-
Μαζική εισαγωγή γάλακτος και τυριών που πλασάρονται ως Φέτα ΠΟΠ
-
Μαζική παραγωγή Φέτας ΠΟΠ με τη χρήση της παράνομης μεθόδου της υπερδιήθησης
-
Μαζική εισαγωγή σκληρών τυριών που πλασάρονται ως ελληνικά
Στις 14 Ιούλη του 2022 το δικαστήριο της ΕΕ εξέδωσε την απόφαση για την προσφυγή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (ΕΕ) κατά της Δανίας που πουλούσε λευκό τυρί ως Φέτα ΠΟΠ. Με την απόφασή του το δικαστήριο δικαίωσε μερικά την ΕΕ.
Την επομένη (15 Ιούλη), εμείς σε άρθρο μας με τίτλο: Γκεμπελίστικη προπαγάνδα Γεωργαντά για τη φέτα, αποκαλύψαμε ότι το δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ενωσης δικαίωσε εν μέρει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και επισημάναμε, μιλώντας επιγραμματικά, ότι όλες οι κυβερνήσεις στην Ελλάδα άφηναν τις γαλακτοκομικές και τυροκομικές επιχειρήσεις να πλασάρουν στην εσωτερική και εξωτερική αγορά λευκό τυρί σαν φέτα ΠΟΠ, ενώ η Ευρωπαϊκή Ενωση, στις εμπορικές συμφωνίες με τρίτες χώρες και ομάδες χωρών ξεπουλούσε τη φέτα ΠΟΠ, ως αντάλλαγμα προς αυτές τις χώρες προκειμένου να εξασφαλίσει την ελεύθερη διείσδυση κεφαλαίων και εμπορευμάτων.
Σ’ αυτό το άρθρο θα αναφερθούμε στο διαχρονικό ξεπούλημα της φέτας απ’ όλες τις κυβερνήσεις, στη μαζική εισαγωγή και ελληνοποίηση γάλακτος και στην παράνομη χρήση του σε όλα τα γαλακτοκομικά προϊόντα, στην ελληνοποίηση σκληρών τυριών και στη χρήση της παράνομης μεθόδου της υπερδιήθησης για την παραγωγή φέτας ΠΟΠ.
Το 2021, δύο μεγάλες γαλακτοβιομηχανίες η ΟΜΗΡΟΣ ΑΕ και η LAFARM ΑΕ πουλούσαν σε Γερμανία και Σουηδία λευκό τυρί, με 100% αγελαδινό γάλα, σαν φέτα ΠΟΠ. Με συνεχή αρθρογραφία αποκαλύψαμε αυτό το σκάνδαλο, ενώ απευθυνθήκαμε και στους εμπορικούς ακολούθους των ελληνικών πρεσβειών σε Βερολίνο και Στοκχόλμη.
Στις 5 Απρίλη του 2021, σε άρθρο μας με τίτλο: Ο ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ αρνείται να δώσει στην ελληνική πρεσβεία στο Βερολίνο στοιχεία για τη «μαϊμού» φέτα, ανάμεσα στ’ άλλα αναφέραμε:
«Η Ελληνική Πρεσβεία στο Βερολίνο, η οποία προφανώς ανησυχεί για την τύχη της φέτας ΠΟΠ στη γερμανική αγορά, αλλά δέχεται και πιέσεις από τυροκομικές και εμπορικές επιχειρήσεις που υφίστανται αθέμιτο ανταγωνισμό στη γερμανική και ευρύτερα την ευρωπαϊκή αγορά, ζητά ενημέρωση από τον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ. Ο διευθύνων σύμβουλος του ΕΛΓΟ Παναγιώτης Χατζηνικολάου απαντά στην πρεσβεία ότι έχει ανακληθεί προσωρινά η πιστοποίηση της συγκεκριμένης γαλακτοβιομηχανίας για την παραγωγή φέτας ΠΟΠ.
