Συνέχεια στην έρευνά μας για τις ελληνοποιήσεις τυριών, που έχει ξεκινήσει από παλιά και συνεχίστηκε πρόσφατα. Υπενθυμίζουμε την πιο πρόσφατη αρθρογραφία μας:
ΔΙΑΒΑΣΤΕ
-
To υπουργείο Ανάπτυξης εξαπατά τον ελληνικό λαό, πλασάροντας λευκό τυρί σαν φέτα!
-
Ομοβροντία ελληνοποιήσεων τυριών από εισαγόμενο γάλα ή παραγόμενων στο εξωτερικό
-
Συνεχίζεται η παραπλάνηση με το λευκό τυρί που πλασάρεται έμμεσα σαν φέτα
-
Κι ο διάολος φοβέρα θέλει: Ο Σκρέκας αναγκάστηκε να σταματήσει το πλασάρισμα λευκού τυριού σαν φέτα
-
Εισάγουν και έτοιμα σκληρά τυριά και τα παρουσιάζουν σαν ελληνικά
Η γαλακτοβιομηχανία ΚΟΛΙΟΣ ΑΕ ελληνοποιεί σκληρά τυριά που παράγονται σε χώρες της ΕΕ και πλασάρει τυριά που παράγονται με εισαγόμενο γάλα ως παραδοσιακά. Η εταιρία συσκευασίας τυριών ΣΚΟΠΟΣ ΑΕ ελληνοποιεί φέτες τυριών επώνυμων εταιριών που παράγονται σε χώρες της ΕΕ.
Και ο αρμόδιος φορέας ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, που εποπτεύεται από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ), περιορίζει τον ελεγκτικό του ρόλο στη διακρίβωση της έγκαιρης ή μη υποβολής των Μ.Δ.Ι.Ε.Ε (Μηνιαία Δήλωση Ισοζυγίων Εισροών και Εκροών) του γάλακτος απ’ αυτές και άλλες γαλακτοβιομηχανίες και καπιταλιστικές τυροκομικές επιχειρήσεις.
Η γαλακτοβιομηχανία ΗΠΕΙΡΟΣ συνεχίζει να παράγει λευκά τυριά με εισαγόμενο γάλα και να τα πλασάρει στην αγορά είτε σαν φέτα ΠΟΠ, είτε σαν ελληνικά και ο ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ και ο ΕΦΕΤ, παρά τις συνεχείς αποκαλύψεις μας, δεν προχώρησαν ούτε σε έναν υποτυπώδη έλεγχο για να ρίξουν στάχτη στα μάτια.
Ο όμιλος Ελληνικά Γαλακτοκομεία στην Ελλάδα έχει τις εταιρίες ΤΥΡΑΣ ΑΕ, ΟΛΥΜΠΟΣ ΑΕ και ΡΟΔΟΠΗ ΑΕ, ενώ αγόρασε και την ΑΓΝΟ από την Κολιός ΑΕ. Επιπλέον, έχει εταιρίες στη Ρουμανία, τη Βουλγαρία και άλλες χώρες της ΕΕ. Μόνιμο χαρακτηριστικό αυτού του ομίλου είναι η ελληνοποίηση τυριών που παράγονται με εισαγόμενο γάλα, η μετατροπή λευκών τυριών σε φέτα ΠΟΠ και η εισαγωγή σκληρών τυριών που τα πλασάρει σαν ελληνικά. Οι ελεγκτικοί μηχανισμοί δεν ασχολούνται καθόλου με αυτή τη δράση του ομίλου.
