήματος ενάντια στον πόλεμο του Βιετνάμ, έχει τεράστια κοινωνική απεύθυνση στις ΗΠΑ, ιδιαίτερα στη μαύρη νεολαία, και βρίσκεται από τη δεκαετία του ’70 σε διαρκή σύγκρουση με το συντηρητικό και ρατσιστικό συρφετό, όταν αποφάσισε στο απόγειο της καριέρας του να ασπαστεί το Ισλάμ και να αλλάξει το όνομά του (ήταν ο δεύτερος διάσημος αθλητής μετά τον Κάσιους Κλέι που άλλαξε το όνομά του σε Μοχάμεντ Αλι). Για μια ακόμη φορά ήταν από τους λίγους που πήραν σαφή θέση υπέρ της εξέγερσης, τη στιγμή που η πλειοψηφία των «προοδευτικών» διανοουμένων και προσωπικοτήτων στις ΗΠΑ τηρούσε σιγήν ιχθύος και απολάμβανε τις καλοκαιρινές διακοπές της, ενώ η εθνοφρουρά και οι μπάτσοι προσπαθούσαν να καταστείλουν τις κινητοποιήσεις των κατοίκων και της νεολαίας του Φέργκιουσον.
► Την Τρίτη 26 Αυγούστου, ο ισπανός προπονητής της Μακάμπι Τελ Αβίβ Οσκαρ Γκαρσία και οι δυο βοηθοί του Ρούμπεν Μαρτίνες και Φραν Σάντσες αποχώρησαν από την τεχνική ηγεσία της ομάδας, εξαιτίας των επιθέσεων και της γενοκτονίας των σιωνιστών στη Γάζα. Ο γενικός διευθυντής της Μακάμπι Τελ Αβίβ Τζόρντι Κρόιφ (γιος του διάσημου Γιόχαν Κρόιφ) δήλωσε ότι η απόφαση αποχώρησης του Γκαρσία ήταν προσωπική και πρόσθεσε: «Δεν μπορείς να κάνεις σα να μη συμβαίνει τίποτα. Παιχνίδια ακυρώνονται, η εθνική ομάδα αναγκάζεται να παίξει στο εξωτερικό, όλες οι ισραηλινές ομάδες αναγκάστηκαν να παίξουν στο εξωτερικό».
Είναι φανερό ότι ο Κρόιφ προσπάθησε να υποβαθμίσει το πολιτικό μήνυμα της κίνησης των τριών ισπανών προπονητών και να παρουσιάσει την αντίδρασή τους ως φυγομαχία και αποποίηση των ευθυνών τους, λέγοντας εμμέσως πλην σαφώς ότι οι προπονητές αποχώρησαν για να μη «χρεωθούν» τον αποκλεισμό της ομάδας από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, πιθανότητα ιδιαίτερα αυξημένη, καθώς οι ισραηλινές ομάδες θα αγωνίζονταν σε ουδέτερη έδρα, εκτός Ισραήλ, για λόγους ασφάλειας.
Στο τελευταίο φύλλο πριν τις καλοκαιρινές διακοπές της «Κ» αναφερθήκαμε στην πρωτοβουλία των οργανωμένων οπαδών των ομάδων μπάσκετ της Μπαρτσελόνα, της Λαμποράλ Κούτσα, της Εστουντιάντες, της Ομπραντόιρο, της Μάλαγα και της Φουενλαμπράδα να υπογράψουν μια κοινή ανακοίνωση, με την οποία ζητούσαν να σταματήσει η γενοκτονία στη Γάζα και να αποβληθεί η Μακάμπι από την Ευρωλίγκα, και τονίσαμε ότι είναι πολύ σημαντικές τέτοιου είδους πρωτοβουλίες από τον αθλητικό χώρο, γιατί έχουν απεύθυνση σε πολύ μεγάλο «ακροατήριο». Στις 11 Αυγούστου ανακοινώθηκε μια ακόμη πρωτοβουλία, από τη συλλογικότητα «Κόκκινη κάρτα στον Ισραηλινό Ρατσισμό» (RCIR: Red Card Israeli Racism), η οποία απηύθυνε αίτημα προς την ΟΥΕΦΑ να αποκλείσει τη Δυτική Ιερουσαλήμ από τους τόπους διεξαγωγής του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος του 2020, ενώ συγκεντρώνει υπογραφές υπέρ του αποκλεισμού της Ισραηλινής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας από τη ΦΙΦΑ.
Η παραίτηση του Γκαρσία και των βοηθών του είναι μια ακόμη έκφραση καταδίκης της σιωναζιστικής βαρβαρότητας, που λειτουργεί ως εκδήλωση αλληλεγγύης στον αγώνα και στα όνειρα του εξεγερμένου παλαιστινιακού λαού. Ερχεται να προστεθεί στις διεθνείς προσπάθειες για αθλητικό μποϊκοτάζ στους σιωνιστές και έχει ιδιαίτερη σημασία γιατί αφορά τη Μακάμπι Τελ Αβίβ, μια ομάδα που αποτελεί τον αθλητικό πρεσβευτή των σιωνιστών και σημειώθηκε λίγες μέρες πριν τη ντροπιαστική εκεχειρία που επέβαλε η Παλαιστινιακή Αντίσταση στους σιωνιστές.
Κος Πάπιας
papias@eksegersi.gr
ΥΓ: Γενικό ξεπούλημα στο πρώτο λιμάνι της χώρας. Είναι… πρωτότυπος ο τρόπος που επέλεξε ο Μαρινάκης να κάνει επίδειξη δύναμης και να δηλώσει προς κάθε κατεύθυνση ότι δεν έχει αντίπαλο στο ελληνικό πρωτάθλημα. Αποτυπώνει με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο την τεράστια απόσταση ανάμεσα στους ερυθρόλευκους και τις υπόλοιπες ομάδες. Τη στιγμή που οι περισσότερες ομάδες προσπαθούν να βρουν παίχτες από τα αζήτητα για να γεμίσουν το ρόστερ τους, οι ερυθρόλευκοι πουλάνε όσους ποδοσφαιριστές μπορούν να φέρουν φράγκα στο ταμείο της επιχείρησης και τους αντικαθιστούν με ξένους (οι περισσότεροι β’ διαλογής), αφού γνωρίζουν ότι ακόμα και έτσι είναι μπροστά από τους υπόλοιπους. Για το ελληνικό πρωτάθλημα θα μιλήσουμε αναλυτικά στο επόμενο φύλλο, κάναμε όμως αυτή την αναφορά, γιατί σε κάποια σάιτ κάποιοι επιχείρησαν να συνδυάσουν το ξεπούλημα με το θέμα των στημένων αγώνων, προβάλλοντας το επιχείρημα ότι ο Μαρινάκης είναι μπλεγμένος και προσπαθεί να πουλήσει ό,τι έχει και δεν έχει για να σηκωθεί να φύγει πριν καταλήξει στη φυλακή. Δε θα «χαλούσε» τη στήλη να δει ντυμένο στα ριγέ τον ερυθρόλευκο πρόεδρο (και όχι μόνο), όμως η επιθυμία απέχει παρά πολύ από την πράξη. Προσεχώς περισσότερα…

Αν δεν ήταν γνωστή η «τρέλα» των Πολωνών για το βόλεϊ, θα μιλούσαμε για μια μεγάλη επικοινωνιακή επιτυχία της πολωνικής κυβέρνησης, η οποία κατάφερε να συνδυάσει «το τερπνόν μετά του ωφελίμου». 62.000 θεατές έδωσαν το παρών στο εναρκτήριο παιχνίδι του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος ανάμεσα στην Πολωνία και τη Σερβία, το οποίο κέρδισε εύκολα η Πολωνία με 3-0 σετ, και έδειξαν με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο την αγάπη τους για ένα άθλημα που στην Ελλάδα έχει πολύ λίγους θεατές. Η τελετή έναρξης και ο πρώτος αγώνας του τουρνουά έγιναν σε γήπεδο ποδοσφαίρου, στο εθνικό στάδιο της Βαρσοβίας, το οποίο είχε διαμορφωθεί κατάλληλα, με τοποθέτηση γηπέδου βόλεϊ και εξεδρών για τους θεατές εντός του αγωνιστικού χώρου. Οι 62.000 θεατές αποτελούν ρεκόρ για το βόλεϊ και ξεπέρασαν κατά πολύ το προηγούμενο ρεκόρ των 50.000 θεατών στην τελετή έναρξης του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος στη Μόσχα το 1952. Ο επόμενος στόχος των Πολωνών είναι να καταφέρουν να φτάσουν στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου, 40 χρόνια μετά την κατάκτηση του μοναδικού παγκόσμιου τίτλου που έχουν κατακτήσει.