Η απόφαση του Ανώτατου Αθλητικού Δικαστηρίου (CAS) για τις ενστάσεις που καταθέσαν σε αυτό ΠΑΟΚ και Ολυμπιακός, σχετικά με το θέμα της πολυϊδιοκτησίας, ήταν να επιστραφούν οι βαθμοί στον ΠΑΟΚ και να διερευνήσουν τα αρμόδια όργανα της ΕΠΟ επί της ουσίας την υπόθεση της πολυϊδιοκτησίας. Η απόφαση έχει ευρύτερες συνέπειες για το ελληνικό επαγγελματικό ποδόσφαιρο και ξεφεύγει από τα στενά όρια της συγκεκριμένης υπόθεσης. Σύμφωνα με την απόφαση, «η επιτροπή του CAS διέταξε η αφαίρεση των εφτά βαθμών που είχε επιβληθεί στον ΠΑΟΚ να παραλειφθεί και το ζήτημα να παραπεμφθεί πίσω για επανεκδίκαση από την Επιτροπή Εφέσεων της ΕΠΟ. Από τη στιγμή που η ΠΑΕ Ξάνθη δεν άσκησε έφεση εναντίον της απόφασης για αφαίρεση εφτά βαθμών που της επιβλήθηκε, αυτή η κύρωση δεν παραλείπεται. Οι δικαστικές επιτροπές της ΕΠΟ λανθασμένα υπέθεσαν ότι η απόφαση της ΕΕΑ στην Ελλάδα με ημερομηνία 27/1/2020 ήταν δεσμευτική και ως εκ τούτου δεν μπήκαν στην ουσία της υπόθεσης. Απούσης της ουσίας και χωρίς την πρέπουσα έγκριση των συμπερασμάτων της έκθεσης της ΕΕΑ, η έκθεση δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τα δικαιοδοτικά όργανα της ΕΠΟ ως εναρκτήρια βάση για την ποινή που επιβλήθηκε στον ΠΑΟΚ.
Το CAS διαπίστωσε ότι παρά την εξουσία της Επιτροπής του να αποφασίσει το ίδιο για την υπόθεση καθ΄ αυτή, δεν ήταν πρέπον να εκδώσει μια τελική και δεσμευτική απόφαση κάτω από αυτές τις συνθήκες με σημαντικές επιπτώσεις για το ελληνικό ποδόσφαιρο. Η Επιτροπή τονίζει ότι τα δικαιοδοτικά όργανα της ΕΠΟ δεν πρέπει να υπεκφεύγουν των καθηκόντων τους να προσεγγίζουν σύνθετα θέματα που περιέρχονται στην έκθεση της ΕΕΑ, η ουσία της οποίας δεν έχει πλήρως αξιολογηθεί ούτε σε πρώτο βαθμό ούτε σε δεύτερο από την Επιτροπή Εφέσεων της ΕΠΟ. Επιπλέον, το CAS θεώρησε ότι ο ΠΑΟΚ δεν πρέπει να στερηθεί του δικαιώματός του να εκδικαστεί με βάση το εθνικό δίκαιο. Συνεπώς και οι δυο προσφυγές έγιναν εν μέρει δεκτές και το ζήτημα παραπέμπεται στον προηγούμενο βαθμό, εν προκειμένω στην Επιτροπή Εφέσεων της ΕΠΟ».
Σε απλά ελληνικά, το CAS τόνισε ότι οι αποφάσεις της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού (ΕΕΑ) δεν είναι δεσμευτικές για τις αρμόδιες επιτροπές της ΕΠΟ, οι οποίες θα πρέπει να μπαίνουν στην ουσία και να εκδικάζουν κάθε υπόθεση. Αυτό, όπως θα δούμε στη συνέχεια, δημιουργεί νέα δεδομένα για τον ελληνικό αθλητισμό και ιδιαίτερα για το ποδόσφαιρο που έχει κατοχυρώσει το «αυτοδιοίκητο». Ενα πρώτο σχόλιο για την απόφαση του CAS είναι ότι μας θυμίζει τη λαϊκή ρήση «δάσκαλε που δίδασκες και λόγο δεν εκράτεις». Το CAS ζητάει από τα δικαιοδοτικά όργανα της ΕΠΟ να μην υπεκφεύγουν των καθηκόντων τους, αλλά κάνει αυτό για το οποίο τα εγκαλεί. Παραδέχεται ότι έχει τη δικαιοδοσία να αποφασίσει για την υπόθεση καθαυτή, αλλά δεν το κάνει, αφενός γιατί θεωρεί πρέπον να μην εκδώσει αυτό μια σημαντική και δεσμευτική απόφαση για το ελληνικό ποδόσφαιρο και αφετέρου για να δώσει στον ΠΑΟΚ το δικαίωμα να δικαστεί με βάση το εθνικό δίκαιο. Οι δικαστές του CAS, αντί να κλείσουν με την απόφασή τους την υπόθεση, επέλεξαν να τη στείλουν στις επιτροπές της ΕΠΟ για να πιάσουν το νήμα από την αρχή.
Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε τα παζάρια και τις διαβουλεύσεις στο παρασκήνιο, όμως η απλή λογική λέει ότι η υπόθεση θα καταλήξει και πάλι στο CAS, αφού στην απόφαση από τις επιτροπές της ΕΠΟ θα ασκήσουν έφεση είτε ο ΠΑΟΚ είτε ο Ολυμπιακός. Οσον αφορά το πρακτικό μέρος, η διαδικασία για την οριστική και αμετάκλητη απόφαση θα πρέπει να τρέξει με πολύ γρήγορους ρυθμούς, αφού θα πρέπει να επικυρωθεί η βαθμολογία του πρωταθλήματος και να δηλωθούν οι ομάδες που θα συμμετάσχουν στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Και εδώ αρχίζουν τα δύσκολα. Μετά την απόφαση του CAS, παραιτήθηκαν ο πρόεδρος της επιτροπής εφέσεων της ΕΠΟ Παναγιώτης Φιλόπουλος και το μέλος της επιτροπής Γεράσιμος Βρυώνης. Επίσημα επικαλέστηκαν προσωπικούς λόγους, όμως είναι σίγουρο ότι οι παραιτήσεις συνδέονται με το «άδειασμα» από το CAS και ήταν αναμενόμενες για λόγους «ευθιξίας και δικαστικής ευπρεπείας». Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, τρία από τα αναπληρωματικά μέλη έχουν αρνηθεί να καλύψουν τις θέσεις των παραιτημένων και πλέον υπάρχει θέμα με τη λειτουργία της επιτροπής.
Η εντύπωση που υπάρχει στην πιάτσα είναι ότι άπαντες αιφνιδιάστηκαν από την απόφαση του CAS, καθώς θεωρούσαν ότι θα υπάρξει τελεσίδικη απόφαση. Τώρα προσπαθούν να διαχειριστούν μια έτσι κι αλλιώς δύσκολη κατάσταση. Πέρα όμως από την υπόθεση της πολυϊδιοκτησίας, η απόφαση του CAS θέτει υπό αμφισβήτηση το ρόλο της ΕΕΑ. Η συγκεκριμένη Επιτροπή είχε δημιουργηθεί το 2000 από τον Βενιζέλο, σε μια προσπάθεια της τότε κυβέρνησης να ελέγχει τις ΠΑΕ, χωρίς την παρέμβαση της ΕΠΟ και ταυτόχρονα χωρίς να παραβιάζεται το «αυτοδιοίκητο» του ποδοσφαίρου. Η διαδικασία στην οποία κατέληξαν οι εμπλεκόμενοι ήταν οι αποφάσεις της ΕΕΑ να θεωρούνται δεσμευτικές και να μην αμφισβητούνται, ενώ τα δικαιοδοτικά όργανα της ΕΠΟ, στο πλαίσιο του «αυτοδιοίκητου», να αποφασίζουν για τις ποινές με βάση τον αθλητικό νόμο και τον πειθαρχικό κώδικα της Ομοσπονδίας.
Μετά την απόφαση του CAS, το σημερινό status quo τίθεται υπό αμφισβήτηση. Ας κάνουμε την υπόθεση ότι η επιτροπή εφέσεων της ΕΠΟ εξετάζει επί της ουσίας την υπόθεση και καταλήγει στο συμπέρασμα ότι το πόρισμα της ΕΕΑ είναι λανθασμένο, αθωώνοντας τον ΠΑΟΚ και την Ξάνθη. Αυτό στην πράξη θα σημαίνει ότι η ΕΕΑ χάνει το κύρος που έχει, δημιουργείται ένα δεδικασμένο που αμφισβητεί στην πράξη το δεσμευτικό χαρακτήρα των αποφάσεών της και συνεπώς ανοίγει η συζήτηση για τη χρησιμότητα της ΕΕΑ, αφού αμφισβητείται στην πράξη ο λόγος για τον οποίο δημιουργήθηκε.
Κος Πάπιας
papias@eksegersi.gr
ΥΓ. Στο κλείσιμο της στήλης έγινε γνωστό ότι ο ΠΑΟΚ κινδυνεύει με μηδενισμό και αφαίρεση τριών βαθμών γιατί στο ντέρμπι του ΟΑΚΑ κόντρα στην ΑΕΚ τα δελτία υγείας 12 ποδοσφαιριστών του είχαν λήξει. Η ΠΑΕ ΠΑΟΚ επιβεβαίωσε ότι τα δελτία υγείας είχαν λήξει στις 30/6 και έπρεπε να ανανεωθούν, χωρίς να υπάρχουν περισσότερα δεδομένα. Πλέον άπαντες περιμένουν να δουν αν από την πλευρά της ΑΕΚ θα κατατεθεί ένσταση αντικανονικής συμμετοχής των συγκεκριμένων ποδοσφαιριστών για να κερδίσει το παιχνίδι στα χαρτιά.
Τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι πολλά και δεν αφορούν μόνο το παιχνίδι ΑΕΚ-ΠΑΟΚ. Καταρχάς, θα πρέπει να διερευνηθεί γιατί έγινε το παιχνίδι όταν 12 παίχτες (από τους 20 που είχε δηλώσει ο ΠΑΟΚ) δεν είχαν δελτία υγείας σε ισχύ. Από τα σχετικά δημοσιεύματα δίνεται η εντύπωση ότι ο 4ος διαιτητής το ανακάλυψε τυχαία, μετά τη λήξη του αγώνα, και ενημέρωσε τους εμπλεκόμενους. Μετά την ενημέρωση, η ΑΕΚ θα πρέπει εντός 48 ωρών να αποφασίσει αν θα καταθέσει ένσταση, προκειμένου να πάρει τους τρεις βαθμούς στα χαρτιά. Επιπλέον, με βάση την ανακοίνωση της ΠΑΕ ότι τα δελτία είχαν λήξει στις 30/6, προκύπτει ότι και στους αγώνες ΠΑΟΚ-Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός-ΠΑΟΚ αγωνίστηκαν παίχτες με ληγμένα δελτία και οι διαιτητές δεν το πήραν χαμπάρι. Με βάση τον Κανονισμό, οι ομάδες έχουν δικαίωμα ένστασης εντός 48 ωρών, όμως είναι αρκετοί αυτοί που θεωρούν ότι Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός μπορούν να καταθέσουν και αυτοί ένσταση, γιατί οι 48 ώρες υπολογίζονται από τη στιγμή της γνωστοποίησης της παράβασης στους εμπλεκόμενους. Αν ισχύει αυτό και κατατεθούν ενστάσεις, ο ΠΑΟΚ κινδυνεύει με υποβιβασμό, αφού θα υπάρχει το ενδεχόμενο να μηδενιστεί σε τρεις αγώνες.
Ο Σωτήρης Πανταλέων έχει συνδέσει το όνομά του με το τμήμα βόλεϊ του Παναθηναϊκού. Στη φιέστα που έγινε στον «Τάφο του Ινδού» για την κατάκτηση του τίτλου (μετά από 14 χρόνια οι πράσινοι πήραν το πρωτάθλημα), ήταν το κεντρικό πρόσωπο και γνώρισε την αποθέωση από τους οπαδούς της ομάδας. Αλλωστε, εκτός από παίχτης, είναι φανατικός οπαδός του τριφυλλιού και δε διστάζει να ταυτιστεί μαζί τους, ακόμα και αν η διοίκηση της ομάδας έχει διαφορετική άποψη. Τη στιγμή που η «Διπλή Ανάπλαση» είναι η πρώτη προτεραιότητα των διοικήσεων της ΠΑΕ, της ΚΑΕ και του Ερασιτέχνη (ο βασικός λόγος της «αποχώρησης» Γιαννακόπουλου από την ηγεσία της ΚΑΕ και του Ερασιτέχνη ήταν η αθέτηση των συμφωνηθέντων από την πλευρά του Δήμου Αθηναίων), ο Σωτήρης ταυτίστηκε με το αίτημα των οργανωμένων οπαδών του Παναθηναϊκού για να γίνει το γήπεδο στη Λεωφόρο. Κάθε τέτοια ταύτιση, όμως, δεν έχει και προοδευτικό χαρακτήρα. Δεν μπορεί κάποιοι να θέλουν να χτίζονται γηπεδικά μεγαθήρια στο κέντρο πόλεων που ασφυκτιούν από το τσιμέντο και την έλλειψη πρασίνου και ελεύθερων χώρων. Να μην ξαναζήσουμε τα αίσχη της Νέας Φιλαδέλφειας.