Γαλακτοβιομηχανία Κολιός
Στις 31 Μάρτη του 2022, τα Ελληνικά Γαλακτοκομεία αγόρασαν με πλειστηριασμό από την εταιρία Κολιός την «ΑΓΝΟ» και το πρώτο τρίμηνο του 2023 ολοκληρώθηκε η μεταβίβασή της. Από την ετήσια Οικονομική Εκθεση των Ελληνικών Γαλακτοκομείων του 2022 παραθέτουμε εδώ ένα απόσπασμα:
«Η Εταιρεία προέβη στην απόκτηση του εμπορικού σήματος και του εργοστασίου της γαλακτοβιομηχανίας ΑΓΝΟ στον πλειστηριασμό που ολοκληρώθηκε την 31/03/2022 έναντι τιμήματος € 7.7 εκ. Κατά την 31 Δεκεμβρίου 2022, βρίσκεται σε εξέλιξη η σύνταξη των συμβολαίων μεταβίβασης η οποία ολοκληρώθηκε το Α’ τρίμηνο του 2023. Συγκεκριμένα, ο πλειστηριασμός αφορούσε στην εκποίηση της έκτασης 132 στρεμμάτων στην περιοχή Λαγκαδά Θεσσαλονίκης μαζί με τα κτίρια και τον μηχανολογικό εξοπλισμό καθώς και των κατοχυρωμένων από την ΑΓΝΟ εμπορικών σημάτων. Η Διοίκηση της Εταιρείας εκτιμά ότι το σήμα ΑΓΝΟ θα μπορέσει να ξαναβρεί τη θέση του στην αγορά και στοχεύει στην επαναφορά των πρώτων προϊόντων στα ράφια μέσα στη χρήση 2023. Κατά την ολοκλήρωση της διαδικασίας μεταβίβασης, η Εταιρεία θα απεικονίσει το εν λόγω ποσό στα αντίστοιχα κονδύλια του Ενεργητικού» (η έμφαση δική μας).
Ας δούμε τα τυριά «Παραδοσικό ελαφρύ», «Παραδοσιακό classic» και «Γραβιέρα ΓΑΛΠΟ» 350 g.
Το «Παραδοσιακό ελαφρύ» είναι μαλακό λευκό τυρί. Στην πίσω όψη της συσκευασίας του προϊόντος, όσον αφορά την προέλευση του γάλατος αναγράφεται με μικρά γράμματα: «προέλευση γάλακτος εντός ΕΕ».
Με βάση την ισχύουσα νομοθεσία, οι εταιρίες είναι υποχρεωμένες να αναγράφουν στη μπροστινή όψη και με μεγάλα γράμματα την προέλευση του γάλακτος, για να είναι άμεσα αναγνωρίσιμη από τους καταναλωτές.
Η σήμανση «Προέλευση γάλακτος εντός ΕΕ» δεν προβλέπεται από την ισχύουσα νομοθεσία. Επρεπε να αναγράφει: «Προέλευση γάλακτος ΕΕ». Η διαφοροποίηση της σήμανσης έγινε για να νομίζει ο καταναλωτής, που ασφαλώς δεν γνωρίζει την νομοθεσία, ότι το γάλα είναι ελληνικό. Με γάλα εισαγόμενο απαγορεύεται το παραγόμενο τυρί να χαρακτηρίζεται ελληνικό και πολύ περισσότερο παραδοσιακό. Είναι απλά λευκό τυρί.
Το «Παραδοσιακό classic» είναι ημίσκληρο λευκό τυρί. Ισχύει ό,τι ακριβώς και για το «Παραδοσιακό ελαφρύ», οπότε δεν χρειάζεται να επαναλάβουμε αυτά που γράψαμε αμέσως παραπάνω.
Η φίρμα ΓΑΛΠΟ χρησιμοποιείται από τη γερμανική αλυσίδα LIDL και περιλαμβάνει σειρά γαλακτοκομικών προϊόντων, που παράγουν διάφορες εταιρίες, μεταξύ των οποίων και οι εταιρίες του ομίλου Ελληνικά Γαλακτοκομεία. «Γραβιέρα ΓΑΛΠΟ» 350 g παράγουν η Κολιός και τα Ελληνικά Γαλακτοκομεία.
