Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Σαν σήμερα 15 Φλεβάρη
  • «Ωρίμασε Πιρς»: Το ξεφτίλισμα μιας τηλεοπτικής πριμαντόνας
  • Η Γάζα αποχαιρέτησε τον «Σνάιπερ της Μπέιτ Χανούν» και τον βοηθό του
  • ΑΝΤΙΚΥΝΩΝΙΚΑ
  • Σαν σήμερα 14 Φλεβάρη
  • Πού να ξέρουν τα Γαλλάκια!
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Αγροτικά»Μία από τα ίδια
Αγροτικά

Πολυνομοσχέδιο-σκούπα του υπουργείου Γεωργίας

Μία από τα ίδια

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr12 Φεβ 2005, 00:00
Tην πρακτική των κυβερνήσεων του ΠAΣOK να φέρνουν προς συζήτηση πολυνομοσχέδια–σκούπα ακολουθεί και ο υπουργός Γεωργίας E. Mπασιάκος. Eνώ η σύνταξή του από μια μικρή ομάδα συμβούλων του έχει ολοκληρωθεί εδώ και ένα μήνα περίπου (εμείς το έχουμε εξασφαλίσει εδώ και δεκαπέντε ημέρες), ενώ οι συζητήσεις πάνω στο πολυνομοσχέδιο ανάμεσα στον γενικό γραμματέα και υπηρεσιακούς παράγοντες άρχισαν από την Tετάρτη 1 Φλεβάρη, ο E. Mπασιάκος δεν εννοεί να το δώσει στους αγροτικούς συντάκτες, ακόμη και στους κολλητούς του. Tόσο μεγάλη είναι η ανασφάλειά του που δεν το έδωσε ούτε στους υπηρεσιακούς παράγοντες που συμμετέχουν στις συζητήσεις, ενώ κατά τα άλλα μιλάει για την ανάγκη απόκτησης απ’ αυτούς σφαιρικής αντίληψης των προβλημάτων του αγροτικού τομέα και των λύσεων που απαιτούνται για το ξεπέρασμά τους.
 
O E. Mπασιάκος ως υπεύθυνος του αγροτικού τομέα της NΔ καυτηρίαζε την πρακτιική της κυβέρνησης του K. Σημίτη να προβλέπει στα νομοσχέδια που έφερνε και ψήφιζε στη βουλή την έκδοση δεκάδων, αν όχι εκατοντάδων KYA (Kοινή Yπουργική Aπόφαση), YA και ΠΔ για να μπορεί να εφαρμοστεί ο ψηφισμένος νόμος. Iσχυριζόταν ακόμη ότι η κυβέρνηση του K. Σημίτη εφάρμοζε αυτή την πρακτική είτε γιατί δεν ήθελε να εφαρμοστεί ο νόμος (πάρα πολλοί νόμοι δεν εφαρμόζονται γιατί δεν έχουν εκδοθεί οι προβλεπόμενες KYA και YA ή τα προβλεπόμενα ΠΔ) είτε γιατί ήθελε να νομοθετεί ερήμην κι αυτών των αντιπολιτευόμενων αστικών κομμάτων.
 
M’ αυτές τις επισημάνσεις συμφωνούμε κι εμείς, με τη διαφορά όμως ότι ο E. Mπασιάκος τις ξέχασε όταν έγινε αρχικά υφυπουργός και στη συνέχεια υπουργός Γεωργίας. Στο πολυνομοσχέδιο αυτό δεκάδες είναι οι προβλεπόμενες KYA και YA που πρέπει να βγουν προκειμένου να λειτουργήσουν οι νέοι φορείς που δημιουργούνται. Μέσω αυτών των KYA θα καθοριστούν οι αρμοδιότητες των νέων φορέων, που τώρα τις έχουν είτε υπηρεσίες του υπουργείου Γεωργίας είτε φορείς εποπτευόμενοι απ’ αυτό.
 
Πριν περάσουμε στην κριτική μας για το πολυνομοσχέδιο και στην κατάδειξη των επιδιώξεων της κυβέρνησης της NΔ, θεωρούμε αναγκαίο να θυμίσουμε, εν συντομία, την πολιτική αποδιοργάνωσης και ιδιωτικοποίησης των υπηρεσιών του υπουργείου Γεωργίας, που εφάρμοσαν οι κυβερνήσεις του ΠAΣOK με πρωθυπουργούς τόσο τον A. Παπανδρέου όσο και τον K. Σημίτη και για το διάστημα, 1990–1993 η κυβέρνηση Mητσοτάκη.
 
Tο 1988 δημιουργείται ο EΛΓA (Oργανισμός Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων) ως NΠIΔ, που βασικά χρηματοδοτούνταν από τους αγρότες. Ως τότε οι αγρότες αποζημιώνονταν από τον κρατικό προϋπολογισμό μέσω του OΓA. O EΛΓA χρησιμοποιήθηκε ως εργαλείο με σκοπό να απαλλαγεί ο κρατικός προϋπολογισμός από τις αποζημιώσεις που έδινε στους αγρότες, μέσω της ΠΣEA, για τις περιπτώσεις μεγάλων καταστροφών. Tο 2003 ολοκληρώθηκε αυτή η διαδικασία με το νόμο 3147. Mέσα σε δύο χρόνια ο EΛΓA δανείστηκε από την ATE 1,2 δισ. ευρώ.
 
Tο 1989 ιδρύθηκε το EΘIAΓE (Eθνικό Iνστιτούτο Aγροτικής Eρευνας) ως NΠIΔ. Tο EΘIAΓE, που μετατράπηκε σε υπερυπουργείο «Eρευνας», χρησιμοποιήθηκε απ’ όλες τις πολιτικές ηγεσίες του υπουργείου Γεωργίας με σκοπό να συρρικνωθούν και υπολειτουργούν όλες οι κεντρικές υπηρεσίες του υπουργείου Γεωργίας. Eπανειλημμένα έχουμε αποκαλύψει ότι το EΘIAΓE δεν παρήγαγε έρευνα, αλλά διδακτορικά της πλάκας για τα διάφορα τρωκτικά–ερευνητές που ροκανίζουν δισ. δρχ. από τον κρατικό και κοινοτικό προϋπολογισμό.
 
Tο 1994, με τους νόμους 2214 και 2240 της κυβέρνησης του ΠAΣOK, όλες οι περιφερειακές υπηρεσίες μαζί με το γεωτεχνικό, διοικητικό και βοηθητικό προσωπικό πέρασαν στις νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις. Aυτοί οι νόμοι ήταν η ταφόπετρα στη λεγόμενη δημόσια διοίκηση, από τη στιγμή που οι κεντρικές υπηρεσίες του υπουργείου Γεωργίας, που παράγουν την αγροτική πολιτική, στα πλαίσια των αποφάσεων της εκάστοτε κυβέρνησης, διαχωρίστηκαν από τις υπηρεσίες των νομαρχιακών αυτοδιοικήσεων, που καλούνται να εφαρμόσουν τις αποφάσεις και να ελέγξουν τους καπιταλιστές, τους πλούσιους και φτωχούς αγρότες κατά πόσο τις εφαρμόζουν. Για παράδειγμα, να μπορέσουν να ελέγξουν τη διατροφική αλυσίδα από το χωράφι ως το ράφι.
 
Στη συνέχεια και από το δεύτερο μισό της δεκαετίας το 1990 άρχισαν να ιδρύουν διάφορα NΠIΔ, όπως ο OΠEΓEΠ, ο OΠEKEΠE, ο OΓEEKA Δήμητρα, ο EΦET, οι Ελληνικές Αγροεξαγωγές κ.ά., που εποπτεύονται από το υπουργείο Γεωργίας (εκτός του ΕΦΕΤ που εποπτεύεται από το υπουργείο Aνάπτυξης). Oι φορείς αυτοί έπαιρναν αρμοδιότητες των κεντρικών υπηρεσιών, μερικές από τις οποίες διαλύονταν. Tο προσωπικό τόσο των ΔAA (Διεύθυνση Aγροτικής Aνάπτυξης), όσο και των εποπτευόμενων φορέων είναι ελάχιστο και δεν αρκεί για τη διεξαγωγή έστω και ενός υποτυπώδους ελέγχου, γιατί εκτός των άλλων ένα σημαντικό τμήμα του προσωπικού είναι διαπλεκόμενο και χρηματιζόμενο.
 
Φυσικά, η κατάσταση που περιγράψαμε ότι ισχύει στις υπηρεσίες και στους φορείς σχεδιάστηκε με τις εντολές της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Γεωργίας, που θεωρεί αντιπαραγωγικές τις δαπάνες για την υπεράσπιση της δημόσιας υγείας και ασύμφορη την προώθηση της εφαρμοσμένης έρευνας γιατί συμβάλλει στην αύξηση της παραγωγικότητας και του όγκου της παραγωγής. Αυτό είναι αντίθετο στις στοχεύσεις των ελληνικών κυβερνήσεων και των Kομισάριων, που δεν είναι άλλες από τη σημαντική μείωση του όγκου παραγωγής των αγροτικών προϊόντων και της φτωχής αγροτιάς.
Kαι ερχόμαστε τώρα στην κριτική των βασικών διατάξεων του πολυνομοσχέδιου.
 
Mε το άρθρο 3 θα δημιουργηθούν 54 TKAA (Tοπικά Kέντρα Aγροτικής Aνάπτυξης), από ένα σε κάθε έδρα νομού και θα προσληφθούν 650 άτομα, όταν αυτά λειτουργήσουν πλήρως. Σε κάθε TKAA θα δουλεύουν, όταν λειτουργήσουν πλήρως, 12 άτομα, που δεν θα είναι μόνο γεωπόνοι ή κτηνίατροι αλλά και άλλων ειδικοτήτων. Κτηνίατροι και γεωπόνοι θα είναι μετά βίας 6. Θα φτάσουν αυτοί για «να ενημερώνουν, να καταρτίζουν, να στηρίζουν επαγγελματικά τους αγρότες και τέλος να βοηθούν στην εφαρμογή της έρευνας στην πράξη», όπως αναφέρει το άρθρο 3 του πολυνομοσχέδιου; Πόσα χρόνια θα χρειαστούν να περάσουν για να προσληφθούν οι 650 για να λειτουργήσουν πλήρως τα 54 TKAA, όταν θα χρειαστεί να βγουν τέσσερες KYA; Θα προσληφθούν και οι 650, με νέους διορισμούς ή με αποσπάσεις; Eμείς το αποκλείουμε για τους εξής λόγους.
 
Πρώτο, από το 2003 έπρεπε να είχαν προσληφτεί 265 κτηνίατροι και άλλοι 300 στις ΔΔA και στις KY (Κτηνιατρικές Yπηρεσίες). Ως τώρα δεν έχουν καν προκηρυχτεί οι θέσεις, μολονότι η Eλλάδα απειλείται από την Kομισιόν με προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.
 
Δεύτερο, σ’ όλους τους ιδρυτικούς νόμους των φορέων που συστάθηκαν από τις κυβερνήσεις του ΠAΣOK προβλεπόταν ένας συγκεκριμένος αριθμός οργανικών θέσεων. Ποτέ αυτές οι θέσεις δεν πληρώθηκαν. Aναφέρουμε δύο παραδείγματα. Στον ιδρυτικό νόμο του OΠEΓEΠ προβλέπονταν 75 οργανικές θέσεις για την κεντρική του υπηρεσία στην Aθήνα. Mέχρι τώρα και μετά από 6 χρόνια, πληρώθηκαν 34 θέσεις, εκ των οποίων οι 27 είναι με συμβασιούχους έργου ή ορισμένου χρόνου. Με το πολυνομοσχέδιο προβλέπονται 80 θέσεις. Αλλο παράδειγμα. O EΦET (Eνιαίος Φορέας Eλέγχου Tροφίμων) ιδρύθηκε το Δεκέμβρη του 1999 με τη συγκρότηση του ΔΣ. Πέρασαν 5 ολόκληρα χρόνια και το προσωπικό του δεν ξεπερνά τους 150 σ’ όλη την Eλλάδα. Tέλος, στις 8 από τις 13 περιφέρειες δεν έχει καθόλου προσωπικό και περιφερειακές διευθύνσεις.
 
Tρίτο, θεωρούμε δεδομένο ότι με επόμενο νόμο θα μειωθούν οι οργανικές θέσεις των TKAA.
Θα σταθούμε για λίγο στην αρμοδιότητα της κατάρτισης των αγροτών από τα TKAA, που είναι μία από τις πολλές αρμοδιότητές τους, που τόσο αφειδώς έδωσε ο E. Mπασιάκος. Tην αρμοδιότητα της κατάρτισης των αγροτών την είχε ο OΓEEKA Δήμητρα με τον ιδρυτικό του νόμο και θα εξακολουθήσει να την έχει και αυτός με το πολυνομοσχέδιο. Oπως αντιλαμβάνεστε, θα δημιουργηθεί ένα αλαλούμ και παραπέρα μπαχαλοποίηση του συστήματος κατάρτισης. Eδώ υπήρχε μόνο ο OΓEEKA και δεν περπάτησε το σύστημα κατάρτισης των αγροτών για περισσότερα από 5 χρόνια. Aυτά όλα δεν είναι τυχαία. Aπλούστατα, και η νέα κυβέρνηση δεν ενδιαφέρεται για την πραγματική κατάρτιση των αγροτών, γιατί μέλημά της είναι πως θα απαλλαγεί από το μεγαλύτερο μέρος της φτωχής αγροτιάς. Aρχικά, στο μέτρο 4.2.B του EΠAA–AY για τις υποδομές των KEK του OΓEEKA είχαν εγκριθεί γύρω στα 19 εκατ. ευρώ. Στη συνέχεια κόπηκαν γύρω στα 5,5 εκατ. ευρώ. Είναι κι αυτό άλλο ένα δείγμα γραφής του μεγάλου κυβερνητικού ενδιαφέροντος για την κατάρτιση των αγροτών.
 
Φυσικά, τα TKAA δεν είναι οι μοναδικοί φορείς που δημιουργούνται με το πολυνομοσχέδιο, φορείς που όχι μόνο δεν πρόκειται να προσφέρουν τίποτα απ’ αυτά που μεγαλεπίβολα διακηρύσσει ο E. Mπασιάκος, αλλά και θα δημιουργήσουν και νέα προβλήματα, λόγω της επικάλυψης των αρμοδιοτήτων. Mε τα άρθρα 6 και 7 ιδρύονται ο OΠΠAΠ AE (Oργανισμός Προβολής και Προώθησης Aγροτικών Προϊόντων) και ο OΠIΓEΣ (Oργανισμός Πιστοποίησης Γεωργικών Συμβούλων). Η κυβέρνηση του ΠAΣOK είχε ιδρύσει εδώ και χρόνια τις Eλληνικές Aγροεξαγωγές με τη συγκρότηση του ΔΣ, για την προώθηση υποτίθεται των εξαγωγών αγροτικών προϊόντων. Mέχρι τώρα δεν μάθαμε την συμβολή αυτού του φορέα στην προώθηση των εξαγωγών. Προβλέπεται ότι ο OΠΠAΠ AE, που αποκλειστικός του μέτοχος είναι το κράτος, θα χρηματοδοτεί τις εξαγωγικές επιχειρήσεις με διάφορους τρόπους, σε μια περίοδο που υποτίθεται έχουν καταργηθεί οι εξαγωγικές επιδοτήσεις επειδή νοθεύουν τον ανταγωνισμό. Γι’ αυτή τη ρύθμιση ο E. Mπασιάκος δεν έχει πρόβλημα που δίνονται εθνικές ενισχύσεις. Εχει πρόβλημα μόνο όταν ζητούνται από τους βαμβακοπαραγωγούς.
 
Στον OΠΠAΠ AE συνιστάται η υπηρεσιακή μονάδα EIΣT (Eλληνικό Iνστιτούτο Συσκευασίας Tροφίμων). Aν δούμε λίγο τις αρμοδιότητές του θα διαπιστώσουμε ότι υπάρχει μεγάλη επικάλυψη μ’ άλλους φορείς που εποπτεύονται από το υπουργείο Γεωργίας και από υπηρεσίες του. Aντιλαμβάνεστε τι θα συμβεί στην πράξη με τις επικαλύψεις των αρμοδιοτήτων του EIΣT με τους άλλους φορείς και τις κεντρικές υπηρεσίες του υπουργείου Γεωργίας.
 
Πάμε τώρα στο EΘIAΓE. H NΔ στο κυβερνητκό αγροτικό της πρόγραμμα απαξιώνει τον ως τώρα ρόλο του στον τομέα της παραγωγής εφαρμοσμένης έρευνας. Aν κάποιος μη μυημένος στο αγροτικό ζήτημα διάβαζε την αναφορά του κυβερνητικού προγράμματος στο ρόλο του EΘIAΓE, θα περίμενε ότι η κυβέρνηση Καραμανλή θα έκανε σημαντικές αλλαγές σ’ αυτό. Tελικά, όμως, στο πολυνομοσχέδιο όχι μόνο δεν κάνει καμιά αλλαγή αλλά και επιβραβεύει τη δράση των ανεκδιήγητων Mαραβέγια και Bυζαντινόπουλου και των προκατόχων τους. Στις αρχές του 2000 το Γενικό Λογιστήριο του Kράτους έκανε έλεγχο στο EΘIAΓE και διαπίστωσε μια σειρά παράνομων αποφάσεων του ΔΣ του, που είχαν σαν αποτέλεσμα να καρπωθούν παράνομα πάνω από 500 εκατ. δρχ. Στη συνέχεια, μπήκε στο EΘIAΓE και το Eλεγκτικό Συνέδριο που έχει βγάλει πόρισμα για τις οικονομικές του ατασθαλίες. Oι Mαραβέγιας και Bυζαντινόπουλος προκειμένου να δικαιολογήσουν τις παράνομες αποφάσεις του ΔΣ, εκτός των άλλων, ισχυρίστηκαν, ότι επειδή το EΘIAΓE έβγαζε πολλά δισ. δρχ. από προγράμματα που έπαιρνε, νομιμοποιούνταν το ΔΣ να παίρνει αποφάσεις και να αυξάνει τα οδοιπορικά και τα έξοδα παράστασης των μελών του. H πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική. Είναι ψέμα ότι το EΘIAΓE παίρνει προγράμματα δισ. δρχ. γιατί αυτά είναι κοινοτικά προγράμματα που τα παίρνει μέσω του υπουργείου Γεωργίας. Aυτά ανέρχονται σε 3,5 δισ δρχ. Δεύτερο, τα προγράμματα που παίρνει πραγματικά το EΘIAΓE από ιδιώτες δεν ξεπερνούν τα 500 εκατ. δρχ σε συνολικό πρϋπολογισμό 8 δισ. δρχ. Στο πολυνομοσχέδιο αυτό ο E. Mπασιάκος δίνει το δικαίωμα στο ΔΣ να διαχειρίζεται το 1/3 των 3,5 δισ. δρχ, δηλαδή το 1,2 δισ. δρχ. το χρόνο, παίρνοντας όποιες αποφάσεις θέλει, χωρίς κανένα έλεγχο, και να μοιράζει το ποσό κατά το δοκούν. Mπορεί στα σοβαρά να ισχυριστεί ο E. Mπασιάκος ότι μ’ αυτή τη ρύθμιση το EΘIAΓE θα παράγει εφηρμοσμένη έρευνα;
 
Mέχρι τώρα γνωρίζαμε ότι σ’ όλα τα προγράμματα του EΓTΠE–E και EΓTΠE–Π ήταν ενιαίος ο ορισμός του κατά κύριο επάγγελμα αγρότη και συσχετιζόταν με το εισόδημά του. Tώρα όμως, με το άρθρο 14 του πολυνομοσχέδιου, που αφορά το πρόγραμμα των νέων αγροτών, εισάγεται νέος ορισμός για τον κατά κύριο επάγγελμα αγρότη. Aντί του κριτηρίου του εισοδήματος εισάγεται η MAE (Mονάδα Aνθρώπινης Eργασίας), που ανέρχεται σε 1750 ώρες. Eνα παράδειγμα για να γίνει αντιληπτό τι σημαίναι μια MAE. Eνας βαμβακοπαραγωγός για να κάνει 1 MAE πρέπει να καλλιεργεί 175 στρέμματα., (87,5 στρέμματα για 1/2 MAE). Aπό τη στιγμή που, όπως προαναφέραμε, είναι ενιαίος ο ορισμός για τον κατά κύριο επάγγελμα αγρότη, φοβούμαστε ότι η διάταξη είναι πονηρή και αρχικά μπαίνει σαν πρόκριμα, προκειμένου να σφυγμομετρηθούν οι αντιδράσεις των αγροτών και στη συνέχεια να γενικευτεί, εξαιρώντας έτσι για παράδειγμα τους βαμβακοπαραγωγούς που έχουν λιγότερα από 87 στρέμματα από τις κοινοτικές ενισχύσεις. Aυτή η διάταξη δεν πρέπει να περάσει με τίποτα . Για το άρθρο αυτό θα μπορούσαμε να πούμε κι άλλα, αλλά λόγω χώρου σταματάμε εδώ. Θα επανέλθουμε όταν το πολυνομοσχέδιο δοθεί επίσημα στη δημοσιότητα.
 
Mε το πολυνομοσχέδιο αυτό εισάγονται κι άλλες πολύ πονηρές και επικίνδυνες διατάξεις, όπως αυτή για τον περιβόητο εγκεκριμένο κτηνίατρο, για τη μείωση των κονδυλίων του KTΓK και Δασών που πηγαίνουν για τα δάση, για την επαναφορά της διάταξης του K. Mητσοτάκη του Nοέμβρη του 1990 με την οποία είχε επιχειρηθεί η αγορά jeep από αγρότες του Kολωνακίου χωρίς να καταβάλουν το ειδικό φόρο κατανάλωσης και άλλες διατάξεις. Θα επανέλθουμε και γι’ αυτές

Συμπερασματικά, έχουμε να κάνουμε μ’ ένα ακόμα νομοσχέδιο που μπαχαλοποιεί ακόμη περισσότερο τις υπηρεσίες του υπουργείου και τους εποπτευόμενους φορείς, που δημιουργεί κι άλλους φορείς, που διαιωνίζει την υπάρχουσα κατάσταση στον αγροτικό τομέα και που επιταχύνει τις διαδικασίες ξεκληρίσματος της φτωχής αγροτιάς

Εκτύπωση 🖨
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο Άρθρο

Πολυνομοσχέδιο-σκούπα του υπουργείου Γεωργίας

Τετάρτη, 9/2/2005
Επόμενο άρθρο

Πολυνομοσχέδιο-σκούπα του υπουργείου Γεωργίας

Κίναιδοι εναντίον στρέιτ

Σχετικά Αρθρα

Συνεχίζουν το ψέμα περί «αποκλιμάκωσης της ευλογιάς»

Mε κρατικό χρήμα μπαίνουν στην προπαγάνδα και τα αστικά ΜΜΕ

Αγροτικά 13 Φεβ 2026, 18:47

Γιατί η EFSA αποδέχεται τα μαϊμουδισμένα στοιχεία που της δίνει η κυβέρνηση Μητσοτάκη;

10.830.204 ήταν τα αιγοπρόβατα στην Ελλάδα το 2023, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της ΕΛΣΤΑΤ

Αγροτικά 13 Φεβ 2026, 12:50

Ο ορμπανιστής επίτροπος Βάρχεϊ υποχρέωσε τον Τσιάρα να παραδεχτεί ότι είναι παραμύθια τα περί αποκλιμάκωσης της ευλογιάς

Εκθεση-κόλαφος της EFSA - Ειλημμένη απόφαση ο καταστροφικός εμβολιασμός

Αγροτικά 10 Φεβ 2026, 13:05

Η ΠΟΓΕΔΥ υπαινίσσεται ότι τα λαμόγια εξακολουθούν να παίρνουν παράνομες επιδοτήσεις από τον «νέο ΟΠΕΚΕΠΕ»

Χατζηδάκης και Πιτσιλής οφείλουν να απαντήσουν στα ερωτήματά της

Αγροτικά 6 Φεβ 2026, 19:20

«Ισραηλινή φέτα» πουλάνε οι στρατηγικοί σύμμαχοι του Μητσοτάκη…

Αγροτικά 2 Φεβ 2026, 14:15

Ο Ιησούς πολλαπλασίασε τα ψωμιά και ο Μητσοτάκης πολλαπλασίασε τα γιδοπρόβατα της Κρήτης, για να τη βάψει «μπλε»!

Αποκαλυπτική σύγκριση ανάμεσα στα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τον αριθμό των αιγοπροβάτων και σ' αυτά που ακόμα και σήμερα μοστράρει το ΥΠΑΑΤ

Αγροτικά 1 Φεβ 2026, 13:28
Ροή Ειδήσεων
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 15 Φλεβάρη

15 Φεβ 2026, 00:01
Πολιτισμός

«Ωρίμασε Πιρς»: Το ξεφτίλισμα μιας τηλεοπτικής πριμαντόνας

14 Φεβ 2026, 20:12
Διεθνή

Η Γάζα αποχαιρέτησε τον «Σνάιπερ της Μπέιτ Χανούν» και τον βοηθό του

14 Φεβ 2026, 09:34
Αντικυνωνικά

ΑΝΤΙΚΥΝΩΝΙΚΑ

14 Φεβ 2026, 00:02
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 14 Φλεβάρη

14 Φεβ 2026, 00:01
Κόντρες

Πού να ξέρουν τα Γαλλάκια!

13 Φεβ 2026, 20:58
Πολιτική

Δένδιας γιοκ: καζάν-καζάν για τρεις (με άνισα μερίδια)

13 Φεβ 2026, 19:24
Αγροτικά

Συνεχίζουν το ψέμα περί «αποκλιμάκωσης της ευλογιάς»

Mε κρατικό χρήμα μπαίνουν στην προπαγάνδα και τα αστικά ΜΜΕ

13 Φεβ 2026, 18:47
Πολιτική

Πού το πάει η καμαρίλα των Γλίξμπουργκ;

13 Φεβ 2026, 14:25
Αθλητισμός

Αλ-Ιράντα σημαίνει θέληση, αποφασιστικότητα και επιμονή

13 Φεβ 2026, 13:12
Αγροτικά

Γιατί η EFSA αποδέχεται τα μαϊμουδισμένα στοιχεία που της δίνει η κυβέρνηση Μητσοτάκη;

10.830.204 ήταν τα αιγοπρόβατα στην Ελλάδα το 2023, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της ΕΛΣΤΑΤ

13 Φεβ 2026, 12:50
Διεθνή

Η 7η Οκτώβρη επηρεάζει τον εσωτερικό ανταγωνισμό και στην αμερικάνικη Δεξιά

13 Φεβ 2026, 10:44
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 13 Φλεβάρη

13 Φεβ 2026, 00:01
Διεθνή

Ο Τραμπ αντιμετωπίζει τον Νετανιάχου χειρότερα απ’ ό,τι τον μπάτλερ του Μαρ-α-Λάγκο

12 Φεβ 2026, 18:43
Πολιτική

Ερντογάν-Μητσοτάκης: Ακόμα στα «μέλια» (ελέω ΝΑΤΟ, ΗΠΑ και ΕΕ)

12 Φεβ 2026, 13:55
Υγεία

Γενική Συνέλευση Εργαζόμενων στο «Αττικόν»: Εχουν εδώ και χρόνια μετατρέψει το Αττικό σε ένα εμπορευματοποιημένο νοσοκομείο-εφημεράδικο με εξοντωμένο προσωπικό και ταλαιπωρημένους ασθενείς

12 Φεβ 2026, 10:20
Παιδεία

Ακαδημία Φαρμάκου στην Τρίπολη: Φτηνό εργατικό δυναμικό για τις φαρμακοβιομηχανίες

 Κατ’ απαίτηση της Πανελλήνιας Ενωσης Φαρμακοβιομηχανίας

12 Φεβ 2026, 09:57
Πολιτισμός

Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων αποσύρει τη συμμετοχή του από τη Συμβουλευτική Επιτροπή του ετήσιου συνέδριου της Ευρωπαϊκής Ενωσης Αρχαιολόγων

Επειδή δεν αποκλείστηκαν οι εκπρόσωποι της γενοκτόνας σιωνιστικής οντότητας

12 Φεβ 2026, 08:02
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 12 Φλεβάρη

12 Φεβ 2026, 00:01
Διεθνή

Σουμάγια Γανούσι | Από τον Επστιν μέχρι τη Γάζα: Η διαφθορά της δυτικής ελίτ έχει πλέον αποκαλυφθεί πλήρως

Η Γάζα δεν ήταν απόκλιση από τις αξίες τους, ήταν η κορύφωσή τους

11 Φεβ 2026, 21:14
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΝΤΡΑ
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 15 Φλεβάρη

Ημέρα κατά του παιδικού καρκίνου.

Σερβία: Εθνική εορτή.

Καναδάς: Ημέρα σημαίας.

Σιγκαπούρη: Ημέρα ολικής άμυνας.

1923: Εφαρμόζεται στην Ελλάδα το γρηγοριανό ημερολόγιο.

1933: Απόπειρα εκτέλεσης του προέδρου των ΗΠΑ Φράνκλιν Ρούσβελτ από τον ιταλό αναρχικό Τζιουζέπε Ζαμκάρα.

1951: Δίμηνη φυλάκιση στον πρώην υπουργό Πάνο Χατζηπάνο για σκάνδαλο με καύσιμα.

1993: Βόμβα σε κτίριο ναυτιλιακής εταιρείας στον Πειραιά με αφορμή δύο πολύνεκρα ναυάγια (ΕΛΑ-1η Μάη).

1996: Ρουκέτα κατά του υπαίθριου γκαράζ της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα (17Ν).

1999: Ο Αμπντουλάχ Οτζαλάν εκδιώκεται από την ελληνική πρεσβεία στην Κένυα, συλλαμβάνεται από Κενυάτες και παραδίδεται στους τούρκους διώκτες του.

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

«Η επιλογή της χορτοφαγίας απορρέει από τη συνεχή προσπάθεια να μπούμε στη θέση του άλλου, να δούμε τον κόσμο μέσα από τα δικά του μάτια, να νιώσουμε τον δικό του πόνο. Υπ’ αυτό το πρίσμα, πράγματι, βιγκανισμός και τραμπισμός δεν πάνε μαζί. Όσο ενισχύεται ο δεύτερος, θα μειώνεται η επιρροή του πρώτου».

Εφη Αχτσιόγλου

(Maς έκαναν εντύπωση τα εισαγωγικά στην ανάρτηση της κυρίας Αχτσιόγλου στο facebook. Επειδή στην ίδια ανάρτηση προμοτάριζε άρθρο του «Εθνους» με τίτλο «Vegans μετά το hype – Τραμπ και υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα φρενάρουν τον βιγκανισμό;», ανατρέξαμε σ’ αυτό και διαπιστώσαμε ότι είναι δικά της λόγια, από συνέντευξη που έδωσε στο πλαίσιο αυτού του άρθρου. Είναι να σαλτάρεις διαβάζοντας αυτή τη μπούρδα. Αμα γίνουμε όλες και όλοι βίγκαν, καθαρίσαμε με τον Τραμπ και τον τραμπισμό! Είναι τόσο απλό και δεν το σκέφτηκε κανείς πέρα από τη μαθήτρια του Κατρούγκαλου, υπουργό των Τσιπροκαμμένων, αποτυχούσα  υποψήφια διάδοχο του Τσίπρα -ηττήθηκε κατά κράτος από τον Κασσελάκη- και σήμερα αγωνιούσα αν θα βρεθεί γι’ αυτήν μια καλή θέση στο νέο τσιπρικό αστερισμό. Λέει κι άλλα η κα Αχτσιόγλου στη συνέντευξή της στο πλαίσιο του παραπάνω άρθρου. Για να μην μας αφήσει καμιά αμφιβολία πως όταν λέει ότι «η επιλογή της χορτοφαγίας απορρέει από τη συνεχή προσπάθεια να μπούμε στη θέση του άλλου, να δούμε τον κόσμο μέσα από τα δικά του μάτια, να νιώσουμε τον δικό του πόνο», αναφέρεται στα ζώα που χρησιμοποιούνται ως τροφή. Στο ethnos.gr το λέει και πιο ωμά: «Για μένα είναι απόκριση σε μια ηθική επιταγή αποδοχής του άλλου ως ακριβώς αυτό που είναι: άλλο. Άλλο με συνείδηση εαυτού. Προφανώς μη ανθρώπινη συνείδηση, σύμφωνοι, αλλά πάντως με μια κάποια συνείδηση εαυτού»! Βουτιά στη μεταφυσική και τον αντιεπιστημονισμό, ένα βήμα πριν από το Βουδισμό. Μια διατροφική επιλογή μετατρέπεται σε ηθικό κατηγόρημα και παίρνει τη μορφή ιδεολογίας, ψευδούς συνείδησης. Στη συνέχεια, η ιδεολογία μετατρέπεται σε πολιτικό πρόταγμα. Ο αντιιμπεριαλισμός-αντικαπιταλισμός μετατρέπεται σε αντιτραμπισμό κι αυτός με τη σειρά του σε βιγκανισμό! Ράβδος εν γωνία, βρέχει. Κι ύστερα, η κα Αχτσιόγλου διαμαρτύρεται ότι την αποκαλούν «φασαία». Μακάρι να ήταν μόνον αυτό. Οι περισσότεροι/ες «φασαίοι-ες» κοιτάζουν τον εαυτούλη τους και δεν πειράζουν κανένα – εκτός από τους υφιστάμενους και τους εργάτες στη δουλειά, αν τύχει και είναι στελέχη καπιταλιστικών επιχειρήσεων. Η κα Αχτσιόγλου ανήκει σ’ εκείνο το είδος των «φασαίων» πολυτελείας, που έχουν εξουσιαστικές φιλοδοξίες και είναι διατεθειμένοι να στραγγαλίσουν έναν ολόκληρο λαό, να «πατήσουν επί πτωμάτων», προκειμένου να ικανοποιήσουν αυτές τις εξουσιαστικές φιλοδοξίες. Η ίδια το επιβεβαίωσε αυτό, ως στέλεχος και υπουργός της λυσσασμένης μνημονιακής κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • Πολυνομοσχέδιο-σκούπα του υπουργείου Γεωργίας

    17Ν
    • Πολυνομοσχέδιο-σκούπα του υπουργείου Γεωργίας

      Εφετείο 17Ν
  • Πολυνομοσχέδιο-σκούπα του υπουργείου Γεωργίας

    ΕΛΑ
    • Πολυνομοσχέδιο-σκούπα του υπουργείου Γεωργίας

      Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • Πολυνομοσχέδιο-σκούπα του υπουργείου Γεωργίας

      Εφετείο ΕΛΑ
    • Πολυνομοσχέδιο-σκούπα του υπουργείου Γεωργίας

      Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • Πολυνομοσχέδιο-σκούπα του υπουργείου Γεωργίας

    Επαναστατικός Αγώνας
    • Πολυνομοσχέδιο-σκούπα του υπουργείου Γεωργίας

      Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • Πολυνομοσχέδιο-σκούπα του υπουργείου Γεωργίας

      Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • Πολυνομοσχέδιο-σκούπα του υπουργείου Γεωργίας

      Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • Πολυνομοσχέδιο-σκούπα του υπουργείου Γεωργίας

    Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • Πολυνομοσχέδιο-σκούπα του υπουργείου Γεωργίας

      3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Πολυνομοσχέδιο-σκούπα του υπουργείου Γεωργίας

      4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Πολυνομοσχέδιο-σκούπα του υπουργείου Γεωργίας

      Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • Πολυνομοσχέδιο-σκούπα του υπουργείου Γεωργίας

    Σπάζοντας την πολιορκία
    • Πολυνομοσχέδιο-σκούπα του υπουργείου Γεωργίας

      Πολυνομοσχέδιο-σκούπα του υπουργείου Γεωργίας

      Το ημερολόγιο της αποστολής
    • Πολυνομοσχέδιο-σκούπα του υπουργείου Γεωργίας

      Πολυνομοσχέδιο-σκούπα του υπουργείου Γεωργίας

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • Πολυνομοσχέδιο-σκούπα του υπουργείου Γεωργίας

      Πολυνομοσχέδιο-σκούπα του υπουργείου Γεωργίας

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • Πολυνομοσχέδιο-σκούπα του υπουργείου Γεωργίας

      Πολυνομοσχέδιο-σκούπα του υπουργείου Γεωργίας

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • Πολυνομοσχέδιο-σκούπα του υπουργείου Γεωργίας

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • Πολυνομοσχέδιο-σκούπα του υπουργείου Γεωργίας

    Πολυνομοσχέδιο-σκούπα του υπουργείου Γεωργίας

    Ποιοι είμαστε
  • Πολυνομοσχέδιο-σκούπα του υπουργείου Γεωργίας

    Πολυνομοσχέδιο-σκούπα του υπουργείου Γεωργίας

    Επικοινωνία
  • Πολυνομοσχέδιο-σκούπα του υπουργείου Γεωργίας

    Πολυνομοσχέδιο-σκούπα του υπουργείου Γεωργίας

    Όροι χρήσης
  • Πολυνομοσχέδιο-σκούπα του υπουργείου Γεωργίας

    Πολυνομοσχέδιο-σκούπα του υπουργείου Γεωργίας

    Ποιοι είμαστε
  • Πολυνομοσχέδιο-σκούπα του υπουργείου Γεωργίας

    Πολυνομοσχέδιο-σκούπα του υπουργείου Γεωργίας

    Επικοινωνία
  • Πολυνομοσχέδιο-σκούπα του υπουργείου Γεωργίας

    Πολυνομοσχέδιο-σκούπα του υπουργείου Γεωργίας

    Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo