Οταν αρχίσαμε να γράφουμε για μαζική χρήση από τις γαλακτοβιομηχανίες εβαπορέ γάλακτος στην παρασκευή όλων των γαλακτοκομικών προϊόντων, στηριχτήκαμε σε εσωτερική πληροφόρηση από υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Πληροφόρηση που δεν επιδεχόταν αμφισβήτηση από κανέναν υπηρεσιακό παράγοντα, απ’ αυτούς που είναι επιφορτισμένοι με το καθήκον να ελέγχουν επισταμένως και σοβαρά τις γαλακτοβιομηχανίες και τα τυροκομεία, μικρά και μεγάλα.
Ενας από τους φορείς του κράτους που είναι επιφορτισμένοι με το καθήκον να ασκούν ελέγχους στις γαλακτοβιομηχανίες και τα τυροκομεία είναι ο ΕΦΕΤ. Ψάχνοντας αναλυτικά την ιστοσελίδα του ΕΦΕΤ, στην οποία αναφέρονται και οι αποφάσεις επιβολής προστίμων, βρήκαμε την εξής αναφορά σε δελτίο Τύπου του 2013: «Αναλυτική Περιγραφή Προστίμων – 3 και 17 Δεκεμβρίου 2013 (…)
62. Πρόστιμο 35.000 ευρώ στη ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΓΑΛΑΚΤΟΣ ΔΡΑΜΑΣ ΑΕ-ΝΕΟΓΑΛ διότι διαπιστώθηκε:
– Παράβαση του Κώδικα Τροφίμων και Ποτών αναφορικά με τη χρήση των επιτρεπόμενων ειδών γάλακτος.
– Παραπλάνηση του καταναλωτή».
Το ΔΣ του ΕΦΕΤ, ενώ γνωρίζει ότι οι γαλακτοβιομηχανίες χρησιμοποιούν μαζικά εβαπορέ γάλα για την παρασκευή όλων των γαλακτοκομικών προϊόντων, ακόμη και στο νωπό γάλα, αποφεύγει να αναφέρει συγκεκριμένα στο Δελτίο Τύπου ότι πρόκειται για χρήση εβαπορέ γάλακτος και επιλέγει την αόριστη αναφορά σε παραβίαση του Κώδικα αναφορικά με τη χρήση των επιτρεπόμενων ειδών γάλακτος. Τι γάλα χρησιμοποίησε συγκεκριμένα η εν λόγω βιομηχανία; Γιατί δεν ενημερώνεται ο καταναλωτής γι’ αυτό;
Είναι πάγια η τακτική της διοίκησης του ΕΦΕΤ να προστατεύει τις καπιταλιστικές επιχειρήσεις που τα ελεγκτικά όργανα συνέλαβαν να παρανομούν. Τα πρόστιμα τσουβαλιάζονται μέσα σε τεράστιες λίστες, έτσι που ο φευγαλέος αναγνώστης να μην αντιλαμβάνεται εύκολα σε ποια βιομηχανία επιβλήθηκε πρόστιμο και για ποιο λόγο, ενώ η ενημέρωση σε βάθος χρόνου είναι δύσκολη. Στην κατηγορία «ΚΥΡΩΣΕΙΣ» της ιστοσελίδας του ΕΦΕΤ βρίσκει κανείς μόνο τα πρόστιμα του 2013-14. Θα πρέπει να κάνει κανείς συγκεκριμένη αναζήτηση για να βρει παλαιότερα δελτία επιβολής προστίμων.
Ψάχνοντας βρήκαμε ότι έχουν επιβληθεί τρία πρόστιμα στη γαλακτοβιομηχανία ΕΒΡΟΦΑΡΜΑ ΑΒΕΕ και ένα στη γαλακτοβιομηχανία ΤΟ ΑΡΙΣΤΟΝ – ΧΑΤΖΗΝΕΙΡΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ. Μόνο σε ένα από τα δελτία που αφορούν την ΕΒΡΟΦΑΡΜΑ γίνεται αναφορά σε χρήση μη επιτρεπόμενων ειδών γάλακτος. Το πρόστιμο επιβλήθηκε το 2011 και στο δελτίο του ΕΦΕΤ αναφέρεται:
«159. Πρόστιμο 46.000 ευρώ στην εγκατάσταση μεταποίησης γάλακτος με την επωνυμία ΕΒΡΟΦΑΡΜΑ ΑΒΕΕ που εδρεύει στο Διδυμότειχο, διότι διαπιστώθηκαν:
– μη εφαρμογή κανόνων υγιεινής
– χρήση μη επιτρεπόμενων ειδών γάλακτος».
Και πάλι δεν αναφέρεται συγκεκριμένα ότι το μη επιτρεπόμενο γάλα που χρησιμοποιήθηκε είναι εβαπορέ. Κι αυτό δε γίνεται τυχαία. Η χρήση εβαπορέ γάλακτος δε γινόταν μόνο από τις δύο αυτές επαρχιακές γαλακτοβιομηχανίες, αλλά γίνεται πρωτίστως από τις μεγάλες γαλακτοβιομηχανίες, με τα πανελλαδικά δίκτυα, που έχουν το μεγάλο τζίρο. Αυτές τις γαλακτοβιομηχανίες προστατεύει ο ΕΦΕΤ και… μαζί με το βασιλικό ποτίζεται και η γλάστρα (οι μικρές γαλακτοβιομηχανίες και τα τυροκομεία).
Το εβαπορέ γάλα εισάγεται από τις μεγάλες καπιταλιστικές χώρες της ΕΕ (Γερμανία, Γαλλία, Ολλανδία, Βέλγιο), που έχουν κάθε λόγο να επιδιώκουν την αλλαγή του ελληνικού Κώδικα Τροφίμων και Ποτών. Επειδή οι γαλακτοβιομηχανίες αναμιγνύουν ένα μέρος εβαπορέ γάλακτος με τρία μέρη νερού, ρίχνουν το κόστος παραγωγής σε σχέση με τη χρήση μόνο νωπού γάλακτος, συχνά συγκεκριμένης γεωγραφικής προέλευσης. Να γιατί το ΔΣ του ΕΦΕΤ «έπνιξε» τα παλαιά δελτία επιβολής προστίμων.
Φαίνεται ότι το ΔΣ του ΕΦΕΤ επέβαλε στις Περιφερειακές Διευθύνσεις του να μην επιβάλλουν πρόστιμα στις γαλακτοβιομηχανίες, μολονότι χρησιμοποιούν μαζικά εβαπορέ γάλα για την παρασκευή όλων των γαλακτοκομικών προϊόντων. Εδώ και αρκετά χρόνια, ο ΕΦΕΤ είχε στα συρτάρια του εισήγηση να επιτρέπεται η χρήση εβαπορέ γάλακτος στην παρασκευή γιαουρτιού και «πάλευε» να πείσει γι’ αυτό τις πολιτικές ηγεσίες των υπουργείων που κατά καιρούς επόπτευαν το φορέα.
Αυτή την παλιά πρόταση του ΕΦΕΤ έρχεται να νομιμοποιήσει η σημερινή πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, το δίδυμο Αποστόλου – Μπόλαρη, με την Κοινή Υπουργική Απόφαση που έχει ετοιμάσει (συνυπογράφει ο Τσακαλώτος ως υπουργός Οικονομικών), επικαλούμενη την περιβόητη εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ. Μια μελέτη της συμφοράς από επιστημονική άποψη, που την πλήρωσε το ελληνικό κράτος στον ΟΟΣΑ κι αυτός την έδωσε υπεργολαβία στο ΙΟΒΕ (Ιδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών), το μαγαζί του ΣΕΒ. Τι έκανε το ΙΟΒΕ; Μάζεψε τα αιτήματα όλων των κλάδων της καπιταλιστικής παραγωγής και του εισαγωγικού εμπορίου, τα συστηματοποίησε και έφτιαξε έναν φετφά που ονομάστηκε εργαλειοθήκη. Η δουλειά έγινε επί συγκυβέρνησης Σαμαροβενιζέλων και παρουσιάστηκε τότε από τον Στουρνάρα σε φιέστα που οργάνωσε με το «αφεντικό» του ΟΟΣΑ Ανχελ Γκουρία. Ο ΣΥΡΙΖΑ τότε ξελαρυγγιάστηκε στις καταγγελίες, όμως πλέον ο ΟΟΣΑ είναι από τους καλύτερους φίλους του Τσίπρα (δεν το λέμε εμείς, ο ίδιος ο Τσίπρας το λέει σε κάθε ευκαιρία) και η κακόφημη εργαλειοθήκη αποτελεί ευαγγέλιο των Τσιπροκαμμένων πια. Η σχετική ΚΥΑ των Μπόλαρη-Τσακαλώτου για τη νομιμοποίηση της χρήσης εβαπορέ γάλακτος στην παρασκευή γιαουρτιού εξακολουθεί να περιφέρεται μεταξύ πολιτικού γραφείου Μπόλαρη και γενικής γραμματείας της Κυβέρνησης.
Το ΔΣ του ΕΦΕΤ, λοιπόν, έχει τη δική του συνεισφορά στη συγκάλυψη του σκανδάλου της παράνομης χρήσης εβαπορέ γάλακτος από τις γαλακτοβιομηχανίες και πλέον, όταν θα δημοσιευτεί η ΚΥΑ των Μπόλαρη-Τσακαλώτου, θα αισθάνεται δικαιωμένο για τα «κατορθώματά» του. Το ότι τίθενται σε άμεσο κίνδυνο όλα τα γαλακτοκομικά προϊόντα Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης και Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ενδειξης, ενώ πλήττεται η πλειοψηφία των κτηνοτρόφων και οδηγείται στην εγκατάλειψη της κτηνοτροφίας, τους αφήνει παγερά αδιάφορους.