Η «Γραβιέρα ΓΑΛΠΟ» 350 g της ΚΟΛΙΟΣ είναι σκληρό τυρί. Στην μπροστινή όψη της συσκευασίας αναγράφει ότι είναι από αγελαδινό γάλα, χωρίς όμως να αναφέρει τη χώρα προέλευσης. Στην πίσω όψη αναγράφει, με τα γνωστά μικρά γράμματα και μέσα σε άλλο κείμενο, για να μην αναγνωρίζεται από τους καταναλωτές, ότι το γάλα προέρχεται από την Αυστρία. Στην ίδια όψη αναγράφεται ότι το τυρί παράχθηκε στην Αυστρία και συσκευάστηκε από την ΚΟΛΙΟΣ.
Αν η συσκευασία έγινε πράγματι στην ΚΟΛΙΟΣ, αυτό δεν συνιστά δεύτερη επεξεργασία και θα έπρεπε να αναγράφεται ο Κωδικός της εταιρίας παραγωγής στην Αυστρία. Αντ’ αυτού, αναγράφεται ο Κωδικός της ΚΟΛΙΟΣ, προκειμένου ο καταναλωτής να νομίζει ότι η «Γραβιέρα ΓΑΛΠΟ» είναι ελληνική. Σε άλλες περιπτώσεις, στην πίσω όψη συσκευασιών τυριών διαχωρίζουν την παραγωγή από την ωρίμανση και τη συσκευασία, προκειμένου ο καταναλωτής να νομίζει ότι το τυρί είναι ελληνικό. Σ’ αυτόν τον εικονικό διαχωρισμό έχουμε αναφερθεί στο άρθρο μας με τίτλο: Εισάγουν και έτοιμα σκληρά τυριά και τα παρουσιάζουν σαν ελληνικά, που είχε δημοσιευτεί στις 6 Γενάρη του 2022. Θα παραθέσουμε εδώ ένα απόσπασμα:
Κοινό χαρακτηριστικό όλων των συσκευασιών είναι ότι δεν αναγράφεται ο Κωδικός των εταιριών που παρήγαγαν τα σκληρά τυριά. Αναγράφεται ο χρόνος παραγωγής και ο χρόνος λήξης (εντός του οποίου πρέπει να καταναλωθούν). Σύμφωνα, όμως, με το Παράρτημα II, Τμήμα I (Σήμανση Αναγνώρισης), άρθρα 5 και 6 του Κανονισμού 853/2004, πρέπει να αναγράφεται ο Κωδικός της εταιρίας στην ποία παρήχθησαν σκληρά τυριά. Ιδού τα σχετικά άρθρα (η έμφαση δική μας):
«ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΙΙ
ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΔΙΑΦΟΡΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΖΩΙΚΗΣ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ
ΤΜΗΜΑ Ι: ΣΗΜΑΝΣΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗΣ…
Β. ΜΟΡΦΗ ΤΟΥ ΣΗΜΑΤΟΣ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗΣ…
-
- Το σήμα πρέπει να είναι ευανάγνωστο και ανεξίτηλο και οι χαρακτήρες ευδιάκριτοι. Πρέπει να είναι εμφανώς τοποθετημένο για την εξυπηρέτηση των αρμόδιων αρχών.
- Το σήμα πρέπει να φέρει το όνομα της χώρας όπου ευρίσκεται η εγκατάσταση, το οποίο μπορεί να αναγράφεται ολογράφως ή ως κωδικός με δύο γράμματα σύμφωνα με το σχετικό πρότυπο ISO».
Μόνο στην περίπτωση που το προϊόν υποστεί νέα μεταποίηση μπαίνει ο Κωδικός της χώρας στην οποία βρίσκεται η εταιρία στην οποία έγινε η μεταποίηση, σύμφωνα με το άρθρο 2 του Τμήματος I του Παραρτήματος II. Το παραθέτουμε (η έμφαση δική μας):
«2. Ωστόσο, εάν αφαιρεθεί η πρώτη ή/και η δεύτερη συσκευασία τους ή εάν τα προϊόντα υποστούν περαιτέρω μεταποίηση σε άλλη εγκατάσταση, πρέπει να τοποθετηθεί νέο σήμα στα προϊόντα. Στις περιπτώσεις αυτές, το νέο σήμα πρέπει να αναφέρει τον αριθμό έγκρισης της εγκατάστασης στην οποία έγιναν οι ενέργειες αυτές».
Η ωρίμανση όλων των τυριών είναι στοιχείο της ενιαίας παραγωγικής διαδικασίας για την παραγωγή τους και δεν θεωρείται νέα μεταποίηση. Σε όλες τις περιπτώσεις, η ωρίμανση των τυριών συνεχίζεται στις εγκαταστάσεις της εταιρίας στην οποία ξεκίνησε η παραγωγική διαδικασία, γιατί για την ωρίμανση απαιτούνται συγκεκριμένες συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας.
Επικοινωνήσαμε με υπηρεσιακούς παράγοντες με βαθιά γνώση και πλούσια εμπειρία στην παραγωγή της Φέτας ΠΟΠ και όλων των γαλακτοκομικών προϊόντων και τους ρωτήσαμε αν η ωρίμανση των τυριών είναι στοιχείο της ενιαίας παραγωγικής διαδικασία ή νέα μεταποίηση και, δεύτερο, αν συνηθίζεται και αν συμφέρει μια καπιταλιστική τυροκομική επιχείρηση να μεταφέρει σε άλλη χώρα τα παραγόμενα τυριά προτού ολοκληρωθεί η διαδικασία της ωρίμανσης.
Μας απάντησαν ότι η ωρίμανση των τυριών είναι στοιχείο της παραγωγής τους και όχι νέα μεταποίηση και πως στην πράξη δεν γίνεται μεταφορά σε τρίτη χώρα για ωρίμανση. Οποιος ισχυρίζεται κάτι τέτοιο προσπαθεί να αποφύγει την υποχρέωση να αναγράφει τον Κωδικό της χώρας παραγωγής, της χώρας στην οποία βρίσκεται η εγκατάσταση της τυροκομικής επιχείρησης ή γαλακτοβιομηχανίας που παρήγαγε τα τυριά.
Εταιρία ΣΚΟΠΟΣ ΑΕ
H εταιρία ΣΚΟΠΟΣ ΑΕ εδρεύει στην Α’ ΒΙΠΕ Βόλου και ασχολείται με τη συσκευασία τυροκομικών προϊόντων. Βρήκαμε δυο τυριά που συσκευάζει η εν λόγω εταιρία: GOUDA LIGΗT ΦΕΤΕΣ και EDAM ΦΕΤΕΣ.
Οπως διαπιστώνουμε, και στις δύο συσκευασίες αναγράφεται ότι αυτά τα τυριά παράγονται στην Ολλανδία και συσκευάζονται από την ΣΚΟΠΟΣ. Για τους λόγους που έχουμε ήδη αναφέρει, έπρεπε και στις δύο όψεις της συσκευασίας να αναγράφεται ο Κωδικός της εταιρίας ή των εταιριών που παρήγαγαν αυτά τα τυριά. Αναγράφεται όμως ο Κωδικός της εταιρίας ΣΚΟΠΟΣ ΑΕ (GR/35.1023/EC), γιατί θέλουν να πλασάρουν τα τυριά σαν ελληνικά στο «αφελές πόπολο».
Γαλακτοβιομηχανία ΗΠΕΙΡΟΣ
Θυμίζουμε ότι μέχρι τις 29 του περασμένου Νοέμβρη με τέσσερα άρθρα μας αποκαλύψαμε το διαρκές σκάνδαλο της γαλακτοβιομηχανίας ΗΠΕΙΡΟΣ (οι σύνδεσμοι αυτών των άρθρων παρατίθενται στην αρχή αυτού του άρθρου). Το Σάββατο 23 Δεκέμβρη επισκεφτήκαμε αλυσίδες σούπερ μάρκετ και ιδιαίτερα τη MY MARKET που είναι συμφερόντων της οικογένειας που ανήκει και η ΗΠΕΙΡΟΣ. Διαπιστώσαμε, ότι στα ράφια τους φιγουράρουν τα ίδια τυριά με τις ίδιες ετικέτες για τα οποία μιλήσαμε στα τέσσερα άρθρα μας. Δηλαδή, το «ΗΠΕΙΡΟΣ ΜΑΛΑΚΗ» συνεχίζει να πλασάρεται εμμέσως πλην σαφώς σαν φέτα ΠΟΠ, τα «Τριγωνάκια Ρουμανίας» σαν ελληνικά και το «ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΑΦΡΥ» και το «FIT και SLIM» σαν ελληνικά προϊόντα ενώ παράγονται με εισαγόμενο γάλα.
Από το τέταρτο άρθρο μας για το σκάνδαλο της ΗΠΕΙΡΟΣ με τίτλο: Ομοβροντία ελληνοποιήσεων τυριών από εισαγόμενο γάλα η παραγόμενων στο εξωτερικό, που δημοσιεύτηκε στις 29 Νοέμβρη του 2023, παραθέτουμε ένα απόσπασμα από την εισαγωγή:
«Η γαλακτοβιομηχανία ΗΠΕΙΡΟΣ εκμεταλλευόμενη την προκλητική κάλυψη που της προσφέρουν ο Σκρέκας και ο Αναγνωστόπουλος συνεχίζει να πλασάρει, εμμέσως πλην σαφώς, το λευκό τυρί ΜΑΛΑΚΗ σαν φέτα. Η ίδια εταιρία πλασάρει άλλα δύο τυριά σαν ελληνικά, ενώ τα παράγει με εισαγόμενο γάλα από χώρες της ΕΕ. Στην πάνω όψη των συσκευασιών τους δεν αναφέρει τη χώρα προέλευσης του γάλακτος, παραβιάζοντας ωμά τον νόμο 4492/2017, σχετική υπουργική απόφαση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (Αποστόλου) και το άρθρο 13 του κανονισμού 1169/2011. Τέλος, πλασάρει σαν ελληνικά τα «Τριγωνάκια» της, που είναι εισαγόμενα από τη Ρουμανία, βαδίζοντας στα χνάρια άλλων γαλακτοβιομηχανιών που ελληνοποιούν εισαγόμενα σκληρά τυριά».
Ελληνικά Γαλακτοκομεία
Κατά καιρούς, εδώ και χρόνια έχουμε ασχοληθεί με τα έργα και τις ημέρες του ομίλου Ελληνικά Γαλακτοκομεία, συμφερόντων της οικογένειας Σαράντη. Μάλιστα, κάποια στιγμή ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου έκανε το λάθος να μας στείλει ένα εξώδικο, νομίζοντας ότι δεν έχουμε στοιχεία γι’ αυτά που αποκαλύπτουμε, με σκοπό προφανώς να μας εξαναγκάσει να σιωπήσουμε. Την πάτησε, όμως, ο όμιλος, γιατί μας δόθηκε η ευκαιρία να παρουσιάσουμε και νέα στοιχεία για τη διαδρομή που έκανε το λευκό τυρί, από εταιρία του ομίλου με έδρα στη Ρουμανία, στην Αλεξανδρούπολη και στη συνέχεια στην εταιρία του ομίλου ΤΥΡΑΣ ΑΕ από την οποία πουλήθηκε σαν φέτα ΠΟΠ.
Στο άρθρο με τίτλο: Εισάγουν και έτοιμα σκληρά τυριά και τα παρουσιάζουν σαν ελληνικά, που δημοσιεύτηκε στις 6 Γενάρη του 2022, μας δόθηκε η ευκαιρία να αποκαλύψουμε το συνεχιζόμενο σκάνδαλο με την ελληνοποίηση εισαγόμενων σκληρών τυριών. Πέραν αυτών που αποκαλύψαμε στο συγκεκριμένο άρθρο και όσων γράψαμε παραπάνω για εμπορεύματα της ΚΟΛΙΟΣ, έχουμε να παρουσιάσουμε άλλες δύο περιπτώσεις παράνομων ενεργειών του ομίλου Ελληνικά Γαλακτοκομεία.
«Γραβιέρα ΓΑΛΠΟ» 350 g, σκληρό τυρί. Στη μπροστινή όψη της συσκευασίας δεν αναγράφεται η χώρα προέλευσης του γάλακτος, όπως είναι υποχρεωμένη να κάνει η διοίκηση του ομίλου. Απεικονίζεται, δε, σε φωτογραφία αρνί και κατσίκι και παρατίθεται η σήμανση «από αιγοπρόβειο γάλα».
Στην πίσω όψη αναγράφεται, μέσα σε κείμενο με μικρά γράμματα, «προέλευση γάλακτος ΕΕ» και ότι παράγεται στην ΕΕ και συσκευάζεται από τα Ελληνικά Γαλακτοκομεία. Οπως αναφέραμε παραπάνω, η διοίκηση του ομίλου ήταν υποχρεωμένη να αναγράψει στην πίσω όψη της συσκευασίας τον Κωδικό της εταιρίας παραγωγής (ο Κωδικός περιλαμβάνει και τη χώρα). Ομως ο όμιλος επέλεξε να αναγράψει τον Κωδικό των Ελληνικών Γαλακτοκομείων (GR/46.1/EC), προκειμένου να πλασάρει στο «πόπολο» τη «Γραβιέρα ΓΑΛΠΟ» 350 g σαν ελληνική!
«ΟΛΥΜΠΟΣ Κεφαλοτύρι», σκληρό τυρί. Στη μπροστινή όψη αναγράφεται «ΟΛΥΜΠΟΣ Κεφαλοτύρι – Σκληρό τυρί από παστεριωμένο αιγοπρόβειο γάλα», χωρίς να αναγράφεται (όπως επιβάλλει ο νόμος) η χώρα προέλευσης του γάλακτος.
Στην πίσω όψη αναγράφεται «ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ ΓΑΛΑΚΤΟΣ ΕΕ, ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ ΠΡΟΙΟΝΤΟΣ ΕΕ, ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΕΙΑ» και ο Κωδικός τους. Και σ’ αυτό το εμπόρευμα δεν αναγράφεται ο Κωδικός της εταιρίας παραγωγής (εκτός Ελλάδας), προκειμένου να νομίζει το «πόπολο» ότι αγοράζει ελληνικό κεφαλοτύρι παραγόμενο από αιγοπρόβειο γάλα.
Αποδεικνύεται, λοιπόν, ότι ο Ομιλος ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΕΙΑ συνεχίζει να ελληνοποιεί εισαγόμενα έτοιμα σκληρά τυριά.
Για όλα αυτά που αποκαλύπτουμε οι αρμόδιοι ελεγκτικοί μηχανισμοί και οι Σκρέκας και Αυγενάκης «σφυρίζουν κλέφτικα», επιτρέποντας στους γαλακτοβιμήχανους και στους ιδιοκτήτες των μεγάλων καπιταλιστικών τυροκομικών επιχειρήσεων να δρουν ελεύθερα αποκομίζοντας τεράστια κέρδη και προκαλώντας μεγάλη ζημιά στους κτηνοτρόφους και στην ελληνική κτηνοτροφία.
Θα επαναλάβουμε το ίδιο ερώτημα: Θα αποφασίσουν οι κτηνοτρόφοι να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους και να αγωνιστούν για να τελειώνουμε με το διαρκές σκάνδαλο των ελληνοποιήσεων στο γάλα, στα τυριά και γενικά στα γαλακτοκομικά προϊόντα;