Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Ο δασικός πλούτος της χώρας σε πλήρη εγκατάλειψη, διαχρονικά
  • Φωτιά στην Πάτρα: Ο 25χρονος «βρέθηκε στην περιοχή αποκλειστικά με την ιδιότητα του εθελοντή» – Η αποκαλυπτική αυτοψία της Πυροσβεστικής
  • Σαν σήμερα 18 Αυγούστου
  • Γιατί ο «Μάκης το τσεκούρι» υπέγραφε Ο ΙΔΙΟΣ αποφάσεις να πληρωθούν παράνομες επιδοτήσεις τα λαμόγια που είχαν παραπεμφθεί στον εισαγγελέα;
  • Σύλληψη ισραηλινών στρατιωτών και των συνεργών τους
  • Γασσάν Καναφάνι: Διηγήματα – Από τη γη των πικραμένων πορτοκαλιών
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Αγροτικά»Oργιάζουν γαλακτοβιομηχανίες και τυροκομικές καπιταλιστικές επιχειρήσεις, αλλά οι ελεγκτικοί μηχανισμοί σφυρίζουν κλέφτικα 
Αγροτικά

Oργιάζουν γαλακτοβιομηχανίες και τυροκομικές καπιταλιστικές επιχειρήσεις, αλλά οι ελεγκτικοί μηχανισμοί σφυρίζουν κλέφτικα 

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr28 Δεκ 2023, 13:25

Συνέχεια στην έρευνά μας για τις ελληνοποιήσεις τυριών, που έχει ξεκινήσει από παλιά και συνεχίστηκε πρόσφατα. Υπενθυμίζουμε την πιο πρόσφατη αρθρογραφία μας:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ

  • To υπουργείο Ανάπτυξης εξαπατά τον ελληνικό λαό, πλασάροντας λευκό τυρί σαν φέτα!

  • Ομοβροντία ελληνοποιήσεων τυριών από εισαγόμενο γάλα ή παραγόμενων στο εξωτερικό

  • Συνεχίζεται η παραπλάνηση με το λευκό τυρί που πλασάρεται έμμεσα σαν φέτα

  • Κι ο διάολος φοβέρα θέλει: Ο Σκρέκας αναγκάστηκε να σταματήσει το πλασάρισμα λευκού τυριού σαν φέτα

  • Εισάγουν και έτοιμα σκληρά τυριά και τα παρουσιάζουν σαν ελληνικά

Η γαλακτοβιομηχανία ΚΟΛΙΟΣ ΑΕ ελληνοποιεί  σκληρά τυριά που παράγονται σε χώρες της ΕΕ και πλασάρει τυριά που παράγονται με εισαγόμενο γάλα ως παραδοσιακά. Η εταιρία  συσκευασίας τυριών ΣΚΟΠΟΣ ΑΕ ελληνοποιεί φέτες τυριών επώνυμων εταιριών που παράγονται σε χώρες της ΕΕ.

Και ο αρμόδιος φορέας  ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, που εποπτεύεται από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ), περιορίζει τον ελεγκτικό του ρόλο στη διακρίβωση της έγκαιρης ή μη υποβολής των Μ.Δ.Ι.Ε.Ε (Μηνιαία Δήλωση Ισοζυγίων Εισροών και Εκροών) του γάλακτος απ’ αυτές και άλλες γαλακτοβιομηχανίες και καπιταλιστικές τυροκομικές  επιχειρήσεις.

Η γαλακτοβιομηχανία ΗΠΕΙΡΟΣ συνεχίζει να παράγει λευκά τυριά με εισαγόμενο γάλα και να τα πλασάρει στην αγορά είτε σαν φέτα ΠΟΠ, είτε σαν ελληνικά και ο ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ και ο ΕΦΕΤ, παρά τις συνεχείς αποκαλύψεις μας, δεν προχώρησαν ούτε σε έναν υποτυπώδη έλεγχο για να ρίξουν στάχτη στα μάτια.

Ο όμιλος Ελληνικά Γαλακτοκομεία στην Ελλάδα έχει τις εταιρίες ΤΥΡΑΣ ΑΕ, ΟΛΥΜΠΟΣ ΑΕ και ΡΟΔΟΠΗ ΑΕ, ενώ αγόρασε και την ΑΓΝΟ από την Κολιός ΑΕ. Επιπλέον, έχει εταιρίες στη Ρουμανία, τη Βουλγαρία και άλλες χώρες της ΕΕ. Μόνιμο χαρακτηριστικό αυτού του ομίλου είναι η ελληνοποίηση τυριών που παράγονται με εισαγόμενο γάλα, η μετατροπή λευκών τυριών σε φέτα ΠΟΠ και η εισαγωγή σκληρών τυριών που τα πλασάρει σαν ελληνικά. Οι ελεγκτικοί μηχανισμοί δεν ασχολούνται καθόλου με αυτή τη δράση του ομίλου.

Γαλακτοβιομηχανία Κολιός

Στις 31 Μάρτη του 2022, τα Ελληνικά Γαλακτοκομεία αγόρασαν με πλειστηριασμό από την εταιρία Κολιός την «ΑΓΝΟ» και το πρώτο τρίμηνο του 2023 ολοκληρώθηκε η μεταβίβασή της. Από την ετήσια Οικονομική Εκθεση των Ελληνικών Γαλακτοκομείων του 2022 παραθέτουμε εδώ ένα απόσπασμα:

«Η Εταιρεία προέβη στην απόκτηση του εμπορικού σήματος και του εργοστασίου της γαλακτοβιομηχανίας ΑΓΝΟ στον πλειστηριασμό που ολοκληρώθηκε την 31/03/2022 έναντι τιμήματος € 7.7 εκ. Κατά την 31 Δεκεμβρίου 2022, βρίσκεται σε εξέλιξη η σύνταξη των συμβολαίων μεταβίβασης η οποία ολοκληρώθηκε το Α’ τρίμηνο του 2023. Συγκεκριμένα, ο πλειστηριασμός αφορούσε στην εκποίηση της έκτασης 132 στρεμμάτων στην περιοχή Λαγκαδά Θεσσαλονίκης μαζί με τα κτίρια και τον μηχανολογικό εξοπλισμό καθώς και των κατοχυρωμένων από την ΑΓΝΟ εμπορικών σημάτων. Η Διοίκηση της Εταιρείας εκτιμά ότι το σήμα ΑΓΝΟ θα μπορέσει να ξαναβρεί τη θέση του στην αγορά και στοχεύει στην επαναφορά των πρώτων προϊόντων στα ράφια μέσα στη χρήση 2023. Κατά την ολοκλήρωση της διαδικασίας μεταβίβασης, η Εταιρεία θα απεικονίσει το εν λόγω ποσό στα αντίστοιχα κονδύλια του Ενεργητικού» (η έμφαση δική μας).

Ας δούμε τα τυριά «Παραδοσικό ελαφρύ», «Παραδοσιακό classic» και «Γραβιέρα ΓΑΛΠΟ» 350 g.

Το «Παραδοσιακό ελαφρύ» είναι μαλακό λευκό τυρί. Στην πίσω όψη της συσκευασίας του προϊόντος, όσον αφορά την προέλευση του γάλατος αναγράφεται με μικρά γράμματα: «προέλευση γάλακτος εντός ΕΕ».

Με βάση την ισχύουσα νομοθεσία, οι εταιρίες είναι υποχρεωμένες να αναγράφουν στη μπροστινή όψη και με μεγάλα γράμματα την προέλευση του γάλακτος, για να είναι άμεσα αναγνωρίσιμη από τους καταναλωτές.

Η σήμανση «Προέλευση γάλακτος εντός ΕΕ» δεν προβλέπεται από την ισχύουσα νομοθεσία. Επρεπε να αναγράφει: «Προέλευση γάλακτος ΕΕ». Η διαφοροποίηση της σήμανσης έγινε για να νομίζει ο καταναλωτής, που ασφαλώς δεν γνωρίζει την νομοθεσία, ότι το γάλα είναι ελληνικό. Με γάλα εισαγόμενο απαγορεύεται το παραγόμενο τυρί να χαρακτηρίζεται ελληνικό και πολύ περισσότερο παραδοσιακό. Είναι απλά λευκό τυρί.

Το «Παραδοσιακό classic» είναι ημίσκληρο λευκό τυρί. Ισχύει ό,τι ακριβώς και για το «Παραδοσιακό ελαφρύ», οπότε δεν χρειάζεται να επαναλάβουμε αυτά που γράψαμε αμέσως παραπάνω.

 

Η φίρμα ΓΑΛΠΟ χρησιμοποιείται από τη γερμανική αλυσίδα LIDL και περιλαμβάνει σειρά γαλακτοκομικών προϊόντων, που παράγουν διάφορες εταιρίες, μεταξύ των οποίων και οι εταιρίες του ομίλου Ελληνικά Γαλακτοκομεία. «Γραβιέρα ΓΑΛΠΟ» 350 g παράγουν η Κολιός και τα Ελληνικά Γαλακτοκομεία.

Η «Γραβιέρα ΓΑΛΠΟ» 350 g της ΚΟΛΙΟΣ είναι σκληρό τυρί. Στην μπροστινή όψη της συσκευασίας αναγράφει ότι είναι από αγελαδινό γάλα, χωρίς όμως να αναφέρει τη χώρα προέλευσης. Στην πίσω όψη αναγράφει, με τα γνωστά μικρά γράμματα και μέσα σε άλλο κείμενο, για να μην αναγνωρίζεται από τους καταναλωτές, ότι το γάλα προέρχεται από την Αυστρία. Στην ίδια όψη αναγράφεται ότι το τυρί παράχθηκε στην Αυστρία και συσκευάστηκε από την ΚΟΛΙΟΣ. 

Αν η συσκευασία έγινε πράγματι στην ΚΟΛΙΟΣ, αυτό δεν συνιστά δεύτερη επεξεργασία και θα έπρεπε να αναγράφεται ο Κωδικός της εταιρίας παραγωγής στην Αυστρία. Αντ’ αυτού, αναγράφεται ο Κωδικός της ΚΟΛΙΟΣ, προκειμένου ο καταναλωτής να νομίζει ότι η «Γραβιέρα ΓΑΛΠΟ» είναι ελληνική. Σε άλλες περιπτώσεις, στην πίσω όψη συσκευασιών τυριών διαχωρίζουν την παραγωγή από την ωρίμανση και τη συσκευασία, προκειμένου ο καταναλωτής να νομίζει ότι το τυρί είναι ελληνικό. Σ’ αυτόν τον εικονικό διαχωρισμό έχουμε αναφερθεί στο άρθρο μας με τίτλο: Εισάγουν και έτοιμα σκληρά τυριά και τα παρουσιάζουν σαν ελληνικά, που είχε δημοσιευτεί στις 6 Γενάρη του 2022. Θα παραθέσουμε εδώ ένα απόσπασμα:

Κοινό χαρακτηριστικό όλων των συσκευασιών είναι ότι δεν αναγράφεται ο Κωδικός των εταιριών που παρήγαγαν τα σκληρά τυριά. Αναγράφεται ο χρόνος παραγωγής και ο χρόνος λήξης (εντός του οποίου πρέπει να καταναλωθούν). Σύμφωνα, όμως, με το Παράρτημα II, Τμήμα I (Σήμανση Αναγνώρισης), άρθρα 5 και 6 του Κανονισμού 853/2004, πρέπει να αναγράφεται ο Κωδικός της εταιρίας στην ποία παρήχθησαν σκληρά τυριά. Ιδού τα σχετικά άρθρα (η έμφαση δική μας):

«ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΙΙ

ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΔΙΑΦΟΡΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΖΩΙΚΗΣ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ

ΤΜΗΜΑ Ι: ΣΗΜΑΝΣΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗΣ…

Β. ΜΟΡΦΗ ΤΟΥ ΣΗΜΑΤΟΣ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗΣ…

    1. Το σήμα πρέπει να είναι ευανάγνωστο και ανεξίτηλο και οι χαρακτήρες ευδιάκριτοι. Πρέπει να είναι εμφανώς τοποθετημένο για την εξυπηρέτηση των αρμόδιων αρχών.
    2. Το σήμα πρέπει να φέρει το όνομα της χώρας όπου ευρίσκεται η εγκατάσταση, το οποίο μπορεί να αναγράφεται ολογράφως ή ως κωδικός με δύο γράμματα σύμφωνα με το σχετικό πρότυπο ISO».

Μόνο στην περίπτωση που το προϊόν υποστεί νέα μεταποίηση μπαίνει ο Κωδικός της χώρας στην οποία βρίσκεται η εταιρία στην οποία έγινε η μεταποίηση, σύμφωνα με το άρθρο 2 του Τμήματος I του Παραρτήματος II. Το παραθέτουμε (η έμφαση δική μας):

«2. Ωστόσο, εάν αφαιρεθεί η πρώτη ή/και η δεύτερη συσκευασία τους ή εάν τα προϊόντα υποστούν περαιτέρω μεταποίηση σε άλλη εγκατάσταση, πρέπει να τοποθετηθεί νέο σήμα στα προϊόντα. Στις περιπτώσεις αυτές, το νέο σήμα πρέπει να αναφέρει τον αριθμό έγκρισης της εγκατάστασης στην οποία έγιναν οι ενέργειες αυτές».

Η ωρίμανση όλων των τυριών είναι στοιχείο της ενιαίας παραγωγικής διαδικασίας για την παραγωγή τους και δεν θεωρείται νέα μεταποίηση. Σε όλες τις περιπτώσεις, η ωρίμανση των τυριών συνεχίζεται στις εγκαταστάσεις της εταιρίας στην οποία ξεκίνησε η παραγωγική διαδικασία, γιατί για την ωρίμανση απαιτούνται συγκεκριμένες συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας.

Επικοινωνήσαμε με υπηρεσιακούς παράγοντες με βαθιά γνώση και πλούσια εμπειρία στην παραγωγή της Φέτας ΠΟΠ και όλων των γαλακτοκομικών προϊόντων και τους ρωτήσαμε αν η ωρίμανση των τυριών είναι στοιχείο της ενιαίας παραγωγικής διαδικασία ή νέα μεταποίηση και, δεύτερο, αν συνηθίζεται και αν συμφέρει μια καπιταλιστική τυροκομική επιχείρηση να μεταφέρει σε άλλη χώρα τα παραγόμενα τυριά προτού ολοκληρωθεί η διαδικασία της ωρίμανσης.

Μας απάντησαν ότι η ωρίμανση των τυριών είναι στοιχείο της παραγωγής τους και όχι νέα μεταποίηση και πως στην πράξη δεν γίνεται μεταφορά σε τρίτη χώρα για ωρίμανση. Οποιος ισχυρίζεται κάτι τέτοιο προσπαθεί να αποφύγει την υποχρέωση να αναγράφει τον Κωδικό της χώρας παραγωγής, της χώρας στην οποία βρίσκεται η εγκατάσταση της τυροκομικής επιχείρησης ή γαλακτοβιομηχανίας που παρήγαγε τα τυριά.

Εταιρία ΣΚΟΠΟΣ ΑΕ

H εταιρία ΣΚΟΠΟΣ ΑΕ εδρεύει στην Α’ ΒΙΠΕ Βόλου και ασχολείται με τη συσκευασία τυροκομικών προϊόντων. Βρήκαμε δυο τυριά που συσκευάζει η εν λόγω εταιρία: GOUDA LIGΗT ΦΕΤΕΣ και EDAM ΦΕΤΕΣ. 

Οπως διαπιστώνουμε, και στις δύο συσκευασίες αναγράφεται ότι αυτά τα τυριά παράγονται στην Ολλανδία και συσκευάζονται από την ΣΚΟΠΟΣ. Για τους λόγους που έχουμε ήδη αναφέρει, έπρεπε και στις δύο όψεις της συσκευασίας να αναγράφεται ο Κωδικός της εταιρίας ή των εταιριών που παρήγαγαν αυτά τα τυριά. Αναγράφεται όμως ο Κωδικός της εταιρίας ΣΚΟΠΟΣ ΑΕ (GR/35.1023/EC), γιατί θέλουν να πλασάρουν τα τυριά σαν ελληνικά στο «αφελές πόπολο».

Γαλακτοβιομηχανία ΗΠΕΙΡΟΣ

Θυμίζουμε ότι μέχρι τις 29 του περασμένου Νοέμβρη με τέσσερα άρθρα μας αποκαλύψαμε το διαρκές σκάνδαλο της γαλακτοβιομηχανίας ΗΠΕΙΡΟΣ (οι σύνδεσμοι αυτών των άρθρων παρατίθενται στην αρχή αυτού του άρθρου). Το Σάββατο 23 Δεκέμβρη επισκεφτήκαμε αλυσίδες σούπερ μάρκετ και ιδιαίτερα τη MY MARKET που είναι συμφερόντων της οικογένειας που ανήκει και η ΗΠΕΙΡΟΣ. Διαπιστώσαμε, ότι στα ράφια τους φιγουράρουν τα ίδια τυριά με τις ίδιες ετικέτες για τα οποία μιλήσαμε στα τέσσερα άρθρα μας. Δηλαδή, το «ΗΠΕΙΡΟΣ ΜΑΛΑΚΗ» συνεχίζει να πλασάρεται εμμέσως πλην σαφώς σαν φέτα ΠΟΠ, τα «Τριγωνάκια Ρουμανίας» σαν ελληνικά και το «ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΑΦΡΥ» και το «FIT και SLIM» σαν ελληνικά προϊόντα ενώ παράγονται με εισαγόμενο γάλα.

Από το τέταρτο άρθρο μας για το σκάνδαλο της ΗΠΕΙΡΟΣ με τίτλο: Ομοβροντία ελληνοποιήσεων τυριών από εισαγόμενο γάλα η παραγόμενων στο εξωτερικό, που δημοσιεύτηκε στις 29 Νοέμβρη του 2023, παραθέτουμε ένα απόσπασμα από την εισαγωγή:

«Η γαλακτοβιομηχανία ΗΠΕΙΡΟΣ εκμεταλλευόμενη την προκλητική κάλυψη που της προσφέρουν ο Σκρέκας και ο Αναγνωστόπουλος συνεχίζει να πλασάρει, εμμέσως πλην σαφώς, το λευκό τυρί ΜΑΛΑΚΗ σαν φέτα. Η ίδια εταιρία πλασάρει άλλα δύο τυριά σαν ελληνικά, ενώ τα παράγει με εισαγόμενο γάλα από χώρες της ΕΕ. Στην πάνω όψη των συσκευασιών τους δεν αναφέρει τη χώρα προέλευσης του γάλακτος, παραβιάζοντας ωμά τον νόμο 4492/2017, σχετική υπουργική απόφαση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (Αποστόλου) και το άρθρο 13 του κανονισμού 1169/2011. Τέλος, πλασάρει σαν ελληνικά τα «Τριγωνάκια» της, που είναι εισαγόμενα από τη Ρουμανία, βαδίζοντας στα χνάρια άλλων γαλακτοβιομηχανιών που ελληνοποιούν εισαγόμενα σκληρά τυριά».

Ελληνικά Γαλακτοκομεία 

Κατά καιρούς, εδώ και χρόνια έχουμε ασχοληθεί με τα έργα και τις ημέρες του ομίλου Ελληνικά Γαλακτοκομεία, συμφερόντων της οικογένειας Σαράντη. Μάλιστα, κάποια στιγμή ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου έκανε το λάθος να μας στείλει ένα εξώδικο, νομίζοντας ότι δεν έχουμε στοιχεία γι’ αυτά που αποκαλύπτουμε, με σκοπό προφανώς να μας εξαναγκάσει να σιωπήσουμε. Την πάτησε, όμως, ο όμιλος, γιατί μας δόθηκε η ευκαιρία να παρουσιάσουμε και νέα στοιχεία για τη διαδρομή που έκανε το λευκό τυρί, από εταιρία του ομίλου με έδρα στη Ρουμανία, στην Αλεξανδρούπολη και στη συνέχεια στην εταιρία του ομίλου ΤΥΡΑΣ ΑΕ από την οποία πουλήθηκε σαν φέτα ΠΟΠ.

Στο άρθρο με τίτλο: Εισάγουν και έτοιμα σκληρά τυριά και τα παρουσιάζουν σαν ελληνικά, που δημοσιεύτηκε στις 6 Γενάρη του 2022, μας δόθηκε η ευκαιρία να αποκαλύψουμε το συνεχιζόμενο σκάνδαλο με την ελληνοποίηση  εισαγόμενων σκληρών τυριών. Πέραν αυτών που αποκαλύψαμε στο συγκεκριμένο άρθρο και όσων γράψαμε παραπάνω για εμπορεύματα της ΚΟΛΙΟΣ, έχουμε να παρουσιάσουμε άλλες δύο περιπτώσεις παράνομων ενεργειών του ομίλου Ελληνικά Γαλακτοκομεία.

«Γραβιέρα ΓΑΛΠΟ» 350 g, σκληρό τυρί. Στη μπροστινή όψη της συσκευασίας δεν αναγράφεται η χώρα προέλευσης του γάλακτος, όπως είναι υποχρεωμένη να κάνει η διοίκηση του ομίλου. Απεικονίζεται, δε, σε φωτογραφία αρνί και κατσίκι και παρατίθεται η σήμανση «από αιγοπρόβειο γάλα».

Στην πίσω όψη αναγράφεται, μέσα σε κείμενο με μικρά γράμματα, «προέλευση γάλακτος ΕΕ» και ότι παράγεται στην ΕΕ και συσκευάζεται από τα Ελληνικά Γαλακτοκομεία. Οπως αναφέραμε παραπάνω, η διοίκηση του ομίλου ήταν υποχρεωμένη να αναγράψει στην πίσω όψη της συσκευασίας τον Κωδικό της εταιρίας παραγωγής (ο Κωδικός περιλαμβάνει και τη χώρα). Ομως ο όμιλος επέλεξε να αναγράψει τον Κωδικό των Ελληνικών Γαλακτοκομείων (GR/46.1/EC), προκειμένου να πλασάρει στο «πόπολο» τη «Γραβιέρα ΓΑΛΠΟ» 350 g σαν ελληνική!

«ΟΛΥΜΠΟΣ Κεφαλοτύρι», σκληρό τυρί. Στη μπροστινή όψη αναγράφεται «ΟΛΥΜΠΟΣ Κεφαλοτύρι – Σκληρό τυρί από παστεριωμένο αιγοπρόβειο γάλα», χωρίς να αναγράφεται (όπως επιβάλλει ο νόμος) η χώρα προέλευσης του γάλακτος.

Στην πίσω όψη αναγράφεται «ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ ΓΑΛΑΚΤΟΣ ΕΕ, ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ ΠΡΟΙΟΝΤΟΣ ΕΕ, ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΕΙΑ» και ο Κωδικός τους. Και σ’ αυτό το εμπόρευμα δεν αναγράφεται ο Κωδικός της εταιρίας παραγωγής (εκτός Ελλάδας), προκειμένου να νομίζει το «πόπολο» ότι αγοράζει ελληνικό κεφαλοτύρι παραγόμενο από αιγοπρόβειο γάλα. 

Αποδεικνύεται, λοιπόν, ότι ο Ομιλος ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΕΙΑ συνεχίζει να ελληνοποιεί εισαγόμενα έτοιμα σκληρά τυριά.

Για όλα αυτά που αποκαλύπτουμε οι αρμόδιοι ελεγκτικοί μηχανισμοί και οι Σκρέκας και Αυγενάκης «σφυρίζουν κλέφτικα», επιτρέποντας στους γαλακτοβιμήχανους και στους ιδιοκτήτες των μεγάλων καπιταλιστικών τυροκομικών επιχειρήσεων να δρουν ελεύθερα αποκομίζοντας τεράστια κέρδη και προκαλώντας μεγάλη ζημιά στους κτηνοτρόφους και στην ελληνική κτηνοτροφία.

Θα επαναλάβουμε το ίδιο ερώτημα: Θα αποφασίσουν οι κτηνοτρόφοι να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους και να αγωνιστούν για να τελειώνουμε με το διαρκές σκάνδαλο των ελληνοποιήσεων στο γάλα, στα τυριά και γενικά στα γαλακτοκομικά προϊόντα;

Εκτύπωση 🖨
ΕΛΛΗΝΟΠΟΙΗΣΗ
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο ΆρθροΑλέξης Κούγιας: «Η παθολογική μου αγάπη για το καθαρό και έντιμο ποδόσφαιρο δεν έχει χρώμα»
Επόμενο άρθρο Σαν σήμερα 29 Δεκέμβρη

Σχετικά Αρθρα

Γιατί ο «Μάκης το τσεκούρι» υπέγραφε Ο ΙΔΙΟΣ αποφάσεις να πληρωθούν παράνομες επιδοτήσεις τα λαμόγια που είχαν παραπεμφθεί στον εισαγγελέα;

Παρακάμπτοντας τον ΟΠΕΚΕΠΕ και υπογράφοντας ο ίδιος να πληρωθούν τα λαμόγια, ο Βορίδης διέπραξε - απολύτως συνειδητά - ποινικά αδικήματα

Αγροτικά 17 Αυγ 2025, 13:05

Καλπάζει η ευλογιά των αιγοπροβάτων – Στην πείνα πάνω από τρεις χιλιάδες κτηνοτρόφοι

Αγροτικά 15 Αυγ 2025, 18:40

H ευλογιά των αιγοπροβάτων καλπάζει και ο Τσιάρας αναγγέλλει για τρίτη φορά την ίδια επιτροπή

Αγροτικά 10 Αυγ 2025, 08:58

Ντοκουμέντα: Ετσι φούσκωσαν τον αριθμό των αιγοπροβάτων

Αποδείξεις για τη δράση της εγκληματικής οργάνωσης του ΟΠΕΚΕΠΕ

Αγροτικά 8 Αυγ 2025, 11:52

Νέα, εκρηκτική αύξηση των εστιών ευλογιάς των αιγοπροβάτων

Κομμάτια και θρύψαλα το σόου προπαγάνδας των Τσιάρα-Κέλλα

Αγροτικά 3 Αυγ 2025, 07:19

Η ευλογιά καλπάζει και ο Τσιάρας (με τον Κέλλα και παρατρεχάμενους) κάνει φιέστες προπαγάνδας

