Η βδομάδα που πέρασε ήταν πλούσια με ειδήσεις για τις οποίες δεν μπορούμε να είμαστε χαρούμενοι. Οι εξελίξεις για την υπόθεση της «παράγκας», οι μηνύσεις ανάμεσα σε παράγοντες, ομάδες και ποδοσφαιριστές, τα επεισόδια και τα καφριλίκια στην Τούμπα είναι στην πρώτη σειρά της επικαιρότητας και είμαστε υποχρεωμένοι να τα σχολιάσουμε. Επειδή όμως συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι το ποδόσφαιρο είναι λαϊκό άθλημα και δεν θα πρέπει να το χαρίσουμε στα λαμόγια και στους καπιταλιστές που το χρησιμοποι-ούν για να γεμίσουν με φράγκα τις τσέπες τους, η στήλη σήμερα θα ξεκινήσει με μια είδηση που, αν και πέρασε στα ψιλά των εφημερίδων, δείχνει ξεκάθαρα μια άλλη όψη του ποδοσφαίρου, που μας επιτρέπει να συνεχίσουμε να ασχολούμαστε μ’ αυτό.
Την περασμένη Κυριακή 13/3, το πρόγραμμα του πρωταθλήματος της Γ’ Εθνικής (Νότιος όμιλος) περιλάμβανε την αναμέτρηση Παναιγιάλειος – Απόλλωνας Σμύρνης. Ο αγώνας δεν ήταν μια απλή συνάντηση, αλλά χαρακτηριζόταν ντέρμπι, αφού οι δυο ομάδες έπαιζαν το τελευταίο τους χαρτί και ήθελαν τη νίκη για να διατηρήσουν τις όποιες ελπίδες είχαν για άνοδο. Εκτός όμως από το βαθμολογικό ενδιαφέρον, ο αγώνας ήταν σημαντικός γιατί παρατάχθηκαν στο γήπεδο δυο ομάδες με ιστορία (120 χρόνια ο Απόλλωνας, 84 χρόνια ο Παναιγιάλειος), την οποία τίμησαν, κόντρα στην απαράδεκτη ποδοσφαιρική επικαιρότητα. Στο γήπεδο βρέθηκαν περισσότεροι από 3.000 οπαδοί των γηπεδούχων και καμιά διακοσαριά Απολλωνιστές, οι οποίοι υποστήριξαν με παλμό και πάθος τις ομάδες τους και δημιούργησαν μια καταπληκτική ατμόσφαιρα, όμως κατά τη διάρκεια του αγώνα δεν ακούστηκε ούτε ένα υβριστικό σύνθημα εκατέρωθεν. Το ντέρμπι εξελίχθηκε σε μια ποδοσφαιρική γιορτή, με τους φανατικούς οπαδούς των δυο ομάδων να βλέπουν το παιχνίδι μαζί στην εξέδρα και τους πάντες να χειροκροτούν τους πάντες μετά τη λήξη του αγώνα. Το αποκορύφωμα ήταν το θερμό χειροκρότημα των οπαδών του Παναιγιάλειου προς τους παίχτες του Απόλλωνα για τη μεγάλη εκτός έδρας νίκη που πέτυχαν, παρά το γεγονός ότι η πελοποννησιακή ομάδα έχασε και τις λιγοστές πιθανότητες που είχε για άνοδο.
Οσα διαδραματίστηκαν στο Αίγιο μόνο τυχαία δεν ήταν. Η διοίκηση του Παναιγιάλειου οργάνωσε την ποδοσφαιρική γιορτή ως ανταπόδοση της φιλοξενίας που παρείχαν η διοίκηση και οι οπαδοί του Απόλλωνα στην αναμέτρηση του πρώτου γύρου στη Ριζούπολη και ως μια γενικότερη προσπάθεια προβολής της πραγματικής εικόνας του ποδοσφαίρου. Χαρακτηριστικό της όμορφης ατμόσφαιρας που επικρατούσε στο γήπεδο ήταν η κοινή είσοδος των δυο ομάδων στον αγωνιστικό χώρο, με τη συνοδεία νεαρών παιδιών που φορούσαν μπλουζάκια με τη φράση «ΟΧΙ ΣΤΗ ΒΙΑ. “ΜΑΥΡΗ ΛΑΤΡΕΙΑ”» και το πανό των οπαδών του Απόλλωνα με το σύνθημα «ΜΑΣ ΧΩΡΙΖΟΥΝ ΜΟΝΟ 90 ΛΕΠΤΑ» και η κοινή ανακοίνωση των διοικήσεων των δυο ομάδων, στην οποία αναφέρονταν: «Τέλος στη βία. Θα δώσουμε εμείς το παράδειγμα στις ομάδες των μεγαλύτερων κατηγοριών σχετικά με τα όσα συμβαίνουν τελευταία στο ελληνικό ποδόσφαιρο».
Η πλειοψηφία των αθλητικών εφημερίδων πέρασαν στα ψιλά όλα όσα διαδραματίστηκαν στο Αίγιο, γιατί δεν συμφέρει κανέναν από όσους ζού-νε από το ποδόσφαιρο να αναφέρονται σε τέτοιου είδους γεγονότα, που προβάλλουν το πραγματικό πρόσωπο του ποδοσφαίρου. Είναι γνωστό ότι στην επαγγελματική μορφή του ποδοσφαίρου ο στόχος είναι το χρήμα και η εξασφάλιση του μέγιστου κέρδους με τη χρήση κάθε θεμιτού και αθέμιτου μέσου και κατά συνέπεια ποδοσφαιρικές γιορτές όπως αυτή στο Αίγιο δεν έχουν θέση. Επειδή όμως, δυστυχώς για τον ποδοσφαιρικό εσμό των παραγόντων και των αρμόδιων, υπάρχουν, φροντίζουν να τις υποβαθμίζουν και να μην τις προβάλλουν, προκειμένου να μην αποτελέσουν παράδειγμα προς μίμηση. Για το λόγο αυτό, η φωτογραφία με τους οπαδούς του Παναιγιάλιου και του Απόλλωνα (δυστυχώς η «Κ» δεν είναι έγχρωμη και κατά συνέπεια δεν μπορεί να γίνει ορατή η χρωματική αντίθεση των κασκόλ) να παρακολουθούν μαζί στην εξέδρα τον αγώνα μπήκε στα εσωτερικά των εφημερίδων, ενώ οι εικόνες της ντροπής, με τους οπαδούς να κυνηγούν τους ποδοσφαιριστές της αντίπαλης ομάδας, βρίσκουν πάντοτε περίοπτη θέση στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων.
Κος Πάπιας
papias@eksegersi.gr
ΥΓ1: Παλικαρίσια η πρόκριση της ΑΕΚ στον τελικό του κυπέλου Ελλάδας, με νίκη στην καυτή (από κάθε άποψη) Τού-μπα. Οι παίχτες της Ενωσης έκαναν ίσως το καλύτερο φετινό τους παιχνίδι και έδειξαν ότι όταν έχουν κίνητρο μπορούν να παίξουν μπάλα. Πλέον καλούνται να ξεπεράσουν το εμπόδιο του Ατρόμητου και να «σώσουν» τη χρονιά με την κατάκτηση ενός τίτλου, ελπίζοντας ότι οι μέτοχοι που έχουν το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών της ΠΑΕ θα βάλουν το χέρι στην τσέπη και θα κάνουν τις απαραίτητες διορθωτικές κινήσεις βελτίωσης του ρόστερ της ομάδας. Στην αντίπερα όχθη, οι παίχτες του ΠΑΟΚ, με εξαίρεση τον Γκαρσία, δεν άντεξαν την πίεση του αγώνα και κυμάνθηκαν σε χαμηλά επίπεδα απόδοσης. Πλέον, εκτός από την απογοήτευση του αποκλεισμού, στον ΠΑΟΚ έχουν να αντιμετωπίσουν πολύ περισσότερα πράγματα, που έχουν να κάνουν ακόμη και με τη συνοχή της ομάδας και την «ύπαρξη» της επόμενης μέρας. Το «ντου» μερίδας οπαδών του ΠΑΟΚ εντός του αγωνιστικού χώρου, η επίθεση εναντίον των παιχτών της ΑΕΚ και η ρίψη καπνογόνων (ένα απ’ αυτά έκαψε στην κυριολεξία τον τερματοφύλακα της ΑΕΚ) και κροτίδων οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια σε βαριά τιμωρία της Τούμπας, γεγονός που θα δυσκολέψει την προσπάθεια για συμμετοχή στα play-offs του πρωταθλήματος και σε αποχώρηση του Ζαγοράκη από τη θέση του προέδρου της ΠΑΕ ΠΑΟΚ.
ΥΓ2: Αν και άρχισαν να προσέρχονται στη Δικαιοσύνη και να δίνουν καταθέσεις για την «παράγκα» του ελληνικού ποδοσφαίρου οι πρωταγωνιστές της υπόθεσης, όλα δείχνουν ότι το μαχαίρι της κάθαρσης δεν θα φτάσει ως το κόκαλο και θα σταματήσει στον Αχιλλέα Μπέο. Παρά τις βαρύγδουπες δηλώσεις περί ξεκαθαρίσματος του «αποστήματος», κανείς από τους κυβερνώντες και τους αρμόδιους και κυρίως κανένας από τους καπιταλιστές που διοικούν τις ομάδες δεν επιθυμεί να εξαλείψει το παρασκήνιο, αφού γνωρίζουν καλά ότι είναι αναγκαία η ύπαρξή του, προκειμένου να γίνονται οι δουλειές τους και να διασφαλίζονται τα κέρδη τους. Ειδικά για τον Ολυμπιακό και τον Παναθηναϊκό, τα φράγκα που κερδίζουν από τη συμμετοχή τους στο Champions League είναι πολλά και δεν μπορούν να τα αφήσουν να «κρέμονται» από ένα τυχαίο γεγονός ή μια κακή εμφάνιση της ομάδας. Οι εξελίξεις τρέχουν, όμως με τα μέχρι στιγμής στοιχεία δύσκολα μπορούν να αποδοθούν ευθύνες σε συγκεκριμένα άτομα, εκτός του Μπέου, αφού οι πιέσεις να μη δουν το φως της δημοσιότητας άλλα CD ή κασέτες είναι πολλές και μάλλον θα πετύχουν το στόχο τους.
Ισως τώρα που το πράγμα στράβωσε και βγήκαν άπλυτα στη φόρα, να δούμε και κάποιους να πληρώνουν, όμως αυτό απέχει πολύ από την πραγματική κάθαρση.