► Δεν υπάρχει κεντρικό θέμα σήμερα στη στήλη. Επιλέξαμε, ενόψει Μεγαλοβδομάδας, να σας χαλαρώσουμε λίγο (να χαλαρώσουμε κι εμείς) σχολιάζοντας ορισμένα θεματάκια της επικαιρότητας.
Είναι γνωστή η άποψη της στήλης, ότι στην Ελλάδα πρέπει να μιλάμε για οπαδούς και όχι για φιλάθλους. Στην πλειοψηφία μας οι Ελληνες (η στήλη δεν αποτελεί εξαίρεση στον κανόνα) ενδιαφερόμαστε μόνο για την ομάδα μας και μας αφήνουν αδιάφορους οι ευρωπαϊκές επιτυχίες των άλλων ομάδων. Το περασμένο Σαββατοκύριακο, εκτός από την αγωνιστική δράση στο πρωτάθλημα ποδοσφαίρου, είχαμε μια σειρά σημαντικά γεγονότα, όπως η συμμετοχή του Ηρακλή στον τελικό του Champions League στο βόλεϊ, το χρυσό μετάλλιο του Μάρα στη γυμναστική και το χρυσό μετάλλιο των κοριτσιών της Βουλιαγμένης στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα πόλο και τον τελικό του κυπέλλου βόλεϊ ανάμεσα σε Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό (νικητές με 3-2 αναδείχτηκαν οι ερυθρόλευκοι). Σε μια χώρα με ανεπτυγμένο το φίλαθλο πνεύμα, οι αθλητικές εκπομπές θα αφιέρωναν αρκετό χρόνο στα παραπάνω θέματα και θα άφηναν για το τέλος τις εξελίξεις στο ελληνικό πρωτάθλημα, οι οποίες ήταν οι αναμενόμενες. Συνέβη όμως το αντίθετο. Για μια ακόμη φορά, φάγαμε στη μάπα τα δρώμενα στο ελληνικό ποδόσφαιρο και προς το τέλος των εκπομπών είχαμε μια αναφορά στα άλλα αθλήματα. Είναι χαρακτηριστικό ότι για την «ανάλυση» των πιθανών σεναρίων για τη μάχη της ουράς στο ελληνικό πρωτάθλημα αφιερώθηκε περισσότερος χρόνος σε σχέση με την παρουσίαση της κατάκτησης της 2ης θέσης στην Ευρώπη από το βόλεϊ του Ηρακλή.
► Η πλειοψηφία όσων ασχολούνται με το ελληνικό ποδόσφαιρο, θεω- ρούσε βέβαιο ότι ο Ολυμπιακός θα έδινε βαθμό ή βαθμούς στο Λεβαδειακό, προκειμένου να σωθεί. Οι δυο ομάδες έχουν πολύ καλές σχέσεις, πέρσι οι ερυθρόλευκοι κατά γενική ομολογία χάρισαν τον αγώνα στους αντιπάλους τους, όμως φέτος δεν ήθελαν να δώσουν «δικαιώματα» και γι’ αυτό, παρότι βρέθηκαν πίσω στο σκορ, έπαιξαν για να γυρίσουν το παιχνίδι και τελικά τα κατάφεραν. Στις αθλητικές εκπομπές η «τιμιότητα» της ομάδας του Πειραιά ήταν πρώτο θέμα και ακούσαμε απίστευτες μαλακίες και κολακευτικά σχόλια για τον τρόπο που διαχειρίστηκαν το παιχνίδι οι ερυθρόλευκοι. Στην άλλη πλευρά, παρά την ήττα, οι παράγοντες της ομάδας της Βοιωτίας θεωρούσαν ότι η ομάδα τους δεν θα κινδυνέψει. Η στήλη προβλέπει ότι την επόμενη αγωνιστική η ομάδα της Λειβαδιάς θα εξασφαλίσει την παραμονή της (όσοι ασχολούνται με το στοίχημα ας επιλέξουν τον αγώνα Πανθρακικός – Λεβαδειακός και ας παίξουν μερικά ευρώ στην ισοπαλία με σκορ 1-1) και πλέον το ενδιαφέρον του πρωταθλήματος θα επικεντρωθεί στη μάχη για τους αγώνες μπαράζ, που θα οδηγήσουν στην Ευρώπη. Με την ευκαιρία της αναφοράς μας στον Πανθρακικό, οφείλουμε να κάνουμε την αυτοκριτική μας, γιατί θεωρούσαμε την ομάδα της Θράκης πρώτο φαβορί για υποβιβασμό και τελικά όχι μόνο σώθηκε εύκολα, αλλά έπαιξε και καλή μπάλα σε σύγκριση με τις άλλες «μικρές» ομάδες. Συνεπώς, δεχόμαστε την κριτική του σ. Σίμου και υποσχόμαστε ότι θα ασχοληθούμε περισσότερο με την ομάδα του και τις διασυνδέσεις της.
