H αμαρτωλή ιστορία του αποχαρακτηρισμού της γης υψηλής παραγωγικότητας συνεχίζεται στο υπουργείο Γεωργίας, παρά τις συνεχείς αποκαλύψεις μας, τις καταγγελίες κατοίκων από διάφορες περιοχές της Ελλάδας και τη σθεναρή αντίσταση του τμηματάρχη της Διεύθυνσης Χωροταξίας και Προστασίας Περιβάλλοντος (ΔΧΠΠ) Α. Κατζηλάκη. Συνεχίζεται, γιατί αυτό θέλει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου (πρώην και νυν) και γιατί βρέθηκαν οι καλοθελητές (και γιέσμεν) υπηρεσιακοί παράγοντες που εφαρμόζουν πιστά τις εντολές της, οι οποίοι έχουν παροπλίσει τον αρμόδιο (και γνώστη του συγκεκριμένου αντικειμένου), υπηρεσιακό παράγοντα. Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας επιμένει, γιατί θέλει να νομιμοποιήσει την αντισυνταγματική διάταξη νόμου του 2005, σύμφωνα με την οποία γεωργική έκταση που βρίσκεται δεξιά ή αριστερά του εθνικού και επαρχιακού δικτύου και σε βάθος 600 μέτρων «έπαυσε από τον Σεπτέμβρη του 2005» να είναι γη υψηλής παραγωγικότητας! Μ’ αυτή την αντισυνταγματική ρύθμιση θέλουν να νομιμοποιήσουν όλες τις κατασκευές που έγιναν σε παράνομα αποχαρακτηρισθείσες εκτάσεις γης υψηλής παραγωγικότητας και να ανάψουν το πράσινο φως για τη συνέχιση αυτού του καθεστώτος. Είναι χαρακτηριστική η απάντηση πρώην υπουργού σε αιτιάσεις μας για την αυθαιρεσία αυτή: Τι να την κάνουμε τη γη υψηλής παραγωγικότητας, όταν η παραγωγή αγροτικών προϊόντων έχει μπει σε αυστηρούς, μέχρι απαγορευτι- κούς περιορισμούς με τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική;
Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας όφειλε πριν προβεί σε οποιαδήποτε ενέργεια να εκδώσει την υπουργική απόφαση συγκρότησης της επιστημονικής επιτροπής καθορισμού των κριτηρίων κατάταξης της γης, ως γης υψηλής ή μη παραγωγικότητας. Οφειλε δηλαδή να κάνει αυτό που της πρότεινε από χρόνια ο Α. Κατζηλάκης και όχι να τον παροπλίσει από το φθινόπωρο του 2006. Και το χειρότερο, να σταματήσουν έκτοτε ο πρώην και o νυν προϊστάμενοι της Διεύθυνσης Χωροταξίας και Προστασίας Περιβάλλοντος να του δίνουν τα ερωτήματα περιφερειακών υπηρεσιών και τις καταγγελίες κατοίκων, που καταφθάνουν κατά δεκάδες στη ΔΧΠΠ απ’ όλη την Ελλάδα.
Το φθινόπωρο του 2007, κάτοικοι από τα Χανιά κατήγγειλαν στην ΔΧΠΠ ότι η πολεοδομία έδωσε άδεια για διαλυτήριο αυτοκινήτων σε περιοχή που θεωρείται γη υψηλής παραγωγικότητας. Ο πρώην προϊστάμενος της ΔΧΠΠ δήλωσε αναρμοδιότητα και τους παρέπεμψε στη Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης. Οι κάτοικοι κατήγγειλαν αυτό το γεγονός στο Σώμα Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης (ΣΕΕΔΔ) που έκανε μια επιφανειακή έρευνα, χωρίς να καλέσει τον αρμόδιο τμηματάρχη της ΔΧΠΠ, αλλά αυτούς που τον παρόπλισαν! Παρολαυτά, ο προηγούμενος υπουργός Γεωργίας στριμώχτηκε μετά την εμπλοκή του ΣΕΕΔΔ και αποφάσισε να συγκροτήσει 17μελή επιτροπή για να καθορίσει υποτίθεται τους όρους κατάταξης της γης σε γη υψηλής ή μη παραγωγικότητας.
Διακοσμητική επιτροπή
Αρχικά ξαφνιαστήκαμε με τη συγκρότηση αυτής της επιτροπής και υποθέσαμε ότι ο υπουργός θέλει μ’ αυτή την επιτροπή (στην οποία δεν συμμετείχε ο καθ’ ύλην αρμόδιος και «αντιρρησίας» τμηματάρχης) να νομιμοποιήσει τόσο τους παράνομους αποχαρακτηρισμούς εκτάσεων υψηλής παραγωγικότητας όσο και την αντισυνταγματική διάταξη για τα 600 μέτρα δεξιά και αριστερά του εθνικού και επαρχιακού δικτύου. Στη συνέχεια όμως και μετά από ένα χρόνο περίπου (φθινόπωρο του 2008), όταν έπεσαν στα χέρια μας οι καταγγελίες των Χανιωτών και η έκθεση του ΣΕΕΔΔ, καταλάβαμε για ποιό λόγο ο Α. Κοντός αποφάσισε τη συγκρότηση της 17μελούς επιτροπής.
Τη συγκρότησε, πρώτο για να απαντά στις αιτιάσεις των περιφερειακών υπηρεσιών και στις διαμαρτυρίες των κατοίκων και δεύτερο γιατί προσδοκούσε ότι οι διάφοροι καθηγητάδες θα γνωμοδοτούσαν κατά το δοκούν. Το τελευταίο δεν του βγήκε τελικά και η επιτροπή αυτή παροπλίστηκε. Αυτό φυσικά δεν το μάθαμε από τους ίδιους και με την θέλησή τους. Θέσαμε ερωτήματα σε αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες και έτσι μάθαμε για την τύχη της. Μάθαμε ότι η επιτροπή αυτή που, ενώ είχε χρόνο ζωής μέχρι τις 18 Δεκέμβρη του 2008, συνεδρίασε μόνο δύο φορές (29/1/2008 και 23/4/2008), δεν έβγαλε πόρισμα, ενώ δεν παρατάθηκε ο χρόνος λειτουργίας της!
Οι αποχαρακτηρισμοί συνεχίζονται
Το φθινόπωρο του 2008, κάτοικοι από το Δήμο Μουζακίου Καρδίτσας κατήγγειλαν στη ΔΧΠΠ, ανάμεσα στ’ άλλα, ότι η Νομαρχιακή Επιτροπή Χωροταξίας και Περιβάλλοντος (ΝΕΧΩΠ) εισηγήθηκε θετικά για την εγκατάσταση εργοταξίου παρασκευής ετοίμου σκυροδέματος σε μια περιοχή που χαρακτηρίστηκε από την ίδια ως γη υψηλής παραγωγικότητας και ζητούσαν από την ΔΧΠΠ να πάρει θέση. Επιπλέον, οι κάτοικοι ενημέρωναν τη ΔΧΠΠ ότι πλησίον του χώρου εγκατάστασης του εργοταξίου υπάρχουν δύο γεωτρήσεις, από τις οποίες υδροδοτούνται οι κάτοικοι του Μουζακίου, και κατοικημένη περιοχή στα 100 μέτρα.
Από τη ΔΧΠΠ απάντησε, στις 3 Νοέμβρη του 2008 ο αα προϊστάμενος Αθ. Παπαθεοδώρου. Στην αρχή της απάντησής του γνωστοποιεί στους κατοίκους, ότι η ΝΕΧΩΠ είναι αρμόδια για τη διατύπωση άποψης για κάθε περιβαλλοντικό και χωροταξικό θέμα. Στη συνέχεια τους αναφέρει, ότι με Κοινή Υπουργική Απόφαση θα καθοριστούν τα κριτήρια για την κατάταξη της γης ως υψηλής ή μη παραγωγικότητας και ότι η ΚΥΑ αυτή δεν εκδόθηκε γιατί οι εργασίες της 17μελούς επιτροπής δεν ολοκληρώθηκαν ακόμη και καταλήγει ότι ο χαρακτηρισμός της γης ως υψηλής παραγωγικότητας αποτελεί αρμοδιότητα της ΝΕΧΩΠ και της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης (ΔΑΑ). Στην απάντηση αυτή περιέχονται και πολλά ψέματα. Θα σταθούμε μόνο στο ψέμα ότι οι εργασίες της επιτροπής δεν ολοκληρώθηκαν. Ο κύριος αυτός (εκφρασμένη επιθυμία του είναι να γίνει προϊστάμενος με τη βούλα του υπηρεσιακού συμβουλίου) κάνει μόνο εκείνες τις ενέργειες (αδιαφορώντας για τη νομιμότητά τους) που είναι αρεστές στον προϊστάμενο της Γενικής Διεύθυνσης Ερευνας και Εφαρμογών (ΓΔΕΕ). Γι’ αυτό ψεύστηκε, ενώ γνώριζε ότι η συγκεκριμένη επιτροπή έπαψε να λειτουργεί από τον Απρίλη του 2008. Ετσι του είπε να απαντήσει ο προϊστάμενος, έτσι βόλευε την πολιτική ηγεσία του υπουργείου, έτσι έπραξε.
Μετά την απάντηση αυτή, οι κάτοικοι της Καρδίτσας (ανάμεσα στους οποίους φιγουράρουν οι υπογραφές απόστρατων στρατηγών) επανήλθαν με νέο κείμενο που το έστειλαν αυτή τη φορά στους Κ. Καραμανλή, Δ. Σιούφα, Γ. Σουφλιά, Σ. Καλογιάννη και προσωπικά στον Α. Κατζηλάκη. Οπως μας ανέφεραν, οι Καρδιτσιώτες είχαν μάθει τόσο για την παράκαμψη του Α. Κατζηλάκη όσο και για μια σειρά άλλα έγγραφα, από τα οποία προέκυπταν οι ευθύνες και η αρμοδιότητα της ΔΧΠΠ και της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Γεωργίας. Γι’ αυτό ήταν ιδιαίτερα οξείς στο κείμενό τους και απαιτούσαν ουσιαστική απάντηση από τη ΔΧΠΠ. Αυτή τη φορά, ο αα προϊστάμενος αναγκάστηκε να δώσει στον Α. Κατζηλάκη το έγγραφο των κατοίκων της Καρδίτσας για να απαντήσει αυτός. Ο Α. Κατζηλάκης απάντησε, όμως ο αα προϊστάμενος τού ακύρωσε την απάντηση, με την προσθήκη μιας παραγράφου που το πνεύμα της είναι ότι μέχρι να καθοριστούν τα κριτήρια κατάταξης της γης υψηλής παραγωγικότητας αρμόδιες αρχές είναι οι ΝΕΧΩΠ και ΔΑΑ. Η μεν πρώτη να γνωμοδοτεί για τη χωροθέτηση, η δε δεύτερη να αποφασίζει. Στην ουσία, ο αα προϊστάμενος με την προσθήκη αυτή παρέμεινε στο έδαφος της απάντησης που είχε δώσει ο ίδιος την προηγούμενη φορά. Μιας απάντησης που αφήνει ελεύθερο το πεδίο στις ΝΕΧΩΠ και στις ΔΑΑ να αποχαρακτηρίζουν μαζικά τη γη υψηλής παραγωγικότητας.
Ο γενικός επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης Λ. Ρακιντζής ενημερώθηκε από εμάς για τα καταγγελλόμενα το Δεκέμβρη του 2008. Ενώ του επισημάναμε, ότι η 17μελής επιτροπή στην ουσία δεν λειτούργησε και δεν έβγαλε πόρισμα, ότι συνεχίζεται το χάλι με τους μαζικούς αποχαρακτηρισμούς γης υψηλής παραγωγικότητας, ότι συνεχίζεται ο παροπλισμός του Α. Κατζηλάκη και ενώ τον καλέσαμε να επικοινωνήσουν τόσο αυτός όσο και το ΣΕΕΔΔ μαζί του, δεν τον είδαμε και πολύ ζεστό. Γιατί ο ρόλος του ΣΕΕΔΔ είναι να κάνει επιφανειακούς και για τα μάτια ελέγχους των πράξεων και παραλείψεων της δημόσιας διοίκησης.
Επιβράβευση υπηρεσιακού παράγοντα
Ο Κ. Θεσσαλός μαζί με τα υπόλοιπα μέλη του Α’ Υπηρεσιακού Συμβουλίου του υπουργείου Γεωργίας (τρεις υπηρεσιακούς παράγοντες και τους δύο εκπροσώπους των εργαζόμενων) παραπέμπονται στις 3 Απρίλη του 2008 ως κατηγορούμενοι για παράβαση καθήκοντος, μετά από μήνυση που υπέβαλε ο Α. Κατζηλάκης που διεκδικούσε τη θέση του προϊσταμένου της ΔΧΠΠ και που είχε απόφαση του Διοικητικού Εφετείου με την οποία έκρινε παράνομη προηγούμενη απόφαση (του 2004) του Υπηρεσιακού Συμβουλίου (με άλλη σύνθεση) και τους καλούσε να κρίνουν. Αυτοί έκριναν ως «καταλληλότερο» τον Γ. Γκαβαλέκα, όπως είχε κρίνει και το 2004 το Υπηρεσιακό Συμβούλιο, γιατί αυτό ήθελε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας. Ο Κ. Θεσσαλός για τις υπηρεσίες που προσέφερε στην πολιτική ηγεσία πήρε πολλές προαγωγές. Αρχικά έγινε προϊστάμενος Διεύθυνσης, στη συνέχεια προήχθη σε γενικό διευθυντή του ΟΠΕΚΕΠΕ και τώρα λέγεται ότι έγινε κατά 99,99% Ειδικός Γραμματέας του «Διοικητικού Τομέα Κοινοτικών Πόρων». Ενώ κανονικά η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας (πρώην και νυν), εάν σεβόταν τη νομιμότητα, δεν έπρεπε να τον κάνει ούτε γενικό διευθυντή ΟΠΕΚΕΠΕ ούτε Ειδικό Γραμματέα διοικητικού τομέα. Ομως, η νομιμότητα είναι ψιλά γράμματα και για την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας και για όλη την κυβέρνηση της ΝΔ.