Η πρεσβεία επανέρχεται και ζητά να της δοθεί αντίγραφο της απόφασης με την οποία ο ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ ανακάλεσε την πιστοποίηση της εταιρίας. Ο διευθύνων σύμβουλος του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ απαντά στην πρεσβεία ότι… δεν μπορεί να της δώσει αντίγραφο της απόφασης για την ανάκληση της άδειας για την παραγωγή φέτας ΠΟΠ από την εταιρία, διότι… εμπίπτει στα προσωπικά δεδομένα! Ας σημειωθεί ότι η πρεσβεία, ξέροντας ότι η απόφαση χαρακτηρίστηκε ως εμπιστευτική και αντιμετωπίζεται ως προσωπικό δεδομένο, ζήτησε να της κοινοποιηθεί η απόφαση. Δηλαδή, η πρεσβεία δεσμεύτηκε ως προς την εμπιστευτικότητα. Ομως, ο διευθύνων σύμβουλος του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ έκρινε ότι η πρεσβεία είναι… αναξιόπιστη και δε θα τηρήσει την εμπιστευτικότητα! Και δεν της κοινοποίησε την απόφαση».
Συνεχίζοντας την αρθρογραφία μας για τη «μαϊμού» φέτα που «άσπρισε» τις αγορές της Γερμανίας και της Σουηδίας, δημοσιεύσαμε στις 20 Ιούλη του 2021 άρθρο με τίτλο: Αντιδράσεις των πρεσβευτικών αρχών της Ελλάδας για τη «μαϊμού» φέτα, από το οποίο παραθέτουμε εκτενές απόσπασμα:
Από την πρεσβεία στο Βερολίνο, ο προϊστάμενος του Γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων, σύμβουλος ΟΕΥ Α’, Θεόδωρος Ξυπολιάς, με τον οποίο επικοινωνήσαμε δις τηλεφωνικά, μας έστειλε το εξής μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου:
«Αξιότιμε κύριε Λιόντο,
σε συνέχεια προηγούμενης τηλεφωνικής μας επικοινωνίας και για πληρέστερη δική σας ενημέρωση, επισυνάπτουμε σημερινό αναλυτικό έγγραφό μας προς το Ελληνικό Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων καθώς και προς τον Ελληνικό Γεωργικό Οργανισμό Δήμητρα (ΕΛΓΟ) για το θέμα της διακίνησης, στις αγορές της Σουηδίας και της Γερμανίας, λευκών τυριών με την ονομασία φέτα.
Για οποιαδήποτε άλλη εξέλιξη υπάρξει στο συγκεκριμένο ζήτημα θα σας κρατήσουμε σχετικά ενήμερους.
Με εκτίμηση
Θεόδωρος Ξυπολιάς
Σύμβουλος ΟΕΥ Α΄
ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ
Δ: Kurfürstendamm 185, 10707 Βερολίνο
Τ: + 49 (0) 30 23 60 990
E: ecocom-berlin@mfa.gr «.
Στη συνέχεια παραθέτουμε αυτό το αναλυτικό έγγραφο (η έμφαση δική μας):
ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΒΕΡΟΛΙΝΟ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ
ΑΔΙΑΒΑΘΜΗΤΟ – ΚΑΝΟΝΙΚΟ
Βερολίνο, 20 Iουλίου 2021
Α.Π.: 1650
ΠΡΟΣ:
– Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων (μ.ημών)
Γραφείο κ. Υπουργού (μέσω ημών)
Γραφείο Υφυπουργού κας Φ. Αραμπατζή
Γενική Διεύθυνση Τροφίμων (μέσω ημών)
Διεύθυνση Ποιότητας & Ασφάλειας Τροφίμων
Γενική Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης (μέσω ημών)
Διεύθυνση Αγροτικής Πολιτικής, Τεκμηρίωσης & Διεθνών Σχέσεων
Ελληνικός Γεωργικός Οργανισμός Δήμητρα (ΕΛΓΟ)
Γραφείο Προέδρου κ. Χαρουτουνιάν (μέσω ημών)
Υπ΄όψιν κας Φιντανή, κας Λαμπράκη (μέσω ημών)
ΚΟΙΝ.:
Υπουργείο Εξωτερικών
Διπλ. Γραφείο κ. Πρωθυπουργού
Διπλ. Γραφείο κ. Υπουργού
Διπλ. Γραφείο κ. ΑΝΥΠΕΞ
Διπλ. Γραφείο ΥΦΥΠΕΞ κ. Φραγκογιάννη
Γραφ. κ. Γεν. Γραμματέα
Γραφ. κ. Γεν. Γραμματέα ΔΟΣ &Εξωστρέφειας
κα Β’ Γενική Διευθύντρια
Β1, Β2 & Β3 Διευθύνσεις
Γραφεία ΟΕΥ Μονάχου, Ντύσσελντορφ (μέσω ημών)
Ε.Δ.: – Γραφείο κ. Πρέσβεως
ΘΕΜΑ: «Προβλήματα διακίνησης ελληνικής προελεύσεως φέτας στις αγορές Σουηδίας και Γερμανίας
Αναφερόμενοι στο θέμα και κατόπιν σχετικής πληροφόρησης, αποδέκτης της οποίας έγινε το Γραφείο μας, εκτιμάται ότι στην αγορά της Γερμανίας κυκλοφορούν εκ νέου λευκά τυριά τα οποία δεν ανταποκρίνονται στις προδιαγραφές του προϊόντος «φέτα Π.Ο.Π.» με τη χρήση αποκλειστικά αιγοπρόβειου γάλακτος.
Στο σημείο αυτό θα πρέπει να τονισθεί ότι το γεγονός της κυκλοφορίας «ψεύτικων» τυριών με την επωνυμία Π.Ο.Π. φέτα δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται γνωστό στην γερμανική αγορά. Το γραφείο μας ήδη από τις αρχές τρέχοντος έτους είχε γίνει πάλι δέκτης καταγγελιών από επιχειρήσεις ελληνικών συμφερόντων οι οποίες αντιμετώπιζαν τα ίδια προβλήματα με τη κυκλοφορία λευκών τυριών με την ονομασία «Π.Ο.Π. φέτα». Για τα προβλήματα αυτά σας είχαμε ενημερώσει με συγκεκριμένα έγγραφα τα οποία είχαμε αποστείλει, τόσο προς εσάς, όσο και προς τον καθύλην αρμόδιο Οργανισμό «ΕΛΓΟ» (έγγραφά μας Α.Π.Φ. 590/10.03.2021 και Α.Π.Φ. 682/19.03.2021).
Η νέα αυτή καταγγελία γίνεται από συγκεκριμένη, ιταλικής προελεύσεως εταιρεία, με την επωνυμία «Di Luca & Di Luca AB», επιχείρηση η οποία προβαίνει σε εισαγωγές και πωλήσεις αρχικά στην αγορά της Σουηδίας και δευτερευόντως στην αγορά της Γερμανίας. Η
πλειοψηφία των προϊόντων τα οποία εισάγει και πωλεί σε αγορές διαφόρων κρατών της Ευρωπαϊκής Ενωσης είναι προϊόντα μεσογειακής προέλευσης, μεταξύ αυτών και η φέτα.
Εισάγει συγκεκριμένα και φέτα από την Ελλάδα, την οποία και πωλεί με την εμπορική επωνυμία «ΖΕΤΑ», στην αγορά, κυρίως, της Σουηδίας και στην αγορά της Γερμανίας.
Συγχρόνως και δεύτερη επιχείρηση με την εμπορική επωνυμία «BABA FARM» διακινούσε, αρχικώς στην αγορά της Σουηδίας, «ψεύτικη» φέτα. Σε έλεγχο που πραγματοποιήθηκε από συγκεκριμένο εργαστήριο στην Σουηδία, έγγραφο το οποίο σας επισυνάπτουμε, ανιχνεύθηκε αγελαδινό γάλα σε αναλογία 50% έως 100%, ενώ δεν ανιχνεύθηκε καθόλου πρόβειο ή γίδινο γάλα. Σύμφωνα με την πληροφόρηση που έχουμε γίνεται αντιληπτό ότι η συγκεκριμένη «φέτα» είναι «σκέτο λευκό τυρί», φτιαγμένο από 100% αγελαδινό γάλα, χωρίς ίχνος αιγοπρόβειου.
Επίσης στο σημείο αυτό οφείλουμε να σας ενημερώσουμε ότι δεν μας έχει γίνει γνωστό ποια ελληνική επιχείρηση παρασκευάζει τη «ψεύτικη» φέτα η οποία με τη σειρά της προωθείται, στην προκειμένη περίπτωση, στις αγορές κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όπως της
Σουηδίας και της Γερμανίας. Οσον αφορά την αγορά της Γερμανίας έχουν καταγγελθεί τρεις τέσσερις ανιχνεύσεις «ψεύτικης» φέτας, η οποία παρήχθη από την ίδια ελληνική επιχείρηση και προωθήθηκε, στην εδώ αγορά, από τις ίδιες εταιρείες μεσάζοντες.
Σε συνέχεια των ανωτέρω και λόγω της σοβαρότητος του όλου ζητήματος, το οποίο, όπως προαναφέραμε, έχει γίνει γνωστό και στο παρελθόν και έχει απασχολήσει, τόσο το Γραφείο μας, όσο και τις αρμόδιες ελληνικές αρχές, παρακαλούμε για τις, τυχόν από πλευράς σας ενέργειες και παραμένουμε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε άλλη πληροφορία ή διευκρίνιση χρειασθείτε.
Ο Προϊστάμενος
Θεόδωρος Ξυπολιάς
Σύμβουλος ΟΕΥ Α΄
Ο εμπορικός ακόλουθος με το έγγραφό του αυτό αποκαλύπτει την πλήρη αδιαφορία του υπουργού Λιβανού και της υφυπουργού Αραμπατζή για το γεγονός, ότι δύο ελληνικές γαλακτοβιομηχανίες πλασάρουν στην ευρωπαϊκή αγορά σαν φέτα ΠΟΠ λευκό τυρί που παράγεται με 100% αγελαδινό γάλα. Φυσικά δεν πρόκειται μόνο για αδιαφορία, αλλά και για την έλλειψη του παραμικρού μέτρου για να σταματήσουν οι ελληνικές γαλακτοβιομηχανίες να πλασάρουν στην Ευρωπαϊκή αγορά αγελαδινό τυρί σαν φέτα ΠΟΠ.
Οι ελληνικές γαλακτοβιομηχανίες και τυροκομικές επιχειρήσεις ακολουθούν την ίδια πολιτική και στην εσωτερική αγορά, εκμεταλλευόμενες το γεγονός, ότι ο έλεγχος που ασκείται είναι της πλάκας. Διαχρονικά επιμένουμε να αποκαλύπτουμε το πλασάρισμα νοθευμένης φέτας και το ρόλο τόσο των ελεγκτικών μηχανισμών όσο και της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΑΑΤ (Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων).
Ελληνοποποίηση εισαγόμενου γάλακτος και λευκού τυριού
Με αυτό το «άθλημα» των γαλακτοβιομήχανων και τυροκόμων καπιταλιστών, που διεξάγεται ελεύθερα μπροστά στα μάτια των ελεγκτικών μηχανισμών και της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΑΑΤ ασχολούμαστε επίσης εδώ και χρόνια. Παραπέμπουμε σε τρία σχετικά άρθρα μας:
Η μαζική εισαγωγή νωπού και συμπυκνωμένου γάλακτος είχε μεγάλη επίπτωση και στις τιμές του γάλακτος όλων των τύπων. Κατά τη δίχρονη περίοδο της πανδημίας οι τιμές του γάλακτος ανέβηκαν στην αγορά της Ευρωπαϊκής Ενωσης και έτσι οι καπιταλιστές ιδιοκτήτες των γαλακτοκομικών και τυροκομικών επιχειρήσεων αναγκάστηκαν να καταφύγουν στην εσωτερική αγορά και να ανεβάσουν αναγκαστικά τη ζήτηση και τις τιμές του ελληνικού γάλακτος.
Αυτή είναι η πραγματική αιτία της ανόδου της τιμής του γάλακτος και όχι ότι οι καπιταλιστές γαλακτοβιομήχανοι και τυροκόμοι αναγκάστηκαν από την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Το επισημαίνουμε, γιατί η πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ έσπευσε να πιστωθεί την άνοδο της τιμής του γάλακτος ως αποτέλεσμα δήθεν της ασκούμενης αγροτικής πολιτικής.
Για τη χρήση της παράνομης μεθόδου της υπερδιήθησης στην παραγωγή φέτας ΠΟΠ
Η υπερδιήθηση γίνεται με ακριβά μηχανήματα, τα οποία μπορούν να εγκαταστήσουν μόνο οι γαλακτοβιομηχανίες που επεξεργάζονται μεγάλες ποσότητες γάλακτος και όχι τα μικρά τυροκομεία. Αυτά τα υψηλού κόστους μηχανήματα επιτρέπουν την παρασκευή ενός κιλού λευκού τυριού με τρία κιλά γάλα.
Αυτό το τυρί, φυσικά, δεν είναι φέτα ΠΟΠ. Για την παρασκευή ενός κιλού φέτας ΠΟΠ απαιτούνται τέσσερα κιλά γάλακτος και συγκεκριμένη διαδικασία.
Η υπερδιήθηση απαγορεύεται στην παραγωγή φέτας ΠΟΠ, λοιπών τυριών ΠΟΠ, λευκών τυριών και τυριών τυρογάλακτος. Ομως, πολλές γαλακτοβιομηχανίες στην Ελλάδα έχουν αγοράσει και εγκαταστήσει μηχανήματα υπερδιήθησης. Με τις πλάτες των κυβερνήσεων, εννοείται, οι οποίες διαχρονικά κωφεύουν στις διαμαρτυρίες και καταγγελίες κτηνοτρόφων και τυροκόμων. Οι δε ελεγκτικοί μηχανισμοί, όταν ερωτώνται σχετικά, κάνουν το κορόιδο, ισχυριζόμενοι ότι δεν μπορούν να ελέγξουν αν τα μηχανήματα υπερδιήθησης χρησιμοποιούνται για την παραγωγή φέτας και άλλων τυριών, διότι οι μηχανές της υπερδιήθησης βρίσκονται στο τέλος των εγκαταστάσεων, δίπλα στο τυρόγαλα. Σε συναδέλφους τους που εγείρουν ζήτημα απομάκρυνσης των μηχανών υπερδιήθησης από τις εγκαταστάσεις των γαλακτοβιομηχανιών και των αμιγώς τυροκομικών επιχειρήσεων απαντούν ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει γιατί υπάρχει νομικό κενό.
Κανένα νομικό κενό δεν υπάρχει και όταν αναφερθήκαμε στο σκάνδαλο της γαλακτονιομηχανίας «ΟΜΗΡΟΣ ΑΕΒΕ», το αποδείξαμε πλήρως.
Επαναλαμβάνουμε τα βασικά σημεία:
Η συμπύκνωση του γάλακτος, που γίνεται με την παράνομη μέθοδο της υπερδιήθησης, δεν απαγορεύεται μόνο στην παραγωγή Φέτας και λοιπών τυριών ΠΟΠ, αλλά και στην παραγωγή λευκών τυριών και τυριών από τυρογάλατα. Μάρτυράς μας οι υπουργικές αποφάσεις που δημοσιεύτηκαν στο ΦΕΚ Β στις 11-1-1994 για την παραγωγή Φέτας ΠΟΠ και όλων των άλλων τυριών ΠΟΠ, οι οποίες ενσωματώθηκαν στον ΚΤΠ.
- Απόφαση 313025
Αναγνώριση προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης (Π0Π) τυριού ΦΕΤΑ
Αρθρο 2 παράγραφος 2 εδάφιο β. Στο προς τυροκόμιση για παρασκευή «ΦΕΤΑΣ» (FETA) γάλα απαγορεύεται η συμπύκνωση, η προσθήκη σκόνης ή συμπυκνώματος γάλακτος, πρωτεϊνών γάλακτος, καζεϊνικών αλάτων.
- Απόφαση 313026
Αναγνώριση προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης (ΠΟΠ) τυριού «ΚΕΦΑΛΟΤΥΡΙ» (KEFΑLOTYRI)
Αρθρο 2 παράγραφος 2. Απαγορεύεται η παραγωγή τυριού «ΚΕΦΑΛΟΤΥΡΙ»… Επίσης η συμπύκνωση, η προσθήκη σκόνης ή συμπυκνώματος γάλακτος, πρωτεϊνών γάλακτος, καζεϊνικών αλάτων.
Αυτές οι απαγορεύσεις επαναλαμβάνονται στις υπουργικές αποφάσεις για όλα τα τυριά ΠΟΠ και παραπέμπουν ευθέως στα αποτελέσματα που επέρχονται από τη χρήση της υπερδιήθησης. Δεν αφορούν, όμως, μόνο τα τυριά ΠΟΠ.
- Λευκά τυριά: Στον ΚΤΠ εμμέσως πλην σαφώς απαγορεύεται η χρήση της υπερδιήθησης, καθώς στη διαδικασία πήξης του λευκού τυριού δεν προβλέπονται αυτά που ρητά απαγορεύονται για τη Φέτα και όλα τα άλλα τυριά ΠΟΠ:
- Τα Λευκά τυριά άλμης πρέπει να ανταποκρίνονται στις παρακάτω προδιαγραφές:
α) Ορισμός: Είναι τα μαλακά τυριά που ωριμάζουν και διατηρούνται σε άλμη.
β) Πρώτες ύλες: Οι αναφερόμενες στην παράγραφο 1.1. Ορισμός του Μέρους Α.1 του άρθρου αυτού…
- Τυριά από γάλα, με ωρίμανση
1.1. Ορισμός: Τα τυριά αυτά, είναι τα προϊόντα ωρίμανσης του πήγματος (στάλπης) που είναι απαλλαγμένο από το τυρόγαλα στον επιθυμητό κάθε φορά βαθμό και τα οποία παρασκευάστηκαν, με την επενέργεια πυτιάς ή άλλων ενζύμων που δρουν ανάλογα σε γάλα (νωπό ή παστεριωμένο, αγελάδος, προβάτου, κατσίκας, βουβάλου και μίγματα αυτών) ή σε μερικώς αποβουτυρωμένο γάλα ή σε μίγμα αυτών ή/και σε μίγματα αυτών με κρέμα γάλακτος (αφρόγαλα).
- Τυριά από τυρόγαλα: Και εδώ -για να μην πλατιάζουμε- εμμέσως πλην σαφώς απαγορεύεται η υπερδιήθηση:
- Τυριά, από τυρόγαλα, με ή χωρίς ωρίμανση
3.1. Ορισμός: Τυριά τυρογάλακτος χαρακτηρίζονται τα τυριά, τα οποία λαμβάνονται με ισχυρή θέρμανση τυρογάλακτος (με ή χωρίς οξίνιοη) και με ή χωρίς προσθήκη.
α) γάλακτος (πρόσγαλα),
β) γάλακτος και κρέμας γάλακτος (αφρόγαλα),
γ) βρώσιμου χλωριούχου νατρίου (κ. αλάτι).
Είναι ολοφάνερο, λοιπόν, ότι η χρήση της υπερδιήθησης απαγορεύεται σε όλα τα τυροκομικά προϊόντα και όχι μόνο στη Φέτα ΠΟΠ και στα υπόλοιπα τυριά ΠΟΠ. Είναι εκ του πονηρού οι απόψεις ότι δήθεν υπάρχει νομικό κενό ή ότι είναι δύσκολο να αποδειχτεί η παρανομία γιατί οι μηχανές της υπερδιήθησης είναι στο τέλος των εγκαταστάσεων δίπλα στο τυρόγαλα. Καλό θα είναι, και για τους εργαζόμενους στον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ και ιδιαίτερα για τους κτηνοτρόφους, να διεκδικηθεί το αίτημα να ξηλωθούν εδώ και τώρα οι μηχανές της υπερδιήθησης.
Και για να μην κοροϊδευόμαστε, πρέπει να σημειώσουμε ότι οι καπιταλιστές γαλακτοβιομήχανοι και τυροκόμοι αγόρασαν και εγκατέστησαν μηχανές υπερδιήθησης για να τις χρησιμοποιούν για την παραγωγή «μαϊμού» Φέτας και λοιπών τυριών ΠΟΠ και όχι για να παράγουν λευκά τυριά και τυριά από τυρόγαλα. Μόνο στην παραγωγή «μαϊμού» Φέτας και λοιπών τυριών ΠΟΠ είναι προσοδοφόρα η χρήση της υπερδιήθησης. Σημειωτέον, ακόμη, ότι οι καπιταλιστές χρησιμοποιούν το τυρόγαλα βασικά για τη συμπύκνωση του γάλατος στην παραγωγή προϊόντων ΠΟΠ και όχι για να παράγουν τυριά τυρογάλακτος.
Οι υπουργοί που πέρασαν από το ΥΠΑΑΤ γνώριζαν ότι χρησιμοποιείται η παράνομη μέθοδος της υπερδιήθησης, όμως κώφευαν συστηματικά στα αιτήματα που έμπαιναν πιεστικά για να ξηλωθούν οι μηχανές της υπερδιήθησης.
Για περισσότερα όσον αφορά τη μέθοδο της υπερδιήθησης παραπέμπουμε σε δύο άρθρα μας, που δημοσιεύτηκαν στις 22 Μάρτη του 2019 και στις 14 Σεπτέμβρη του 2021:
Μαζική εισαγωγή σκληρών τυριών και παράνομη ελληνοποίησή τους
Παραθέτουμε απόσπασμα από άρθρο μας με τίτλο: Εισάγουν και έτοιμα σκληρά τυριά και τα παρουσιάζουν ως ελληνικά:
Θα ξεκινήσουμε με τις ελληνοποιήσεις έτοιμων σκληρών τυριών, που κάνει ο όμιλος εταιριών Ελληνικά Γαλακτοκομεία ΑΕ, συμφερόντων της οικογένειας Σαράντη. Με μια έρευνα σε σούπερ μάρκετ συλλέξαμε τέσσερις συσκευασίες του ομίλου Ελληνικά Γαλακτοκομεία. Οι δύο αφορούν γραβιέρα με παστεριωμένο αγελαδινό γάλα, μία γραβιέρα με παστεριωμένο αιγοπρόβειο γάλα και μία κεφαλοτύρι τριμμένο με παστεριωμένο αιγοπρόβειο γάλα.
Κοινό χαρακτηριστικό όλων των συσκευασιών είναι ότι δεν αναγράφεται ο Κωδικός των εταιριών που παρήγαγαν τα σκληρά τυριά. Αναγράφεται ο χρόνος παραγωγής και ο χρόνος λήξης (εντός του οποίου πρέπει να καταναλωθούν). Σύμφωνα, όμως, με το Παράρτημα II, Τμήμα I (Σήμανση Αναγνώρισης), άρθρα 5 και 6 του Κανονισμού 853/2004, πρέπει να αναγράφεται ο Κωδικός της εταιρίας στην ποία παρήχθησαν σκληρά τυριά. Ιδού τα σχετικά άρθρα.
Απ’ αφορμή αυτό το άρθρο, οι εκπρόσωποι αρκετών γαλακτοβιομηχανιών και τυροκομικών καπιταλιστικών επιχειρήσεων, που κατά δήλωσή τους δεν χρησιμοποιούν εισαγόμενο νωπό και συμπυκνωμένο γάλα για την παραγωγή της φέτας ΠΟΠ και όλων των γαλακτοκομικών προϊόντων, ζήτησαν συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ, υποβάλλοντας δύο φορές το ίδιο υπόμνημα. Τη δεύτερη φορά, με υπουργό τον Γεωργαντά, το αίτημα έγινε δεκτό και η συνάντηση πραγματοποιήθηκε. Το αίτημά τους ήταν να σταματήσει η ελλληνοποίηση των εισαγόμενων σκληρών τυριών.
Ο Γεωργαντάς, που ισχυρίζεται ψευδώς ότι αγωνίζεται για την προστασία της ελληνικής φέτας, τους άκουσε μεν, αλλά δεν είπε τίποτα γι’ αυτά που του είπαν στη συνάντηση. Και βέβαια, δεν έκανε τίποτα για να σταματήσει το έγκλημα της ελληνοποίησης εισαγόμενων σκληρών τυριών.
Για να σταματήσουν όλα όσα αναφέραμε παραπάνω, που πλήττουν τους κτηνοτρόφους, φτωχούς και πλούσιους, και την ελληνική κτηνοτροφία, η λύση είναι να πάρουν οι φτωχοί κτηνοτρόφοι την υπόθεση στα χέρια τους.
ΥΓ. Σε επόμενο άρθρο μας θα αναφερθούμε στο χτύπημα της φέτας ΠΟΠ από την Ευρωπαϊκή Ενωση μέσω των εμπορικών συμφωνιών με τρίτες χώρες. Μέχρι τώρα, η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει υπογράψει συμφωνίες με τις χώρες ΚΑΜΑ (Μοζαμβίκη, Μποτσουάνα, Ναμίμπια, Σουαζιλάνδη, Ν. Αφρική), τον Καναδά, τη Σιγκαπούρη, το Βιετνάμ, την Ιαπωνία και τις χώρες της MERCOSUR (Αργεντινή, Βραζιλία, Παραγουάη και Ουρουγουάη). Τελευταία είναι η συμφωνία με την Κίνα.
Γεράσιμος Λιόντος