Πρώτα αντιφασίστας και μετά Ολυμπιακός

0

Σχεδόν όλες οι αθλητικές ιστοσελίδες αναπαρήγαγαν μια ανάρτηση από το katiousa.gr, με τη φωτογραφία με ένα πανό στην μνήμη του Παύλου Φύσσα. Το πανό κρέμασε σε αερογέφυρα στην εθνική οδό, στο ύψος της Κηφισιάς, μια ομάδα ερυθρόλευκων οπαδών, με την υπογραφή «Αντιφασίστες Ολυμπιακοί».

Οπως ήταν φυσικό, η ενέργεια των ερυθρόλευκων οπαδών συνδέθηκε με το δόγμα του No Politica. Εχουμε αναφερθεί αρκετές φορές στην προσπάθεια που έχουν ξεκινήσει εδώ και αρκετά χρόνια η ΦΙΦΑ, η ΟΥΕΦΑ, οι ποδοσφαιρικές ομοσπονδίες, οι κυβερνήσεις, οι Λίγκες των ομάδων και ο αστικός δημοσιογραφικός εσμός και έχουμε αποδείξει ότι, επί της ουσίας, το δόγμα του No Politica σημαίνει την «αποστείρωση» των εξεδρών των γηπέδων και των συνδέσμων των οργανωμένων οπαδών από κάθε αντιφασιστική και αντικαπιταλιστική δράση.

Το ελληνικό ποδόσφαιρο δε θα μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση. Από την πρώτη στιγμή, οι καπιταλιστές ιδιοκτήτες των μεγάλων ομάδων προσπάθησαν να το επιβάλουν στις θύρες των οργανωμένων οπαδών τους και εκ του αποτελέσματος δείχνουν να το έχουν καταφέρει σε ικανοποιητικό βαθμό. Ο Μαρινάκης αρχικά και ο Σαββίδης στη συνέχεια κατάφεραν να αλλάξουν τους συσχετισμούς, να ελέγξουν τη Θύρα 7 και τη Θύρα 4 αντίστοιχα και να περιθωριοποιήσουν ή και να εξαφανίσουν τους οπαδούς με αντικαπιταλιστική και αντιφασιστική δράση. Ο Μελισσανίδης στην ΑΕΚ κατάφερε να μετατρέψει την Original σε ιδιωτικό στρατό και παρά τις αντιφασιστικές ανακοινώσεις τους, στην πράξη οι κιτρινόμαυροι οπαδοί έδρασαν σαν μαφιόζικη συμμορία ενάντια σε όσους αντιδρούσαν στη ανέγερσης του γηπέδου Μελισσανίδη στη Νέα Φιλαδέλφεια. Τέλος, στον Παναθηναϊκό, μια μερίδα των οργανωμένων οπαδών με αντιφασιστική και αντικαπιταλιστική δράση κατάφερε για ένα χρονικό διάστημα να κάνει αισθητή την παρουσία της, χωρίς όμως να πετύχει την αναγκαία «όσμωση» με τη μάζα των πράσινων οπαδών, με συνέπεια σιγά-σιγά να χάσει τη δυναμική της και να περιθωριοποιηθεί.

Με αφορμή το πανό που κρέμασαν οι ερυθρόλευκοι οπαδοί στη μνήμη του Παύλου Φύσσα, κάποιοι έσπευσαν να πανηγυρίσουν και να προσπαθήσουν να πείσουν ότι «κανένα δόγμα No Politica δε χωράει στη μνήμη και τα γεγονότα, στη μάχη ενάντια στο φασιστικό τέρας, που σηκώνει ανάστημα, πατώντας πάνω στην ανεμελιά μας και τις “απολίτικες” νοοτροπίες». Αν κρίνουμε από τον τρόπο που παρουσίασαν την ενέργεια των ερυθρόλευκων οπαδών, μάλλον δεν έχουν επαφή με τα δρώμενα στο ελληνικό επαγγελματικό ποδόσφαιρο.

Οι αντιφασίστες οπαδοί του Ολυμπιακού δεν είχαν καταφέρει να κάνουν το παραμικρό στις εξέδρες του «Καραϊσκάκης» ή σε κάποιο εκτός έδρας παιχνίδι της ομάδας τους για να τιμήσουν τη μνήμη του Φύσσα, παρά το γεγονός ότι ήταν οπαδός της ομάδας τους. Οσοι ασχολούμαστε με τα ποδοσφαιρικά δρώμενα θυμόμαστε τα αντιφασιστικά πανό στη μνήμη του Παύλου σε αρκετές οπαδικές θύρες και είχαμε σχολιάσει την «αφωνία» των ερυθρόλευκων οπαδών. Οχι για να τους κατηγορήσουμε, αφού όσοι έχουμε δραστηριοποιηθεί στα συνδεσμιακά των ομάδων γνωρίζουμε ότι είναι παρά πολύ δύσκολο να αντιπαρατεθείς με τους μπράβους και τον ιδιωτικό στρατό του προέδρου. Αλλά για να δείξουμε, αφενός την «ανυπαρξία» ορισμένων επώνυμων ερυθρόλευκων οπαδών με δράση στον αντικαπιταλιστικό χώρο, που δεν είχαν το θάρρος να κάνουν έστω και μια δήλωση, προκειμένου να μην έρθουν σε αντιπαράθεση με τον Μαρινάκη, και αφετέρου ότι στους συνδέσμους των οργανωμένων οπαδών η οπαδική ιδιότητα είναι πάνω από την ταξική και τελικά είναι αυτή που δίνει το στίγμα και καθορίζει τις εξελίξεις στις εξέδρες των γηπέδων.

Εφτά χρόνια μετά τη δολοφονία του Φύσσα και ενώ η ηγετική ομάδα της νεοναζιστικής συμμορίας βρίσκεται ένα βήμα πριν από τη δικαστική καταδίκη της, οι αντιφασίστες οπαδοί του Ολυμπιακού δεν έχουν τη δυνατότητα να κρεμάσουν το πανό τους στο «Καραϊσκάκης». Αυτό δείχνει ποια είναι η πραγματικότητα και οι «συσχετισμοί» στις τάξεις των οπαδών του Ολυμπιακού.

Ας προβάλουμε, λοιπόν, την προσπάθεια των αντιφασιστών ερυθρόλευκων οπαδών να τιμήσουν τη μνήμη του Παύλου, όχι όμως με πανηγυρική διάθεση, αλλά αναλογιζόμενοι την προσπάθεια που πρέπει να κάνουμε όσοι ασχολούμαστε με το ποδόσφαιρο και δηλώνουμε «εκτός των τειχών», για να σπάσουμε το δόγμα του No Politica και να μην επιτρέψουμε να εκκολαφθεί το αυγό του φιδιού στις εξέδρες των γηπέδων. Μόνο με αυτόν τον τρόπο θα σταθούμε πραγματικά στο πλευρό τους και θα μπορέσουμε να πείσουμε τους νεολαίους που δραστηριοποιούνται στους συνδέσμους των ομάδων, να ξεπεράσουν τις οπαδικές τους προτιμήσεις, να δώσουν από κοινού τη μάχη ενάντια στο δόγμα του No Politica και στους φασίστες και να πάψουν να στοιχίζονται κάτω από ξένα λάβαρα.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο Παύλος Φύσσα στοχοποιήθηκε και δολοφονήθηκε από τη νεοναζιστική συμμορία, γιατί με τη δράση του έδειξε ότι ήταν πρώτα αντιφασίστας και μετά Ολυμπιακός.

Κος Πάπιας

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ: