Ο επαγγελματικός αθλητισμός (άρα και το επαγγελματικό ποδόσφαιρο) είναι μια κερδοφόρα καπιταλιστική μπίζνα γύρω από την οποία τζογάρονται παρά πολλά φράγκα. Παρά τις ιδιαιτερότητες που έχει, ακολουθεί τους βασικούς καπιταλιστικούς οικονομικούς κανόνες. Στόχος όσων ασχολούνται με τη συγκεκριμένη μπίζνα είναι αφενός η μεγιστοποίηση του κέρδους με κάθε θεμιτό και αθέμιτο μέσο και αφετέρου η συσσώρευση του κεφαλαίου και η δημιουργία μεγάλων οικονομικά ομάδων-επιχειρήσεων.
Αυτές τις βασικές αρχές της καπιταλιστικής οικονομίας έρχεται να επιβεβαιώσει η πρόταση της ΟΥΕΦΑ για τον νέο τρόπο διανομής των εσόδων του Champions League στις ομάδες. Η πρόταση έχει αποσταλεί στις εθνικές ποδοσφαιρικές ομοσπονδίες για διαβούλευση και αναμένεται να εγκριθεί άμεσα, για να ισχύει από την αγωνιστική περίοδο 2017-18. Από τον πρόλογο οι αναγνώστες της στήλης έχουν καταλάβει ότι είναι ευνοϊκή για τις ισχυρές ομάδες που συμμετέχουν στην πρώτη τη τάξει ευρωπαϊκή διοργάνωση.
Σύμφωνα με τις «διαρροές» από αξιωματούχους της ΟΥΕΦΑ (συνηθισμένη μέθοδος για να διερευνηθούν οι αντιδράσεις των ομάδων), θα υπάρχει μείωση του market pool (χρήματα που παίρνουν οι ομάδες ανά χώρα) και μια μικρότερη μείωση στα εγγυημένα έσοδα. Το ποσό που θα εξοικονομηθεί θα μοιράζεται στις ομάδες που βρίσκονται από την 1η έως την 32η θέση με βάση την κατάταξή τους στην ειδική βαθμολογία της ΟΥΕΦΑ.
Ας δούμε τις αλλαγές με ποσοστά. Με το σημερινό καθεστώς, τα έσοδα μιας ομάδας από το Champions League κατανέμονται ως εξής: 40% από το market pool, 30% από τα εγγυημένα έσοδα και 30% από τα αποτελέσματα που θα πετύχει στους αγώνες. Με τη νέα πρόταση της ΟΥΕΦΑ, τα ποσοστά αλλάζουν και διαμορφώνονται σε 15% από το market pool, 25% από τα εγγυημένα έσοδα και 30% από τα αποτελέσματα. Απομένει ένα σημαντικό ποσοστό, της τάξης του 30%, το οποίο θα μοιραστούν οι 32 πρώτες ομάδες στη βαθμολογία της ΟΥΕΦΑ, και μάλιστα όχι ισόποσα αλλά αναλογικά με τη θέση που έχει η καθεμία, με τις ομάδες της κορυφής να παίρνουν τη μερίδα του λέοντος. Μάλιστα, με το νέο σύστημα η κατάταξη των ομάδων θα γίνεται με βάση τα αποτελέσματα της τελευταίας δεκαετίας και όχι της πενταετίας που ισχύει σήμερα, γεγονός που αποτελεί ακόμη μια αβάντα για τις μεγάλες ομάδες, αφού θα μειωθούν οι συνέπειες από μια άσχημη αγωνιστική σεζόν.
Γίνεται ξεκάθαρο ότι τα φράγκα που θα κερδίζουν οι μεγάλες ομάδες θα είναι περισσότερα από αυτά των μικρομεσαίων. Για να καταλάβουμε σε πραγματικούς αριθμούς τη χασούρα των μικρομεσαίων θα πάρουμε ως παράδειγμα τον Ολυμπιακό. Οι ερυθρόλευκοι με το σημερινό καθεστώς είχαν έσοδα 28,5 εκατ. ευρώ. Με το προτεινόμενο σύστημα και έχοντας τα ίδια αγωνιστικά αποτελέσματα θα είχαν έσοδα 20-22 εκατ. ευρώ, δηλαδή θα είχαν απώλειες της τάξης των 6,5-8 εκατ. ευρώ.
Εκτός όμως από τις επιπτώσεις στα ταμεία των ομάδων, το νέο καθεστώς διανομής των εσόδων θα έχει επιπτώσεις και στον αγωνιστικό τομέα. Η «ψαλίδα» μεταξύ των ομάδων θα ανοίξει, αφού θα μειωθούν τα φράγκα που θα μπορούν να διαθέσουν οι μικρομεσαίες ομάδες για να αποκτήσουν πρωτοκλασάτους παίχτες.
Η εξέλιξη αυτή σε πρώτη φάση δείχνει ότι θα έχει αρνητικό αποτέλεσμα, αφού θα μειώσει τις πιθανότητες για αγωνιστικές εκπλήξεις, άρα θα μειώσει και το ενδιαφέρον των φιλάθλων. Υπάρχει όμως και μια άλλη οπτική γωνία, σύμφωνα με την οποία θα μειωθεί η «διασπορά» των πρωτοκλασάτων ποδοσφαιριστών, οι οποίοι θα συγκεντρωθούν στις μεγάλες ομάδες και συνεπώς θα αυξηθεί το αγωνιστικό θέαμα που θα προσφέρουν οι συγκεκριμένες ομάδες. Δεν μπορούμε να προβλέψουμε ποια από τις δυο απόψεις θα επιβεβαιωθεί στους αγωνιστικούς χώρους και δεν γνωρίζουμε αν στις μελέτες που έγιναν για να καταλήξουν οι αξιωματούχοι της ΟΕΥΦΑ στη συγκεκριμένη πρόταση διερευνήθηκαν οι επιπτώσεις στο αγωνιστικό επίπεδο (το πιθανότερο είναι να έχουν διερευνηθεί). Ομως αυτή η παράμετρος έχει σαφώς μικρότερη σημασία από τις οικονομικές παραμέτρους που οδήγησαν στην πρόταση για το νέο σύστημα διανομής των εσόδων, αφενός γιατί η επικράτηση του επαγγελματικού αθλητισμού έχει δημιουργήσει μια σημαντική μερίδα φιλάθλων που δηλώνουν οπαδοί των μεγάλων ποδοσφαιρικών συλλόγων, αδιαφορώντας για τις ομάδες της χώρας τους και αφετέρου γιατί για τους καπιταλιστές που δραστηριοποιούνται στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο η εξασφάλιση του μέγιστου κέρδους είναι η υπέρτατη αξία.
Κος Πάπιας
papias@eksegersi.gr
ΥΓ. Η πρόταση της ΟΥΕΦΑ, ατόφια ή με ορισμένες μικρές τροποποιήσεις, αναμένεται να υπερψηφιστεί από τις εθνικές ομοσπονδίες, παρά το γεγονός ότι θα είναι σε βάρος των μικρομεσαίων ομάδων, που αποτελούν την πλειοψηφία, αλλά και του αγωνιστικού επίπεδου των εθνικών πρωταθλημάτων. Η οικονομική εξάρτηση των ομοσπονδιών, ιδιαίτερα των μικρομεσαίων χωρών, σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση που μαστίζει την Ευρώπη, δεν αφήνει περιθώρια για «τσαμπουκάδες» και «διαπραγματεύσεις». Αν κάποια από τις μικρομεσαίες ομοσπονδίες προσπαθήσει να μπλοκάρει τις εξελίξεις, θα της κοπούν τα φράγκα και θα τιμωρηθεί παραδειγματικά (η αφορμή για να δικαιολογηθεί η τιμωρία θα βρεθεί) και τα όποια παζάρια θα γίνουν μεταξύ των μεγάλων συλλόγων, οι οποίοι όμως στη συγκεκριμένη φάση δείχνουν να αρκούνται στο γεγονός ότι θα αυξήσουν, άλλος περισσότερο και άλλος λιγότερο, τα φράγκα που θα μπουν στα ταμεία τους.

Η φωτογραφία είναι από την ταινία «Κορίτσια στον ήλιο» και η επεξεργασία της έχει σαν στόχο να αναδείξει τις ευκαιρίες και τις επαγγελματικές προοπτικές που ανοίγονται στους έλληνες ποιμένες από την πολιτική της «δεύτερη φορά αριστερά» κυβέρνησης. Οσο αφορά το τηλεοπτικό τοπίο, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της στήλης, το πρώτο σίριαλ που θα προβληθεί από το κανάλι του Καλογρίτσα θα έχει τον τίτλο «Η κουρά των αμνών». Η εξέλιξη αυτή έχει προκαλέσει έντονη δυσαρέσκεια στον υπουργό Παιδείας, Νίκο Φίλη, αφενός γιατί ο τίτλος είναι στα αρχαία ελληνικά και αφετέρου γιατί απορρίφθηκε η πρότασή του για τίτλο «Κατσίκια στη γάστρα». Η στήλη τάσσεται, φυσικά, με την πρόταση του υπουργού (για λόγους που έχουν σχέση με τη… γάστρα).