Το 2017 τελείωσε με άσχημο τρόπο για το ελληνικό επαγγελματικό ποδόσφαιρο, αφού στις 27 Δεκέμβρη στάλθηκε στον πρόεδρο της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας φάκελος με μια σφαίρα και τρισέλιδη απειλητική επιστολή. Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις που έγιναν και τα δημοσιεύματα, ο δράστης ή οι δράστες κατηγορούν τον πρόεδρο της ΕΠΟ ότι έχει σχέση με συγκεκριμένες ομάδες (φωτογραφίζουν ΠΑΟΚ και ΑΕΚ) και εξυπηρετεί τα συμφέροντά τους και ότι έχει έρθει σε συμφωνία με την κυβέρνηση προκειμένου να προωθήσει τα σχέδιά της στο ποδόσφαιρο. Η επιστολή έχει υπογραφή “ο λαός μιας μεγάλης ομάδας”, ξεκαθαρίζει ότι θα υπάρχει ανατροπή της σημερινής κατάστασης και τον προειδοποιεί ότι αν δε συμμορφωθεί δε θα μπορέσουν να τον σώσουν «ούτε ο λαθρέμπορος του Βορρά ούτε ο γκάνγκστερ του Νότου».
Ο φάκελος εστάλη από τον Πειραιά με το όνομα Παπαδόπουλος σαν αποστολέα και από πραγματική διεύθυνση (σύμφωνα με την ανακοίνωση των μπάτσων, έχει αποδειχτεί ότι ο συγκεκριμένος πολίτης δεν είχε καμία εμπλοκή και ότι ο στόχος του αποστολέα ήταν να αποπροσανατολίσει τις έρευνες). Με μια πρώτη ματιά και από τα δεδομένα που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, το εύκολο συμπέρασμα είναι ότι οι απειλές προέρχονται από σκληροπυρηνικούς οπαδούς των ερυθρόλευκων και είναι ένα ακόμη επεισόδιο στην αντιπαράθεση Μαρινάκη – Μελισσανίδη για την προώθηση των επιχειρηματικών τους σχεδιασμών. Υπάρχουν όμως δυο σημεία που μπορούν να στηρίξουν το επιχείρημα ότι πρόκειται για μια «στημένη» υπόθεση που θυμίζει προβοκάτσια. Αφενός, γιατί οι ερυθρόλευκοι, στην παρούσα χρονική συγκυρία, που έχουν φτάσει στην κορυφή του βαθμολογικού πίνακα και έχουν αρχίσει να ρολάρουν αγωνιστικά, δεν έχουν κανένα λόγο να ανοίγουν τέτοιου είδους αντιπαραθέσεις. Αφετέρου, γιατί ο στόχος των δραστών θα έπρεπε να είναι να κρυφτούν και όχι να βροντοφωνάξουν την ταυτότητά τους.
Ανεξάρτητα όμως από την εκδοχή που θα αποδεχτεί κάποιος, το συμπέρασμα που καταλήγει είναι το ίδιο. Τα συμφέροντα και τα φράγκα που συνδέονται έμμεσα ή άμεσα με το ποδόσφαιρο είναι πολύ μεγάλα και αυτό σε απλά ελληνικά σημαίνει ότι προκειμένου να τα διασφαλίσουν οι αντίπαλοι καπιταλιστές δε θα διστάσουν να χρησιμοποιήσουν οποιοδήποτε θεμιτό ή αθέμιτο τρόπο. Οι πιθανότητες να εξιχνιαστεί η υπόθεση από το Τμήμα Εκβιαστών και την Αντιτρομοκρατική Μονάδα είναι όσες να πει καλή κουβέντα η στήλη για τον Γκάλη. Το γεγονός ξαναβάζει σε νέο κλίμα «εσωστρέφειας» το ελληνικό επαγγελματικό ποδόσφαιρο και ανατρέπει τα σχέδια της κυβέρνησης και της ΕΠΟ που ήθελαν να δείξουν ότι με τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης μετά τις εκλογές στην ΕΠΟ έχει αρχίσει να επιστρέφει η κανονικότητα στο ελληνικό ποδόσφαιρο.
Οπως είναι φυσικό, το θέμα απασχόλησε τη ΦΙΦΑ και την ΟΥΕΦΑ, οι οποίες συνεχίζουν να έχουν υπό επιτήρηση το ελληνικό πρωτάθλημα και να καθορίζουν τις εξελίξεις σ' αυτό. Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, από την πλευρά της παγκόσμιας και της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας υπάρχει έντονη δυσαρέσκεια και έχουν δοθεί στους ανθρώπους τους στην Ελλάδα σαφείς οδηγίες για την αντιμετώπιση του θέματος. Ταυτόχρονα, από κύκλους τους αφήνεται να εννοηθεί ότι αν δεν μπορέσει το ελληνικό ποδόσφαιρο να βρει από μόνο του τη λύση και να σχεδιάσει και να υλοποιήσει ό,τι είναι απαραίτητο για να βγει από το σημερινό τέλμα, τότε θα υπάρξει εκ νέου και άμεσα απόφαση με την οποία το κουμάντο θα επιστρέψει απευθείας σε ΦΙΦΑ και ΟΥΕΦΑ με τη συγκρότηση εκ νέου ειδικής επιτροπής.
Από την πλευρά της η ΕΠΟ σε ανακοίνωσή της τόνισε ότι «η προσφάτως εκλεγείσα Διοίκηση της ΕΠΟ δεν πτοείται, δεν εκφοβίζεται, δεν εκβιάζεται και πολύ περισσότερο δεν πρόκειται να παραιτηθεί του σχεδίου εκσυγχρονισμού και χρηστής διοίκησης του ελληνικού ποδοσφαίρου. Η πλήρης εξυγίανση, που τόσο ενοχλεί κάποιους, θα ολοκληρωθεί». Την υποστήριξή τους στη διοίκηση της ΕΠΟ εξέφρασαν εκπρόσωποι του ΠΑΟΚ και της ΑΕΚ. Το θέμα, αν και είναι αρκετά σοβαρό, εξαιτίας της περιόδου των γιορτών και της διακοπής της αγωνιστικής δράσης πέρασε μάλλον στα ψιλά και δεν απασχόλησε την πλειοψηφία των φιλάθλων, που πλέον δεν ξαφνιάζονται από τα παρατράγουδα στο ελληνικό ποδόσφαιρο.
Κος Πάπιας
papias@eksegersi.gr
ΥΓ. Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ως διαστροφή του επαγγέλματος, αλλά με αφορμή την έλευση της νέας χρονιάς η στήλη εκφράζει την ευχή της να δούμε καλύτερο θέαμα και όμορφες στιγμές στο ελληνικό ποδοσφαιρικό πρωτάθλημα. Αλλωστε, η ελπίδα πεθαίνει τελευταία…
♦ Σε μια περιήγηση στο διαδίκτυο και στις αθλητικές ιστοσελίδες, έπεσα πάνω σε ένα γκάλοπ για τον καλύτερο έλληνα μπασκεμπολίστα. Αν και ήμουν σίγουρος για το αποτέλεσμα, αφού πολλοί Ελληνες βλέπουν μπάσκετ αλλά λίγοι απ' αυτούς ξέρουν μπάσκετ, αποφάσισα να διαβάσω τα σχόλια και την αιτιολόγηση ψήφου όσων είχαν συμμετάσχει. Προς έκπληξή μου διαπίστωσα ότι μια σημαντική μερίδα απ' αυτούς που συμμετείχαν είχαν μετατρέψει το γκάλοπ σε οπαδική αναμέτρηση ανάμεσα σε Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό και όπως έχετε ήδη καταλάβει σε αναμέτρηση μεταξύ Διαμαντίδη και Σπανούλη, ξεχνώντας την ύπαρξη του Νίκου Γκάλη!
Το γεγονός αυτό επιβεβαιώνει ότι είναι πολλοί αυτοί που απλά παρακολουθούν το άθλημα και καθορίζουν τη γνώμη τους για διάφορα θέματα που σχετίζονται με αυτό, χωρίς να έχουν την ικανότητα να δουν έστω και ελάχιστα κάτω από την επιφάνεια. Το πλέον πιθανό είναι να μην κάναμε καμία αναφορά στο συγκεκριμένο γκάλοπ, αν δεν υπήρχε ένα σχόλιο που παραθέτω αυτούσιο:
«Ο μοναδικός που μπορούσε να κατεβάσει την μπάλα σαν πλέι μέικερ, στην ίδια φάση να ποστάρει τον αντίπαλο, να βγει από τα σκριν και να σουτάρει σαν δυάρι να το χλατσώσει και στην ίδια φάση στην άμυνα να μαρκάρει το αντίπαλο γκαρ και να το παίξει όβερ πλέι και στην αλλαγή να μαρκάρει με ΑΝΕΣΗ το 5αρι της αντίπαλης ομάδας ήταν ένας. Φάνης Χριστοδούλου. Ο Φάνης έπαιζε όλες, ό λ ε ς, ΟΛΕΣ, τις θέσεις. ΟΛΕΣ. Ναι ο Γκάλης ήταν ο Γκάλης με ότι αυτό συνεπάγεται αλλά ο Φάνης ήταν το μπάσκετ. Στη δική μου λίστα είναι πρώτος, δε με ενδιαφέρουν οι υπόλοιποι».
Τελικά, υπάρχει ελπίδα για το άθλημα, αφού υπάρχουν -λίγοι μεν, αλλά υπάρχουν- άνθρωποι που το ξέρουν και το κυριότερο δε διστάζουν να καταθέσουν την «αιρετική» τους άποψη.
Θα παραμείνουμε στο θέμα και με αφορμή το σημείο του σχολίου ότι «ο Φάνης ήταν το μπάσκετ», θα καταθέσω για μια ακόμα φορά την άποψή μου ότι κατ' αναλογία «ο Γκάλης ήταν τα φράγκα στο μπάσκετ». Με την έλευσή του στην Ελλάδα και στον Αρη κατάφερε να συνδυάσει το γεγονός ότι προερχόταν από την Αμερική -με τη βαρύτητα που είχε εκείνη την εποχή το αμερικάνικ μπάσκετ- με την ικανότητά του στον επιθετικό τομέα και στο σκοράρισμα και την εικόνα που προέβαλε προς τα έξω (πολλή προπόνηση, όχι τσιγάρο, όχι ποτά, όχι καταχρήσεις), κατάφερε να κρύψει τον στυγνό και ακραίο επαγγελματισμό του. Για τον Γκάλη πάνω απ' απ' όλα ήταν τα φράγκα και κατάφερε να εξαργυρώσει με πολύ υψηλό τίμημα τη συμμετοχή του στο ελληνικό μπάσκετ, ανοίγοντας το δρόμο να κονομήσουν και οι παρατρεχάμενοι του αθλήματος.

Συνεχίζουμε, στο πνεύμα της διπλανής στήλης, με τη φωτογραφία από το Καλλιμάρμαρο στο οποίο 80.000 θεατές εντός (αποτελεί ρεκόρ Γκίνες για τον αριθμό θεατών που παρακολούθησαν έναν αγώνα μπάσκετ) και άλλες 30.000 εκτός βοήθησαν την ΑΕΚ να κατακτήσει το 1968 το ευρωπαϊκό κύπελλο. Το γεγονός αποτελεί τη μεγαλύτερη επιβεβαίωση για το ότι το μπάσκετ προϋπήρχε και είχε σημαντικές επιτυχίες πολύ πριν την έλευση του Γκάλη.