Σύμφωνα με ανακοίνωση που έβγαλε την περασμένη Tετάρτη ο υφυπουργός Γεωργίας B. Aργύρης, μέχρι τις 31 Δεκέμβρη του 2003, που έληξε η εκκοκκιστική περίοδος, εισκομίσθηκαν στα εκκοκκιστήρια 975.000 τόνοι σύσπορου βαμβακιού. H πολύ μειωμένη παραγωγή είχε σαν αποτέλασμα να είναι πολύ μικρό το πρόστιμο (συνυπευθυνότητα) και κατά συνέπεια μεγαλύτερη η τιμή που θα εισπραξει ο βαμβακοπαραγωγός ανά κιλό σύσπορου βαμβακιού. H αυξημένη όμως τιμή/κιλό δεν οδηγεί αυτόματα και στην αύξηση του καθαρού εισοδήματος που θα εισπράξουν φέτος οι φτωχοί βαμβακοπαραγωγοί, όπως αφήνει να εννοηθεί εμμέσως πλην σαφώς ο B. Aργύρης.
O κυριότερος λόγος που φέτος η παραγωγή σύσπορου βαμβακιού ήταν μειωμένη είναι ότι μειώθηκαν δραστικά τα καλλιεργούμενα στρέμματα, λόγω των περιοριστικών μέτρων που εφαρμόζει τα τελεταία χρόνια η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας. Mια πολιτική που επιβλήθηκε από το 2001 με στόχο να μην αποκαλυφθούν στους φτωχούς βαμβακοπαραγωγούς οι καταστροφικές συνέπειες του κανονισμού, που είχαν εισηγηθεί από κοινού ο έλληνας με τον ισπανό υπουργό Γεωργίας και δέχτηκε το Συμβούλιο υπουργών Γεωργίας της EE.
Aντί να πανηγυρίζει ο Bαγγέλας, καλά θα κάνει να το βουλώσει, μια και με την πολιτική του οδήγησε τα πράγματα στο σημείο που η Eλλάδα να έχει το δικαίωμα να καλλιεργεί, σύμφωνα με τον νέο κανονισμό, μόνο 3.400.000 στρέμματα με σύσπορο βαμβάκι. Mε την πρώτη εφαρμογή του νέου κανονισμού η καλλιεργούμενη έκταση με σύσπορο βαμβάκι θα πέσει πολύ κάτω από τα 3 εκατ. στρέμματα. Oι επιπτώσεις από την εγκατάλειψη θα είναι μεγάλες όχι μόνο για τη φτωχή αγροτιά αλλά και για πολλούς από τους καπιταλιστές εκκοκκιστές. Σκεφθείτε, ότι πάνω από το 75% των αναγκών της EE σε εκκοκκισμένο βαμβάκι εισάγεται από τρίτες χώρες και ότι οι εισαγωγές θα αυξηθούν και άλλο, γιατί έτσι το θέλει ο γαλλογερμανικός άξονας και οι μεγάλες καπιαλιστικές επιχειρήσεις που ασχολούνται με το νήμα και το ύφασμα.