Η αρχή του καλοκαιριού είναι κάθε χρόνο μια πολύ δύσκολη περίοδος για τους σοβαρούς αθλητικογράφους, αφού δεν υπάρχει αγωνιστική δράση και οι ειδήσεις είναι λιγοστές (οι μη σοβαροί έχουν υλικό με τη μεταγραφολογία και την εκτέλεση των «συμβολαίων» των προέδρων). Φέτος η πραγματικότητα είναι δυσκολότερη, αφού η οικονομική κρίση έχει σαν αποτέλεσμα να έχουν μειωθεί σημαντικά οι «μεταγραφικές» ειδήσεις των ομάδων.
Ως είθισται, αυτή τη χρονική περίοδο άπαντες θα έπρεπε να ασχολούμαστε με τα ονόματα των παιχταράδων που θα αποκτούσαν οι ομάδες και να είχαμε τις πρώτες κόντρες για τον τίτλο του πρωταθλητή των μεταγραφών. Η προσπάθεια των αθλητικών εφημερίδων είναι αρκετά φιλότιμη. Κάθε μέρα στα πρωτοσέλιδά τους έχουν αρκετά ονόματα ποδοσφαιριστών, που βρίσκονται ένα βήμα πριν συμφωνήσουν με κάποια ομάδα (αν πιστέψουμε τα μισά από όσα γράφονται η κάθε ομάδα θα πρέπει να κάνει 15-20 μεταγραφές), όμως η πλειοψηφία των φιλάθλων παρακολουθεί με απάθεια τα τεκταινόμενα και δεν δείχνει να ενθουσιάζεται με την ειδησεογραφία. Επί της ουσίας, δεν πρέπει να περιμένουμε πολλά πράγματα, αφενός γιατί η οικονομική κρίση δεν επιτρέπει στους καπιταλιστές να κάνουν «επενδύσεις» και αφετέρου γιατί η κυριαρχία του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού δεν αφήνει περιθώρια στους προέδρους των άλλων ομάδων να ρίξουν φράγκα στην πιάτσα. Μέχρι σήμερα μόνο ο ΠΑΟΚ έχει κάνει μεταγραφές, οι οποίες όμως έχουν περισσότερο επικοινωνιακό χαρακτήρα, αφού παίχτες σαν τον Κουτσιανικούλη δε μπορούν να αλλάξουν τα αγωνιστικά δεδομένα στο ελληνικό πρωτάθλημα. Οπως και πέρσι, ο Ζαγοράκης δείχνει να αξιοποιεί με τον καλύτερο δυνατόν τρόπο τις οικονομικές δυνατότητες που έχει στη διάθεσή του και ολοκληρώνει νωρίς τις μεταγραφικές κινήσεις της ομάδας του.
Στα υπόλοιπα «μέτωπα» τα πάντα είναι ρευστά. Εκτός από κόκκινους και πράσινους, που έχουν ένα σεβαστό μπάτζετ στη διάθεσή τους (μικρότερο βέβαια από το αντίστοιχο περσινό) και θα κάνουν «σοβαρές» μεταγραφές, από τους υπόλοιπους δεν πρέπει να περιμένουμε και πολλά πράγματα. Στην πιο δύσκολη θέση βρίσκεται η ΑΕΚ, στην οποία δεν υπάρχει σάλιο. Μετά και την επίσημη ανακοίνωση του Μελισσανίδη, ότι δεν θα ασχοληθεί με την ομάδα και δε θα βάλει φράγκα, τα πάντα είναι στον αέρα. Παρά το γεγονός ότι ο Μπάγιεβιτς έχει ζητήσει κάποιους παίχτες που δεν είναι πρωτοκλασάτα ονόματα, αλλά είναι χρήσιμοι για να μπορέσει να δώσει στην ομάδα του τη συγκεκριμένη αγωνιστική φιλοσοφία που θέλει, η διοίκηση των κιτρινόμαυρων δεν είναι σε θέση να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του. Η διοικητική ανυποληψία στην οποία βρίσκεται η ΑΕΚ έχει άμεσο αντίκτυπο στις διαπραγματευτικές της δυνατότητες. Χαρακτηριστική είναι η ατάκα του προέδρου του Λεβαδειακού Γιάννη Κομπότη, με αφορμή την επικείμενη μεταγραφή του Λεονάρντο στους κιτρινόμαυρους: «Δεν υπάρχει καμία πρόταση για Λεονάρντο από την ΑΕΚ. Πάντως, με αυτά που διαβάζω, γιατί έχω την κακή συνήθεια να διαβάζω ενίοτε, το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι πιο πιθανό είναι να πάρω εγώ τον Μπλάνκο παρά η ΑΕΚ τον Λεονάρντο». Περισσότερα για τις μεταγραφές στα επόμενα φύλλα, αφού χωρίς αυτές θα δυσκολευτούμε να καλύψουμε το χώρο της στήλης.
Μιας και μιλάμε για μεταγραφές, αξίζει μια αναφορά στη Ρεάλ Μαδρίτης. Σε μια περίοδο οικονομικής κρίσης, που έχει αρχίσει να επηρεάζει σημαντικά το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο, ο πρόεδρος της ισπανικής ομάδας Φλορεντίνο Πέρεθ δήλωσε ότι η ομάδα του θα ξοδέψει στο μεταγραφικό παζάρι περίπου 300.000.000 ευρώ, προκειμένου να ενισχύσει το ρόστερ της και να πρωταγωνιστήσει τόσο στο εγχώριο πρωτάθλημα όσο και στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Μάλιστα, δεν έμεινε μόνο στα λόγια, αλλά προχώρησε και σε πράξεις που έχουν προκαλέσει μεγάλη συζήτηση στην ποδοσφαιρική ευρωπαϊκή πιάτσα. Με 65.000.000 ευρώ πήρε στη Μαδρίτη τον Κακά από τη Μίλαν, βρίσκεται μια ανάσα από την απόκτηση του Νταβίδ Βίγια από τη Βαλένθια (38.000.000 ευρώ), ενώ οι εκτιμήσεις των περισσότερων αθλητικών εφημερίδων της Ευρώπης είναι ότι και ο Κριστιάνο Ρονάλντο θα αφήσει το Μάντσεστερ και θα γίνει κάτοικος Μαδρίτης. Αφού ολοκληρώσει με τους επιθετικούς, ο πρόεδρος θα ασχοληθεί και με την άμυνα της ομάδας του, προκειμένου να δημιουργήσει ένα πανίσχυρο σύνολο. Το ενδιαφέρον στοιχείο, όμως, που αλιεύσαμε από τα δημοσιεύματα των ευρωπαϊκών εφημερίδων, είναι ότι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του οικονομικού οίκου Weber-Chadwick Sport, που ειδικεύεται στο αθλητικό marketing, η Ρεάλ όχι μόνο δεν θα χρεωθεί από τη μεταγραφή του Κακά, αλλά αντίθετα θα βάλει φράγκα στο ταμείο της. Τα έσοδα που αναμένονται από χορηγούς, προσφορές, πωλήσεις της φανέλας του βραζιλιάνου άσου, εισιτήρια διάρκειας κτλ. αναμένεται να φτάσουν τα 72.000.000 ευρώ, ποσό το οποίο, εκτός από τα φράγκα που θα πάρει η Μίλαν, φτάνει για να καλυφθεί και το συμβόλαιο του παίχτη. Αρκεί να τονίσουμε ότι ο Μπέκαμ έφερε στο ταμείο της Ρεάλ από πωλήσεις της φανέλας περίπου 600.000.000 ευρώ την περίοδο 2003-07. Τα νού-μερα ακούγονται ασύλληπτα σε σχέση με τα αντίστοιχα στο ελληνικό ποδόσφαιρο, επιβεβαιώνουν όμως ότι η χώρα μας ανήκει στις «επαρχιακές» δυνάμεις του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου.
Κος Πάπιας
papias@eksegersi.gr
ΥΓ: Πέρα από κάθε πρόβλεψη ήταν το ποσοστό της αποχής στις πρόσφατες εκλογές και η στήλη έπαθε νευρική κρίση, αφού συνευρέθηκε με πάρα πολύ κόσμο. Δεν θα κάνουμε ανάλυση του μηνύματος των εκλογών, γιατί θα το κάνουν οι σύντροφοι στις πολιτικές στήλες πολύ καλύτερα, όμως δεν μπορώ να αντισταθώ στον πειρασμό και θα ασχοληθώ ελαφρώς με τον ΣΥΡΙΖΑ. Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, σε φάση τραγική, βρίσκονται στην Κουμουνδούρου, αφού από τα σαλόνια των δημοσκοπήσεων βρέθηκαν στα αλώνια της κάλπης. Τα όργανα έχουν αρχίσει, με τους ανανεωτι- κούς να προσπαθούν να πάρουν τη ρεβάνς, το «Αριστερό Ρεύμα» να προσπαθεί να σχεδιάσει την τακτική του (μην αποκλείουμε να οδηγήσει την ανανεωτική πτέρυγα στην έξοδο) και τις συνιστώσες να ψάχνουν να βρουν τ’ αυγά και τα καλάθια. Οι πληροφορίες που έφτασαν στην στήλη, σύμφωνα με τις οποίες μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, κάποια ψυχή που είδε τα όνειρα μιας ζωής να γίνονται συντρίμμια έπαθε εγκεφαλικό και χαμογελάει συνεχώς, διαψεύδονται ως εμπαθείς και ανυπόστατες.