Αγροτικά 24 Ιούλ 2025, 12:56
Ροή Ειδήσεων
Περιβάλλον

Ο δασικός πλούτος της χώρας σε πλήρη εγκατάλειψη, διαχρονικά

18 Αυγ 2025, 10:58
Περιβάλλον

Φωτιά στην Πάτρα: Ο 25χρονος «βρέθηκε στην περιοχή αποκλειστικά με την ιδιότητα του εθελοντή» – Η αποκαλυπτική αυτοψία της Πυροσβεστικής

Αποκαλυπτικά στοιχεία για την υπόθεση του 25χρονου, ο οποίος κατηγορείται για τη φωτιά στην περιοχή του Γηροκομείου Πάτρας

18 Αυγ 2025, 09:34
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 18 Αυγούστου

18 Αυγ 2025, 00:01
Αγροτικά

Γιατί ο «Μάκης το τσεκούρι» υπέγραφε Ο ΙΔΙΟΣ αποφάσεις να πληρωθούν παράνομες επιδοτήσεις τα λαμόγια που είχαν παραπεμφθεί στον εισαγγελέα;

Παρακάμπτοντας τον ΟΠΕΚΕΠΕ και υπογράφοντας ο ίδιος να πληρωθούν τα λαμόγια, ο Βορίδης διέπραξε - απολύτως συνειδητά - ποινικά αδικήματα

17 Αυγ 2025, 13:05
Διεθνή

Σύλληψη ισραηλινών στρατιωτών και των συνεργών τους

17 Αυγ 2025, 12:50
Πολιτισμός

Γασσάν Καναφάνι: Διηγήματα – Από τη γη των πικραμένων πορτοκαλιών

Μετάφραση - Πρόλογος - Σημειώσεις Νασίμ Αλάτρας

17 Αυγ 2025, 10:09
Διεθνή

Ο μάγκας με το τρίκυκλο…

…ή η ενότητα λαού και Αντίστασης στην πράξη

17 Αυγ 2025, 09:02
Διεθνή

Υπόκλιση στη σινιόρα

17 Αυγ 2025, 06:02
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 17 Αυγούστου

17 Αυγ 2025, 00:01
Διεθνή

Eλληνική συμμετοχή στο έγκλημα της ρίψης «βοήθειας» από αέρα στη Γάζα

16 Αυγ 2025, 13:27
Κόντρες

Aμπού Ομπάιντα, αγαπημένε, χτύπα, χτύπα το Τελ Αβίβ

16 Αυγ 2025, 12:42
Διεθνή

Μπορεί ο σιωναζιστικός στρατός να καταλάβει τη Γάζα ή έστω την Πόλη της Γάζας;

Εντυπωσιακά βίντεο αντιστασιακών επιχειρήσεων

16 Αυγ 2025, 11:02
Αντικυνωνικά

ΑΝΤΙΚΥΝΩΝΙΚΑ

16 Αυγ 2025, 00:02
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 16 Αυγούστου

16 Αυγ 2025, 00:01
Διεθνή

Ο σιωναζιστής Μπεν Γκβιρ απειλεί με δολοφονία τον κρατούμενο ηγέτη Μαρουάν Μπαργούτι

15 Αυγ 2025, 20:32
Αγροτικά

Καλπάζει η ευλογιά των αιγοπροβάτων – Στην πείνα πάνω από τρεις χιλιάδες κτηνοτρόφοι

15 Αυγ 2025, 18:40
Περιβάλλον

Εικόνες της καταστροφής από την πυρκαγιά στα χωριά γύρω από τη Φιλιππιάδα

15 Αυγ 2025, 17:54
Διεθνή

Ζορζ Αμπνταλλά: «Οταν ένας ηγέτης όπως ο Γιάχια Σινουάρ πέφτει ως μάρτυρας και όχι ως φυγάς σε κάποιο καταφύγιο στο Κατάρ ή αλλού, η Αντίστασή του είναι καταδικασμένη να θριαμβεύσει»

15 Αυγ 2025, 17:24
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 15 Αυγούστου

15 Αυγ 2025, 00:01
Διεθνή

Βρετανία: «Φύγε εσύ – Eλα εσύ» – Βιομηχανία επαναπροωθήσεων με ευρωενωσίτικη σφραγίδα

14 Αυγ 2025, 20:53
Εκδηλώσεις στην Κόντρα
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 18 Αυγούστου

Ημέρα φάρων.

1947: Εννιά ηγέτες του ΚΚΕ και του ΕΑΜ της περιφέρειας Πάτρας καταδικάζονται σε θάνατο από το στρατοδικείο της Κορίνθου.

1978: Επεισόδια εναντίον της εγκατάστασης εργοστασίου πετροχημικών στην Καβάλα.

1980: Εμπρησμός τεσσάρων φορτηγών ψυγείων του Μαρινόπουλου (ΕΛΑ).

1985: Πεθαίνει ο Σάκης Καράγιωργας.

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

Δεν υπάρχει καμία απόδειξη ή ένδειξη που να με αφορά. Δεν υπάρχει υπουργική απόφαση με την υπογραφή μου. Δεν υπάρχει ούτε email, ούτε μήνυμα, ούτε τηλεφωνική επικοινωνία που να αποδεικνύει παρέμβασή μου. Aρα, δεν υπάρχουν στοιχεία που να συνιστούν ποινικό αδίκημα. Το να ζητήσεις από έναν υφιστάμενό σου την παραίτησή του δεν συνιστά ποινικό αδίκημα. Ο κ. Σημανδράκος είχε θητεία περίπου ενός έτους στον ΟΠΕΚΕΠΕ πριν αναλάβω εγώ. Κατά τη διάρκεια αυτής της θητείας υπήρξαν σωρεία προβληματικών αποφάσεων και κακών διοικητικών πρωτοβουλιών. Αυτή τη στιγμή, οι ελληνικές Αρχές διεξάγουν έρευνα για τις πρακτικές που ακολουθήθηκαν. Η πρόθεσή μου ήταν ξεκάθαρη: να ελεγχθούν όλα αυστηρά. Δεν είμαι εγώ το πρόβλημα — ούτε ο κ. Βορίδης. Το πρόβλημα του ΟΠΕΚΕΠΕ είναι διαχρονικό. Αν κάποιοι τρίτοι επικαλούνται το όνομά μου, δεν με εμπλέκει αυτό. Αρκετά με τη στοχοποίηση της Κρήτης. Δεν είναι η Κρήτη οι 5, 10 ή 15 παραβατικοί που μπορεί να υπάρχουν. Εκπλήσσομαι που ο κ. Ανδρουλάκης, προσπαθώντας να καλύψει την πολιτική του ανεπάρκεια, στοχοποιεί την Κρήτη. Το ΠΑΣΟΚ διοικούσε τη χώρα για μεγάλο χρονικό διάστημα, συμπεριλαμβανομένης της περιόδου ίδρυσης και λειτουργίας του ΟΠΕΚΕΠΕ. Αν θέλουμε να ερευνήσουμε πραγματικά τι συνέβη, ας γίνει εξεταστική επιτροπή σε βάθος χρόνου. Oχι άλλη υποκρισία. Oχι άλλη πολιτική εκμετάλλευση.

Λευτέρης Αυγενάκης (σε Οικονόμου-Παυλόπουλο, ΣΚΑΪ)

(Να ρωτήσουμε: ο Φραπές, ο Χασάπης, ο Γρύλλος και μερικά ακόμα λεβεντόπαιδα που -όπως προκύπτει από τη δικογραφία- πίνουν νερό στ’ όνομά του είναι «παραβατικοί», οι οποίοι ανακάτευαν το όνομά του για να τον εκθέσουν; Πώς ήξεραν ότι τα τηλέφωνά τους παρακολουθούνται και μιλούσαν έτσι για να εκθέσουν αυτόν τον αδάμαντα της πολιτικής; Οταν τρωγόπινε μ’ αυτά τα καλόπαιδα δεν ήξερε τι κάνουν; Με το ποου σιγουρεύτηκε ότι ο Μητσοτάκης θάβει την ποινική πλευρά του σκανδάλου του ΟΠΕΚΕΠΕ, της δράσης της εγκληματικής οργάνωσης, ο Αυγενάκης έτρεξε στο προστατευμένο περιβάλλον του ΣΚΑΪ και άρχισε να μας φτύνει κατάμουτρα. Να μας λέει ότι η γίδα στην πλάτη του δεν είναι κλεψιμαίικη, αλλά ήταν άρρωστη η κακομοίρα και την πήρε για να την πάει στον κτηνίατρο. Και κάνει σπέκουλα με την Κρήτη, προσπαθώντας να «δέσει» την εκλογική του πελατεία, εκθέτοντας ταυτόχρονα τον Ανδρουλάκη. Σε μια αθλια λογική συμψηφισμού και συγκάλυψης, που πρέπει να εξοργίσει κάθε έντιμο άνθρωπο σ’ αυτή τη χώρα)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • 17Ν
    • Εφετείο 17Ν
  • ΕΛΑ
    • Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • Εφετείο ΕΛΑ
    • Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • Επαναστατικός Αγώνας
    • Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • 3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • 4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • Σπάζοντας την πολιορκία
    • Το ημερολόγιο της αποστολής
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo