Μια προαναγγελθείσα απόφαση

0

Oπως αναμενόταν, η Επιτροπή Δεοντολογίας της ΕΠΟ αποφάσισε ομόφωνα την απαλλαγή της ΠΑΕ Ολυμπιακός και του Βαγγέλη Μαρινάκη για τους «στημένους» αγώνες και ειδικότερα για τη χειραγώγηση του αγώνα Ολυμπιακός-Ατρόμητος 2-1.

Στο παρελθόν είχαμε σχολιάσει, αναφορικά με την υπόθεση των «στημένων» αγώνων, ότι πολύ δύσκολα θα υπάρξουν καταδικαστικές αποφάσεις, καθώς στις υποθέσεις για χειραγώγηση των αγώνων συνήθως δεν υπάρχουν χειροπιαστές αποδείξεις για την τέλεση της παρανομίας. Ειδικότερα, για τη συγκεκριμένη υπόθεση, στη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας δεν παρουσιάστηκαν απτές αποδείξεις, οπότε πολύ δύσκολα θα μπορούσε η Επιτροπή να καταδικάσει τον Μαρινάκη, αν και οι «σκληροπυρηνικοί» της ΕΠΟ πίεζαν προς αυτή την κατεύθυνση.

Χαρακτηριστικό είναι το σχόλιο που έκανε για την αθωωτική απόφαση ο γνωστός παρουσιαστής-αθλητικογράφος Γιώργος Γεωργίου, ότι ο Μελισσανίδης επί της ουσίας αθώωσε τον Μαρινάκη, αφού στην Επιτροπή Δεοντολογίας της ΕΠΟ κατέθεσε ότι άκουσε κάτι από κάποιον.

Οπως ήταν φυσικό, μετά την ομόφωνη αθωωτική απόφαση, τα ερυθρόλευκα ΜΜΕ, έντυπα και ηλεκτρονικά, πέρασαν στην αντεπίθεση και ζητούσαν την απομάκρυνση από τα «κοινά» του ποδοσφαίρου όσων έστησαν τη σκευωρία εναντίον του Μαρινάκη και προσπάθησαν να τον απαξιώσουν και να τον σπιλώσουν. Αντίθετα, στην απέναντι όχθη επικρατεί αμηχανία, αφωνία και προετοιμασία για να αντιμετωπίσουν την επικείμενη ερυθρόλευκη αντεπίθεση.

Από τα μέχρι στιγμής δεδομένα, τα οφέλη που έχουν ο Μαρινάκης και η παρέα του φαίνεται να είναι μόνο σε επικοινωνιακό επίπεδο. Ο χρόνος που έχει στη διάθεσή του ο Μαρινάκης, ενόψει των εκλογών στην ΕΠΟ, που έχουν οριστεί για τις 23 Νοέμβρη, μάλλον δεν του φτάνει για να ανατρέψει τη σημερινή κατάσταση. Εκτός κάποιου συγκλονιστικού απροόπτου, καθώς με τους ανιδιοτελείς εργάτες του ελληνικού επαγγελματικού ποδοσφαίρου δεν μπορεί να είναι κάνεις σίγουρος για τη σταθερότητα των πράξεών τους, θα αναγκαστεί να πιει και πάλι το πικρό ποτήρι της ήττας. Η συμμαχία Μελισσανίδη-Σαββίδη κρατάει καλά, καθορίζει τις διεργασίες και έχει τον έλεγχο της κατάστασης.

Μάλιστα, στην πιάτσα κυκλοφορούν σενάρια ότι έχει εξασφαλίσει και την «ουδετερότητα» της κυβέρνησης. Συμφώνησαν να μη χρησιμοποιήσουν την αβάντα της ΦΙΦΑ και της ΟΥΕΦΑ, να μην οξύνουν την αντιπαράθεση με την κυβέρνηση, να πειθαρχήσουν και να κάνουν τις εκλογές τον Νοέμβρη, όπως όρισε ο νόμος Αυγενάκη. Σε αντάλλαγμα πήραν τη διαβεβαίωση ότι δε θα υπάρξει από κυβερνητικής πλευράς παρέμβαση υπέρ του Μαρινάκη στις εκλογές της ΕΠΟ.

Σε καμία περίπτωση δε χρειάζεται να μπούμε σε σεναριολογία, αφενός γιατί μας είναι αδιάφορα τα παιχνίδια που παίζει η κάθε κλίκα με την κυβέρνηση και οι τρικλοποδιές που προσπαθεί να βάλει στην άλλη και αφετέρου γιατί η κατάσταση απαξίωσης που βρίσκεται το ελληνικό επαγγελματικό ποδόσφαιρο δεν πρόκειται να αλλάξει, ανεξάρτητα από τον καπιταλιστή που θα κερδίσει τις εκλογές στην ΕΠΟ και θα έχει τον έλεγχο της ποδοσφαιρικής «παράγκας».

ΥΓ. Οταν ένας συντάκτης αναγκάζεται να γράψει ένα κείμενο 500 λέξεων, για να εξηγήσει εκ των υστέρων την 82 λέξεων αρχική του ανάρτηση (Παύλος Φύσσας για πάντα ζωντανός! Πανό από αντιφασίστες οπαδούς του Ολυμπιακού), η οποία -όπως ο ίδιος μας ενημερώνει- «προκάλεσε αρκετά σχόλια, ακόμα και από φίλους αναγνώστες του Περιοδικού, που σημείωναν πως δεν πρέπει να ωραιοποιούμε την κατάσταση…», είναι υποχρεωμένος να κάνει την αυτοκριτική του. Εκτός αν θεωρεί ότι, λόγω τις αυξημένης ευφυΐας του, δεν μπορεί να γίνει κατανοητός από τους κοινούς θνητούς, στους οποίους κατατάσσει και τον υποφαινόμενο.

Αναφέρομαι στον Βασίλη Κρίτσα, αρθρογράφο του ηλεκτρονικού περιοδικού katiousa.gr, ο οποίος στην ανάρτηση του «Οι αντίφα κερκίδες και το ταβάνι τους» μου αφιέρωσε ένα υστερόγραφο 173 λέξεων, με αφορμή το άρθρο μου στην Κόντρα με τίτλο «Πρώτα αντιφασίστας και μετά Ολυμπιακός», στην οποία, εκτός των άλλων, σχολίασα τον τρόπο που παρουσιάστηκε στο katiousa.gr η φωτογραφία με το πανό των αντιφασιστών ερυθρόλευκων οπαδών στη μνήμη που Παύλου Φύσσα.

Στα σχεδόν 25 χρόνια που σχολιάζω θέματα από την αθλητική επικαιρότητα μέσα από τη στήλη μου στην Κόντρα, δεν έχω θέσει όρους και προϋποθέσεις για να συζητήσω και να αντιπαρατεθώ με κάποιον που έχει διαφορετική άποψη. Το γεγονός αυτό μου δίνει το δικαίωμα και ταυτόχρονα με αναγκάζει να δώσω μια απάντηση στην «αφιέρωση» Κρίτσα.

Καταρχάς, θα συμφωνήσω μαζί του ότι, αν και ανέφερα το katiousa.gr ως πηγή της ανάρτησης, θα έπρεπε να βάλω το σχετικό link, για να διευκολύνω τους αναγνώστες που θα ήθελαν να συγκρίνουν και να κρίνουν τις απόψεις μας. Αν κρίνω από τις αντιδράσεις που ο ίδιος παραδέχεται ότι προκάλεσε η αρχική του ανάρτηση, μάλλον τον προστάτεψα με την παράλειψή μου.

Οσον αφορά το δεύτερο σημείο της «αφιέρωσής» του, ότι πρέπει να αποκτήσω επαφή με αυτά που πραγματικά διαβάζω, προκειμένου να μην τα διερμηνεύω στρεβλά κατά το δοκούν, αρκεί το εισαγωγικό κείμενο στην ανάρτηση του «Οι αντίφα κερκίδες και το ταβάνι τους». Εκεί αναφέρει ότι αρκετοί αναγνώστες του katiousa.gr σημείωσαν στα σχόλιά τους ότι δεν πρέπει να ωραιοποιούμε την κατάσταση που επικρατεί στις τάξεις των οργανωμένων οπαδών του Ολυμπιακού. Ερμήνευσαν δηλαδή την ανάρτησή του με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που την ερμήνευσα και εγώ. Γι’ αυτό και χρειάστηκε η μακροσκελής «διευκρίνιση» του Β.Κ. Ισως να βοήθησε κάπως το σημείωμά μου για να γίνουν οι «διευκρινίσεις». Αντί για μια «καθαρή εξήγηση», όμως, ο Β.Κ. επέλεξε να θολώσει τα νερά με την επίθεση σ’ εμένα. Ενόψει όλων αυτών, μάλλον τίτλο τιμής αποτελεί αυτή η επίθεση.

Το τρίτο σημείο, στο οποίο με καλεί να εφαρμόσω αυτοκριτικά όσα γράφω και να είμαι πρώτα κομμουνιστής (έτσι αυτοπροσδιορίζομαι) και μετά οπαδός, με το μέσο επίπεδο ευφυΐας που διαθέτω ομολογώ ότι δεν το κατάλαβα. Επειδή δε σε γνωρίζω προσωπικά, Βασίλη Κρίτσα, να σε ενημερώσω ότι ποτέ δεν έχω κρύψει την οπαδική μου προτίμηση. «Αρρωστος» οπαδός του ΑΟ Παγκρατίου και «βάζελος» (όχι απλά Παναθηναϊκός) από τις εμπορικές ομάδες. Ωστόσο, παρά την ξεκάθαρη οπαδική μου προτίμηση, από τη στήλη μου στην Κόντρα, αφενός προβάλλω τις θετικές πρωτοβουλίες των οπαδών, ανεξάρτητα από την ομάδα που υποστηρίζουν, και αφετέρου δε διστάζω να εκφράσω τη διαφορετική μου άποψη για τα κοινά του Παναθηναϊκού, κρίνοντας με πολιτικά και όχι οπαδικά κριτήρια. Στο παρελθόν, για το θέμα της αλλαγής ιδιοκτησίας της ΠΑΕ από τους Βαρδινογιάννηδες στον «λαϊκό καπιταλισμό» και την «πολυμετοχικότητα» και πρόσφατα για το θέμα του γηπέδου στη Λεωφόρο (Δάσκαλε που δίδασκες), με αφορμή μια φωτογραφία του Σωτήρη Πανταλέων με μπλουζάκι που είχε το σύνθημα-αίτημα των οργανωμένων οπαδών του Παναθηναϊκού: «γήπεδο μόνο στη Λεωφόρο».

Τα υπόλοιπα δε θα τα σχολιάσω καν, γιατί ανήκουν στη σφαίρα της «κακιούλας». Απλά, θα κλείσω δηλώνοντας ότι συμπάσχω μαζί σου, καθώς στην προσπάθεια σου να με απαξιώσεις, αναγκάστηκες να γράψεις καλά λόγια για την Κόντρα και αυτό πρέπει να ήταν οδυνηρό για σένα.

Κος Πάπιας

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ: