► Η πρόβλεψη της στήλης για την κατάκτηση του ελληνικού πρωταθλήματος μπάσκετ επιβεβαιώθηκε, αλλά δεν μπορεί να είναι χαρού-μενη, από τη στιγμή που πανηγυρίζει η απανταχού γαυροσύνη. Μετά από δεκαπέντε χρόνια, οι ερυθρόλευκοι κατάφεραν να φτάσουν στην κορυφή, οι πέντε τελικοί κράτησαν αμείωτο το ενδιαφέρον των φιλάθλων και απέδειξαν ότι Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός βρίσκονται δίκαια στην ελίτ του ευρωπαϊκού μπάσκετ.
Αναφερόμαστε στους τελικούς του μπάσκετ για να τονίσουμε δυο σημεία. Το πρώτο είναι ότι μετά από πολλά χρόνια και παρά την πολύ άσχημη αρχή, με την αναβολή του πρώτου τελικού εξαιτίας της επίθεσης εναντίον της πράσινης αποστολής, τα πράγματα κύλησαν ομαλά και οι οπαδοί στις εξέδρες δεν ξεπέρασαν τα όρια. Παίρνοντας υπόψη την κρισιμότητα των αγώνων, μπορούμε να πούμε ότι σε ΣΕΦ και ΟΑΚΑ δεν έγινε το παραμικρό και η μοναδική παραφωνία ήταν τα μπινελίκια που άκουσαν Ομπράντοβιτς και Διαμαντίδης κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου μετά τον 5ο τελικό. Οι διοικήσεις των δυο ομάδων, παρά τις φραστικές αντιπαραθέσεις τους και κάποιες ανταλλαγές δηλώσεων, αποφάσισαν να κρατήσουν χαμηλούς τόνους και να μην οξύνουν την κατάσταση. Το τελικό αποτέλεσμα αποδεικνύει περίτρανα ότι όταν θέλουν οι διοικήσεις των ομάδων μπορούν να ελέγξουν τους οργανωμένους οπα- δούς τους και να μηδενίσουν τα επεισόδια και τις έκρυθμες καταστάσεις. Τονίζουμε το γεγονός αυτό για να γίνει κατανοητό, ότι η βούληση των καπιταλιστών που διοικούν τις επαγγελματικές ομάδες επηρεάζει σε σημαντικό βαθμό τη δράση των οργανωμένων οπαδών, που στις περισσότερες περιπτώσεις δρουν σαν ιδιωτικοί στρατοί και κατά συνέπεια και τις ευθύνες που έχουν για τα επεισόδια που κατά καιρούς βλέπουμε εντός των γηπέδων.
Το δεύτερο σημείο είναι ο τρόπος με τον οποίο αντέδρασαν οι οπαδοί του Παναθηναϊκού στην ήττα της ομάδας τους και στην απώλεια του τίτλου και μάλιστα από τον αιώνιο αντίπαλο. Οσοι περίμεναν λαϊκά δικαστήρια, εντάσεις και προπηλακισμούς παιχτών διαψεύστηκαν πανηγυρικά, αφού περισσότεροι από 700 οπαδοί των πράσινων περίμεναν την επιστροφή της αποστολής για να αποθεώσουν τους παίχτες και να ζητήσουν από τον Ομπράντοβιτς να παραμείνει στην ομάδα. Οι σημαντικές επιτυχίες του μπασκετικού Παναθηναϊκού τα προηγούμενα χρόνια, σε συνδυασμό με την προσπάθεια που έκαναν οι παίχτες μέχρι το τελευταίο λεπτό, «ανάγκασαν» τους πράσινους οπαδούς ν’ αφήσουν στην άκρη την πίκρα τους και να δηλώσουν πίστη στην ομάδα που τους έχει προσφέρει μεγάλες στιγμές. Συγκρίνοντας τον τρόπο συμπεριφοράς των οπαδών, ερυθρόλευκων και πράσινων, απέναντι στις ομάδες μπάσκετ και τις ποδοσφαιρικές ομάδες, βλέπουμε ότι οι ίδιοι άνθρωποι συμπεριφέρονται με ένα εντελώς διαφορετικό τρόπο. Ο λόγος πολύ απλός: οι μπασκετικές ομάδες έχουν παίχτες μεγάλης κλάσης και προσφέρουν θέαμα και σημαντικές ευρωπαϊκές διακρίσεις, σε αντίθεση με τις ποδοσφαιρικές που δεν καταφέρνουν να ξεφύγουν από τη μετριότητα και τη μιζέρια.
► Η απόφαση της ΕΠΟ να μη δοθεί άδεια στην ΑΕΚ, γεγονός που σημαίνει ότι η ομάδα δε θα παίξει στην Ευρώπη και δεν μπορεί να κάνει μεταγραφές παιχτών, άνοιξε τους ασκούς του Αιόλου στο κιτρινόμαυρο στρατόπεδο. Περισσότεροι από 100 οπαδοί εισέβαλαν στα γραφεία της Λίγκας την περασμένη Τετάρτη και έκαναν ρημαδιό την αίθουσα συνεδριάσεων. Οι εκπρόσωποι των ομάδων κατάφεραν να μπουν σε διπλανά γραφεία και να γλιτώσουν τη σωματική τους ακεραιότητα, με μοναδικό άτυχο τον εκπρόσωπο του Πανιωνίου, που δεν άντεξε την ένταση και λιποθύμησε, και τους εκπρόσωπους του Ολυμπιακού (Θεοδωρίδης και Μώραλης) που «έχασαν» τα κινητά τους τηλέφωνα. Τα «χειρότερα» αποτράπηκαν με επέμβαση των ΜΑΤ που οδήγησαν εκτός κτιρίου τους κιτρινόμαυρους οπαδούς. Η ένταση συνεχίστηκε λίγη ώρα αργότερα έξω από τα γραφεία της εταιρίας ενός από τους βασικούς μετόχους της ΠΑΕ ΑΕΚ, του Πέτρου Παππά. Οι ΑΕΚτζήδες συγκεντρώθηκαν έξω από την εταιρία για να διαμαρτυρηθούν για την κατάντια της αγαπημένης τους ομάδας και όταν επεχείρησαν να μπουν μέσα, αρχικά απωθήθηκαν από τις δυνάμεις των ΜΑΤ και στη συνέχεια περισσότεροι από 50 προσήχθησαν στο αστυνομικό τμήμα. Το τεράστιο χρέος της ομάδας (υπολογίζεται σε περισσότερα από 140.000.000 ευρώ, αν δεν πληρωθεί η δόση και πάψει να ισχύει ο διακανονισμός με βάση το άρθρο 44), είναι απαγορευτικό για οποιαδήποτε «επένδυση» και σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση πολύ δύσκολα θα βρεθεί καπιταλιστής να μπει μπροστά και να βγάλει την ομάδα από το αδιέξοδο. Πλέον, οι πιθανότητες να δούμε σκηνές από την προ Θεμιστοκλή Νικολαΐδη εποχή αυξάνονται συνεχώς αφού η εμπειρία από το παρελθόν δείχνει ότι οι κιτρινόμαυροι οπαδοί πολύ δύσκολα θα μείνουν απαθείς και θα δεχτούν αδιαμαρτύρητα την καταστροφή της ομάδας.
Η απόφαση της Λίγκας ν’ αλλάξει την προβλεπομένη απόφαση για τις ομάδες που δεν παίρνουν αδειοδότηση (αντί για υποβιβασμό να τιμωρούνται με την απαγόρευση μεταγραφών) μπορεί να θεωρείται από πρώτη άποψη ως δώρο προς τις έξι ομάδες που δεν πήραν αδειοδότηση, επί της ουσίας όμως διασφαλίζει το όποιο κύρος έχει απομείνει στο ελληνικό πρωτάθλημα της Super League. Αν ίσχυε ο παλιός κανονισμός, ΑΕΚ, Αρης, ΟΦΗ, Πανιώνιος, Κέρκυρα και ΠΑΣ Γιάννενα, θα έπεφταν στη Β’ Εθνική και τη θέση τους θα έπαιρναν η Παναχαϊκή, ο Πλατανιάς, η Καλλονή, ο Πανσερραϊκός, ο Πιερικός και η Καλλιθέα. Δεν νομίζω ότι χρειάζονται πολλά επιχειρήματα για να πειστεί κάποιος ότι το επόμενο πρωτάθλημα θα θύμιζε κάτι από αλάνα. Το αγωνιστικό ενδιαφέρον θα έπεφτε κάτω από το μηδέν και η μιζέρια που έτσι και αλλιώς μαστίζει το ελληνικό επαγγελματικό ποδόσφαιρο θα έφτανε στο ζενίθ. Μπορεί να αδικούμε κάποιες από τις ομάδες της Β’ Εθνικής, όμως η διαφορά επιπέδου ανάμεσα στα δυο πρωταθλήματα είναι τεράστια και από αγωνιστική άποψη η παρουσία της ΑΕΚ, του Αρη, του Πανιωνίου και των άλλων ομάδων που παραμένουν είναι αναγκαία για το ελληνικό πρωτάθλημα. Ο μοναδικός που μπορεί να αισθάνεται στενοχωρημένος από τις εξελίξεις είναι ο πρόεδρος της ΠΑΕ Λεβαδειακός, Γιάννης Κομπότης, αφού αν ανέβαιναν οι έξι ομάδες της Β’ Εθνικής, τότε η ομάδα του μόνο με αυτοκτονία θα έχανε την έξοδό της στην Ευρώπη. Στην περίπτωση αυτή, βεβαίως, αντί για πρωτάθλημα θα μπορούσαμε να μιλήσουμε για ποδοσφαιρικό καραγκιόζη και θα ήταν προτιμότερο να παρακολουθήσουμε τοπικές κατηγορίες.
► Τα αισθήματα της στήλης για τον Ανδρέα Βγενόπουλο είναι γνωστά και είμαστε από τους ελάχιστους που είχαν αμφισβητήσει τις προθέσεις του από την εποχή ακόμη που ήταν ο αγαπημένος (μαζί με τον Νικόλα Πατέρα) των οργανωμένων οπαδών του Παναθηναϊκού. Μάλιστα, ορισμένοι που δεν ήξεραν το παρελθόν της στήλης θεωρούσαν ότι είμαστε άνθρωποι του Τζίγγερ. Οι εξελίξεις στο θέμα της ΠΑΕ Παναθηναϊκός είναι τέτοιες που η απέχθειά μας εναντίον του Βγενόπουλου δικαιώνεται. Μετά τη γνωμάτευση από το δικηγορικό γραφείο Σιούφα (πρώην μέλος του ΔΣ της πράσινης ΠΑΕ και προσκείμενος στον Βγενόπουλο) και οι γνωματεύσεις από τους νομικούς συμβούλους του Γιάννη Αλαφούζου καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι δε συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας για την ΠΑΕ σε σχέση με τη ΓΗΠΕΛ (εκτός της υποχρέωσης προς την Ακτωρ, που ήδη την έχει αναλάβει ο Τζίγγερ). Γίνεται πλέον φανερό, ότι ο Ανδρέας Βγενόπουλος, δεν είχε σκοπό ν’ αναλάβει την ηγεσία του Παναθηναϊκού και έψαχνε να βρει αφορμές για να την κάνει. Πλέον, η μοναδική λύση που φαίνεται στον ορίζοντα είναι η πρόταση Αλαφούζου για μια ΠΑΕ που θα βάζουν πολλοί μικρομέτοχοι τα λεφτά τους για να τα διαχειρίζονται ο Αλαφούζος και η παρέα του. Οπως θα έλεγε και ο καραγκιόζης, «ε ρε γλέντια».
Κος Πάπιας
papias@eksegersi.gr