Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Σαν σήμερα 6 Αυγούστου
  • Οι δυνάμεις της Υεμένης έπληξαν το αεροδρόμιο της Ναζράν στη Σαουδική Αραβία και ένα τάνκερ
  • «Δεν ήταν δικό μας σχέδιο»: Ο Νετανιάχου απορρίπτει την «ιστορική συμφωνία αφοπλισμού» της Γάζας που προώθησε ο Τραμπ
  • Βαριές απώλειες των σιωναζιστών στον νότιο Λίβανο
  • Η «σουρεαλιστική εμπειρία» των Massive Attack στη Σιγκαπούρη
  • Το αμερικανoκίνητο «Συμβούλιο Ειρήνης» αλλάζει τους όρους για την αποχώρηση των σιωναζιστών από τη Γάζα
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Αγροτικά»Φορομπηχτικό νομοσχέδιο για τον ΕΛΓΑ
Αγροτικά

Φορομπηχτικό νομοσχέδιο για τον ΕΛΓΑ

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr15 Μάι 2010, 00:00

Η υπουργός Γεωργίας Κ. Μπατζελή συνεχίζει για βδομάδες τώρα την τακτική να δίνει ενημερωτικά σημειώματα νομοσχεδίων, όπως αυτά για το περιβόητο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων και για τον ΕΛΓΑ, και όχι τα ίδια τα νομοσχέδια, με στόχο να γίνει –στην καλύτερη περίπτωση γι’ αυτή– μια «λάιτ» παρουσίαση των επιπτώσεων αυτών των νομοσχεδίων στην αγροτική παραγωγή και στη φτωχή αγροτιά.  Την περασμένη Τετάρτη έδωσε ενημερωτικό σημείωμα για τον ΕΛΓΑ, ενώ έχει έτοιμο το νομοσχέδιο. Για μας, που έχουμε πλήρη εικόνα της κατάστασης της αγροτικής οικονομίας, της ισχύουσας αντιαγροτικής νομοθεσίας και των προγενέστερων αποπειρών  των πολιτικών ηγεσιών του υπουργείου Γεωργίας, αρκεί αυτό το σημείωμα για να καταδείξουμε τις στοχεύσεις  της Κ. Μπατζελή.

Στον κρατικό προϋπολογισμό του 2010, ο υπουργός Οικονομικών, σε στενή συνεργασία με την Κ. Μπατζελή, ενέγραψε το ποσό των 67 εκατ. ευρώ που θα καταβάλλουν οι αγρότες στον ΕΛΓΑ, ως Ειδική Εισφορά, σε μια εποχή που συρρικνώνεται η αγροτική παραγωγή και οι εμπορικές τιμές των αγροτικών προϊόντων-εμπορευμάτων έχουν πέσει κατακόρυφα. Σ’ αυτά τα επίπεδα κινήθηκαν οι Ειδικές Εισφορές και τα προηγούμενα χρόνια. Ομως, το χρόνιο δράμα που αντιμετωπίζει η φτωχή αγροτιά από τη συρρίκνωση της αγροτικής παραγωγής και τις εξευτελιστικές εμπορικές τιμές των αγροτικών προϊόντων, δράμα που συνοδεύεται από το γενικότερο δράμα του ελληνικού λαού,(από την κατοχική πολιτική του ΔΝΤ), άφησε ασυγκίνητη την υπουργό Γεωργίας, που έσπευσε να δεσμευτεί στην Κομισιόν ότι με νομοσχέδιο για τον ΕΛΓΑ, που θα ψηφίσει το Μάη του 2010, θα εισπράξει από τους αγρότες 150 εκατ. ευρώ, δηλαδή περίπου 2,5 φορές περισσότερα απ’ αυτά που προβλέπει ο προϋπολογισμός του 2010! Αν δε αναλογιστεί κανείς, ότι οι εμπορικές τιμές των σιτηρών (μαλακό και σκληρό), του καλαμποκιού, του σύσπορου βαμβακιού κινούνται από 0,10 έως 0,28 ευρώ, ποσά που στην περίπτωση π.χ. του σύσπορου βαμβακιού δεν καλύπτουν καλά-καλά  τα καλλιεργητικά έξοδα, αντιλαμβάνεστε ότι το χαράτσι των 150 εκατ. ευρώ είναι δυσβάσταχτο.

Μέχρι τώρα, οι αποζημιώσεις που καταβάλλονταν από τον ΕΛΓΑ για την καταστροφή όλης ή μέρους της παραγωγής των αγροτικών προϊόντων, στην καλύτερη περίπτωση έφταναν το 80% της εμπορικής τους αξίας. Αυτό ας το βάλουν καλά στο μυαλό τους οι απολογητές του συστήματος και της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Γεωργίας, που θα σπεύσουν να παρουσιάσουν τις αποζημιώσεις σαν συμπληρωματική πηγή εισοδήματος για τους αγρότες.

Μέχρι τώρα, οι γεωργοί-παραγωγοί αγροτικών προϊόντων φυτικής παραγωγής πλήρωναν εισφορά στον ΕΛΓΑ 3% επί της εμπορικής αξίας με βάση τα τιμολόγια. Οι βαμβακοπαραγωγοί πλήρωναν εισφορά με βάση τη δήλωση καλλιέργειας και έτσι ήταν δύσκολο να προκληθεί εισφοροκλοπή. Οι διοικήσεις του ΕΛΓΑ και ιδιαίτερα οι πολιτικές ηγεσίες του υπουργείου Γεωργίας ήταν υποχρεωμένες να γενικεύσουν το σύστημα της δήλωσης καλλιέργειας για όλα τα αγροτικά προϊόντα. Ετσι οι αγρότες και ιδιαίτερα οι φτωχοί δεν έχουν καμιά ευθύνη.

Οι κτηνοτρόφοι πλήρωναν μόνο 0.5% εισφορά στον ΕΛΓΑ. Ερχεται τώρα η Κ. Μπατζελή και τους βάζει δύο χαράτσια για την ίδια χρονιά.

Πρώτο, με τη δήλωση καλλιέργειας τους βάζει ένα νταβατζιλίκι 4% επί της μελλοντικής εμπορικής αξίας της αναμενόμενης παραγωγής. Συγκεκριμένα, πολλαπλασιάζει τα καλλιεργηθέντα στρέμματα με τη στρεμματική απόδοση και το μέσο όρο της εμπορικής τιμής της τελευταίας τριετίας. Το αποτέλεσμα αυτής της πράξης είναι η ασφαλιζόμενη αξία της αναμενόμενης παραγωγής. Το 4% αυτής θα είναι η ασφαλιστική εισφορά που πρέπει να καταβάλλει ο αγρότης μέχρι τέλος του Ιούλη κάθε χρονιάς. Αν ως τότε ο αγρότης δεν θα μπορεί ν’ ανταποκριθεί, θα αναγκάζεται να εκχωρεί το δικαίωμα της ενιαίας ενίσχυσης προκειμένου να παίρνει ενημερότητα από τον ΕΛΓΑ. Με κάποιο παραπλήσιο τρόπο βρίσκεται και το ύψος της ασφαλιζόμενης αξίας, από την οποία το 4% θα καταβάλλεται ως εισφορά στον ΕΛΓΑ. Μέχρι τώρα οι αγρότες που ασχολούνταν με την πτηνοτροφία, τα θερμοκήπια και γενικά στεγασμένη αγροτική παραγωγή απαλλάσσονταν από την καταβολή εισφοράς. Δεν γνωρίζουμε, αφού δεν έχουμε το νομοσχέδιο, εάν θα συνεχιστεί η απαλλαγή τους ή όχι. Οι δηλώσεις καλλιέργειας θα γίνονται το τρίμηνο Μάρτη-Μάη που θα είναι σε εξέλιξη η καλλιεργητική περίοδος.

Δεύτερο, την επόμενη χρονιά, με τη φορολογική δήλωση, οι αγρότες θα καταβάλλουν άλλο ένα χαράτσι 2 έως 5% του καθαρού αγροτικού εισοδήματος. Οι φτωχοί αγρότες έχουν μεν μικρά αγροτικά εισοδήματα, αλλά έχουν και εργατικό εισόδημα και έτσι είναι υποχρεωμένοι να κάνουν φορολογική δήλωση. Ετσι, θα πιάσουν όχι μόνο τη συντριπτική πλειοψηφία των αγροτών, αλλά και τους εργαζόμενους των πόλεων που έχουν ένα συμπληρωματικό αγροτικό εισόδημα, π.χ. από ελαιόλαδο ή βρώσιμες ελιές. Ρωτήθηκε ο διοικητής του ΕΛΓΑ, γιατί να πληρώσει ο αγρότης και το δεύτερο αυτό νταβατζιλίκι, αφού καταβάλλει την εισφορά και δεν έδωσε την παραμικρή εξήγηση. Τι να πει άλλωστε ένας τεχνοκράτης της συμφοράς, που ανέλαβε να υπερασπιστεί αυτό το φορομπηχτικό νομοσχέδιο, δίνοντας εξετάσεις και διαπιστευτήρια στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας, που ουσιαστικά απείχε από τη συνέντευξη Τύπου. Η μεν υπουργός αποχώρησε μετά τις εξαγγελίες της, για να πάρει μέρος σε έκτακτο υπουργικό συμβούλιο, ενώ οι δύο άλλοι της πολιτικής ηγεσίας ήταν ωσεί παρόντες.

Σε σχέση με τους άλλους πόρους του ΕΛΓΑ, σημειώνουμε ότι ο ΕΛΓΑ χρηματοδοτούνταν από τον κρατικό προϋπολογισμό, όχι για να καταβάλλει μέρος των αποζημιώσεων στους αγρότες, αλλά για να καλύπτει τα διοικητικά του έξοδα (μισθούς εργαζόμενων, ενοίκια κτιρίων κ.λπ.) και τα έξοδα για την ενεργητική προστασία. Συνεπώς, οι μόνοι πόροι που θα εισρέουν στα ταμεία του ΕΛΓΑ θα είναι οι εισφορές των αγροτών. Με το νομοσχέδιο η Κ. Μπατζελή απαλλάσσει τον κρατικό προϋπολογισμό από τις δαπάνες αυτές, που θα καλύπτονται μετά την ψήφιση του νόμου από τις εισφορές των αγροτών.

Ας δούμε τις προϋποθέσεις με τις οποίες θα αποζημιώνονται οι αγρότες. Υπενθυμίζουμε ότι στην Ελλάδα ο αγροτικός κλήρος είναι πολύ μικρός και χωρισμένος σε διάφορα κληροτεμάχια που απέχουν μεταξύ τους. Σύμφωνα με τον ισχύοντα κανονισμό του ΕΛΓΑ, εάν η καταστροφή της παραγωγής είναι μεγαλύτερη του 20% σε κάθε αγροτεμάχιο, ο αγρότης παίρνει κάποια αποζημίωση. Ο ΕΛΓΑ, που αποζημιώνει τους αγρότες μόνο για απώλεια παραγωγής, αποζημίωνε και αποζημιώνει απώλειες παραγωγής για μικρές ζημιές και όχι για μεγάλες καταστροφές. Οι τεχνοκράτες, από την εποχή που υπουργός Γεωργίας ήταν ο Σ. Τζουμάκας, επιδιώκουν να αλλάξουν τη φιλοσοφία στις αποζημιώσεις. Να αποζημιώνουν τους αγρότες όταν έχουν απώλεια παραγωγής μεγαλύτερη από 20% στη συνολική παραγωγή τους, δηλαδή σε όλα τα αγροτεμάχια και όχι και για κάθε αγροτεμάχιο χωριστά. Μάλιστα, στην εισηγητική έκθεση ενός νομοσχεδίου του Σ. Τζουμάκα (τον Ιούλη του 1998), ομολογούνταν ότι εάν περάσουν σ’ αυτή τη λύση, τότε ο ΕΛΓΑ θα έχει τεράστιο όφελος, γιατί θα δίνει πολύ λιγότερα λεφτά για αποζημιώσεις.

Αυτό κάνει τώρα με το νομοσχέδιό της η Κ. Μπατζελή. Βλακωδώς περιμένουν οι διάφοροι τεχνοκράτες της υπουργού ότι θα περάσει αυτή η καταστροφική διάταξη χωρίς να γίνει αντιληπτή. Εκτός απ’ αυτό, το πετσόκομμα εισάγει και ένα άλλο. Πρώτα θα καλύπτονται όλα τα άλλα έξοδα και μετά θα πληρώνει ο ΕΛΓΑ το υπόλοιπο των αποζημιώσεων. Εάν δε φτάνουν τα λεφτά, θα μειώνονται οι εγκριθείσες αποζημιώσεις! Αυτό κι αν είναι πρόκληση και χαράτσι σε βάρος των αγροτών.

Η Κ. Μπατζελή θέλει να μετατρέψει τον ΕΛΓΑ σε ένα μηχανισμό συμπληρωματικό της καπιταλιστικής αγοράς στο ξεπάτωμα της φτωχής αγροτιάς. Θα της το επιτρέψει η φτωχή αγροτιά; Θα την αφήσει σε χλωρό κλαρί; Ιδωμεν!

Γεράσιμος Λιόντος

Εκτύπωση 🖨
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο ΆρθροΝΑ ΜΑΤΩΣΟΥΝ ΑΥΤΟΙ, ΟΧΙ ΕΜΕΙΣ (Φοιτητές της Κόντρας)
Επόμενο άρθρο Μπορεί η ομαδούλα μας να μοιάζει για τα μπάζα, μα όλα θα τα δώσουμε για τα παιδιά στη Γάζα (Φόρουμ Μεταναστών Κρήτης)

Σχετικά Αρθρα

Η ευλογιά των αιγοπροβάτων καλπάζει – Η κυβέρνηση Μητσοτάκη κάνει προπαγάνδα αποσιώπησης

Αγροτικά 29 Ιούλ 2026, 18:15

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: Ο Τσιάρας έστειλε κατηγορούμενο τον «Γκρούεζά» του για να αρχειοθετηθεί ο ίδιος

Μαφιόζικοι χειρισμοί για το σκάνδαλο της εγκληματικής οργάνωσης του ΟΠΕΚΕΠΕ

Αγροτικά 25 Ιούλ 2026, 12:53

Εννιά νέες εστίες: Ενδημική στον ιό της ευλογιάς των αιγοπροβάτων έγινε η χώρα μας

Αγροτικά 20 Ιούλ 2026, 09:19

Πέρασε και στην Ηπειρο η ευλογιά των αιγοπροβάτων

Πέντε εστίες στην ΠΕ Πρέβεζας μέσα σε μια εβδομάδα

Αγροτικά 11 Ιούλ 2026, 20:07

AΠΟΚΑΛΥΨΗ: Εξακολουθούσαν να δίνουν παράνομες επιδοτήσεις σε λαμόγια της Κρήτης, που ο Βάρρας είχε στείλει στον εισαγγελέα για άσκηση ποινικών διώξεων

Αγροτικά 9 Ιούλ 2026, 20:17

Να μη δημιουργηθεί νομολογία που θα επιτρέπει στα λαμόγια του σκανδάλου ΟΠΕΚΕΠΕ να αθωώνονται

Εφεση της εντεταλμένης ευρωπαίας εισαγγελέα σε κατά πλειοψηφία αθωωτική απόφαση, που επικαλέστηκε το επιχείρημα ότι επιστράφηκαν οι παρανόμως ληφθείσες επιδοτήσεις

Αγροτικά 9 Ιούλ 2026, 12:06
Ροή Ειδήσεων
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 6 Αυγούστου

6 Αυγ 2026, 00:01
Διεθνή

Οι δυνάμεις της Υεμένης έπληξαν το αεροδρόμιο της Ναζράν στη Σαουδική Αραβία και ένα τάνκερ

5 Αυγ 2026, 20:22
Διεθνή

«Δεν ήταν δικό μας σχέδιο»: Ο Νετανιάχου απορρίπτει την «ιστορική συμφωνία αφοπλισμού» της Γάζας που προώθησε ο Τραμπ

5 Αυγ 2026, 19:42
Διεθνή

Βαριές απώλειες των σιωναζιστών στον νότιο Λίβανο

Δύο νεκροί και εφτά τραυματίες (ο ένας σε κρίσιμη κατάσταση)

5 Αυγ 2026, 18:59
Πολιτισμός

Η «σουρεαλιστική εμπειρία» των Massive Attack στη Σιγκαπούρη

5 Αυγ 2026, 10:20
Διεθνή

Το αμερικανoκίνητο «Συμβούλιο Ειρήνης» αλλάζει τους όρους για την αποχώρηση των σιωναζιστών από τη Γάζα

5 Αυγ 2026, 08:40
Υγεία

Πρώτα έκοψαν την κορδέλα, μετά έπεσε το ταβάνι!

ΤΕΠ Νοσοκομείου Κορίνθου

5 Αυγ 2026, 08:01
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 5 Αυγούστου

5 Αυγ 2026, 00:01
Διεθνή

Ναΐμ Κάσεμ: Η αντίσταση συνεχίζεται, θα υπερασπιστούμε τη γη μας και θα νικήσουμε

4 Αυγ 2026, 12:40
Περιβάλλον

Οι καπιταλιστές των ανεμογεννητριών ανάβουν (και) δασικές πυρκαγιές και το κράτος κρατάει το φανάρι

Ξεδιάντροπη ομολογία συνενοχής από τον εκπρόσωπο της Πυροσβεστικής

4 Αυγ 2026, 10:20
Διεθνή

Οι Σαουδάραβες δεν τολμούν να περάσουν από το Στενό Μπαμπ αλ-Μαντάμπ

4 Αυγ 2026, 09:00
Η παπάρα

Ο «μοιραίος» Μητσοτάκης και η «κακιά μάνα» φύση

4 Αυγ 2026, 05:41
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 4 Αυγούστου

4 Αυγ 2026, 00:01
Διεθνή

Ζορίζονται από το μπλοκ της Αντίστασης οι ξενόδουλοι αστοί πολιτικοί της Βηρυτού

3 Αυγ 2026, 20:29
Διεθνή

Το Ιράν διαψεύδει ότι επήλθε συμφωνία για το εκ νέου άνοιγμα του Στενού του Ορμούζ

«Διαπραγματευόμαστε μόνο διμερώς με το Ομάν», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ιρανικού ΥΠΕΞ

3 Αυγ 2026, 19:17
Καταστολή

(Ν)τροπολογία Φλωρίδη: Αύξησε από 25 σε 30 τα χρόνια υποχρεωτικής φυλάκισης για τους πολυϊσοβίτες

3 Αυγ 2026, 09:41
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 3 Αυγούστου

3 Αυγ 2026, 00:01
Διεθνή

Εκατομμύρια διαδήλωσαν σε ολόκληρη την Υεμένη υποστηρίζοντας την πολιτική «αποκλεισμός για αποκλεισμό»

2 Αυγ 2026, 20:36
Παιδεία

Tηλεφωνικές απειλές του ΙΝΕΔΙΒΙΜ καταγγέλλει ο Σύλλογος Οικότροφων ΦΕΑ

2 Αυγ 2026, 19:43
Διεθνή

112 σοροί ανασύρθηκαν από τα ερείπια στη συνοικία Σάμπρα στην Πόλη της Γάζας

Αλλες 157 σοροί παραμένουν εγκλωβισμένες

2 Αυγ 2026, 19:37
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΝΤΡΑ
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 6 Αυγούστου

Βολιβία: Ημέρα ανεξαρτησίας (1825).

Τζαμάικα: Ημέρα ανεξαρτησίας (1962).

1942: Συγκροτείται το αρχηγείου του Ολύμπου του ΕΛΑΣ.

1945: Οι ΗΠΑ ρίχνουν την πρώτη ατομική βόμβα στην ιστορία στη Χιροσίμα.

1971: Οκτώ καταδίκες στελεχών του «Ρήγα Φεραίου» και της Οργάνωσης Αθήνας του ΚΚΕ εσ.

1978: Δώδεκα εκρήξεις βομβών ακροδεξιών σε Αθήνα και Πειραιά μέσα σε μιάμιση ώρα.

1978: Διαφεύγουν από αστυνομικό κλοιό οι Κρίστιαν Κλαρ, Αντελχάιντ Σουλτς και Βέζι Πέτερ Στολ, κατηγορούμενοι για τρεις εκτελέσεις (RAF).

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

Και οφείλουμε να είμαστε ειλικρινείς μεταξύ μας. Τα τελευταία χρόνια έχουμε επενδύσει όσο ποτέ άλλοτε στην ενίσχυση της Πολιτικής Προστασίας, αποκτώντας περισσότερα εναέρια και επίγεια μέσα, αξιοποιώντας νέες τεχνολογίες, προσλαμβάνοντας προσωπικό και οργανώνοντας καλύτερα τον κρατικό μηχανισμό. Όμως υπάρχουν στιγμές που η φύση και η ένταση των καιρικών φαινομένων ξεπερνούν κάθε ανθρώπινο σχεδιασμό και κάθε επιχειρησιακή δυνατότητα. (…) Και ας θυμόμαστε ότι στις πυρκαγιές η πρόληψη σώζει ζωές. Και αυτή παραμένει η απόλυτη προτεραιότητά μας: να προστατεύουμε πρώτα την ανθρώπινη ζωή, έπειτα την περιουσία των πολιτών και τα πολύτιμα δασικά μας οικοσυστήματα. Αυτόν τον στόχο θα συνεχίσουμε να υπηρετούμε με όλες μας τις δυνάμεις.

Κυριάκος Μητσοτάκης

(Στις πυρκαγιές δεν πήγε. Οι επικοινωνιολόγοι τον συμβούλεψαν να μην φωτογραφίζεται με φόντο εικόνες καταστροφής. «Παρενέβη» μέσω του facebook. Για να πει το πρωτοφανές: Δεν μπορούσε να γίνει τίποτα, γιατί μας νίκησε η φύση! Φταίει το κακό το ριζικό μας, φταίει κι ο θεός που μας μισεί… «Φύση» είναι τα καλώδια των ανεμογεννητριών που έβαλαν τη φωτιά στην Αττικοβοιωτία και που είχαν ξαναβάλει φωτιά τον Ιούνη στο ίδιο σημείο; «Φύση» είναι τα εντελώς ακαθάριστα δάση που έχουν γίνει μπαρουταποθήκες; Εβαλαν τους/τις «δημοσιογράφους» της κυβερνητικής ΕΡΤ να χρησιμοποιούν όρους όπως «το μέτωπο της πυρκαγιάς εμφανίζει συνέχεια»! Ξέρετε τι σημαίνει αυτό σε απλά ελληνικά; Οτι πρώτον υπάρχουν παντού τεράστιες μάζες συσσωρευμένης καύσιμης ύλης και δεύτερον ότι είναι ακαθάριστες και οι περιβόητες αντιπυρικές ζώνες. Οπότε η φωτιά τρέχει αδιάκοπα και θα σβήσει μόνο όταν κάψει ό,τι καίγεται. Και ο Μητσοτάκης βγήκε να πει ότι δεν μπορούσε να γίνει τίποτα απέναντι στη… μάνα φύση. Αμ’ το άλλο; Γι’ αυτόν πρόληψη σημαίνει να μην καούν άνθρωποι!!! Για έναν πρωτοετή της Δασολογίας πρόληψη σημαίνει δασοπονία, καθαρισμός των δασών, εξάλειψη των εστιών πρόκλησης πυρκαγιάς, όπως τα ηλεκτροφόρα καλώδια που διασχίζουν τα δάση και οι αδέσποτες χωματερές μέσα και γύρω από τα δάση. Η πρόληψη είναι μια δουλειά που γίνεται συστηματικά κάθε χρόνο το χειμώνα. Ανάπτυξη και προστασία των δασών και των δασικών εκτάσεων ονομάζεται. Αυτή η δουλειά θέλει μέσα και χέρια. Χέρια έμπειρα εργατικά, όχι σαπιοκοιλιές που κάθονται στα γραφεία και βγάζουν ανακοινώσεις, χωρίς να έχουν ιδέα τι σημαίνει δάσος και πώς προστατεύεται προληπτικά, ώστε ακόμα κι αν ξεσπάσει πυρκαγιά να μπορεί να αντιμετωπιστεί και να μην πάρει καταστροφικές διαστάσεις. ΔΙΑΒΑΣΤΕ: Η διαχρονική εγκατάλειψή τους απ’ όλες τις αστικές κυβερνήσεις πυρπολεί τα δάση)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • 17Ν
    • Εφετείο 17Ν
  • ΕΛΑ
    • Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • Εφετείο ΕΛΑ
    • Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • Επαναστατικός Αγώνας
    • Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • 3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • 4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • Σπάζοντας την πολιορκία
    • Το ημερολόγιο της αποστολής
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo