Η στήλη σήμερα θ’ ασχοληθεί με τη Δ’ Εθνική, η οποία, εξαιτίας της παρουσίας του Ηρακλή, έχει αποκτήσει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Σε πλήρη εξέλιξη είναι η κόντρα των οπαδών του Ηρακλή με τον πρόεδρο της ΕΠΟ Σοφοκλή Πιλάβιο. Η ομάδα της Θεσσαλονίκης πλήρωσε το μεγαλύτερο τίμημα στην επιχείρηση «κάθαρσης» του ελληνικού επαγγελματικού ποδοσφαίρου και σε συνδυασμό με τα λάθη και τις παραλείψεις αυτών που είχαν αναλάβει διοικητικά τις τύχες της κατέληξε στη Δ’ Εθνική. Την περασμένη Κυριακή, ο αγώνας ανάμεσα στον Ηρακλή και Εθνικό Νέου Αγιονερίου διακόπηκε στο 7ο λεπτό, γιατί ο διαιτητής της αναμέτρησης ζήτησε να κατέβει από την εξέδρα ένα πανό εναντίον της οικογένειας του Πιλάβιου. Οι οπαδοί του Ηρακλή δεν κατέβασαν το πανό και μερικοί μπήκαν στο γήπεδο για να διαμαρτυρηθούν και να ρίξουν μερικές «ψιλές» στο διαιτητικό τρίο. Τα επεισόδια γενικεύ-τηκαν με την είσοδο εντός του αγωνιστικού χώρου του Καυταντζόγλειου των διμοιριών των ΜΑΤ και οι μάχες ανάμεσα στους μπάτσους και μερικές δεκάδες οπαδών του Ηρακλή συνεχίστηκαν για περισσότερη από μια ώρα.
Για όσους γνωρίζουν τα δρώμενα στο ελληνικό επαγγελματικό ποδόσφαιρο η παρουσία του Ηρακλή στη Δ’ Εθνική θα έχει σαν αποτέλεσμα σχεδόν σε κάθε αγωνιστική να έχουμε μικρά ή μεγάλα επεισόδια, αφού είναι σίγουρο ότι οι οπαδοί του θα κάνουν τα αδύνατα δυνατά για να ανεβεί αμέσως κατηγορία. Οσον αφορά το επίμαχο πανό, το οποίο αφορού-σε την υγεία των παιδιών του Πιλάβιου (τα οποία δεν έχουν καμία ευθύνη για τις επιλογές και τις δραστηριότητες του πατέρα τους), δεν θα έπρεπε να έχει αναρτηθεί. Ομως, αν προσπαθήσουμε να κάνουμε ηθικολογική ανάλυση για να κατακρίνουμε και να ρίξουμε στην πυρά τους οπαδούς του Ηρακλή, το μόνο που θα καταφέρουμε είναι ν’ αποδείξουμε ότι είμαστε υποκριτές. Εχουμε γράψει αρκετές φορές, και παλιότερα και στο πρόσφατο παρελθόν, ότι οι εξέδρες των γηπέδων έχουν τους δικούς τους νόμους και τα δικά τους ήθη και έθιμα και αν θέλουμε πραγματικά να κάνουμε σχολιασμό που ν’ ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, αυτό πρέπει να το παίρνουμε υπόψη μας. Διαφορετικά και τηρουμένων των αναλογιών, θα είναι σαν να προσπαθούμε να «αναλύσουμε» τα ήθη και τα έθιμα των μουσουλμάνων με τις αρχές του ευαγγελίου.
Το κομβικό σημείο που δεν πρέπει να ξεχνάμε, όταν σχολιάζουμε περιστατικά όπως αυτά του Καυταντζόγλειου, είναι ότι για τους οργανωμένους οπαδούς η ομάδα είναι πριν και πάνω απ’ όλα και για το μεγαλείο της μπορούν να δικαιολογηθούν «εγκλήματα» μεγαλύτερα και από αυτά που έκαναν οι σταυροφόροι στην προσπάθειά τους να «απελευθερώσουν» τους Αγίους Τόπους από τους μουσουλμάνους. Η ομάδα είναι η ζωή τους και όποιος τολμήσει να της κάνει κακό κινδυνεύει και αυτός και η οικογένειά του με τη μέγιστη δυνατή τιμωρία. Οπως εσύ, κύριε Πιλάβιε, έκανες κακό στην «οικογένειά» μας, το ίδιο κακό και μεγαλύτερο να βρει τη δική σου οικογένεια. Αυτό είναι, κατά την γνώμη της στήλης, το «μήνυμα» που ήθελαν να στείλουν, προφανώς με πολύ σκληρό τρόπο, οι οπαδοί του Ηρακλή.
Οσο για τον δημοσιογραφικό εσμό, που έσπευσε από την πρώτη στιγμή να σταθεί στο πλευρό του Πιλάβιου και να ζητήσει την παραδειγματική τιμωρία των οπαδών, θα του θυμίσουμε ότι αυτούς τους οπαδούς αποθέωνε πριν μερικές μέρες, όταν σήκωναν πανό εναντίον του Γιωργάκη, της κυβέρνησης και του πολιτικού κατεστημένου. Και μην προσπαθήσουν κάποιοι να μας πουν ότι οι οπαδοί του Ηρακλή ξεπέρασαν τα όρια, γιατί θα τους θυμίσουμε, τα στιχάκια και τα συνθήματα των οπαδών της ΑΕΚ για την οικογένεια του Αλεξανδρή και του Μπάγιεβιτς, των οπαδών του Παναθηναϊκού (αλλά και των άλλων ομάδων) για τους νε- κρούς της Θύρας 7, των ερυθρόλευκων οπαδών για τους νεκρούς βάζελους, των ΠΑΟΚτζήδων εναντίον των Α-ρειανών και το αντίστροφο.
Θα το επαναλάβουμε για μια ακόμη φορά. Οσο οι νεολαίοι από την εργατική τάξη, σαν αντίδραση στη μιζέρια και τη βαρβαρότητα της καθημερινότητας, ξοδεύουν την ενεργητικότητά τους και το θυμό τους στις εξέδρες των γηπέδων για το μεγαλείο της ομάδας και τα επιχειρηματικά συμφέροντα των καπιταλιστών που επενδύουν ή λυμαίνονται το χώρο του επαγγελματικού αθλητισμού, εξαιτίας της έλλειψης μιας πολιτικής συλλογικότητας της τάξης τους, που θα τους επέτρεπε να αγωνιστούν για μια διαφορετική κοινωνία, τέτοιου είδους ενέργειες και συμπεριφορές θ’ αποτελούν συνήθη φαινόμενα. Αν πραγματικά θέλουμε να βοηθήσουμε, με τις όποιες δυνάμεις διαθέτουμε, όσοι βρισκόμαστε εκτός των τειχών, θα πρέπει να «αναλύουμε» τα γεγονότα και τις ενέργειες των οργανωμένων οπαδών με κοινωνιολογικά και όχι ηθικολογικά «εργαλεία».
Κος Πάπιας
papias@eksegersi.gr
ΥΓ1: Οπως είχαμε υποσχεθεί στο προηγούμενο φύλλο, θα σας δώσουμε πρόβλεψη για το ντέρμπι Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός. Ο περιορισμένος χώρος που διαθέτουμε δεν προσφέρεται για ανάλυση και θα αρκεστούμε σε μια φράση που θα μπορούσε ν’ αποτελεί τον τίτλο της στήλης, αν δεν είχε προηγηθεί η υπουργοποίηση του Αδωνι Γεωργιάδη. Η φράση αυτή αποτυπώνει με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο την πρόβλεψη της στήλης: «το χώμα βάφτηκε κόκκινο και το ντέρμπι πράσινο».
ΥΓ2: Την τιμητική του έχει σήμερα στη στήλη ο πρόεδρος της ΕΠΟ Σοφοκλής Πιλάβιος. Εκτός από κεντρικό πρόσωπο στην υπόθεση του Ηρακλή, μας αναγκάζει να τον σχολιάσουμε εξαιτίας των όσων, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, κατέθεσε στη Δικαιοσύνη για την υπόθεση των στημένων αγώνων. Ο Πιλάβιος φέρεται να δήλωσε ότι δεν γνωρίζει για παράνομες ενέργειες του Μάκη Ψωμιάδη σχετικά με το στήσιμο αγώνων και το στοίχημα, ότι η ελληνική διαιτησία είναι καθαρή στους αγώνες που ερευνώνται ως στημένοι, αφού σχεδόν σε όλους τους αγώνες που η ΟΥΕΦΑ έχει εντοπίσει ως υπόπτους για στήσιμο οι διαιτητές έχουν βαθμολογηθεί με άριστα, και ότι δεν ένιωσε ότι δεχόταν πιέσεις από τους παράγοντες για ευνοϊκές διαιτησίες (φανερή η προσπάθειά του να υποβαθμίσει τους διαλόγους στα ηχογραφημένα στοιχεία που έχουν δει το φως της δημοσιότητας), αφού την αρμοδιότητα για τις αλλαγές των διαιτητών την είχε ο Τεροβίτσας και όχι αυτός. Δεν νομίζω ότι χρειαζόμαστε περισσότερα για να καταλάβουμε τους λόγους που έχουν οδηγήσει την υπόθεση της «κάθαρσης» του ελληνικού επαγγελματικού ποδοσφαίρου στις ελληνικές καλένδες. Οταν ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας επί της ουσίας δηλώνει ότι δεν είδε, δεν άκουσε, δεν αντιλήφθηκε τίποτα μεμπτό και παράνομο, το επόμενο βήμα είναι να αποφυλακιστούν οι Μπέος, Τσακογιάννης, οι οποίοι κατηγορούνται για τη σύσταση εγκληματικής οργάνωσης με σκοπό το στήσιμο ποδοσφαιρικών αγώνων. Επίσης, νομίζω ότι άπαντες οι έγκριτοι αθλητικογράφοι θα πρέπει να ζητήσουν ένα μεγάλο συγγνώμη από τον δικαστικό που διαπόμπεψε πριν μερικές βδομάδες, εξαιτίας της απόφασής του να αφεθεί ε-λεύθερος ο Μάκης Ψωμιάδης με περιοριστικούς όρους και χρηματική εγγύηση. Με τέτοια στοιχεία, όπως αυτά που αναφέρονται στην κατάθεση του Πιλάβιου, θα έπρεπε να τον έχει κηρύξει αθώο, για να μπορεί ο άνθρωπος να πίνει τον καφέ του στην πλατεία Κολωνακίου και στα in κοσμικά στέκια και όχι σε παρακμιακές καφετέριες στη Δημοκρατία της Μακεδονίας.
ΥΓ3: Οσο περνούν οι μέρες και δεν εμφανίζεται ο πρίγκιπας, πολλαπλασιάζονται τα ερωτηματικά αν πραγματικά υπάρχει ως επενδυτής, γιατί σαν φυσικό πρόσωπο έχει αποδειχτεί η ύπαρξή του. Ανεξάρτητα από την ύπαρξη του πρίγκιπα, είναι σίγουρο ότι υπάρχει ο Βλάσης Τσάκας, ο οποίος μάλιστα θα παρακολουθήσει το ντέρμπι από σουΐτα στο Καραϊσκάκη και αν ο διαιτητής δεν σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και της αποστολής του, δεν θα διστάσει να πάρει την ομάδα και να φύγει από το γήπεδο. Γίγαντα Βλάση, keep walking…