► Κρίνοντας εκ του αποτελέσματος, μόνο θετικά μπορούμε να κρίνουμε την απόφαση της ΕΟΠΕ να διεξαχθεί ο τελικός του κυπέλου βόλεϊ ανάμεσα σε Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό με την παρουσία μαθητών, γονιών, αθλητών και παραγόντων και χωρίς την παρουσία των οργανωμένων οπαδών των δυο ομάδων. Αν μάλιστα οι πράσινοι είχαν καταφέρει να κατακτήσουν την κούπα, τότε θα μπορούσαμε να μιλήσουμε για μια ιδανική βραδιά. Είδαμε το παιχνίδι από την τηλεόραση, όμως μπορούσαμε να διακρίνουμε το πανηγυρικό κλίμα και την ειρηνική συνύπαρξη των φίλων των δυο ομάδων στην εξέδρα, καθώς και την πολύ καλή διάθεση των παιχτών μέσα στον αγωνιστικό χώρο. Οι δηλώσεις των παιχτών και των δυο ομάδων μετά τον τελικό επικεντρώθηκαν στο συγκεκριμένο σημείο και είναι ίσως η πρώτη φορά, που τα δρώμενα στην εξέδρα επισκιάζουν με θετικό τρόπο τα δρώμενα στον αγωνιστικό χώρο. Αξίζει να τονίσουμε ότι ο φετινός τελικός, από άποψη ποιότητας και θεάματος, είναι ο καλύτερος των τελευταίων 15 χρόνων και κατά γενική ομολογία τα όσα διαδραματίστηκαν στις εξέδρες συνέβαλαν τα μέγιστα σ’ αυτό.
Κος Πάπιας
papias@eksegersi.gr
Η «Κ» ήταν εκεί
Παναχαϊκή – Ρόδος 0-0, Ποδόσφαιρο Γ’ Εθνική
Παναχαϊκή – Μεταμόρφωση 3-2, Βόλεϊ Α2
Μπροστά σε 12.000 οπαδούς της, η Παναχαϊκή δεν κατάφερε να φτάσει στη νίκη, που εκτός συγκλονιστικού απροόπτου θα της εξασφάλιζε τη δεύτερη θέση στον βαθμολογικό πίνακα και θέση στο μπαράζ για την άνοδο στη Β’ Εθνική. Είχαμε πολλά χρόνια να δούμε ατμόσφαιρα σαν αυτή που δημιούργησαν οι κοκκινόμαυροι οπαδοί και αξίζει τον κόπο να ψάξει κάποιος στο διαδίκτυο και να βρει σχετικά βιντεάκια. Ποιοτικά ο αγώνας δεν ξεπέρασε τη μετριότητα και μόνο στο δεύτερο ημίχρονο οι κοκκινόμαυροι κατάφεραν να δημιουργήσουν τρεις-τέσσερις ευκαιρίες, χωρίς όμως να μπορέσουν να φτάσουν στο γκολ. Οι επιλογές του Τζαναβάρα δεν ήταν οι ενδεδειγμένες για ένα τόσο σημαντικό παιχνίδι και γι’ αυτό μετά τη λήξη πενήντα περίπου οπαδοί της Παναχαϊκής του την έπεσαν, χωρίς όμως να έχουμε κάποιο σοβαρό επεισόδιο. Τα πράγματα είναι πλέον πολύ δύσκολα, αφενός γιατί η ομάδα δεν κρατάει την τύχη της στα δικά της χέρια και αφετέρου γιατί οι αντίπαλοί της έχουν εύκολο πρόγραμμα.
Στην άλλη όχθη, η Ρόδος έδειξε πολύ δουλεμένη ομάδα και με σαφείς αγωνιστικούς προσανατολισμούς. Οι Ροδίτες έπαιξαν αμυντικά, με στόχο να μην δεχτούν γκολ, έλεγχαν απόλυτα το ρυθμό του αγώνα και στις καθυστερήσεις του δεύτερου ημίχρονου παραλίγο να «κλέψουν» τη νίκη. Προσωπικά, θεωρώ ότι είναι η καλύτερη ομάδα της κατηγορίας και ότι αξίζει την άνοδο.
Σε αντίθεση με το ποδόσφαιρο, στο βόλεϊ η ομάδα της Παναχαϊκής κατάφερε να ξεπεράσει το εμπόδιο της Μεταμόρφωσης και να εξασφαλίσει την παραμονή της. Οι δυο ομάδες έπαιξαν καλό βόλεϊ και αποζημίωσαν τους λιγοστούς θεατές (οι οποίοι ενδιαφέρονταν περισσότερο για τα τεκταινόμενα στο διπλανό γήπεδο του ποδοσφαίρου). Η πρώτη χρονιά στην Α2 κατηγορία έκλεισε με θετικό πρόσημο και αμέσως μετά το Πάσχα οι μαυροκόκκινοι θα ξεκινήσουν το σχεδιασμό για τη νέα χρονιά. Ο στόχος, σύμφωνα με τα λεγόμενα της διοίκησης, θα είναι η άνοδος και ελπίζουμε του χρόνου τέτοια εποχή να ζήσουμε μια ανάλογη ατμόσφαιρα στο κλειστό και με το επιθυμητό αποτέλεσμα.