Τα αποτελέσματα της προηγούμενης αγωνιστικής στο πρωτάθλημα χειροτέρεψαν την κατάσταση απαξίωσης που το περιβάλλει. Τρεις ομάδες που μάχονται για να αποφύγουν τον υποβιβασμό, Λεβαδειακός, Πανθρακικός και Βέροια, κατάφεραν να κερδίσουν τους Παναιτωλικό (εκτός), ΠΑΟΚ και Παναθηναϊκό και οι νίκες τους αποτέλεσαν το θέμα συζήτησης στα αθλητικά στέκια. Οι δυο πρώτες ομάδες κέρδισαν το Σάββατο και ακολούθησε η νίκη της Βέροιας την Κυριακή, για να «επιβεβαιώσει» όσους υποστήριζαν ότι οι πράσινοι θα δώσουν το παιχνίδι για να «τραβήξουν» την ομάδα της Ημαθίας από το ερυθρόλευκο άρμα επιρροής.
Πέντε αγωνιστικές πριν το τέλος, το ενδιαφέρον του πρωταθλήματος επικεντρώνεται στην «ουρά» του βαθμολογικού πίνακα, όπου έξι ομάδες παλεύουν για να αποφύγουν την τέταρτη θέση από το τέλος που οδηγεί στον υποβιβασμό (ήδη είναι γνωστές οι άλλες τρεις, αφού έχουν αποχωρήσει από το πρωτάθλημα Νίκη Βόλου και ΟΦΗ, ενώ ο Εργοτέλης έχει μόνο μαθηματικές ελπίδες). Τα κομπιουτεράκια έχουν πάρει φωτιά και με βάση τα ματς που απομένουν η Καλλονή και η Βέροια (μετά τη νίκη επί του Παναθηναϊκού), εύκολα ή δύσκολα, θα ξεμπερδέψουν. Στην αντίθετη θέση βρίσκεται ο Πανιώνιος που έχει το πιο δύσκολο πρόγραμμα και επιπλέον έχει να αντιμετωπίσει τρεις ομάδες, Λεβαδειακό, Πανθρακικό και Πλατανιά, που ποντάρουν σε βοήθεια από το παρασκήνιο, αφού έχουν άριστες σχέσεις με τον Ολυμπιακό.
Η αγωνιστική που θα διεξαχθεί αυτό το Σαββατοκύριακο θα είναι σημαντική, αφού μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες του Πανιώνιου για παραμονή, αν κερδίσει εντός έδρας τον Παναιτωλικό που παλεύει για να μπει στα play-offs, και να μειώσει σημαντικά αυτές του Πλατανιά (έχει το πιο εύκολο πρόγραμμα), αν η κρητική ομάδα δεν καταφέρει να κερδίσει εντός έδρας τη Βέροια. Η πλειοψηφία των φιλάθλων θεωρεί ως επικρατέστερο για υποβιβασμό τον Πανθρακικό, αφού ο Λεβαδειακός έχει μεν το πιο δύσκολο πρόγραμμα, αλλά ο πρόεδρός του Γιάννης Κομπότης θεωρείται δεξί χέρι του Μαρινάκη, ενώ ο Πλατανιάς είναι η ομάδα του τόπου καταγωγής του ερυθρόλευκου προέδρου.
Είναι περιττό να τονίσουμε ότι αυτό στο οποίο συμφωνεί η συντριπτική πλειοψηφία των φίλαθλων είναι ότι η παραμονή θα αποφασιστεί εκτός αγωνιστικού χώρου, από την «παράγκα», και την ομάδα που θα υποβιβαστεί θα την αποφασίσει ο Μαρινάκης. Δεν γνωρίζουμε τα σχέδια του ερυθρόλευκου προέδρου, όμως υπάρχει ένα ενδεχόμενο που μπορεί να ανατρέψει τα δεδομένα. Μια ήττα του Παναθηναϊκού στην Κομοτηνή αλλάζει όλο το σκηνικό και κάνει ακόμη πιο ζοφερή την εικόνα του πρωταθλήματος.
Εμπρός στο δρόμο του Μπαρουφάκη…
Δεν γνωρίζουμε αν είναι κυβερνητική γραμμή ή αν μιμούνται τον Μπαρουφάκη, είναι όμως αρκετοί οι υπουργοί, οι αναπληρωτές υπουργοί και οι υφυπουργοί που ψάχνουν εφημερίδα για να δώσουν συνέντευξη ή κάμερα για να κάνουν δηλώσεις. Ενας από αυτούς είναι ο υφυπουργός Αθλητισμού Σταύρος Κοντονής. Μιλώντας σε ελβετική εφημερίδα, τόνισε ότι είναι ανάγκη η κυβέρνηση να λάβει νομοθετικές πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της διαφθοράς και της οπαδικής βίας, χαρακτήρισε βαριά άρρωστο το ελληνικό ποδόσφαιρο και ξεκαθάρισε ότι δε θα κάνει πίσω και ότι θα φτάσει το μαχαίρι στο κόκκαλο, ακόμα και αν χρειαστεί να φτάσει μέχρι την αυτόβουλη αποχώρηση των ελληνικών ομάδων από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.
Διαβάζοντας το περιεχόμενο της δήλωσής του, γίνεται φανερό ότι σχεδόν στο σύνολό του είναι το ίδιο με αυτό προηγούμενων δηλώσεών του. Οπως όλα δείχνουν, το νομοσχέδιο Κοντονή θα είναι μια παραλλαγή των προηγούμενων προσπαθειών «εξυγίανσης» και κατά συνέπεια δεν μπορούμε να περιμένουμε ουσιαστικές αλλαγές στην απαράδεκτη κατάσταση της αρπαχτής που επικρατεί στο ελληνικό επαγγελματικό ποδόσφαιρο. Εφαρμογή του ηλεκτρονικού εισιτηρίου, διάλυση των συνδέσμων οργανωμένων οπαδών και μετατροπή τους σε ομίλους φίλων των ομάδων, αυστηρότερες ποινές για συμμετοχή σε πράξεις οπαδικής βίας στους οπαδούς και στις ομάδες (μεγάλα χρηματικά πρόστιμα, αγώνες χωρίς θεατές κτλ.), είναι τα μέτρα που θα περιλαμβάνει το νομοσχέδιο και το μόνο που εκκρεμεί και θα αποφασιστεί στην ομάδα εργασίας (συμμετέχουν εκπρόσωποι της κυβέρνησης, της ΕΠΟ, της ΟΥΕΦΑ και της ΦΙΦΑ) είναι τα μέτρα που σχετίζονται με το αυτοδιοίκητο του ποδοσφαίρου.
Θα σχολιάσουμε όμως τη συγκεκριμένη δήλωση, γιατί αναφέρεται στη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της ΟΥΕΦΑ Μισέλ Πλατινί και αφήνει να εννοηθεί ότι η συγκυβέρνηση δε θα κάνει πίσω στο θέμα του αυτοδιοίκητου, ακόμη και αν χρειαστεί να αποσυρθούν οι ελληνικές ομάδες από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Αρχικά ο Κοντονής, αναφερόμενος στη συνάντηση με τον Πλατινί, τονίζει ότι «είχαμε μια καλή συνάντηση στη Γενεύη. Συζητήσαμε λεπτομερώς τα μέτρα για την αντιμετώπιση της βίας, των στημένων αγώνων και της διαφθοράς στο ποδόσφαιρο. Ομως υπάρχουν κάποιες διχογνωμίες, ειδικά σε ό,τι αφορά νομικά ζητήματα. Στην Ελλάδα την ευθύνη για τον αθλητισμό έχει η πολιτεία και αυτό το δικαίωμα του ελληνικού λαού δεν θέλουμε να το απεμπολήσουμε». Στο ίδιο θέμα επανήλθε, μετά την απαρίθμηση των παρεμβάσεων που σκοπεύει να κάνει, τονίζοντας ότι «το βασικό μέλημα της ελληνικής κυβέρνησης είναι ένα αξιόπιστο πρωτάθλημα, που θα είναι οργανωμένο με υγιές και δίκαιο σύστημα. Αν διαπιστώσουμε ότι αυτό εμποδίζεται με οποιονδήποτε τρόπο, είμαστε αποφασισμένοι να ξεπεράσουμε κάθε εμπόδιο. Σεβόμαστε την αυτονομία των αθλητικών αρχών, αλλά δεν μπορούμε να αγνοήσουμε το βουλευτικό μας σύστημα, όπως και τους νόμους. Αυτό απέχει πολύ από το δημοκρατικό έλεγχο».
Δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι για τις επιδιώξεις του Κοντονή, όταν επαναφέρει στην επικαιρότητα ένα θέμα που θα δυσκολευτεί να το διαχειριστεί η συγκυβέρνηση, αφού αν δε συμμορφωθεί προς τις υποδείξεις της ΟΥΕΦΑ, θα πρέπει οι ελληνικές ομάδες να πουν αντίο στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Μια ερμηνεία είναι ότι έχει ζηλέψει τον Μπαρουφάκη και θέλει να βρίσκεται στην επικαιρότητα. Και αφού δεν κατάφερε να πείσει τους έλληνες φιλάθλους ότι μπορεί να αλλάξει τη σημερινή κατάσταση στο ελληνικό ποδόσφαιρο, προσπαθεί με συνεντεύξεις σε ευρωπαϊκές εφημερίδες, να διατηρήσει το «έργο» του στην επικαιρότητα. Ο πιο πιθανός όμως λόγος είναι ότι προσπαθεί να βρει άλλοθι για ένα μελλοντικό «άδειασμα» από τον Τσίπρα. Οπως όλα δείχνουν, η κυβερνητική επιλογή είναι να μην έρθουν σε ρήξη με τους καπιταλιστές προέδρους των μεγάλων ομάδων και τους «ανιδιοτελείς εργάτες» που διοικούν κατ’ εντολήν τους το ελληνικό ποδόσφαιρο, όμως αυτό σημαίνει ότι θα συνεχιστεί η απαξίωσή του και τα εκφυλιστικά φαινόμενα που τη συνοδεύουν.
Σε αυτή την περίπτωση, ο δημοσιογραφικός εσμός που μέχρι σήμερα κρατάει από ουδέτερη έως φιλική στάση για τα πεπραγμένα της συγκυβέρνησης στο χώρο του αθλητισμού, θα αρχίσει να την κατηγορεί ότι δεν κάνει τίποτα ουσιαστικό και ακολουθεί την τακτική των προηγούμενων κυβερνήσεων. Θα της φορτώσει συνεπώς όλες τις ευθύνες για την κατάντια του ελληνικού ποδοσφαιρικού οικοδομήματος, βγάζοντας ταυτόχρονα «λάδι» τους καπιταλιστές που λυμαίνονται το ποδόσφαιρο. Τότε ο Κοντονής, όπως και οι προκάτοχοί του, θα φορτωθεί τη «ρετσινιά» του ανίκανου και του ακατάλληλου και θα πάει στην Ζάκυνθο για να δει αν κουνιούνται οι βάρκες στο λιμάνι. Γνωρίζοντας ότι είναι αναλώσιμος, προσπαθεί να δείξει ότι είναι αποφασισμένος να τα βάλει με την ΟΥΕΦΑ και τη ΦΙΦΑ ώστε, αν και όταν ο Τσίπρας τον «αδειάσει», να μπορεί να ισχυριστεί ότι τα έβαλε με τους ισχυρούς του ποδοσφαίρου εντός και εκτός Ελλάδας και έπεσε ηρωικώς μαχόμενος για ένα αξιόπιστο και καθαρό ποδόσφαιρο χωρίς οπαδική βία.
Κος Πάπιας
papias@eksegersi.gr
Το μοναδικό σχόλιο-ευχή από τη στήλη είναι η περίοδος που θα είμαστε στο μπουκάλι-3 να είναι απείρως μεγαλύτερη από αυτή στο μπουκάλι-5, στην περίπτωση που δεν καταφέρουμε να το αποφύγουμε εντελώς.