Πριν δυο βδομάδες, η αθλητική επικαιρότητα ήταν αρκετά φτωχή και η στήλη ήταν βαθύτατα προβληματισμένη. Τα δεδομένα έχουν αλλάξει άρδην, η αθλητική επικαιρότητα έχει πάρει φωτιά και υπάρχει μια σειρά θεμάτων (εκτός από τις μεταγραφές) που απασχολούν την αθλητική πιάτσα.
Το κυριότερο από τα θέματα της επικαιρότητας είναι το νέο σκάνδαλο ντόπινγκ στη μεσογειακή ομάδα άρσης βαρών. Ο Κουρτίδης (ήταν ο μοναδικός από την εθνική ομάδα που βρέθηκε πέρσι καθαρός) και η Λάπου δεν πρόλαβαν να χαρούν τα μετάλλια που κατέκτησαν στους Μεσογειακούς Αγώνες της Πεσκάρς, αφού σε έλεγχο της Διεθνούς Ομοσπονδίας βρέθηκαν να έχουν κάνει χρήση απαγορευμένων ουσιών. Η συγκεκριμένη είδηση, εκτός από τα τεράστια προβλήματα που δημιουργεί στην ελληνική Αρση Βαρών (η Ομοσπονδία, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, θα χαρακτηριστεί υπότροπη και κινδυνεύει με πενταετή αποκλεισμό από τις διεθνείς διοργανώσεις), έχει ανοίξει μια πολύ μεγάλη συζήτηση για τις υποδομές που διαθέτει η χώρα και τον τρόπο με τον οποίο διενεργούνται οι έλεγχοι ντόπινγκ. Ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Αρσης Βαρών (ΕΟΑΒ) Πύρρος Δήμας κατήγγειλε ότι η ΕΟΕ, το Εθνικό Συμβούλιο Καταπολέμησης του Ντόπινγκ (ΕΣΚΑΝ) και η ΓΓΑ έχουν σοβαρές ευθύνες για το θέμα που έχει προκύψει και το διασυρμό του αθλήματος. Για τις εξελίξεις στην ανακοίνωσή του αναφέρει, ότι ενημερώθηκε από το ΕΣΚΑΝ για το θετικό πρώτο δείγμα των αθλητών μια ώρα μετά την ολοκλήρωση της προσπάθειάς τους στους Μεσογεια- κούς Αγώνες, παρά το γεγονός ότι ο έλεγχος είχε γίνει την 1/6, δηλαδή 30 μέρες πριν. Επιπλέον, έθεσε ερωτήματα και άφησε υπονοούμενα προς την ΕΟΕ, γιατί άφησαν τους αθλητές να αγωνιστούν και δεν φρόντισαν να έχουν εγκαίρως τα αποτελέσματα των ελέγχων, προς το ΕΣΚΑΝ γιατί δεν έδωσε εγγυήσεις για την αξιοπιστία των ελέγχων και δεν βοήθησε προκειμένου να βγουν άμεσα τα αποτελέσματα του ελέγχου που έκανε με δική της εντολή η ΕΟΑΒ στις 19/6, και προς τη ΓΓΑ, η οποία αν και ήταν ενήμερη για τις εξελίξεις δεν παρενέβη άμεσα για να δώσει λύσεις σε όλα τα κρίσιμα ζητήματα που είχαν σχέση με την καταπολέμηση του ντόπινγκ.
Σε απλά ελληνικά, ο Δήμας ισχυρίζεται ότι οι έλεγχοι που γίνονται δεν είναι αξιόπιστοι 100% (όπως θα δούμε παρακάτω, εμμέσως πλην σαφώς και το ΕΣΚΑΝ ομολογεί ότι δεν έχει τους απαραίτητους πόρους για να κάνει σωστά τη δουλειά του), ότι η ΕΟΑΒ έκανε προληπτικό έλεγχο σε όλη τη μεσογειακή ομάδα προκειμένου να διασφαλίσει ότι όλοι οι αθλητές/τριες που θα πάνε στην Πεσκάρα θα είναι καθαροί/ές (μήπως πρόεδρε είχες «πληροφορίες» για ντοπαρισμένους αθλητές και ήθελες να προλάβεις το σκάνδαλο;) και ότι η ΕΟΕ και η ΓΓΑ ενδιαφέρονται μόνο για τις δημόσιες σχέσεις και τη λεζάντα και αδιαφορούν για την ουσία του θέματος. Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι οι επόμενοι Μεσογειακοί Αγώνες θα γίνουν στη χώρας μας και γι’ αυτό η ΕΟΕ και η κυβέρνηση αποφάσισαν να στείλουν στην Πεσκάρα μια πολύ μεγάλη αριθμητικά μεσογειακή αποστολή, παρά την οικονομική κρίση που μαστίζει τον ελληνικό αθλητισμό.
Αυτό που θα πρέπει να κρατήσουμε από το συγκεκριμένο θέμα, εν αναμονή των εξελίξεων, είναι ο τρόπος λειτουργίας και η αξιοπιστία του ΕΣΚΑΝ. Ξεκινάμε από το γεγονός ότι από τον περασμένο Νοέμβριο, που καταργήθηκε ο σχετικός ειδικός λογαριασμός, το ΕΣΚΑΝ αντιμετωπίζει σοβαρό οικονομικό πρόβλημα, με απλήρωτους εργαζόμενους και δυσκολίες στην προμήθεια των απαραίτητων υλικών για να κάνει ελέγχους. Το δεύτερο σημείο που αξίζει να σταθούμε είναι το γεγονός ότι το εργαστήριο του ΟΑΚΑ έβγαλε καθαρά τα πρώτα δείγματα και μετά από επανέλεγχο, είτε στο ίδιο εργαστήριο είτε σε εργαστήρια του εξωτερικού, τα ίδια δείγματα βρέθηκαν θετικά! Το πρόβλημα εντοπίζεται στην ανίχνευση της μεθυλτριενολόνης (Μ3) και της γεραναμίνης, ουσίες που χρησιμοποιούνταν παλιότερα, τα τελευταία χρόνια είχαν «αποσυρθεί» και τώρα επανέρχονται με τη μορφή νέων σκευασμάτων.
Εύλογα θα μπορούσε κάποιος να αναρωτηθεί γιατί υπάρχει αυτό το αλαλούμ και να μιλήσει για αναξιόπιστο εργαστήριο, όμως οι απαντήσεις που έδωσε το εργαστήριο του ΟΑΚΑ σε σχετικά ερωτήματα δεν αφήνει αμφιβολίες. Στην απάντησή του προς την ΕΟΑΒ τονίζει ότι είχε βρει δείγμα γεραναμίνης σε έλεγχο στις 7 Φεβρουαρίου 2009, αλλά την περίοδο εκείνη δεν είχε τα κατάλληλα μηχανήματα ανίχνευσης της συγκεκριμένης ουσίας, ενώ στην απάντησή του στις 5/6, με επιστολή του προς το ΕΣΚΑΝ σχετικά με την υπόθεση Βαβζίνιακ, τονίζει ότι ο ποδοσφαιριστής ελέγχτηκε στις 21/2 και 22/3 και βγήκε καθαρός, γιατί τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο η γεραναμίνη ήταν «εκτός του συστήματος ποιότητας του εργαστηρίου» και βρέθηκε ντοπαρισμένος στις 5/4, όταν πλέον το εργαστήριο είχε την υποδομή (κατάλληλα αντιδραστήρια) για την ανίχνευσή της. Το συμπέρασμα είναι πολύ απλό. Λόγω έλλειψης χρημάτων, το εργαστήριο του ΟΑΚΑ δεν διαθέτει τα κατάλληλα μηχανήματα και τα απαραίτητα αντιδραστήρια για να μπορεί να ανιχνεύσει συγκεκριμένες απαγορευμένες ουσίες. Κατά συνέπεια, όσοι και όσες την περίοδο εκείνη «έπιναν» τις ουσίες αυτές, παρά τους ελέγχους έβγαιναν καθαροί. Ας θυμηθούμε τα περσινά δημοσιεύματα σχετικά με τους 11 ντοπαρισμένους αρσιβαρίστες και τους κολυμβητές. Ολοι προσπαθούσαν να βρουν τον ξένο δάχτυλο που τους προμήθευσε με σκευάσματα που περιείχαν τη Μ3, η οποία ήταν μια νέα ουσία που δεν χρησιμοποιούνταν για ντόπινγκ στη χώρα μας, με σκοπό να συκοφαντήσουν τον ελληνικό αθλητισμό.
Αυτό λοιπόν που στην προκειμένη περίπτωση είναι το ζητούμενο και χρήζει εισαγγελικής παρέμβασης δεν είναι η αξιοπιστία του εργαστηρίου, όπως θέλουν να μας πείσουν κάποιοι, αλλά αν οι εμπλεκόμενοι στις συγκεκριμένες υποθέσεις γνώριζαν ότι το εργαστήριο δεν μπορούσε να ανιχνεύ-σει τις συγκεκριμένες ουσίες και για το λόγο αυτό φρόντιζαν να τους «ταΐζουν» με αυτές, ελπίζοντας ότι δεν θα γίνει στο μέλλον επανέλεγχος και δεν θα εντοπιστούν οι ντοπαρισμένοι αθλητές.
Κος Πάπιας
papias@eksegersi.gr