Να τιμωρηθούν άμεσα οι υπηρεσιακοί παράγοντες
Από το φθινόπωρο του 2006 αποκαλύπτουμε ένα διαχρονικό έγκλημα που συντελείται από δύο υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου Γεωργίας, τον Γ. Γκαβαλέκα, προϊστάμενο της Γενικής Διεύθυνσης Ερευνας και Εφαρμογών (ΓΔΕΕ), και τον Αθ. Παπαθεοδώρου, α.α. προϊστάμενο της Διεύθυνσης Χωροταξίας και Προστασίας Περιβάλλοντος (ΔΧΠΠ), κατόπιν εντολών της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου, πρώην και νυν. Το έγκλημά τους συνίσταται στο ότι, εμμέσως πλην σαφώς, αφήνουν ελεύθερο το πεδίο στους υπηρεσιακούς παράγοντες των Διευθύνσεων Γεωργίας των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων να αποχαρακτηρίζουν τη Γη Υψηλής Παραγωγικότητας, παραβιάζοντας το σύνταγμα. Ακόμη, ότι παρακάμπτουν τον προϊστάμενο του τμήματος Χωροταξίας της ΔΧΠΠ, Α. Κατζηλάκη, και αρνούνται να του δώσουν τις έγγραφες διαμαρτυρίες πολιτών και έγγραφα των Διευθύνσεων Γεωργίας που θέτουν ερωτήματα για το ποιες είναι οι προϋποθέσεις που επιτρέπουν ή μη τον αποχαρακτηρισμό της Γης Υψηλής Παραγωγικότητας.
Παρενθετικά μιλώντας, επαναλαμβάνουμε την υποχρέωση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Γεωργίας να συγκροτήσει επιτροπή ολιγομελή, που θα καθορίσει τα κριτήρια κατάταξης της γης σε Γη Υψηλής ή μη Παραγωγικότητας. Το Δεκέμβρη του 2007, ο τότε υπουργός Γεωργίας Α. Κοντός, προκειμένου να διασκεδάσει τις άσχημες εντυπώσεις που είχαν δημιουργηθεί σε βάρος του και προκειμένου να κλείσει την έρευνά του το Σώμα Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης (έρευνα που είχε οδηγήσει στην σύνταξη της πρώτης έκθεσης), συγκρότησε 17μελή επιτροπή (από την οποία απέκλεισε τον καθ’ ύλη αρμόδιο Α. Κατζηλάκη). Η επιτροπή αυτή συνεδρίασε μόνο δύο φορές, δεν έβγαλε κανένα πόρισμα και με εντολή Α. Κοντού δεν συνέχισε τις εργασίες της. Φαίνεται ότι τα μέλη της –ή τουλάχιστον η πλειοψηφία– δεν ήταν διατεθειμένα να συντάξουν έκθεση καθ’ υπαγόρευση και αρεστή στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας. Ετσι, το πρόβλημα του καθορισμού των κριτηρίων κατάταξης της γης σε Γη Υψηλής ή μη Παραγωγικότητας παρέμεινε άλυτο και συνεχίστηκε ο κατακλυσμός διαμαρτυριών στη ΔΧΠΠ από κατοίκους πολλών περιοχών, που καταγγέλλουν τις παραβιάσεις των Διευθύνσεων Γεωργίας των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων και απαιτούν από τους Γ. Γκαβαλέκα και Α. Παπαθεοδώρου να δίνουν τα έγγραφά τους στον Α. Κατζηλάκη, ως τον μόνο αρμόδιο να τους απαντήσει στα ερωτήματά τους.
Η σωρεία των καταγγελιών των κατοίκων από πάρα πολλές περιοχές της χώρας, σε συνδυασμό με τα άρθρα μας, ανάγκασαν τόσο το Σώμα Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Δι-οίκησης (ΣΕΕΔΔ) όσο και το Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, Λ. Ρακιντζή, να παρέμβουν και να ζητήσουν ανάμεσα στ’ άλλα και την άσκηση πειθαρχικού ελέγχου κατά των δύο αυτών υπηρεσιακών παραγόντων. Συγκεκριμένα, στις 30/9/2008, η επιθεωρήτρια-ελεγκτής του ΣΕΕΔΔ Α. Ιακωβίδου παρέδωσε την έκθεσή της και στη συνέχεια ο Ειδικός Γραμματέας του ΣΕΕΔΔ την απέστειλε στο υπουργείο Γεωργίας. Με την έκθεση αυτή καλούνταν η πολιτική ηγεσία να ασκήσει πειθαρχικό έλεγχο. Με εντολή της πολιτικής ηγεσίας ασκήθηκαν δύο ΕΔΕ, με τις οποίες βγήκαν λευκοί οι δύο υπηρεσιακοί παράγοντες. Αυτή η στάση της πολιτικής ηγεσίας, συνδεόμενη τόσο με τα δικά μας άρθρα όσο και με τις καταγγελίες των πολιτών, ανάγκασαν τον γενικό επιθεωρητή Λ. Ρακιντζή να ξαναπαρέμβει και να απαιτεί την άσκηση πειθαρχικής δίωξης κατά των δύο αυτών υπηρεσιακών παραγόντων.
Παραθέτουμε ένα απόσπασμα του εγγράφου του Γενικού Επιθεωρητή: «ΘΕΜΑ: Ασκηση πειθαρχικών διώξεων. Επειδή τόσο η (α) σχετική έκθεση, όσο και το (γ) όμοιο έγγραφό μας, αναφέρονται σε άσκηση πειθαρχικής δίωξης, αφού η παραβατική συμπεριφορά των εμπλεκόμενων υπαλλήλων είναι διαπιστωμένη από τον διενεργηθέντα έλεγχο, η διαταχθείσα ΕΔΕ, ως μόνο αντικείμενο μπορούσε να είχε την προσωποποίηση της διαπιστωθείσας παράβασης».
Λέγεται ότι μεθοδεύεται η επιβολή ποινής επίπληξης στον Γ. Γκαβαλέκα που θα συμπαρασύρει και την ποινή προς τον Αθ. Παπαθεοδώρου. Αν τελικά η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας τολμήσει να επιβάλει αυτή τη «λάιτ» ποινή, τι θα κάνει με τη δεύτερη έκθεση, της Αλεξ. Φραγκελάκη, που είναι Β’ Επιθεωρήτρια-Ελεγκτής του ΣΕΕΔΔ, η οποία σύντομα θα παραδοθεί τόσο στο ΣΕΕΔΔ όσο και στο υπουργείο Γεωργίας; Μια έκθεση που θα είναι πιο ουσιαστική, δεδομένου ότι η επιθεωρήτρια επικοινώνησε με τον Α. Κατζηλάκη. Αναγκάστηκαν να το κάνουν, μετά από τα απανωτά δημοσιεύματά μας και τις επισκέψεις μας στο γραφείο του Λ. Ρακιντζή, ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης και ο Ειδικός Γραμματέας του ΣΕΕΔΔ. Τι θα πει στους διαμαρτυρόμενους κατοίκους των διάφορων περιοχών της Ελλάδας και ιδιαίτερα στους 80 κατοίκους της Αργολίδας, που απαιτούν την παραδειγματική τιμωρία τους; Θα μείνει στη «λάιτ» ποινή, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα στους διαμαρτυρόμενους κατοίκους να καταλάβουν ότι την κύρια ευθύνη γι’ αυτή την κατάσταση φέρει η πολιτική ηγεσία; Ιδωμεν. Ομως, σε κάθε περίπτωση απάντησης από την πολιτική ηγεσία, την κύρια ευθύνη φέρει αυτή.