Σύμφωνα με τον κανονισμό πιστοποίησης και ελέγχου προϊόντων ΠΟΠ (Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης) και ΠΓΕ (Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ενδειξης) του πρώην ΟΠΕΓΕΠ και νυν ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, όταν διαπιστωθεί ότι γαλακτοκομικές και τυροκομικές επιχειρήσεις που παράγουν φέτα ΠΟΠ παραβιάζουν την εθνική νομοθεσία ο οργανισμός οφείλει να εισηγηθεί στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων την αφαίρεση της άδειας παραγωγής φέτας ΠΟΠ. Πόσω μάλλον όταν η απάτη γίνεται επί χρόνια.
Οπως αποκαλύψαμε με ρεπορτάζ μας, η εταιρία «Μπαταγιάννης Food Μονοπρόσωπη ΕΠΕ» πιάστηκε να χρησιμοποιεί εισαγόμενο πρόβειο γάλα και να παράγει φέτα ΠΟΠ, ενώ η εταιρία «Ελληνικά Γαλακτοκομεία» ΑΕ πιάστηκε να χρησιμοποιεί συμπυκνωμένο γάλα για την παραγωγή φέτας ΠΟΠ.
Για την περίπτωση της πρώτης εταιρίας ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Διαχείρισης Ελέγχων Γάλακτος και Κρέατος Ε. Νικολάου πρότεινε:
«Συμπληρωματικά, σύμφωνα με τον ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ ΕΛΕΓΧΟΥ ΚΑΙ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ, 30.11.2010/ 4η Εκδοση Kωδικός Eγγράφου: ΠΟΓ-R-01/4 του AGROCERT Σημείο 3.2.1.2 περί ΠΑΡΑΒΑΣΕΩΝ ως παραβάσεις ορίζονται μεταξύ άλλων: ”- Σοβαρές αποκλίσεις στα τηρούμενα αρχεία… – Η άρνηση ελέγχου ή άρνηση πρόσβασης στους εντεταλμένους ελεγκτές σε χώρους ή αρχεία ή στοιχεία της επιχείρησης που σχετίζονται με την παραγωγή προϊόντων ΠΟΠ/ΠΓΕ, καθώς και η άρνηση υποβολής απαιτουμένων στοιχείων μετά από αίτημα των ελεγκτικών αρχών. … “ και στο Σημείο 7.1 περί ΠΡΟΣΩΡΙΝΗΣ/ΟΡΙΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΚΛΗΣΗ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ αναφέρεται ότι: “Ο AGROCERT δύναται να προβεί σε ανάκληση της Πιστοποίησης Παραγωγής Προϊόντων ΠΟΠ/ΠΓΕ, εφόσον δεν τηρούνται οι όροι που προβλέπονται: – Στην εθνική και κοινοτική νομοθεσία – Στον παρόντα Κανονισμό…
Συνεκτιμώντας τη σοβαρότητα και λαμβάνοντας υπόψη τις αρχές αποτελεσματικότητας και αποτρεπτικότητας, θεωρούμε ότι τεκμηριώνεται επαρκώς η άμεση άρση του δικαιώματος πώλησης ΦΕΤΑΣ και τα όποια αποθέματα πρέπει να πωληθούν ως λευκό τυρί. Σε διαφορετική περίπτωση η κάθε επιχείρηση ΑΠΛΩΣ δε θα μας αφήνει να ελέγξουμε και θα εξακολουθεί να παράγει και να πουλά ΦΕΤΑ με όποια πρώτη ύλη θέλει!!!!!! Κάθε μέρα που περνά και η επιχείρηση αυτή παράγει ΦΕΤΑ είναι πλήγμα για την αξιοπιστία του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ και την αίσθηση δικαίου».
Ο διευθύνων σύμβουλος του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ Μπακαλέξης αγνόησε την εισήγηση του Ε. Νικολάου και εισηγήθηκε στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Αραχωβίτη μόνο πρόστιμα που με βάση την ισχύουσα νομοθεσία (Απόφαση Μπόλαρη) είναι της πλάκας. Προκειμένου να δικαιολογήσει στο ΔΣ του Οργανισμού την άρνησή του να εισηγηθεί στον Αραχωβίτη την αφαίρεση της άδειας για παραγωγή φέτας ΠΟΠ, ο Μπακαλέξης ισχυρίστηκε ότι αυτό θα γίνει σε άλλο χρόνο! Πρόκειται για έωλη δικαιολογία, παντελώς αστήρικτη. Σύμφωνα με τον ισχύοντα κανονισμό, από τη στιγμή που διαπιστώθηκε η παράβαση από τη συγκεκριμένη εταιρία, το ΔΣ του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ έπρεπε άμεσα να εισηγηθεί στον Αραχωβίτη την αφαίρεση της άδειας για παραγωγή φέτας ΠΟΠ. Ακόμα, έπρεπε να αφαιρεθεί και η ελληνική σημαία.
Δε γνωρίζουμε τι εισηγήθηκε ο Ε. Νικολάου για την παράβαση της εταιρίας «Ελληνικά Γαλακτοκομεία ΑΕ», στην οποία υπάγονται οι φίρμες Τυράς, Ολυμπος και Ροδόπη, να παράγει φέτα ΠΟΠ με συμπυκνωμένο γάλα. Πάντως, ούτε για τα «Ελληνικά Γαλακτοκομεία», που πιάστηκαν να παράγουν φέτα και με συμπυκνωμένο γάλα, πρότεινε ο Μπακαλέξης την αφαίρεση της άδειας παραγωγής φέτας ΠΟΠ.
Πού στηρίζεται ο Μπακαλέξης και αρνείται να εισηγηθεί στον Αραχωβίτη την αφαίρεση της άδειας απ’ αυτές τις δύο εταιρίες, που στην ουσία είναι τέσσερις (Μπαταγιάννης Food, Τυράς, Ολυμπος και Ροδόπη); Στηρίζεται στον ίδιο τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, που αρνείται να επιβάλει το μέτρο της αφαίρεσης της άδειας παραγωγής φέτας με εισαγόμενο γάλα, νωπό ή συμπυκνωμένο. Αυτό δεν το λέμε αυθαίρετα. Στις 10 Γενάρη, ο Αραχωβίτης εξέδωσε Δελτίο Τύπου για το «διάλογο» που είχε με τους αγρότες του Τυρνάβου. Εγραφε μεταξύ των άλλων: «Προχωρήσαμε σε κρατική ενίσχυση στην αιγοπροβατοτροφία για να στηρίξουμε συμπληρωματικά το εισόδημα των κτηνοτρόφων», ενώ έχουν ξεκινήσει εντατικοί έλεγχοι στην αγορά γάλακτος, παράλληλα με τους ελέγχους στα τελωνεία και προαναγγέλθηκαν τα πρώτα πρόστιμα, αλλά και αφαίρεση αδειών σε γαλακτοκομικές και τυροκομικές επιχειρήσεις αν διαπιστωθούν θέματα νοθείας».
Ο Αραχωβίτης λέει με στόμφο ότι θα επιβληθούν πρόστιμα και ότι θα αφαιρεθούν άδειες σε γαλακτοκομικές και τυροκομικές επιχειρήσεις, αν διαπιστωθούν θέματα νοθείας. Τα ίδια έλεγε και στις 28 Νοέμβρη του 2018, ενώ ακόμα και τα πρόστιμα της πλάκας που του εισηγήθηκε ο Μπακαλέξης δεν τα είχε επικυρώσει μέχρι το βράδυ της περασμένης Πέμπτης που γραφόταν αυτό το σημείωμα. Οταν διαπιστωθούν θέματα νοθείας θα αφαιρεθούν άδειες παραγωγής, λέει ο Αραχωβίτης, δουλεύοντας εν ψυχρώ τους κτηνοτρόφους (όχι μόνο του Τυρνάβου). Ενώ έχει διαπιστωθεί καραμπινάτη νοθεία και έχουν υπάρξει εισηγήσεις για αφαίρεση τουλάχιστον μιας άδειας, ο Αραχωβίτης λέει κουτοπόνηρα «εάν διαπιστωθούν θέματα νοθείας». Ο κόσμος το 'χει τούμπανο κι αυτός κρυφό καμάρι, γιατί απλούστατα δε θέλει να προχωρήσει στη λήψη δραστικών μέτρων, όπως είναι η αφαίρεση της άδειας παραγωγής φέτας ΠΟΠ (και όχι μόνο).
Εδώ και χρόνια καταγγέλλουμε με στοιχεία ότι η χρήση εισαγόμενου γάλακτος, νωπού και συμπυκνωμένου, είναι γενικευμένη και το γάλα αυτό χρησιμοποιείται παράνομα για την παραγωγή και φέτας ΠΟΠ και όλων των γαλακτοκομικών προϊόντων. Οι γαλακτοβιομηχανίες χρησιμοποιούν κοινές δεξαμενές, όπου αποθηκεύουν το εισαγόμενο νωπό και συμπυκνωμένο γάλα μαζί με το ντόπιο νωπό γάλα. Οταν σε γνωστό και έμπειρο τυροκόμο επισημάναμε την ύπαρξη κοινών δεξαμενών, μας απάντησε: «Ελα, βρε Γεράσιμε, δεν μας λες κάτι καινούργιο, αυτό συμβαίνει εδώ και χρόνια».
Αυτό γίνεται εδώ και δεκαετίες, σε πλήρη γνώση και με τη συγκατάθεση των κυβερνήσεων όλων των χρωμάτων, που θεωρούν ότι ο Κανονισμός Τροφίμων και Ποτών (ΚΤΠ) είναι αναχρονιστικός και καλώς οι γαλακτοβιομηχανίες χρησιμοποιούν εισαγόμενο γάλα για την παραγωγή όλων των γαλακτοκομικών προϊόντων.