«Το άτυπο πρωτάθλημα χειμώνα αφιερώνεται στα μέλη της κυβέρνησης, που δημόσια καταφέρονται κατά του ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ και χρίζουν άλλους “πρωταθλητές”. Σήμερα ο κόσμος κόντεψε να μπει μέσα στο γήπεδο. Ολοι βλέπουν τι γίνεται και καταλαβαίνουν. Αφιερώνουμε, λοιπόν, τον τίτλο του Πρωταθλητή Χειμώνα σε αυτούς που μας πολεμούν με λύσσα». Η δήλωση του υπεύθυνου επικοινωνίας της ερυθρόλευκης ΠΑΕ, Κωστά Καραπαπά, αμέσως μετά την αναμέτρηση του Ολυμπιακού με τον ΠΑΣ Γιάννινα, δείχνει ξεκάθαρα ότι ο επίσημος Ολυμπιακός βρίσκεται σε ευθεία αντιπαράθεση με την κυβέρνηση. Στις ήδη τετάμενες σχέσεις των δυο πλευρών ήρθε να προστεθεί η ένταση από την άσκηση αναίρεσης κατά του βουλεύματος του Συμβουλίου Εφετών για τους στημένους αγώνες στο χώρο του ποδοσφαίρου, από τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Χαράλαμπο Βουρλιώτη.
Η πρόταση Βουρλιώτη θα εξεταστεί από το Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου και μπορεί να γίνει δεκτή (ολικά ή εν μέρει) ή να απορριφθεί. Στην πρώτη περίπτωση, θα επιστραφεί στο Τριμελές Συμβούλιο Εφετών, το οποίο (με νέα σύνθεση) θα πρέπει εντός εννιά μηνών να αποφανθεί για τα αδικήματα με τα οποία θα παραπεμφθούν οι κατηγορούμενοι. Σύμφωνα με τα σχετικά δημοσιεύματα από το δικαστικό ρεπορτάζ, αρχικά ο αντεισαγγελέας κατέθεσε μόνο την αίτηση αναίρεσης, χωρίς το ακριβές σκεπτικό της (το οποίο κατατέθηκε την περασμένη Δευτέρα), γεγονός που πυροδότησε σενάρια για κυβερνητική παρέμβαση, προκειμένου να μην κλείσει η υπόθεση και να παραμείνουν σε κατάσταση ομηρίας οι βασικοί κατηγορούμενοι της υπόθεσης και κυρίως ο «πρώην» πρόεδρος της ερυθρόλευκης ΠΑΕ, Βαγγέλης Μαρινάκης.
Στο θέμα της υπόθεσης των «στημένων» αγώνων και στις «διεργασίες» εντός της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, σχετικά με το αν θα έπρεπε να υπάρξουν πιέσεις για την άσκηση αναίρεσης, είχαμε αναφερθεί σε παλιότερο φύλλο, σχολιάζοντας ότι εντός της κυβέρνησης υπήρχαν δυο γραμμές. H «σκληροπυρηνική» που ήταν υπέρ της αναίρεσης και η μετριοπαθής που θεωρούσε ότι ακόμα και αν η ακροαματική διαδικασία καταλήξει σε αθώωση των κατηγορουμένων (που είναι και το πιο πιθανό, σύμφωνα με την συντριπτική πλειοψηφία των νομικών), η ζημιά για τον Μαρινάκη θα είναι σημαντική, αφού η «εξουδετέρωσή» του κατά το χρονικό διάστημα εξέλιξης της δίκης θα μειώσει τη δυναμική του και θα περιορίσει τους ελιγμούς του. Ταυτόχρονα, είχαμε κάνει την εκτίμηση ότι η κυβέρνηση δεν θα επιλέξει το χώρο του ποδοσφαίρου για να λύσει τις διαφορές της με τον Μαρινάκη, αφού αυτό πιθανόν να την οδηγούσε σε απρόβλεπτες και επικίνδυνες καταστάσεις και να την έφερνε σε αντιπαράθεση με μια σημαντική μερίδα των ερυθρόλευκων οπαδών. Οπως όλα δείχνουν, στην κυβέρνηση επικράτησαν οι «σκληροπυρηνικοί» που ήθελαν να ασκηθεί αίτηση αναίρεσης κατά της αρχικής πρότασης του Συμβουλίου Εφετών και πλέον άπαντες αναμένουν τη συνέχεια μιας υπόθεσης, που το μόνο σίγουρο είναι ότι δε θα μας αφήσει να πλήξουμε.
Εκτός όμως από το νομικό μέρος και το ποδοσφαιρικό σκέλος της υπόθεσης, η άσκηση αναίρεσης από κάποιους ερμηνεύεται σαν μια προσπάθεια της κυβέρνησης να βγάλει τον Μαρινάκη εκτός των διεργασιών για τις τηλεοπτικές άδειες. Σύμφωνα με τον κυβερνητικό σχεδιασμό, στις αρχές του '18 θα πραγματοποιηθεί ο σχετικός διαγωνισμός και ήδη από κάποιες πλευρές έχουν αρχίσει να διοχετεύονται σενάρια για ασυμβίβαστο στη συμμετοχή του Μαρινάκη, αφού θα είναι υπό διερεύνηση η εμπλοκή του σε κακουργηματικές πράξεις. Ο ιδιοκτήτης της ερυθρόλευκης ΠΑΕ έχει δώσει 23.000.000 ευρώ για αγορά μετοχών του MEGA και είναι σε συνεννόηση με την οικογένεια Βαρδινογιάννη, για τη συμμετοχή τους στον διαγωνισμό για την απόκτηση τηλεοπτικού καναλιού. Αυτό σίγουρα δεν αρέσει στην κυβέρνηση, αφού μετά από ένα εφήμερο φλερτ ανάμεσα στις δυο πλευρές, ο Μαρινάκης αποφάσισε να ενταχθεί στο στρατόπεδο της αντιπολίτευσης και να θέσει ως βασικό δημοσιογραφικό στόχο του την απομάκρυνση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, κατά συνέπεια θέλουν με κάθε τρόπο να του «κόψουν» τα φτερά.
Οσον αφορά την εκτίμηση της στήλης στο θέμα της άσκησης αναίρεσης, δεν επαληθεύτηκε, καθώς η κυβέρνηση επέλεξε να αντιπαρατεθεί με τον κόσμο του Ολυμπιακού. Ομως από τις πρώτες αντιδράσεις και από την ανακοίνωση Καραπαπά, μπορούμε να πούμε ότι η στήλη επιβεβαιώθηκε σχετικά με τις «παρενέργειες» αυτής της επιλογής και την ευθεία αντιπαράθεση της κυβέρνησης με τον κόσμο του Ολυμπιακού. Είναι φανερό ότι ο Μαρινάκης και η ερυθρόλευκη διοίκηση θα χρησιμοποιήσουν τη δυναμική των οπαδών του Ολυμπιακού για να ασκήσουν πίεση στην κυβέρνηση και ήδη στο διαδίκτυο και τις ερυθρόλευκες οπαδικές ιστοσελίδες έχουν αρχίζει να ηχούν τα τύμπανα του πολέμου. Οσον αφορά τη νομική πτυχή της υπόθεσης, το ρίσκο που παίρνει η κυβέρνηση είναι αρκετά μεγάλο, αφού ακόμη και αν γίνει δεκτή η πρόταση Βουρλιώτη για αναίρεση του βουλεύματος, τίποτα δεν της εξασφαλίζει ότι το νέο Συμβούλιο Εφετών θα βγάλει διαφορετικό βούλευμα από το αρχικό. Μάλιστα, όπως αναφέρουν οι γνωρίζοντες τα δικαστικά δρώμενα, το γεγονός ότι η απόφαση απαλλαγής των εμπλεκόμενων για τις κακουργηματικές πράξεις ήταν ομόφωνη δυσκολεύει πολύ την ανατροπή της (ελάχιστες φορές έχει ανατραπεί ομόφωνη απόφαση). Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε τους λόγους που κόντρα στη λογική επικράτησαν οι «σκληροπυρηνικοί», όμως αυτό που ξέρουμε είναι ότι η υπόθεση των «στημένων αγώνων» αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον, αφού όπως όλα δείχνουν ξεφεύγει από την ποδοσφαιρική της διάσταση και μετατρέπεται σε αντιπαράθεση επιχειρηματικών και πολιτικών συμφερόντων.
Κος Πάπιας
papias@eksegersi.gr
ΥΓ1. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της στήλης, η ερυθρόλευκη διοίκηση και ο Μαρινάκης είναι ιδιαίτερα ενοχλημένοι από την ενέδρα (από το ρεπορτάζ της στήλης προκύπτει ότι δεν υπήρξε προκαθορισμένο ραντεβού ανάμεσα στις δυο πλευρές και οι ερυθρόλευκοι έπιασαν στον ύπνο τους αντιπάλους τους) που έστησαν οι ερυθρόλευκοι οπαδοί σε αυτούς του Παναθηναϊκού, μετά τον αγώνα βόλεϊ Παναθηναϊκός – Εθνικός Πειραιώς στο Μετς. Σε μια περίοδο που θα πρέπει να κινητοποιήσει τον κόσμο του Ολυμπιακού ως ασπίδα προστασίας στη σύγκρουσή του με την κυβέρνηση, μια συζήτηση για τις σχέσεις του με τις οπαδικές συμμορίες και το νεοναζιστικό μόρφωμα θα έδιναν «τροφή» στους αντίπαλους του Μαρινάκη και σε όσους τον κατηγορούν ότι έχει σχέση με τον υπόκοσμο, άρα και με τα κυκλώματα και βγάζουν τεράστια φράγκα από στημένους αγώνες και άλλες εξωαγωνιστικές αγαθοεργίες. Πρέπει λοιπόν να βρει τη χρυσή τομή, προκειμένου να μην τα σπάσει με τους σκληροπυρηνικούς που αποτελούν την αιχμή του δόρατος στον οπαδικό του στρατό και ταυτόχρονα να μη κατηγορηθεί ότι κάνει πλάτες στους χουλιγκάνους και στη νεοναζιστική συμμορία για την οποία κατηγορείται ότι υπήρξε ένας από τους βασικούς της χρηματοδότες. Μοναδικό θετικό για τον Μαρινάκη τη δεδομένη χρονική περίοδο είναι ότι, παρά την πολύ άσχημη αγωνιστική εικόνα που παρουσιάζει, ο Ολυμπιακός είναι στην κορυφή της βαθμολογίας και έχει κατακτήσει τον τίτλο του πρωταθλητή χειμώνα, γεγονός που συσπειρώνει τον κόσμο της ομάδας γύρω από την ερυθρόλευκη διοίκηση.
ΥΓ2. Κάτι πρέπει να πίνουν οι συριζαίοι. Σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους, στις αρχές του 2018 ο υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Βασιλειάδης θα καταθεσει στη Βουλή το νέο νομοθετικό πλαίσιο για την ασφάλεια στα γήπεδα ποδοσφαίρου. Στον σχεδιασμό της κυβέρνησης θα προβλέπεται ότι την ευθύνη για την τήρηση των μέτρων ασφαλείας και την ομαλή διεξαγωγή των αγώνων θα την έχουν οι ΠΑΕ και όχι οι μπάτσοι. Υπέρ της ρύθμισης τάχθηκε ήδη η Ομοσπονδία Συλλόγων Ιδιοκτητών Οίκων Τελετών, τα γνωστά μας «κοράκια», που ευελπιστούν ότι η εφαρμογή του μέτρου στα ελληνικά γήπεδα θα συνοδευτεί από κατακόρυφη άνοδο του τζίρου τους.
Μπορεί η Πρωτοχρονιά να είναι η μοναδική γιορτή που θα γιορτάσουμε οι άθεοι, δεν μπορούμε όμως να αγνοήσουμε ότι η παρατεταμένη οικονομική κρίση και η μίζερη καθημερινότητα που βιώνει η λαϊκή οικογένεια έχουν ενισχύσει το θρησκευτικό συναίσθημα, με αποτέλεσμα ολοένα και περισσότεροι να εναποθέτουν τις ελπίδες τους για ένα καλύτερο μέλλον στη βοήθεια από τον θεό. Είναι επίκαιρο λοιπόν να ξαναθυμίσουμε ότι η θρησκεία (ανεξάρτητα από το όνομα του θεού της) είναι το όπιο του λαού και να ενημερώσουμε ότι εκτός από το δέντρο της φωτογραφίας, υπάρχει και ένα ακόμη καλύτερο, πιο εξελιγμένο και πιο μυρωδάτο, που εγγυάται την εμφάνιση των μάγων με τα δώρα και τις καμήλες (η φάτνη δεν εμφανίζεται γιατί υπάρχει κίνδυνος φορολόγησης με ΕΝΦΙΑ από τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ).