Ο Γουέιν Σο αποτελεί παράδειγμα για τους απανταχού «ζουμερούς» ποδοσφαιριστές και όλους όσοι ήθελαν να κάνουν ποδοσφαιρική καριέρα αλλά το κατεστημένο δεν τους επέτρεψε να κάνουν πράξη το όνειρό τους γιατί θέλει τους ποδοσφαιριστές λεπτούς και γυμνασμένους. Αλλωστε δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από τους ποδοσφαιριστές που γυμνάζονται συνεχώς προκειμένου να αποκτήσουν γραμμώσεις και κοιλιακούς που χαρακτηρίζονται «φέτες». Διαθέτει κορμί όλο καμπύλες και κοιλιακούς «φέτες» (μόνο που τους έχει μαζί με το βαρέλι).
Ο 45χρονος αναπληρωματικός τερματοφύλακας της Σάτον Γιουνάιτεντ έγραψε ιστορία, όταν ο φωτογραφικός φακός τον «συνέλαβε» να γυμνάζει την άνω και την κάτω γνάθο του κατά τη διάρκεια της αναμέτρησης της ομάδας του με την Αρσεναλ, με στόχο την πρόκριση στην προημιτελική φάση του FA cup. Η Σάτον είναι η φετινή έκπληξη της διοργάνωσης, αφού, αν και αγωνίζεται στην ημιεπαγγελματική πέμπτη κατηγορία, αντιμετώπισε σαν ίσος προς ίσο τη μεγάλη της αντίπαλο. Παρά την απαίτηση όλων όσων παρακολούθησαν το συγκεκριμένο αγώνα να δουν τον Σο να αγωνίζεται, ο προπονητής της Σάτον επέλεξε να τον κρατήσει στον πάγκο, όμως αυτός απέδειξε ότι έχει επαγγελματική νοοτροπία και αντί να «αράξει» και να δει το παιχνίδι, το έριξε στη γυμναστική, «χτυπώντας» ένα σάντουιτς αντάξιο της σωματοδομής του.
Πλέον, καλείται να αποδείξει ότι η κατανάλωση του σάντουιτς δεν έχει σχέση με το ποδοσφαιρικό στοίχημα. Μια εταιρία στοιχήματος έδινε απόδοση 8 προς 1 για το ενδεχόμενο ο τερματοφύλακας της Σάτον να φάει κατά τη διάρκεια του αγώνα, και η αγγλική ποδοσφαιρική ομοσπονδία ερευνά την υπόθεση, παρά το γεγονός ότι με τα μέχρι στιγμής δεδομένα δεν προκύπτει ότι ο Σο έχει στοιχηματίσει. Σύμφωνα με όσα ισχύουν στην Αγγλία, απαγορεύεται να στοιχηματίσουν οι παίχτες τόσο για το αποτέλεσμα του αγώνα όσο και για τη συμπεριφορά τους κατά την διάρκειά του. Μετά τη δημοσιοποίηση του θέματος ο Σο δήλωσε ότι γνώριζε για το στοίχημα, μιας και κάποιοι φίλοι του τον είχαν ενημερώσει γι' αυτό, και τόνισε ότι δεν είχε στοιχηματίσει. Οπως είπε, έφαγε το σάντουιτς όταν ο προπονητής του είχε κάνει και τις τρεις αλλαγές της ομάδας, γιατί ήταν νηστικός από το πρωί. Αν αποδειχτεί ότι δεν έχει στοιχηματίσει ο ίδιος, θα πρέπει η αγγλική ομοσπονδία να τον τιμήσει και όχι να τον τιμωρήσει. Οι μπούκηδες προσπάθησαν να τον ειρωνευτούν για τα κιλά του, την πάτησαν και τώρα φωνάζουν γιατί πρέπει να πληρώσουν.
Παρελθόν, σύμφωνα με όλα τα δεδομένα, αποτελεί η τρόικα για την εξυγίανση του ελληνικού επαγγελματικού ποδοσφαίρου. Τη στιγμή που Παναθηναϊκός και ΑΕΚ δείχνουν ότι θα «συμβαδίσουν» στην πορεία εξυγίανσης, ο ΠΑΟΚ δείχνει τάσεις αυτονόμησης και είναι έτοιμος να ακολουθήσει δική του ρότα. Οπως υποστηρίζουν κύκλοι της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, ο Ιβάν Σαββίδης δεν έχει μείνει ικανοποιημένος από την τακτική που ακολουθεί ο Μελισσανίδης (ο Αλαφούζος έχει επιλέξει να αφήσει τις πρωτοβουλίες στον ισχυρό άνδρα της κιτρινόμαυρης ΠΑΕ) και έχει αποφασίσει να αμφισβητήσει την ερυθρόλευκη κυριαρχία χωρίς συμπράξεις με τις δυο αθηναϊκές ομάδες.
Σε μια πρώτη ανάγνωση, θα μπορούσε κάποιος να ισχυριστεί ότι ο Σαββίδης, έχοντας αποφασίσει να «επενδύσει» ακόμα περισσότερο στον ΠΑΟΚ, σκοπεύει να ενισχύσει σημαντικά το ρόστερ της ομάδας του και να διεκδικήσει τα πρωτεία στο ελληνικό ποδόσφαιρο εντός των αγωνιστικών χώρων, σε αντίθεση με τους Μελισσανίδη και Αλαφούζο που δεν βάζουν το χέρι στην τσέπη και προσπαθούν να κερδίσουν τον Μαρινάκη στο παρασκήνιο. Δεν θεωρούμε αφελή τον Σαββίδη για να θεωρήσουμε ότι πίστευε πως οι δυο -όπως όλα δείχνουν πρώην- συνοδοιπόροι του θα έκαναν «επενδύσεις» στις ομάδες τους, συνεπώς δε δίνουμε πολλές πιθανότητες να ισχύει αυτή η εκδοχή. Επιπλέον, και παρά το γεγονός ότι η στήλη δεν τρέφει τα καλύτερα των αισθημάτων για τον Γατούλη, δε θεωρεί ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα έχει κάνει κάποια ενέργεια που να δικαιολογεί την αλλαγή της στάσης του Σαββίδη. Αυτό σημαίνει ότι αν αληθεύουν τα δημοσιεύματα περί αυτονόμησης του ΠΑΟΚ, θα πρέπει να ψάξουμε τις αιτίες στα δρώμενα εκτός του αγωνιστικού χώρου.
Σε απλά ελληνικά, η αλλαγή πλεύσης του Σαββίδη θα πρέπει να σχετίζεται με τις μπίζνες και τα επιχειρηματικά του σχέδια, αφού η οικονομική του ισχύς και η ρευστότητα που διαθέτει του δίνουν τη δυνατότητα να επεκτείνει τις μπίζνες του και πέρα από τη βόρεια Ελλάδα. Δεν έχουμε στη διάθεσή μας τα δεδομένα για να μπορέσουμε να κάνουμε μια ακριβή πρόβλεψη, όμως όλα δείχνουν ότι το ενδεχόμενο να δούμε κάποια επιχειρηματική αντιπαράθεση ανάμεσα σε Σαββίδη και Μελισσανίδη είναι πολύ πιθανό, αφού και οι δύο διαθέτουν διασυνδέσεις με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και «επενδύουν» σε μεγάλη γκάμα επιχειρήσεων. Είναι γνωστό ότι οι καπιταλιστές «επενδύουν» στις ομάδες ακόμα και αν χρειαστεί να βάλουν κάποια φράγκα για να τις συντηρούν, γιατί έχουν σαν βασικό στόχο να χρησιμοποιήσουν τη δυναμική της ομάδας και την πίεση που μπορούν να ασκήσουν μέσω των οπαδών της για να προωθήσουν άλλες επιχειρηματικές τους δραστηριότητες. Σαββίδης και Μελισσανίδης δεν αποτελούν εξαίρεση και δε θα πρέπει να μας ξαφνιάσει καθόλου αν τους δούμε να κονταροχτυπιούνται στην προσπάθειά τους να εδραιώσουν τη θέση τους στην αγορά και να εξασφαλίσουν τη μέγιστη δυνατή κερδοφορία.
Κος Πάπιας
papias@eksegersi.gr
Αντιμέτωπος με τον κίνδυνο φυλάκισης βρίσκεται ο βραζιλιάνος άσος της Μπαρτσελόνα, Νεϊμάρ, μετά την απόρριψη της έφεσής του κατά της πρωτόδικης σε βάρος του απόφασης από το αρμόδιο δικαστήριο της Βαρκελώνης. Οριστικά, θα καθίσει στο εδώλιο με την κατηγορία της διαφθοράς, για την πολύκροτη μεταγραφή του στη Μπαρτσελόνα το καλοκαίρι του 2013.
Η υπόθεση αφορά την μεταγραφή του από τη Σάντος στην Μπαρτσελόνα, η οποία -σύμφωνα με τα στοιχεία που δήλωσε η ομάδα της Καταλωνίας- κόστισε 57.100.000 ευρώ. Μετά από έρευνα αποδείχτηκε ότι το κόστος της μεταγραφής ήταν 83.800.000 ευρώ και για το λόγο αυτό ο εισαγγελέας πρότεινε διετή φυλάκιση για τον Νεϊμάρ και τον πατέρα του (είναι ο επίσημος μάνατζερ του παίχτη) και πρόστιμο 10.000.000 ευρώ. Εκτός από το Νεϊμάρ και τον πατέρα του με φυλάκιση κινδυνεύουν η μητέρα του και ο πρόεδρος της Σάντος, ενώ χρηματικό πρόστιμο θα πληρώσουν η Σάντος (7.000.000 ευρώ) και η Μπαρτσελόνα (8.400.000 ευρώ).
Δεν είναι η πρώτη φορά που δημοσιεύματα αναφέρονται σε «κρυφές» πτυχές στις μεταγραφές πρωτοκλασάτων ποδοσφαιριστών και σε «ύποπτες» διακινήσεις μεγάλων χρηματικών ποσών. Είναι άλλωστε κοινό μυστικό, ότι τα τεράστια ποσά που οι μεγάλες ομάδες «επενδύουν»σε μεταγραφές και μετακινήσεις παιχτών απέχουν στις περισσότερες περιπτώσεις από αυτά που πραγματικά δαπανώνται και με τον τρόπο αυτό δημιουργούν κέρδη ή ζημιές, ανάλογα με τις κάθε φορά επιδιώξεις τους. Οταν πρόκειται για καπιταλιστικές μπίζνες, τέτοιου είδους δοσοληψίες είναι μάλλον ο κανόνας και οι μπίζνες στο χώρο του επαγγελματικού ποδοσφαίρου δε θα μπορούσαν να αποτελέσουν εξαίρεση.
Αναφερόμαστε στην περίπτωση της μεταγραφής του Νεϊμάρ γιατί έχει δυο ιδιαιτερότητες. Αφενός, έφτασε πολύ μακρυά από δικαστικής άποψης, αφού στις περιπτώσεις αυτές συνήθως υπάρχει εξωδικαστικός συμβιβασμός και η υπόθεση κλείνει με τον εμπλεκόμενο ποδοσφαιριστή να πληρώνει ένα τσουχτερό πρόστιμο και να επιστρέφει απερίσπαστος στις αγωνιστικές τους υποχρεώσεις. Αφετέρου, η διερεύνησή της δεν ξεκίνησε από έλεγχο κάποιας από τις υπηρεσίες που παρακολουθούν τις οικονομικές δραστηριότητες των ομάδων και έχουν σαν αρμοδιότητα την τήρηση της σχετικής νομοθεσίας και των διαδικασιών που έχουν θεσπιστεί από τη ΦΙΦΑ και την ΟΥΕΦΑ, αλλά μετά από καταγγελία της εταιρίας DIS, η οποία κατείχε ένα ποσοστό ιδιοκτησίας του παίχτη. Η εν λόγω εταιρία βρέθηκε ζημιωμένη οικονομικά, αφού έχασε το μερίδιό της από τα φράγκα που διακινήθηκαν κάτω από το τραπέζι για να ολοκληρωθεί η μεταγραφή, και για το λόγο αυτό προχώρησε σε καταγγελία προκειμένου να διασφαλίσει τα συμφέροντά της. Σε απλά ελληνικά η δουλειά «στράβωσε» και έφτασε στις δικαστικές αίθουσες γιατί ένας καπιταλιστής προσπάθησε να ρίξει κάποιον άλλον.