Εικόνες φρίκης από παράνομο καταφύγιο σκύλων στην Πάτρα

0

Οργή και αγανάκτηση στους επισκέπτες του Διαδικτύου προκάλεσε η εικόνα ενός νεκρού σκύλου τον οποίον είχαν αρχίσει να κατασπαράζουν άλλοι σκύλοι, κλεισμένοι σε παράνομο καταφύγιο σε δασική περιοχή της Αχαΐας. Το ρεπορτάζ δημοσιεύτηκε στο eksegersi.gr την περασμένη Δευτέρα (https://www.eksegersi.gr/Επικαιρότητα/36093.Εικόνες-φρίκης-από-παράνομο-καταφύγιο-σκύλων-στην), στο πλαίσιο της έρευνας που κάνουμε εδώ και καιρό για το εμπόριο ζώων συντροφιάς, από το οποίο διάφοροι κατ' επάγγελμα φιλόζωοι θησαυρίζουν.

Εμφανίζονται ως ευαίσθητοι περί την ευζωία των ζώων, κάνουν μηνύσεις σε ανθρώπους που έχουν ένα σκύλο δεμένο στο μπαλκόνι τους και την ίδια στιγμή μαζεύουν ζώα και τα πετούν σε μάντρες, μέχρι να κανονίσουν την επόμενη παρτίδα για κάποια ευρωπαϊκή χώρα. Σε πολλές απ' αυτές τις μάντρες τα ζώα μετατρέπονται σε αγέλες κατασπαράζοντας το ένα το άλλο. 'Η βγαίνουν από τη μάντρα και γίνονται απειλητικά για τον κόσμο, όπως συμβαίνει στο Νεοχώρι της Πρέβεζας, πάνω στον Αμβρακικό, όπου οι κάτοικοι δεν μπορούν ούτε τις ελιές τους να πάνε να περιποιηθούν.

Οι κατ' επάγγελμα φιλόζωοι, αναπτύσσοντας την παράνομη δραστηριότητά τους, έχουν τις πλάτες δημοτικών αρχών, αλλά και των αστυνομικών υπηρεσιών που δεν κλείνουν τα παράνομα καταφύγια ακόμα και σε περιπτώσεις που έχουν εκδοθεί αποφάσεις από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Σε ό,τι αφορά το συγκεκριμένο παράνομο καταφύγιο, στείλαμε αναφορές στην αρμόδια ΔΑΟΚ (Αχαΐας) και στο Δασαρχείο Πάτρας, με φωτογραφικό υλικό και συντεταγμένες, και απαιτήσαμε να κάνουν άμεσα αυτοψία και να προχωρήσουν σε διαταγή κλεισίματος και επιβολής των νόμιμων κυρώσεων σ' αυτούς που το κατασκεύασαν και το λειτουργούν.

Σύμφωνα με εκθέσεις υπηρεσιών της ΕΕ, το παράνομο εμπόριο ζώων συντροφιάς είναι το τρίτο πιο προσοδοφόρο, μετά απ' αυτά των όπλων και των ναρκωτικών. Αυτά, όμως, είναι… λεπτομέρειες για δημόσιους υπάλληλους όπως ο Αερολιμενάρχης Σαντορίνης Δ. Γάκης, ο οποίος με ανάρτησή του στα social media ανακοίνωσε με καμάρι ότι στις 13 Ιούνη έγινε μια «ιδιαίτερη πτήση», στην επιτυχή πραγματοποίηση της οποίας συνέβαλε και ο ίδιος. Με ιδιωτική πτήση της Helvetic Airlines μεταφέρθηκαν στην Ελβετία σκυλιά και γάτες «από το καταφύγιο των αδέσποτων φίλων μας της Σαντορίνης», στους διαχειριστές του οποίου ο Αερολιμενάρχης εξέφρασε τα συγχαρητήριά του!

Η ιδιωτική πτήση έγινε σε περίοδο που απαγορεύονταν οι πτήσεις από τα περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας, ενώ τα ζώα μετακινήθηκαν στην Ελβετία παράνομα, χωρίς να υποβληθούν σε υγειονομικό έλεγχο και χωρίς να διενεργηθεί ιχνηλάτηση από τις αρμόδιες δημόσιες αρχές.

Ο Αερολιμενάρχης σήκωσε το τηλέφωνο μόνο μία φορά. Οταν του εξηγήσαμε το λόγο της επικοινωνίας, μας είπε ότι δεν μπορούσε να μιλήσει. Εκτοτε δεν ξανασήκωσε το τηλέφωνο, ενώ κατέβασε και τις αναρτήσεις του στο facebook. To ζήτημα έχει τεθεί από την πλευρά μας στον διοικητή της ΥΠΑ κ. Δριτσάκο, στον οποίο στείλαμε όλο το υλικό και περιμένουμε τις απαντήσεις και τις ενέργειές του.

Οπως έχουμε γράψει και άλλη φορά, η δράση των παράνομων κυκλωμάτων κατ' επάγγελμα ζωόφιλων (ανάμεσά τους και γνωστοί χρυσαυγίτες) είναι σαν τη Λερναία Υδρα.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ: