Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Σαν σήμερα 24 Μάη
  • O ξεφτιλισμένος δε φοβάται την ξεφτίλα…
  • ΑΝΤΙΚΥΝΩΝΙΚΑ
  • Σαν σήμερα 23 Μάη
  • Απροκάλυπτη αμερικανοδουλεία και σιωνιστοδουλεία από τον Μητσοτάκη
  • Το φιάσκο των εξετάσεων PISA
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Αθλητισμός»Λύση από την εξαφάνιση αλά Χάρι Πότερ;
Αθλητισμός

Λύση από την εξαφάνιση αλά Χάρι Πότερ;

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr15 Φεβ 2020, 00:00

Συνεχίζει να καταγράφει ήττες η κυβέρνηση στο μέτωπο του ποδοσφαίρου. Αν και η εβδομάδα δεν είχε ιδιαίτερη δράση, καθώς τα αντίπαλα στρατόπεδα αρκέστηκαν σε ανταλλαγή ανακοινώσεων, επιλέγοντας να οργανωθούν στο παρασκήνιο ενόψει της τελικής αναμέτρησης, ο Κούλης και η παρέα του δέχτηκαν αλλεπάλληλα επικοινωνιακά χτυπήματα. Οσο κι αν ακούγεται παράξενο, στην κυβέρνηση θα πρέπει να αισθάνονται τυχεροί που οι εξελίξεις στο Προσφυγικό κυριαρχούν και βγάζουν από το πρώτο πλάνο της επικαιρότητας τα ποδοσφαιρικά.
 
Αν προσπαθήσουμε να καταγράψουμε τα γεγονότα και το τοπίο που διαμορφώνεται, σε σχέση με την προηγούμενη βδομάδα, τα σημεία που πρέπει να σχολιάσουμε είναι τα εξής: η συνάντηση της διοίκησης της ΕΠΟ με τη ΦΙΦΑ και την ΟΥΕΦΑ, το δεύτερο ταξίδι του υπουργού Επικρατείας Γεραπετρίτη στην Ελβετία, η δημοσιοποίηση του σκεπτικού της απόφασης της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού (ΕΕΑ) και ο ορισμός της ημερομηνίας εκδίκασης της υπόθεσης πολυϊδιοκτησίας από τον αθλητικό εισαγγελέα.
 
Για την ΕΠΟ και τη συνάντησή της με τους εκπρόσωπους των διεθνών Ομοσπονδιών, το συμπέρασμα που έχει καταλήξει η συντριπτική πλειοψηφία των φιλάθλων είναι ότι ο Γραμμένος και η παρέα του πήραν «ψήφο εμπιστοσύνης», γεγονός που ανατρέπει τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς. Η κυβέρνηση, για να καλμάρει τους ερυθρόλευκους και τον Μαρινάκη, μετά την ψήφιση της (ν)τροπολογίας, είχε προτεραιότητα να «τελειώσει» τη σημερινή διοίκηση Γραμμένου, που πρόσκειται σε Σαββίδη και Μελισσανίδη, και να ορίσει σε συνεργασία με ΦΙΦΑ και ΟΥΕΦΑ μια Προσωρινή Διοικούσα Επιτροπή, που θα «έτρεχε» την προσπάθεια «ανασύνταξης» και «επανεκκίνησης» του ελληνικού επαγγελματικού ποδοσφαίρου. Η αίσθηση που είχε δημιουργηθεί από τις «πρωτοβουλίες» της κυβέρνησης ήταν ότι η ανακοίνωση της ΠΔΕ, με επικεφαλής τον Ντέμη Νικολαΐδη, ήταν θέμα χρόνου. Μετά τη συνάντηση των διεθνών Ομοσπονδιών με την ΕΠΟ, η κατάσταση άλλαξε άρδην, καθώς έγινε ξεκάθαρο ότι η διοίκηση της ΕΠΟ θα αλλάξει (αν αλλάξει) μετά τις εκλογές του καλοκαιριού και μέχρι τότε η κυβέρνηση θα είναι υποχρεωμένη να συνομιλεί με τον Γραμμένο και να πειθαρχεί στις διαδικασίες που προβλέπονται από το αυτοδιοίκητο του ποδοσφαίρου.
 
Εκτός από την «ψήφο εμπιστοσύνης» προς τη διοίκηση Γραμμένου, η συνάντηση ΦΙΦΑ-ΟΥΕΦΑ με την ΕΠΟ επεφύλασσε μια ακόμη ψυχρολουσία για την κυβέρνηση. Το μήνυμα από την Ελβετία ήταν ηχηρό, καθώς ξεκαθαρίστηκε ότι δεν μπορεί να γίνουν αλλαγές στον Πειθαρχικό Κώδικα της ΕΠΟ στη μέση της αγωνιστικής περιόδου. Η εξέλιξη αυτή καθιστά επί της ουσίας «άκυρη» την (ν)τροπολογία της κυβέρνησης και δυσκολεύει την προσπάθειά της να σώσει ΠΑΟΚ και Ξάνθη από τον υποβιβασμό. Ταυτόχρονα, δείχνει τον πανικό της κυβέρνησης, μετά την απόφαση της ΕΕΑ και την σπασμωδική κίνησή της να βρει λύση χωρίς να εξετάσει όλα τα ενδεχόμενα. Μια κυβέρνηση που έχει σοβαρότητα και τον έλεγχο της κατάστασης, πριν προχωρήσει σε μια σημαντική απόφαση που εκτός των άλλων συνδέεται και με το αυτοδιοίκητο του ποδοσφαίρου, φροντίζει να έχει πάρει τη σύμφωνη γνώμη από ΦΙΦΑ και ΟΥΕΦΑ. Διαφορετικά, κινδυνεύει να βρεθεί σε δυσάρεστη θέση και να υποστεί σοβαρό επικοινωνιακό πλήγμα, βλέποντας την «πρωτοβουλία» της να ακυρώνεται.
 
Για να ανατρέψει την άσχημη κατάσταση που είχε διαμορφωθεί σε βάρος της, καθώς βλέπει ότι η συντριπτική πλειοψηφία των φιλάθλων έχει αρνητική γνώμη για τον τρόπο που χειρίστηκε την υπόθεση, η κυβέρνηση αποφάσισε να ζητήσει μια δεύτερη συνάντηση με τη ΦΙΦΑ, σε μια προσπάθεια να αμβλυνθούν οι δυσμενείς γι' αυτήν επιπτώσεις. Ο Γεραπετρίτης, αναλαμβάνοντας επί της ουσίας τη θέση του Αυγενάκη, ο οποίος συνεχίζει να έχει… την ανεπιφύλακτη στήριξη του πρωθυπουργού, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Πέτσα, αναγκάστηκε να ξαναπάει στην Ελβετία, σε μια απέλπιδα προσπάθεια να συναντηθεί με τον πρόεδρο της ΦΙΦΑ, Τζιάνι Ινφαντίνο, προκειμένου να φανεί στους φιλάθλους ότι η κυβέρνηση έχει επαφές στο ανώτερο δυνατό επίπεδο και στήριξη από τις διεθνείς Ομοσπονδίες. Ομως τα πράγματα δεν ήρθαν όπως τα είχαν σχεδιάσει στην κυβέρνηση, με αποτέλεσμα, όπως και στο πρώτο ταξίδι, οι εξελίξεις να είναι αρνητικές και η επικοινωνιακή της εικόνα να δεχθεί ακόμα ένα σοβαρό πλήγμα.
 
Καταρχάς, παρά την προσπάθεια της κυβέρνησης, ο πρόεδρος της ΦΙΦΑ δε συναντήθηκε με τον Γεραπετρίτη, ο οποίος αρκέστηκε αναγκαστικά σε συνάντηση με μια αντιπροσωπεία από στελέχη της παγκόσμιας Ομοσπονδίας, ανάμεσα στα οποία ήταν ο Γκρεγκ Κλαρκ, αντιπρόεδρος-εκπρόσωπος των συνομοσπονδιών, και η Εμιλι Σο, υπεύθυνη των ευρωπαϊκών ομοσπονδιών. Επιπλέον, στη συνάντηση ξεκαθαρίστηκε ότι ο Ινφαντίνο δε θα έρθει στην Αθήνα στις 25 Φλεβάρη. Στη συζήτηση με την ελληνική κυβέρνηση για την υπογραφή του «Μνημονίου επανεκκίνησης του ελληνικού ποδοσφαίρου» θα συμμετέχουν ο Γκρεγκ Κλαρκ και ο πρόεδρος της ΟΥΕΦΑ Αλεξάντερ Τσέφεριν. Αντιλαμβάνεστε ότι το μέγιστο στο οποίο μπορεί να ελπίζει η κυβέρνηση είναι η υπογραφή μιας κοινής δήλωσης (οι πληροφορίες λένε ότι την ετοιμάζουν και πως τα μέιλ πάνε κι έρχονται), με γενικολογίες και ευχολόγια, χωρίς καμιά πρακτική σημασία. Περιττεύει να πούμε ότι οι Κούληδες θα τη βαφτίσουν… Μνημόνιο.
 
Εκτός όμως από τις άσχημες εντυπώσεις στο επικοινωνιακό, τα πράγματα δεν είναι καλά για την παρέα του Κούλη και στην ουσία του ζητήματος. Στην επίσημη ενημέρωση της ΦΙΦΑ δεν υπάρχει αναφορά για συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση, αλλά μόνο παρότρυνση και δέσμευση από την πλευρά της, ότι θα συμβάλει με τις αναγκαίες πρωτοβουλίες, προκειμένου ΦΙΦΑ, ΟΥΕΦΑ και ΕΠΟ να επιλύσουν τα προβλήματα που ταλανίζουν το ελληνικό επαγγελματικό ποδόσφαιρο. Από την ανακοίνωση είναι φανερό ότι οι διεθνείς Ομοσπονδίες, όχι μόνο δεν ανέλαβαν καμία δέσμευση για κοινή δράση με την κυβέρνηση, αλλά τόνισαν στον Γεραπετρίτη ότι η λύση θα έρθει σε συνεργασία με την ΕΠΟ και μέσω του Steering Committee, που ασχολείται με τους τομείς της αθλητικής βίας, των χειραγωγημένων αγώνων και της ακεραιότητας του πρωταθλήματος, στην οποία συμμετέχει η κυβέρνηση με τρεις υπουργούς.
 
Κρατώντας ομπρέλα για να δείξει ότι βρέχει και δεν τον φτύνουν, ο Γεραπετρίτης, μιλώντας στα «Παραπολιτικά 90,1», έκανε μια μεγαλοπρεπή κωλοτούμπα, τονίζοντας ότι «δεν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης η υποβάθμιση της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας» (!) και υπογράμμισε ότι, αν ΟΥΕΦΑ και ΦΙΦΑ απαιτήσουν οργανωτικές και λειτουργικές αλλαγές, η κυβέρνηση θα προχωρήσει στις αναγκαίες ενέργειες για να γίνουν πράξη. Πλέον, αυτό που προσπαθούν στην κυβέρνηση είναι να βρεθεί η κατάλληλη φόρμουλα και να γίνει δεκτή από τις διεθνείς Ομοσπονδίες η (ν)τροπολογία, προκειμένου να αποφύγει το ξεβράκωμα.
 
Η συνέχεια της υπόθεσης με ενεργό δράση αναμένεται τη Δεύτερα 17/2, οπότε και έχει οριστεί η εκδίκασή της από το πρωτοβάθμιο πειθαρχικό όργανο της Super Laegue. Από τα μέχρι στιγμής δεδομένα, ΠΑΟΚ και Ξάνθη θα επιδιώξουν την αναβολή της υπόθεσης. Οι δυο ομάδες σκοπεύουν να προσφύγουν στο Διοικητικό Εφετείο κατά του πορίσματος της ΕΕΑ και θα ζητήσουν να μην εκδικαστεί η υπόθεση μέχρι να υπάρχει απόφαση επί της προσφυγής τους. Η εκτίμηση της πλειοψηφίας των ειδικών είναι ότι η αναβολή είναι το πιθανότερο ενδεχόμενο.
 
Το ενδεχόμενο της αναβολής ενισχύεται και από την «εξαφάνιση» του άρθρου 30 του Πειθαρχικού Κώδικα, που αφορά τις υποθέσεις πολυϊδιοκτησίας. Σύμφωνα με σειρά δημοσιευμάτων, το περασμένο καλοκαίρι η διοίκηση της ΕΠΟ προσπάθησε να κάνει μια τροποποίηση στον Κώδικα και να δώσει το δικαίωμα μέτοχος μιας ΠΑΕ να μπορεί να έχει ποσοστό και σε μια άλλη, αν αυτό ήταν μικρότερο του 5%. Μετά τις αντιδράσεις της κυβέρνησης και των εκπρόσωπων της ΦΙΦΑ και της ΟΥΕΦΑ, η παρέα του Γραμμένου, εκτός από την τροποποίηση, εξαφάνισε και το άρθρο 30. Ο Πειθαρχικός Κώδικας σταματάει στο άρθρο 29 και ακολουθεί το παράρτημα που αναφέρεται στις ποινές βάσει πορισμάτων από ελέγχους της ΕΕΑ, σχετικά με την παράγραφο 3 του άρθρου 77Α του Ν. 2725/1999, σχετικά με τη μη χορήγηση ή την ανάκληση πιστοποιητικού συμμετοχής. Με βάση αυτό το δεδομένο ο ΠΑΟΚ, που δεν δικάζεται για την ανάκληση πιστοποιητικού, μπορεί να επικαλεστεί κενό στον Πειθαρχικό Κώδικα. Με αυτόν τον τρόπο, αφού δεν προβλέπεται στον Κώδικα το αδίκημα της πολυϊδιοκτησίας, ανοίγει ο δρόμος εφαρμογής της κυβερνητικής (ν)τροπολογίας για την τιμωρία του ΠΑΟΚ.
 
Δε χρειάζεται να κάνουμε σενάρια για στοχευμένη ενέργεια από την παρέα του Γραμμένου αναφορικά με την «εξαφάνιση» του άρθρου 30. Αλλωστε, αν είχαν σκοπό να δημιουργήσουν «κενό νόμου» για να βοηθήσουν τον Σαββίδη να υλοποιήσει το σχέδιο του για «εξαγορά» της Ξάνθης και τη δημιουργίας μιας απόλυτα ελεγχόμενης θυγατρικής, θα φρόντιζαν να «παρέμβουν» και στο Παράρτημα του Πειθαρχικού Κώδικα και να «εξαφανίσουν» τις ποινές για «βαρείες» παραβάσεις, όπως αυτές που αποδίδει το πόρισμα της ΕΕΑ σε ΠΑΟΚ και Ξάνθη. Ομως, η αλά Χάρι Πότερ ενέργεια της διοίκησης της ΕΠΟ το περασμένο καλοκαίρι μπορεί να είναι το σημείο-κλειδί για να βρεθεί μια λύση (με τη σύμφωνη γνώμη ΦΙΦΑ και ΟΥΕΦΑ) και να μην υπάρξει υποβιβασμός. Εκτός από την ερυθρόλευκη πλευρά, που θεωρεί δεδομένη την ενοχή ΠΑΟΚ και Ξάνθης και βλέπει τον υποβιβασμό τους ως μονόδρομο, όλες οι άλλες πλευρές βολεύονται από μια ενδεχόμενη αναβολή της εκδίκασης της υπόθεσης, καθώς κερδίζουν χρόνο. Με δεδομένο ότι η ημερομηνία συνάντησης της κυβέρνησης και της ΕΠΟ με την αντιπροσωπεία των διεθνών Ομοσπονδιών έχει οριστεί για τις 25/2, η αναβολή δίνει τη δυνατότητα να συζητηθεί η υπόθεση στο ανώτερο δυνατό επίπεδο, χωρίς να υπάρχει απόφαση που εκ των πραγμάτων θα δέσμευε και θα δημιουργούσε δεδικασμένο.

 
Κος Πάπιας 
papias@eksegersi.gr

Εκτύπωση 🖨
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο ΆρθροΤο πρώτο ρήγμα στο μαύρο μέτωπο των ελληνοποιήσεων
Επόμενο άρθρο Η οργή για το «ιρλανδικό θαύμα» έφερε τη νίκη του Σιν Φέιν

Σχετικά Αρθρα

Χαιρετισμός στον Λαμίν Γιαμάλ από το λαό της Γάζας

Αθλητισμός 14 Μάι 2026, 11:02

Γιατί λύσσαξαν με τον Λαμίν Γιαμάλ οι σιωναζιστές;

Αθλητισμός 12 Μάι 2026, 08:29

Τeam Melli: Με τις φωτογραφίες των δολοφονημένων στα χέρια και τη θλίψη στα μάτια

Αθλητισμός 1 Απρ 2026, 22:39

Team Melli: Στη μνήμη των δολοφονημένων κοριτσιών του Μινάμπ

Αθλητισμός 28 Μαρ 2026, 08:26

Αθληση στο Αττικό Αλσος: Η Αντιπεριφερειάρχης περί άλλα τυρβάζει

Αθλητισμός 24 Φεβ 2026, 19:39

Αρωμα Παλαιστίνης και στο All Star 2026 του ΝΒΑ

Αθλητισμός 18 Φεβ 2026, 10:22
Ροή Ειδήσεων
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 24 Μάη

24 Μάι 2026, 00:01
Πολιτική

O ξεφτιλισμένος δε φοβάται την ξεφτίλα…

23 Μάι 2026, 10:34
Αντικυνωνικά

ΑΝΤΙΚΥΝΩΝΙΚΑ

23 Μάι 2026, 00:02
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 23 Μάη

23 Μάι 2026, 00:01
Πολιτική

Απροκάλυπτη αμερικανοδουλεία και σιωνιστοδουλεία από τον Μητσοτάκη

Σε συνέντευξη στους Financial Times

22 Μάι 2026, 18:15
Παιδεία

Το φιάσκο των εξετάσεων PISA

22 Μάι 2026, 12:11
Διεθνή

Οι επιπτώσεις του ισραηλινοαμερικανικού πολέμου κατά του Ιράν στην Παλαιστινιακή Αντίσταση

22 Μάι 2026, 12:02
Καταστολή

Και οι υπόλοιποι φυλακισμένοι για την υπόθεση της 17Ν

Από το 2021 έπρεπε να έχει αποφυλακιστεί ο Αλ. Γιωτόπουλος

22 Μάι 2026, 10:42
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 22 Μάη

22 Μάι 2026, 00:01
Διεθνή

H χίμαιρα των 70 δισ. δολαρίων του Τραμπ για τη Γάζα καταρρέει

Οι δωρητές αρνούνται να χρηματοδοτήσουν το λεγόμενο «Συμβούλιο Ειρήνης»

21 Μάι 2026, 17:10
Διεθνή

Η απελπισία του σιωναζιστή στρατιωτικού

21 Μάι 2026, 14:08
Παιδεία

Σύλλογος μελών ΔΕΠ Παντείου: Οχι δίδακτρα στα μεταπτυχιακά

Υπερασπιζόμαστε τον Δημόσιο και Δωρεάν χαρακτήρα του Πανεπιστήμιου

21 Μάι 2026, 13:19
Υγεία

Ξαναδοκιμάζουν να βάλουν εξετάσεις στους γιατρούς για έναρξη ειδικότητας – Να μην περάσει!

21 Μάι 2026, 13:06
Παιδεία

Με ευθύνη της κυβέρνησης το βρώμικο κύκλωμα έκδοσης παράνομων πτυχίων και πιστοποιήσεων για μοριοδότηση στον ΑΣΕΠ καλά κρατεί

Μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου από την ΟΙΕΛΕ

21 Μάι 2026, 12:20
Εργατικά

Η κατακραυγή, η αλληλεγγύη, ο αγώνας κράτησαν την μάνα του παιδιού με αυτισμό στη δουλειά της στη Σάμο

21 Μάι 2026, 12:09
Πολιτική

Ανέλεγκτοι, ανεξέλεγκτοι, εξαρτημένοι

21 Μάι 2026, 12:04
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 21 Μάη

21 Μάι 2026, 00:01
Πολιτική

Μητσοτάκη, είσαι συνυπεύθυνος για τα βασανιστήρια των σιωναζιστών σε παράνομα συλληφθέντες και απαχθέντες αγωνιστές

20 Μάι 2026, 22:07
Διεθνή

Τα drones της Χεζμπολά παραλύουν μέχρι και το 80% των επιχειρήσεων του σιωναζιστικού στρατού στον νότιο Λίβανο

20 Μάι 2026, 21:38
Πολιτική

Αναβάλλεται η παρουσίαση του βιβλίου του Γιάχια Σινουάρ

Θα γίνει την επόμενη Πέμπτη, 28 Μάη

20 Μάι 2026, 20:05
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΝΤΡΑ
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 24 Μάη

Ημέρα των γυναικών για τον αφοπλισμό.

Ευρωπαϊκή ημέρα πάρκων.

Βουλγαρία: Ημέρα παιδείας – πολιτισμού.

1919: Πραγματοποιείται στην Αθήνα το πρώτο συνέδριο του Εθνικού Συμβουλίου του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος Ελλάδας.

1972: Δύο παγιδευμένα αυτοκίνητα ανατινάζονται στο αρχηγείο του στρατού των ΗΠΑ στη Χαϊδελβέργη, τρεις νεκροί και πέντε τραυματίες (RAF).

1972: Συλλαμβάνονται πέντε εργάτες στη Νέα Ιωνία με την κατηγορία της αναγραφής κομμουνιστικών συνθημάτων στο εργοστάσιο που δουλεύουν.

1973: Παραπέμπονται έξι φοιτητές της ΑΑΣΠΕ με τον Ν.509, δύο προφυλακίζονται.

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

Τα κόμματα της Ζωής Κωνσταντοπούλου, του Βελόπουλου, του Βαρουφάκη, η Νέα Αριστερά, το κόμμα Τσίπρα, το κόμμα Καρυστιανού, το πιθανό κόμμα Σαμαρά και, δυστυχώς, μαζί το αγχωμένο από την έλευση Τσίπρα και Καρυστιανού ΠΑΣΟΚ, είναι εκδοχές του κόμματος των Τεμπών. Ολα μαζί και το καθένα χωριστά απειλούν την πολιτική σταθερότητα (το ΠΑΣΟΚ ήδη, με την επιπόλαιη πρότασή του για τα funds, είναι σαν να προεικάζει για τη χώρα ένα στάτους κρίσης). Ολα τα κόμματα που προανέφερα, αν και έχουν πολλές φορές αποτύχει να ανατρέψουν τη σταθερότητα, συνεχίζουν να προετοιμάζονται για τη μητέρα των μαχών· τις εκλογές.

Hλίας Κανέλλης

(Εξαίρεσε μόνο το ΚΚΕ. Οχι γιατί το συμπαθεί αλλά γιατί το κατατάσσει σε άλλη, χειρότερη κατηγορία. Και γιατί αυτοί που θα ψηφίσουν ΚΚΕ είναι απίθανο να προέλθουν από τη ΝΔ. Ενώ όλα τα άλλα κόμματα, αριστερά και δεξιά της ΝΔ στον εικονικό πολιτικό χάρτη, απειλούν με αφαίμαξη τη ΝΔ του Μητσοτάκη. Ολα μπορούν να της αφαιρέσουν ψηφοφόρους, άλλο περισσότερους άλλο λιγότερους. Οπότε, λίγο το ένα κόμμα, πολύ το άλλο, πέφτει ο Μητσοτάκης κάτω από το 25% και… πιάνει αεροδιάδρομο. Χτύπησε συναγερμό ο μηχανισμός προπαγάνδας του μεγάρου Μαξίμου: πρέπει να ιδρώσετε τη φανέλα. Πρέπει να βάλλετε μπροστά στον ψηφοφόρο το δίλημμα «σταθερότητα ή περιπέτειες», ο εστί μεθερμηνευόμενον – που λέει και ο ευαγγελιστής – «Μητσοτάκης ή χάος». Πώς τους βάζεις όλους σε κοινό παρονομαστή, όταν η πολιτικοϊδεολογική τους ρητορική παρουσιάζει τεράστιες αποκλίσεις; Μπορείς, για παράδειγμα, να βάλεις το ΠΑΣΟΚΙΝΑΛ και όλα τα κομμάτια του άλλοτε ενιαίου ΣΥΡΙΖΑ σε κοινό παρονομαστή: να τα χαρακτηρίσεις εκδοχές της σοσιαλδημοκρατίας. Αυτό, όμως, δεν βολεύει, γιατί η σοσιαλδημοκρατία είναι ένα συστημικό πολιτικό ρεύμα που ουδείς διανοήθηκε να την χαρακτηρίσει φορέα σκόπιμης πολιτικής αστάθειας. Μπορείς, επίσης, να βάλεις τα ακροδεξιά μορφώματα στον ίδιο παρονομαστή, συμπεριλαμβάνοντας και τον Σαμαρά, αν φτιάξει κόμμα. Ούτε αυτό βολεύει, όταν ο μεν Σαμαράς προέρχεται από τα σπλάχνα της ΝΔ, στην οποία επιπροσθέτως κατέχουν περίοπτες θέσεις φασίστες πογκρομιστές σαν τον Βορίδη, άνθρωποι που ζητούσαν να υπάρξουν νεκροί μετανάστες στα σύνορα σαν τον Πλεύρη και θαυμαστές του Παττακού και του πατριάρχη του ελληνικού νεοναζισμού Κ. Πλεύρη σαν τον Γεωργιάδη. Σε κάθε περίπτωση, δεν μπορείς να βάλεις στον ίδιο παρονομαστή τη σοσιαλδημοκρατία με την ακροδεξιά. Οπότε κάνεις μια κατασκευή και τους μαζεύεις όλους σ’ αυτήν: «κόμμα των Τεμπών». Εκτός του ότι αυτή καθαυτή η κατασκευή θυμίζει την ετοιμόρροπη καλύβα του καραγκιόζη, είναι στο φινάλε προβληματική για το αφεντικό. Γιατί η συντριπτική πλειοψηφία του λαού έχει εδραία πεποίθηση ότι στα Τέμπη διαπράχτηκε ένα μαζικό έγκλημα, για το οποίο την ευθύνη φέρει η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Η οποία, εκτός του ότι δε ανέλαβε την ευθύνη της, διέπραξε και το έγκλημα της συγκάλυψης. Οταν το έγκλημα στα Τέμπη κατέβασε στο δρόμο πάνω από ένα εκατομμύριο ανθρώπους σε όλη τη χώρα, τόσους όσους δεν είχε κατεβάσει κανένα άλλο ζήτημα εδώ και δεκαετίες, το να χαρακτηρίζεις σύσσωμη την αντιπολίτευση, αριστερά και δεξιά της ΝΔ, «κόμμα των Τεμπών», μάλλον τιμητικό είναι γι’ αυτήν. Οπότε το δίλημμα «Μητσοτάκης ή χάος», που κατασκεύασες, εύκολα μετατρέπεται σε «οποιονδήποτε άλλο ή άλλη, εκτός από τον Μητσοτάκη». Είναι ντεφορμέ τα παπαγαλάκια, οι γκεμπελίσκοι της μητσοτακικής προπαγάνδας. Δε φταίνε αυτοί. Η κατάσταση είναι τόσο στριμόκωλη για το αφεντικό που στέρεψαν από ιδέες)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • 17Ν
    • Εφετείο 17Ν
  • ΕΛΑ
    • Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • Εφετείο ΕΛΑ
    • Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • Επαναστατικός Αγώνας
    • Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • 3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • 4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • Σπάζοντας την πολιορκία
    • Το ημερολόγιο της αποστολής
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo