Σε προηγούμενο φύλλο αναφερθήκαμε στα μηνύματα αλληλεγγύης που έστειλε το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο στους εκατοντάδες χιλιάδες εξεγερμένους στις ΗΠΑ με αφορμή την δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ από τους μπάτσους. Σχολιάσαμε το διαφορετικό τρόπο αντιμετώπισής τους από τη γερμανική Λίγκα, που απείλησε με βαριές τιμωρίες τους παίχτες που έστειλαν μήνυμα αλληλεγγύης κατά τη διάρκεια των αγώνων, και τη ΦΙΦΑ, η οποία -εμμέσως πλην σαφώς- έβαλε το δόγμα «No Politica» προσωρινά στην μπάντα και δικαιολόγησε τις ενέργειες των παιχτών, προτρέποντας τις Λίγκες να μην προχωρήσουν σε τιμωρίες.
Δεν είναι η πρώτη φορά που οι κυβερνήσεις και ο αστικός εσμός, όταν καταλαβαίνουν ότι δεν μπορούν να αποτρέψουν ή να καταστείλουν τις αυθόρμητες λαϊκές εξεγέρσεις, επιχειρούν να τις μανιπουλάρουν και να τις βάλουν σε «καλούπια» ανώδυνα για το σύστημα. Αυτό επιχείρησαν να κάνουν και στην περίπτωση των εξεγερμένων για τη δολοφονία του Φλόιντ, αρχικά προσπαθώντας να διαχωρίσουν τους διαδηλωτές στους πολλούς καλούς «ειρηνικούς», στους οποίους δήλωσαν τη συμπαράστασή τους, και στους λίγους «ταραξίες», που έπρεπε να απομονωθούν για να «μην αμαυρώνουν» τις ειρηνικές διαδηλώσεις. Στη συνέχεια, διαπιστώνοντας ότι η προσπάθεια διαχωρισμού των διαδηλωτών δεν είχε το επιθυμητό αποτέλεσμα, άλλαξαν τακτική και αποφάσισαν να διοργανώσουν εκδηλώσεις αλληλεγγύης αποστειρωμένες από οποιοδήποτε ταξικό και εξεγερτικό στίγμα, ελπίζοντας ότι με αυτόν τον τρόπο θα εκτονωθεί το εκρηκτικό κλίμα και σιγά-σιγά θα επανέλθει η καθημερινότητα.
Στο πλαίσιο της προσπάθειας «ενσωμάτωσης» της εξέγερσης, έριξαν στην πιάτσα το πασιφιστικό σύνθημα «Αll lives matter», με το επιχείρημα ότι το βασικό σύνθημα των διαδηλώσεων, «Black Lives Matter», δεν είναι ενωτικό, καθώς εκφράζει έναν ιδιότυπο ρατσισμό σε βάρος των λευκών. Στην προσπάθεια να μανιπουλάρουν τις εκδηλώσεις αλληλεγγύης και να τις αποστειρώσουν από το εξεγερτικό τους πνεύμα, έπρεπε να συμμετέχουν όλοι οι επίσημοι φορείς και συνεπώς δε θα μπορούσαν να λείπουν οι ομοσπονδίες και οι «θεσμοί» του ποδοσφαίρου. Στην κατεύθυνση της «ενσωμάτωσης» εντάσσεται η απόφαση των ομάδων της Premier League, που έτυχε της αποδοχής της αγγλικής Λίγκας και της ΟΥΕΦΑ, να γονατίσουν οι ποδοσφαιριστές των ομάδων γύρω από τη σέντρα πριν από την έναρξη των αγώνων του αγγλικού πρωταθλήματος.
Τη «σούπα» που προσπάθησαν να φτιάξουν χάλασε η πτήση ενός μικρού ιδιωτικού αεροπλάνου, που πέταξε πάνω από το γήπεδο της Μάντσεστερ Σίτι κατά τη διάρκεια του αγώνα με την Μπέρνλι, έχοντας δεμένο ένα πανό με το σύνθημα «WHITE LIVES MATTER BURNLEY». Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα του αγγλικού Τύπου, υπεύθυνος για την πτήση και το πανό είναι ένας οπαδός της Μπέρνλι. Η ενέργειά του θεωρήθηκε ρατσιστική, η αστυνομία ερευνά τυχόν διασυνδέσεις του με ακροδεξιές και ρατσιστικές συμμορίες και η διοίκηση της Μπέρνλι με ανακοίνωσή της ζήτησε συγγνώμη από την Premier League, την Μάντσεστερ Σίτι και όσους προωθούν το Black Lives Matter, δήλωσε ότι δεν εκφράζει την ομάδα και τους οπαδούς της η συγκεκριμένη πράξη και το προσβλητικό σύνθημα του πανό και ανακοίνωσε ότι θα συνεργαστεί με τις αρχές για να ταυτοποιηθούν οι δράστες, οι οποίοι δεν είναι πλέον ευπρόσδεκτοι στο γήπεδο της ομάδας. Κλείνοντας την ανακοίνωση, η διοίκηση της Μπέρνλι τόνισε ότι υποστηρίζει την πρωτοβουλία Black Lives Matter και γι’ αυτό οι παίκτες και οι προπονητές της ομάδας γονάτισαν πριν από την έναρξη του ματς. Για να διαχωριστούν από την «πτήση», αναγκάστηκαν να δηλώσουν την υποστήριξή τους στο σύνθημα «Black Lives Matter», οπότε δεν μπόρεσαν να υλοποιήσουν το σχεδιασμό τους και να προβάλουν το πασιφιστικό, «ενωτικό» σύνθημα «Αll lives matter».
Πριν από μερικούς μήνες, την πρόβλεψη ότι θα βλέπαμε ενέργειες αλληλεγγύης στις διαδηλώσεις κατά του ρατσισμού και της αστυνομικής βίας, υπό την αιγίδα της ΦΙΦΑ, της ΟΥΕΦΑ και των ποδοσφαιρικών Λιγκών, θα την αξιολογούσαμε ως σενάριο επιστημονικής φαντασίας. Ομως, τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο όλοι οι «θεσμοί» του επαγγελματικού ποδοσφαίρου αναγκάστηκαν από τη δυναμική των γεγονότων να αλλάξουν τακτική, να αποσύρουν προσωρινά το δόγμα «No Politica» και σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΦΙΦΑ να λάβουν «υπόψη με το σωστό τρόπο τα τεκταινόμενα». Σε απλά ελληνικά, γνωρίζοντας ότι δεν είναι πολλά τα «καύσιμα» των αυθόρμητων λαϊκών εξεγέρσεων, που δεν έχουν συγκροτημένη ταξική καθοδήγηση, και μπροστά στο κίνδυνο να αμφισβητηθεί το δόγμα «No Politica» από μια σημαντική μερίδα των οπαδών και των εμπλεκόμενων στο ποδοσφαιρικό «γίγνεσθαι», κάνουν προσωρινά πίσω και αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες για ελεγχόμενες ενέργειες αλληλεγγύης.
Είναι σίγουρο ότι, μόλις ηρεμήσει η κατάσταση, ο εσμός θα επανέλθει δριμύτερος για να επιβάλει την απαγόρευση κάθε αντιφασιστικής και αντικαπιταλιστικής δράσης στον αγωνιστικό χώρο και τις εξέδρες των γηπέδων. Οσοι ασχολούμαστε με τα δρώμενα στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο και δηλώνουμε ότι βρισκόμαστε «εκτός των τειχών» θα πρέπει να μην «πέσουμε στη λούμπα», ούτε να μείνουμε απλοί παρατηρητές, αλλά να επικεντρωθούμε στην ουσία, να αναδείξουμε την υποκρισία της ΦΙΦΑ, των κυβερνήσεων και των ποδοσφαιρικών Λιγκών και να διαχωρίσουμε τη θέση μας από τις γιαλαντζί εκδηλώσεις αλληλεγγύης.
Κος Πάπιας
papias@eksegersi.gr
ΥΓ1. Οσοι μένουμε στο Παγκράτι και συχνάζουμε στο Καλλιμάρμαρο και στα αθλητικά στέκια της ευρύτερης περιοχής είχαμε συχνή επαφή με τον Νίκο Αλέφαντο. Με είχε «κράξει» αρκετές φορές, με το δικό του ιδιαίτερο και φιλικό τρόπο, για τα λίγα παραπάνω κιλά που εξαπανέκαθεν είχα (όπως έκανε με όλους τους «ζουμερούς» που «αθλούμασταν» στο πέταλο του Καλλιμάρμαρου). Αν και διαφωνούσαμε τόσο στην οπαδική προτίμηση όσο και στον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε το ποδόσφαιρο, όταν είχα την ευκαιρία επεδίωκα μια συνομιλία μαζί του για την τρέχουσα ποδοσφαιρική επικαιρότητα. Σε κέρδιζε με την αμεσότητά του, με το ζήλο που υπερασπιζόταν την άποψή του (δεν τη «στρογγύλευε», προκειμένου να κάνει δημόσιες σχέσεις), με τον τρόπο που εκφραζόταν και κυρίως με τις ατάκες του. Θυμάμαι τη χαρά και τη λάμψη στα μάτια του, όταν του αναφέραμε το τραγούδι που έγραψαν γι’ αυτόν τα παιδιά από την Πάτρα ή όταν κάποιος του φώναζε «γειά σου ρε Νικόλα παλικάρι», και τη λύπη του όταν κάποιοι, για να τον «πικάρουν», έφερναν τη συζήτηση στον Δούρο και στο χαμένο πρωτάθλημα του 2004. Αυθεντικός, εκρηκτικός, ανθρώπινος, χειμαρρώδης, χωρίς όμως να προσβάλλει το συνομιλητή του, με τη δική του φιλοσοφία για το ποδόσφαιρο, άφησε το «στίγμα» του στο άθλημα. Ο Νικόλας, εκτός από φανατικός Ολυμπιακός, ήταν «άρρωστος» με το «ορθόδοξο» ΠΑΣΟΚ και τον Αντρέα Παπανδρέου. Οι οπαδοί της μεταφυσικής θα συνδέσουν την αγάπη του για τον Αντρέα με το γεγονός ότι πέθαναν την ίδια μέρα, για εμάς είναι μια από τις πολλές συμπτώσεις της ζωής. Τίτλος της στήλης μια ατάκα, που έλεγε για το γιο του Τάσο που δεν ακολούθησε τα χνάρια του πατέρα, ούτε στο ποδόσφαιρο ούτε στην πολιτική.
Ξεκίνησε την Τετάρτη 23/6 η ακροαματική διαδικασία για την υπόθεση των «στημένων» στην Επιτροπή Δεοντολογίας της ΕΠΟ. Το ερευνητικό τμήμα της Επιτροπής έχει εισηγηθεί τον υποβιβασμό του Ολυμπιακού και του Ατρόμητου και τον ισόβιο αποκλεισμό του Μαρινάκη και του Σπανού από το ποδόσφαιρο, σύμφωνα με το άρθρο 27 του Κώδικα Δεοντολογίας «περί προκαθορισμού αποτελέσματος αγώνα για στοιχηματικούς λόγους». Η συνεδρίαση είχε προγραμματιστεί να γίνει μέσω τηλεδιάσκεψης, όμως οι περισσότεροι από τους κατηγορούμενος δήλωσαν ότι είχαν τεχνικά προβλήματα με τις συνδέσεις τους, γεγονός που οδήγησε σε διακοπή, καθώς κάθε τρεις και λίγο σταματούσε η διαδικασία για να γίνεται η επανασύνδεση! Εξαιτίας των συνεχών διακοπών, η Επιτροπή δεν μπήκε στην ουσία της υπόθεσης και το μόνο που κατάφερε ήταν να γίνει η εκφώνηση των κατηγορούμενων και των μαρτύρων, να οριστούν οι επόμενες συνεδριάσεις (29/6, 1/7, 2/7, 6/7, 8/7 και 9/7) και να προταθούν ως μάρτυρες υπεράσπισης ο Γιάννης Μώραλης (από την πλευρά του Ολυμπιακού) και το πρώην μέλος της ΚΕΔ Σπύρος Παπαδάκος.
Στην επόμενη συνεδρίαση, τη Δευτέρα 29/6, που προγραμματίστηκε να διεξαχθεί με φυσική παρουσία στα γραφεία της ΕΠΟ, και εφόσον δεν υπάρξει νέα διακοπή, θα καταθέσουν ο Μελισσανίδης και ο Αλαφούζος. Οπως είναι φυσικό, η ακροαματική διαδικασία στην Επιτροπή Δεοντολογίας, θα είναι ένα από τα βασικά θέματα της αθλητικής επικαιρότητας. Η έναρξη της διαδικασίας, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η δίκη των εμπλεκομένων στην τακτική δικαιοσύνη, αξιολογείται από πολλούς ως ένα ακόμη επεισόδιο στην επιχειρηματική κόντρα ανάμεσα σε Μαρινάκη, Μελισσανίδη και Σαββίδη. Υπό αυτό το πρίσμα αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον η κατάθεση του Μελισσανίδη, καθώς το τελευταίο χρονικό διάστημα τα ελεγχόμενα από τον Μαρινάκη ΜΜΕ έχουν εξαπολύσει μια ολομέτωπη επίθεση εναντίον του, με αφορμή την εταιρία Oil One στη Δραπετσώνα. Η συνεχής προβολή του θέματος έχει στριμώξει την κυβέρνηση και υπάρχουν «διαρροές» ότι πολύ σύντομα θα ανακληθεί η άδεια της εταιρίας. Αρκετοί πιστεύουν ότι με την κατάθεσή του στην Επιτροπή Δεοντολογίας ο Μελισσανίδης έχει μια πολύ καλή ευκαιρία να πάρει την εκδίκησή του και να ρίξει στο καναβάτσο τον Μαρινάκη.