Ιχνηλάτηση: το πιο σύντομο ανέκδοτο (2)

0

Follow up στο χθεσινό σημείωμα για την ιχνηλάτηση:

  • Καταγγελία Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Νέας Σμύρνης:

«Τη Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου, μετά την πραγματοποίηση σχετικού διαγνωστικού τεστ, ανακοινώθηκε θετικό κρούσμα κορονοϊού σε μαθητή/τρια του Ε2 τμήματος του 1ου Δημοτικού Σχολείου Νέας Σμύρνης. Μετά την ενημέρωση όλων των (υγειονομικών και εκπαιδευτικών) αρμόδιων υπηρεσιών και με δική τους απόφαση, η λειτουργία του τμήματος ανεστάλη για τις επόμενες 14 μέρες.

Κανένα (δωρεάν) διαγνωστικό τεστ, καμία διαδικασία ιχνηλάτησης από τον ΕΟΔΥ (πέραν της καταγραφής των ονομάτων των συμμαθητών που έκανε το σχολείο), κανένα μέτρο ελέγχου από το υπουργείο Υγείας για την πιθανότητα μετάδοσης του covid-19 στην σχολική κοινότητα και στις οικογένειες των παιδιών. Μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί έχουν αφεθεί μόνοι τους. Οσοι ανησυχούν και μπορούν να αναλάβουν το κόστος των διαγνωστικών τεστ απευθύνονται σε ιδιωτικά κέντρα. Οσοι ανησυχούν χωρίς την ανάλογη οικονομική δυνατότητα, στην πραγματικότητα δεν έχουν καμιά λύση.

Ο ισχυρισμός των αρμόδιων αρχών ότι ‘’αν φοράτε μάσκες δεν διατρέχετε κίνδυνο’’ στερείται βάσης, αφού επανειλημμένα έχει τονιστεί από τους μαχόμενους γιατρούς ότι οι μάσκες αποτελούν μέρος των αναγκαίων μέτρων και όχι το σύνολό τους. Στις σχολικές αίθουσες η αναγκαιότητα τήρησης των αποστάσεων έχει εγκαταλειφθεί με αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης και οδηγεί αναπόδραστα την εκπαιδευτική κοινότητα στην εκδοχή της ανοσίας της αγέλης. Ακόμα και σήμερα, η καθαριότητα των σχολείων είναι ελλιπής, το προσωπικό καθαριότητας που έχει προσληφθεί λιγότερο ακόμη και από αυτό που υπήρχε τον Ιούνιο. Η κυβέρνηση μας εμπαίζει και ο Δήμος Νέας Σμύρνης αρνείται να προχωρήσει σε νέες αναγκαίες προσλήψεις προφασιζόμενος το οικονομικό κόστος…».

  • Ανάλογη καταγγελία από την Αγωνιστική Παρέμβαση Ε΄ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης. Κανένα δωρεάν τεστ από τον ΕΟΔΥ μετά από θετικό κρούσμα σε μαθητή σχολείου της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης (είναι το τρίτο κρούσμα στην περιοχή).
  • Καταγγελία από τον Παντελή Βαϊνά, αντιπρόεδρο του Συλλόγου Εκπαιδευτικών ΠΕ Αιγάλεω στον ΑΝΤ1 (στην εκπομπή του Παπαδάκη): Σε σχολείο της περιοχής καθηγήτρια ξένης γλώσσας βρέθηκε θετική στον κορονοϊό. Η εκπαιδευτικός δίδασκε σε όλα τα τμήματα του σχολείου και το σχολείο έκλεισε χωρίς, όμως, να γίνει κανένα τεστ σε μαθητές και εκπαιδευτικούς.
  • Καταγγελία Διευθύντριας Δημοτικού Σχολείου Αγίου Παντελεήμονα (συστεγάζονται τρία σχολεία) στο STAR: μαθητής του σχολείου φοιτούσε κανονικά στο Δημοτικό («Ερχόταν στο σχολείο μας οκτώ μέρες συνεχώς, ενώ έπρεπε να είναι σε καραντίνα λογικά. Στο προαύλιο ήταν σε συγχρωτισμό με όλα τα παιδιά. Με όλο το σχολείο δυνητικά»), και οι γονείς του πήγαιναν κανονικά στη δουλειά, ενώ το μεγαλύτερο παιδί της οικογένειας ήταν επιβεβαιωμένο κρούσμα κοροναϊού (το τμήμα στη Γ’ Λυκείου που φοιτούσε έκλεισε). Υπάρχει άγνοια αν η οικογένεια έκανε τεστ, ενώ δεν ενημερώθηκε καν το Δημοτικό Σχολείο που φοιτούσε το αδερφάκι του κρούσματος.

Την κάλυψη της παράνοιας -στην πραγματικότητα πρόκειται για έγκλημα σε βάρος της δημόσιας υγείας- ανέλαβε να διεκπεραιώσει «επιστημονικά» ο Σύψας (ΑΝΤ1 30/9 στην πρωινή εκπομπή του Παπαδάκη), που συχνά-πυκνά βγαίνει στα κανάλια, για να βγάλει τη «διαφωνία» του με την Επιτροπή (το παράδειγμα του Μαγιορκίνη δεν είναι το μοναδικό). Είπε: είναι «ασφαλές να πάει στο σχολείο ένας μαθητής που ο αδελφός του νοσεί με κορονοϊό, αν φοράει μάσκα». Ενώ σε παρατήρηση για τη μη χορήγηση δωρεάν τεστ από τον ΕΟΔΥ σε μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικούς σε περίπτωση κρούσματος στο σχολείο, το έριξε στις δυσκολίες, αναφέρθηκε στην ανάγκη να βρεθεί ένα «αξιόπιστο γρήγορο τεστ» (που κατά τον Τσιόδρα είναι αναξιόπιστο και μπορεί να με καθοδηγήσει λάθος) και κάλεσε τους γονείς να τηρούν αυστηρά τα πρωτόκολλα. «Αν ένας μαθητής κάτσει στο σπίτι του 10 μέρες και μετά γυρίσει χωρίς συμπτώματα είναι απολύτως ασφαλές», «να μάθουμε να συμπεριφερόμαστε με την κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε», δήλωσε χαρακτηριστικά.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ: