Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • ΑΝΤΙΚΥΝΩΝΙΚΑ
  • Σαν σήμερα 1 Αυγούστου
  • Διαβάζοντας πίσω από τις γραμμές της ανακοίνωσης της Χαμάς
  • Μουμία Αμπού Τζαμάλ: 44 χρόνια αιχμάλωτος της αμερικάνικης αστικής Δικαιοσύνης
  • Aνεμομαζώματα διαβολοσκορπίσματα
  • Δεύτερη φάση συμφωνίας για τη Γάζα: Να περιμένουμε την επίσημη παλαιστινιακή ενημέρωση
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Αθλητισμός»Δάσκαλε που δίδασκες…
Αθλητισμός

Δάσκαλε που δίδασκες…

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr18 Ιούλ 2020, 00:00

Η απόφαση του Ανώτατου Αθλητικού Δικαστηρίου (CAS) για τις ενστάσεις που καταθέσαν σε αυτό ΠΑΟΚ και Ολυμπιακός, σχετικά με το θέμα της πολυϊδιοκτησίας, ήταν να επιστραφούν οι βαθμοί στον ΠΑΟΚ και να διερευνήσουν τα αρμόδια όργανα της ΕΠΟ επί της ουσίας την υπόθεση της πολυϊδιοκτησίας. Η απόφαση έχει ευρύτερες συνέπειες για το ελληνικό επαγγελματικό ποδόσφαιρο και ξεφεύγει από τα στενά όρια της συγκεκριμένης υπόθεσης. Σύμφωνα με την απόφαση, «η επιτροπή του CAS διέταξε η αφαίρεση των εφτά βαθμών που είχε επιβληθεί στον ΠΑΟΚ να παραλειφθεί και το ζήτημα να παραπεμφθεί πίσω για επανεκδίκαση από την Επιτροπή Εφέσεων της ΕΠΟ. Από τη στιγμή που η ΠΑΕ Ξάνθη δεν άσκησε έφεση εναντίον της απόφασης για αφαίρεση εφτά βαθμών που της επιβλήθηκε, αυτή η κύρωση δεν παραλείπεται. Οι δικαστικές επιτροπές της ΕΠΟ λανθασμένα υπέθεσαν ότι η απόφαση της ΕΕΑ στην Ελλάδα με ημερομηνία 27/1/2020 ήταν δεσμευτική και ως εκ τούτου δεν μπήκαν στην ουσία της υπόθεσης. Απούσης της ουσίας και χωρίς την πρέπουσα έγκριση των συμπερασμάτων της έκθεσης της ΕΕΑ, η έκθεση δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τα δικαιοδοτικά όργανα της ΕΠΟ ως εναρκτήρια βάση για την ποινή που επιβλήθηκε στον ΠΑΟΚ.

Το CAS διαπίστωσε ότι παρά την εξουσία της Επιτροπής του να αποφασίσει το ίδιο για την υπόθεση καθ΄ αυτή, δεν ήταν πρέπον να εκδώσει μια τελική και δεσμευτική απόφαση κάτω από αυτές τις συνθήκες με σημαντικές επιπτώσεις για το ελληνικό ποδόσφαιρο. Η Επιτροπή τονίζει ότι τα δικαιοδοτικά όργανα της ΕΠΟ δεν πρέπει να υπεκφεύγουν των καθηκόντων τους να προσεγγίζουν σύνθετα θέματα που περιέρχονται στην έκθεση της ΕΕΑ, η ουσία της οποίας δεν έχει πλήρως αξιολογηθεί ούτε σε πρώτο βαθμό ούτε σε δεύτερο από την Επιτροπή Εφέσεων της ΕΠΟ. Επιπλέον, το CAS θεώρησε ότι ο ΠΑΟΚ δεν πρέπει να στερηθεί του δικαιώματός του να εκδικαστεί με βάση το εθνικό δίκαιο. Συνεπώς και οι δυο προσφυγές έγιναν εν μέρει δεκτές και το ζήτημα παραπέμπεται στον προηγούμενο βαθμό, εν προκειμένω στην Επιτροπή Εφέσεων της ΕΠΟ».

Σε απλά ελληνικά, το CAS τόνισε ότι οι αποφάσεις της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού (ΕΕΑ) δεν είναι δεσμευτικές για τις αρμόδιες επιτροπές της ΕΠΟ, οι οποίες θα πρέπει να μπαίνουν στην ουσία και να εκδικάζουν κάθε υπόθεση. Αυτό, όπως θα δούμε στη συνέχεια, δημιουργεί νέα δεδομένα για τον ελληνικό αθλητισμό και ιδιαίτερα για το ποδόσφαιρο που έχει κατοχυρώσει το «αυτοδιοίκητο». Ενα πρώτο σχόλιο για την απόφαση του CAS είναι ότι μας θυμίζει τη λαϊκή ρήση «δάσκαλε που δίδασκες και λόγο δεν εκράτεις». Το CAS ζητάει από τα δικαιοδοτικά όργανα της ΕΠΟ να μην υπεκφεύγουν των καθηκόντων τους, αλλά κάνει αυτό για το οποίο τα εγκαλεί. Παραδέχεται ότι έχει τη δικαιοδοσία να αποφασίσει για την υπόθεση καθαυτή, αλλά δεν το κάνει, αφενός γιατί θεωρεί πρέπον να μην εκδώσει αυτό μια σημαντική και δεσμευτική απόφαση για το ελληνικό ποδόσφαιρο και αφετέρου για να δώσει στον ΠΑΟΚ το δικαίωμα να δικαστεί με βάση το εθνικό δίκαιο. Οι δικαστές του CAS, αντί να κλείσουν με την απόφασή τους την υπόθεση, επέλεξαν να τη στείλουν στις επιτροπές της ΕΠΟ για να πιάσουν το νήμα από την αρχή.

Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε τα παζάρια και τις διαβουλεύσεις στο παρασκήνιο, όμως η απλή λογική λέει ότι η υπόθεση θα καταλήξει και πάλι στο CAS, αφού στην απόφαση από τις επιτροπές της ΕΠΟ θα ασκήσουν έφεση είτε ο ΠΑΟΚ είτε ο Ολυμπιακός. Οσον αφορά το πρακτικό μέρος, η διαδικασία για την οριστική και αμετάκλητη απόφαση θα πρέπει να τρέξει με πολύ γρήγορους ρυθμούς, αφού θα πρέπει να επικυρωθεί η βαθμολογία του πρωταθλήματος και να δηλωθούν οι ομάδες που θα συμμετάσχουν στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Και εδώ αρχίζουν τα δύσκολα. Μετά την απόφαση του CAS, παραιτήθηκαν ο πρόεδρος της επιτροπής εφέσεων της ΕΠΟ Παναγιώτης Φιλόπουλος και το μέλος της επιτροπής Γεράσιμος Βρυώνης. Επίσημα επικαλέστηκαν προσωπικούς λόγους, όμως είναι σίγουρο ότι οι παραιτήσεις συνδέονται με το «άδειασμα» από το CAS και ήταν αναμενόμενες για λόγους «ευθιξίας και δικαστικής ευπρεπείας». Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, τρία από τα αναπληρωματικά μέλη έχουν αρνηθεί να καλύψουν τις θέσεις των παραιτημένων και πλέον υπάρχει θέμα με τη λειτουργία της επιτροπής.

Η εντύπωση που υπάρχει στην πιάτσα είναι ότι άπαντες αιφνιδιάστηκαν από την απόφαση του CAS, καθώς θεωρούσαν ότι θα υπάρξει τελεσίδικη απόφαση. Τώρα προσπαθούν να διαχειριστούν μια έτσι κι αλλιώς δύσκολη κατάσταση. Πέρα όμως από την υπόθεση της πολυϊδιοκτησίας, η απόφαση του CAS θέτει υπό αμφισβήτηση το ρόλο της ΕΕΑ. Η συγκεκριμένη Επιτροπή είχε δημιουργηθεί το 2000 από τον Βενιζέλο, σε μια προσπάθεια της τότε κυβέρνησης να ελέγχει τις ΠΑΕ, χωρίς την παρέμβαση της ΕΠΟ και ταυτόχρονα χωρίς να παραβιάζεται το «αυτοδιοίκητο» του ποδοσφαίρου. Η διαδικασία στην οποία κατέληξαν οι εμπλεκόμενοι ήταν οι αποφάσεις της ΕΕΑ να θεωρούνται δεσμευτικές και να μην αμφισβητούνται, ενώ τα δικαιοδοτικά όργανα της ΕΠΟ, στο πλαίσιο του «αυτοδιοίκητου», να αποφασίζουν για τις ποινές με βάση τον αθλητικό νόμο και τον πειθαρχικό κώδικα της Ομοσπονδίας.

Μετά την απόφαση του CAS, το σημερινό status quo τίθεται υπό αμφισβήτηση. Ας κάνουμε την υπόθεση ότι η επιτροπή εφέσεων της ΕΠΟ εξετάζει επί της ουσίας την υπόθεση και καταλήγει στο συμπέρασμα ότι το πόρισμα της ΕΕΑ είναι λανθασμένο, αθωώνοντας τον ΠΑΟΚ και την Ξάνθη. Αυτό στην πράξη θα σημαίνει ότι η ΕΕΑ χάνει το κύρος που έχει, δημιουργείται ένα δεδικασμένο που αμφισβητεί στην πράξη το δεσμευτικό χαρακτήρα των αποφάσεών της και συνεπώς ανοίγει η συζήτηση για τη χρησιμότητα της ΕΕΑ, αφού αμφισβητείται στην πράξη ο λόγος για τον οποίο δημιουργήθηκε.

Κος Πάπιας

papias@eksegersi.gr

ΥΓ. Στο κλείσιμο της στήλης έγινε γνωστό ότι ο ΠΑΟΚ κινδυνεύει με μηδενισμό και αφαίρεση τριών βαθμών γιατί στο ντέρμπι του ΟΑΚΑ κόντρα στην ΑΕΚ τα δελτία υγείας 12 ποδοσφαιριστών του είχαν λήξει. Η ΠΑΕ ΠΑΟΚ επιβεβαίωσε ότι τα δελτία υγείας είχαν λήξει στις 30/6 και έπρεπε να ανανεωθούν, χωρίς να υπάρχουν περισσότερα δεδομένα. Πλέον άπαντες περιμένουν να δουν αν από την πλευρά της ΑΕΚ θα κατατεθεί ένσταση αντικανονικής συμμετοχής των συγκεκριμένων ποδοσφαιριστών για να κερδίσει το παιχνίδι στα χαρτιά.

Τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι πολλά και δεν αφορούν μόνο το παιχνίδι ΑΕΚ-ΠΑΟΚ. Καταρχάς, θα πρέπει να διερευνηθεί γιατί έγινε το παιχνίδι όταν 12 παίχτες (από τους 20 που είχε δηλώσει ο ΠΑΟΚ) δεν είχαν δελτία υγείας σε ισχύ. Από τα σχετικά δημοσιεύματα δίνεται η εντύπωση ότι ο 4ος διαιτητής το ανακάλυψε τυχαία, μετά τη λήξη του αγώνα, και ενημέρωσε τους εμπλεκόμενους. Μετά την ενημέρωση, η ΑΕΚ θα πρέπει εντός 48 ωρών να αποφασίσει αν θα καταθέσει ένσταση, προκειμένου να πάρει τους τρεις βαθμούς στα χαρτιά. Επιπλέον, με βάση την ανακοίνωση της ΠΑΕ ότι τα δελτία είχαν λήξει στις 30/6, προκύπτει ότι και στους αγώνες ΠΑΟΚ-Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός-ΠΑΟΚ αγωνίστηκαν παίχτες με ληγμένα δελτία και οι διαιτητές δεν το πήραν χαμπάρι. Με βάση τον Κανονισμό, οι ομάδες έχουν δικαίωμα ένστασης εντός 48 ωρών, όμως είναι αρκετοί αυτοί που θεωρούν ότι Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός μπορούν να καταθέσουν και αυτοί ένσταση, γιατί οι 48 ώρες υπολογίζονται από τη στιγμή της γνωστοποίησης της παράβασης στους εμπλεκόμενους. Αν ισχύει αυτό και κατατεθούν ενστάσεις, ο ΠΑΟΚ κινδυνεύει με υποβιβασμό, αφού θα υπάρχει το ενδεχόμενο να μηδενιστεί σε τρεις αγώνες.

Ο Σωτήρης Πανταλέων έχει συνδέσει το όνομά του με το τμήμα βόλεϊ του Παναθηναϊκού. Στη φιέστα που έγινε στον «Τάφο του Ινδού» για την κατάκτηση του τίτλου (μετά από 14 χρόνια οι πράσινοι πήραν το πρωτάθλημα), ήταν το κεντρικό πρόσωπο και γνώρισε την αποθέωση από τους οπαδούς της ομάδας. Αλλωστε, εκτός από παίχτης, είναι φανατικός οπαδός του τριφυλλιού και δε διστάζει να ταυτιστεί μαζί τους, ακόμα και αν η διοίκηση της ομάδας έχει διαφορετική άποψη. Τη στιγμή που η «Διπλή Ανάπλαση» είναι η πρώτη προτεραιότητα των διοικήσεων της ΠΑΕ, της ΚΑΕ και του Ερασιτέχνη (ο βασικός λόγος της «αποχώρησης» Γιαννακόπουλου από την ηγεσία της ΚΑΕ και του Ερασιτέχνη ήταν η αθέτηση των συμφωνηθέντων από την πλευρά του Δήμου Αθηναίων), ο Σωτήρης ταυτίστηκε με το αίτημα των οργανωμένων οπαδών του Παναθηναϊκού για να γίνει το γήπεδο στη Λεωφόρο. Κάθε τέτοια ταύτιση, όμως, δεν έχει και προοδευτικό χαρακτήρα. Δεν μπορεί κάποιοι να θέλουν να χτίζονται γηπεδικά μεγαθήρια στο κέντρο πόλεων που ασφυκτιούν από το τσιμέντο και την έλλειψη πρασίνου και ελεύθερων χώρων. Να μην ξαναζήσουμε τα αίσχη της Νέας Φιλαδέλφειας.

Εκτύπωση 🖨
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο ΆρθροΠρόεδρος ΠΟΓΕΔΥ: Κίνδυνος εμφάνισης πανδημίας τύπου CoviD-19, αν δεν καταστραφεί άμεσο το κινέζικο στέλεχος του ιού των χοίρων
Επόμενο άρθρο Καθεστωτικές ίντριγκες σε φόντο λαϊκής οργής

Σχετικά Αρθρα

Ο Πεπ και τα Παλαιστινιόπουλα

Αθλητισμός 29 Ιούλ 2026, 08:46

Ενα γκολ κι ένα χαμόγελο

Αθλητισμός 28 Ιούλ 2026, 08:30

Τσακίστε τα σιωναζίδια παντού

Αθλητισμός 26 Ιούλ 2026, 09:59

Μουντιάλ: Κάτω από τα ραντάρ των κυρίαρχων μίντια

Αθλητισμός 22 Ιούλ 2026, 11:22

Γιατί η Γάζα πανηγύρισε για την Ισπανία: Η κατάκτηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου γίνεται σύμβολο αλληλεγγύης

Η κατάκτηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου από την Ισπανία προκάλεσε πανηγυρισμούς σε ολόκληρη τη Γάζα, όπου πολλοί εξέλαβαν τη νίκη ως αντανάκλαση των ετών αλληλεγγύης της χώρας προς την Παλαιστίνη

Αθλητισμός 21 Ιούλ 2026, 10:06

Μια τοιχογραφία μέσα στα ερείπια: Πώς ο Χοσάμ Χασάν έγινε ο ήρωας της Γάζας στο Μουντιάλ

Αθλητισμός 12 Ιούλ 2026, 09:57
Ροή Ειδήσεων
Αντικυνωνικά

ΑΝΤΙΚΥΝΩΝΙΚΑ

1 Αυγ 2026, 00:02
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 1 Αυγούστου

1 Αυγ 2026, 00:01
Διεθνή

Διαβάζοντας πίσω από τις γραμμές της ανακοίνωσης της Χαμάς

31 Ιούλ 2026, 18:47
Διεθνή

Μουμία Αμπού Τζαμάλ: 44 χρόνια αιχμάλωτος της αμερικάνικης αστικής Δικαιοσύνης

31 Ιούλ 2026, 18:22
Πολιτική

Aνεμομαζώματα διαβολοσκορπίσματα

31 Ιούλ 2026, 13:21
Διεθνή

Δεύτερη φάση συμφωνίας για τη Γάζα: Να περιμένουμε την επίσημη παλαιστινιακή ενημέρωση

31 Ιούλ 2026, 11:52
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 31 Ιούλη

31 Ιούλ 2026, 00:01
Περιβάλλον

Η διαχρονική εγκατάλειψή τους απ’ όλες τις αστικές κυβερνήσεις πυρπολεί τα δάση

30 Ιούλ 2026, 21:17
Η παπάρα

Οταν ο Τσίπρας βρίζει τη Ρόζα Λούξεμπουργκ

30 Ιούλ 2026, 11:52
Κόντρες

Η βαθυστόχαστη κυρία Μυρτώ

30 Ιούλ 2026, 09:02
Παιδεία

Ενιαίος Σύλλογος Διδασκόντων Πανεπιστημίου Θεσσαλίας: Οχι στην αναθεώρηση του άρθρου 16

30 Ιούλ 2026, 07:11
Παιδεία

Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο: «Εξωστρέφεια» σημαίνει (και) προσφορά υπηρεσιών στους εφοπλ(η)στές

30 Ιούλ 2026, 07:04
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 30 Ιούλη

30 Ιούλ 2026, 00:01
Εργατικά

Συνεχίζεται μέσα στο καλοκαίρι η εκδικητική ομηρία της Χρύσας Χοτζόγλου

Παρά την ΟΜΟΦΩΝΗ γνωμοδότηση του Πειθαρχικού ενάντια στη δυνητική αργία

29 Ιούλ 2026, 21:21
Διεθνή

Ευφυής στρατιωτική κίνηση του Ιράν στριμώχνει τους Αμερικάνους στα σχοινιά

29 Ιούλ 2026, 20:05
Αγροτικά

Η ευλογιά των αιγοπροβάτων καλπάζει – Η κυβέρνηση Μητσοτάκη κάνει προπαγάνδα αποσιώπησης

29 Ιούλ 2026, 18:15
Παιδεία

Η πρύτανης του Πανεπιστήμιου Ιωαννίνων σε ρόλο κυβερνητικού εκπρόσωπου

Καταγγελία του Συλλόγου Εστιακών Φοιτητών Π.Ι.

29 Ιούλ 2026, 13:40
Κόντρες

Λυπήσου τους, Dr Trump

29 Ιούλ 2026, 13:15
Πολιτική

Ευλόγησον δέσποτα Νόλαν

29 Ιούλ 2026, 11:14
Διεθνή

Η Ουκρανία ζήτησε συγγνώμη από το Ιράν για την επίθεση σε τάνκερ του

29 Ιούλ 2026, 09:17
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΝΤΡΑ
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 1 Αυγούστου

Ημέρα πολυτέκνων.

Ημέρα προσκοπικού μαντιλιού.

Ελβετία: Ημέρα συνομοσπονδίας (1291).

Ζαΐρ: Ημέρα γονέων.

1834: Καταργείται η δουλεία στη βρετανική αυτοκρατορία και στις αποικίες, 770.000 σκλάβοι αποκτούν την ελευθερία τους.

1912: Ιδρύεται το πρώτο εργατικό συνδικάτο στην Ιαπωνία.

1927: Ιδρύεται ο Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας.

1973: Πεθαίνει ο Νίκος Ζαχαριάδης.

1978: Βόμβες καταστρέφουν τέσσερα λεωφορεία σε γκαράζ της ΕΑΣ (ΕΛΑ).

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

Πιστεύω στη δύναμη της πολιτικής γιατί έχει τη δυνατότητα να κάνει τα πράγματα καλύτερα για τους ανθρώπους. Και δεν μπορώ να κατανοήσω καθόλου κάποιους πολύ αριστερούς, τόσο πολύ, που λένε ότι εμείς δεν θα ασχοληθούμε ποτέ με τη διακυβέρνηση παρά μονάχα στη δεύτερη παρουσία του σοσιαλισμού. Οι οποίοι έχουν την ευκολία να φεύγουν από τα προβλήματα και την ευκολία να το παίζουνε πάντοτε τζάμπα μάγκες διαμαρτυρόμενοι, αλλά ποτέ αναλαμβάνοντας ευθύνη. Πώς αλήθεια θα κάνεις τις συνθήκες καλύτερες για τους εργαζόμενους, για τους φτωχούς, για αυτούς που είναι στον κοινωνικό αποκλεισμό αν δεν πάρεις την ευθύνη;

Αλέξης Τσίπρας

(Αυτό το θεωρητικά αμόρφωτο ον κάνει κάτι διαδικτυακά event με τίτλο «Ask Alexis Live», όπου απαντά σε ερωτήσεις πολιτών. Επανέφερε, λοιπόν, τη θεωρία της «κυβερνώσας αριστεράς». Maς λέει ότι θέλει την αστική κυβέρνηση για να βελτιώσει τις συνθήκες «για τους εργαζόμενους, για τους φτωχούς, για αυτούς που είναι στον κοινωνικό αποκλεισμό». Το είδαμε αυτό την περίοδο 2015-19 που ξανακυβέρνησε, παίρνοντας την κυβέρνηση με ωμά ψέματα και χυδαίες υποσχέσεις για νταούλια και ζουρνάδες. Αν σταματούσε εκεί, στα νέα ωμά ψέματα και τις νέες χυδαίες υποσχέσεις, που είναι μάλιστα πιο «μαζεμένα» από τα προηγούμενα, ίσως να μην ασχολούμασταν μαζί του. Εχει περάσει σχεδόν ενάμισος αιώνας από τότε που ο Μπερνστάιν διατύπωσε τη θεωρία της «κυβερνώσας αριστεράς» και το θέμα θεωρητικά έχει εξαντληθεί. Ομως αυτός ο πολιτικός αλήτης προκαλεί μιλώντας για «τζάμπα μάγκες», που δεν «αναλαμβάνουν ευθύνη». Μετά τη συμμετοχή του σοσιαλδημοκράτη Μιλεράν στην κυβέρνηση του Βαλντέκ-Ρουσό, δίπλα στον δήμιο των Κομμουνάρων στρατηγό Γκαλιφιέ, η Ρόζα Λούξεμπουργκ έγραψε σε μια σειρά άρθρων στη Λαϊκή Εφημερίδα της Λειψίας – Leipziger Volkszeitung – έναν οξύτατο θεωρητικό και πολιτικό λίβελλο ενάντια στον «κυβερνητισμό». Οχι μόνο από άποψη αρχών, αλλά και με βάση την πείρα του μιλερανισμού. Γενικεύοντας θεωρητικά αυτή την πείρα, έγραψε: «Μέσα στην αστική κοινωνία, η σοσιαλδημοκρατία είναι από τη φύση της κόμμα της αντιπολίτευσης. Δέν πρέπει να γίνει κυβερνητικό κόμμα παρά πάνω στα ερείπια του αστικού κράτους». Ηταν η Ρόζα Λούξεμπουργκ «τζάμπα μάγκας»; Ηταν η Ρόζα Λούξεμπουργκ, ο Καρλ Λίμπκνεχτ, ο Βλαντιμίρ Λένιν και όλοι οι επαναστάτες σοσιαλδημοκράτες εκείνης της εποχής άνθρωποι που απλά «διαμαρτύρονταν» χωρίς να «αναλαμβάνουν ευθύνη»; Η Ιστορία έχει απαντήσει στο ερώτημα. Σημασία έχει τι ευθύνη αναλαμβάνει κάποιος και για λογαριασμό ποιων. Ο Τσίπρας και οι όμοιοί του, πάντως, δεν αναλαμβάνουν ευθύνη για λογαριασμό «των εργαζόμενων, των φτωχών, των κοινωνικά αποκλεισμένων». Αναλαμβάνουν ευθύνη για λογαριασμό των ντόπιων κεφαλαιοκρατών και των ιμπεριαλιστών επικυρίαρχων. Το πρόβλημα με αυτά τα πολιτικά καθάρματα είναι ότι δηλώνουν αριστεροί και συμπεριφέρονται ως υβριστές της Αριστεράς)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • 17Ν
    • Εφετείο 17Ν
  • ΕΛΑ
    • Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • Εφετείο ΕΛΑ
    • Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • Επαναστατικός Αγώνας
    • Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • 3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • 4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • Σπάζοντας την πολιορκία
    • Το ημερολόγιο της αποστολής
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo