Η υπουργός Γεωργίας Κ. Μπατζελή εφαρμόζει πιστά την τακτική της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ (που ήταν τακτική και των νεοδημοκρατικών πολιτικών ηγεσιών του υπουργείου), να μη δίνει στη δημοσιότητα τα νομοσχέδια (που είναι από καιρό έτοιμα ακόμη και από νομοτεχνικής πλευράς), αλλά επιλεκτικές περιλήψεις τους, προκειμένου να μη γίνεται φανερή η έκταση της επίθεσης στα συμφέροντα της αγροτιάς και ιδιαίτερα της φτωχής.
Από τις 10 Μάη του 2010 κυκλοφορεί το φορομπηχτικό νομοσχέδιο για τον ΕΛΓΑ (μαζί με την εισηγητική έκθεσή του) στα γραφεία των συμβούλων της Κ. Μπατζελή στο κεντρικό κτίριο του υπουργείου Γεωργίας και στα γραφεία των αγροτοπατέρων της ΠΑΣΕΓΕΣ και των εποπτευόμενων φορέων του υπουργείου Γεωργίας. Στις 12 Μάη του 2010 η υπουργός έδωσε συνέντευξη Τύπου στους αγροτικούς συντάκτες και έδωσε μόνο ένα τμήμα από την εισηγητική έκθεση, φιλτραρισμένη και σε αρκετά σημεία διαφοροποιημένη από την εισηγητική έκθεση του νομοσχεδίου. Στις 20 Μάη η κ. Μπατζελή παρουσίασε στην αρμόδια διαρκή επιτροπή της βουλής ενημερωτικό σημείωμα για το νομοσχέδιο και την ίδια μέρα έστειλε δελτίο Τύπου για το τι είπε στη βουλή. Στις αρχές της βδομάδας, κάναμε μια γύρα σε μερικά γραφεία και εξασφαλίσαμε το φορομπηχτικό νομοσχέδιο. Ετσι, ενημερώσαμε τον υπεύθυνο του γραφείου Τύπου της Κ. Μπατζελή, ότι μάταια το κρατούν εφτασφράγιστο μυστικό, όχι μόνο από εμάς αλλά και από τους βουλευτές και ότι από εδώ και πέρα δεν θα μπορούν να κάνουν προπαγανδιστικό παιχνίδι εκ του ασφαλούς, κάνοντας το μαύρο άσπρο.
Στο δημοσίευμά μας την προηγού-μενη βδομάδα αποκαλύψαμε ότι η Κ. Μπατζελή αλλάζει τη βάση των αποζημιώσεων. Από την απώλεια παραγωγής 20% ανά αγροτεμάχιο του κάθε αγρότη, περνάει στην απώλεια στο σύνολο των αγροτεμαχίων, με στόχο να μη δίνει φράγκο ο ΕΛΓΑ για τις μικρές ζημιές σε ξεχωριστά αγροτεμάχια. Γράψαμε ακόμη, ότι αυτό το καταγγείλαμε στη συνέντευξη Τύπου και ότι ο διοικητής του ΕΛΓΑ έσπευσε τότε να υπερασπιστεί τη νέα ρύθμιση, με την οποία θα αποζημιώνονται οι αγρότες μόνο στις περιπτώσεις που οι ζημιές θα είναι μεγαλύτερες του 20% της συνολικής παραγωγής που βγάζει ένας αγρότης απ’ όλα τα αγροτεμάχια και όχι μόνο από το καθένα. Τώρα που έχουμε και το νομοσχέδιο διαπιστώνουμε, ότι πράγματι προβλέπεται η νέα αυτή ρύθμιση με την παρ. 1 του άρθρου 6 του νομοσχέδιου.
Στο δελτίο Τύπου που έστειλε στις 20 Μάη το γραφείο Τύπου του υπουργείου, για να μας «ενημερώσει» για τη συζήτηση στη βουλή, η Κ. Μπατζελή κάνει το μαύρο άσπρο, γράφοντας ότι εισάγει ως 6η αλλαγή στο νομοσχέδιο την αποζημίωση των ζημιών των αγροτών στην αγροτική παραγωγή ανά αγροτεμάχιο και όχι στο σύνολο της καλλιεργηθείσας έκτασης. Κάνει το μαύρο άσπρο, γιατί πρώτον στο νομοσχέδιο προβλέπεται αποζημίωση όταν η ζημιά είναι μεγαλύτερη του 20% της συνολικής παραγωγής όλων των αγροτεμαχίων και δεύτερον ο διοικητής του ΕΛΓΑ υπερασπίστηκε τη νέα αυτή ρύθμιση για ζημιά μεγαλύτερη του 20% του συνόλου της παραγωγής όλων των αγροτεμαχίων. Εάν πράγματι η Κ. Μπατζελή υπερασπιζόταν τη θέση για αποζημίωση ανά αγροτεμάχιο, τότε δεν έπρεπε στην ανακοίνωσή της να γράφει ότι βάζει νέα ρύθμιση, γιατί απλούστατα αυτή η διάταξη ισχύει εδώ και χρόνια.
Διαβάζοντας προσεκτικά το νομοσχέδιο διαπιστώσαμε, ότι αυτό έχει και άλλες «ουρές» που κάνουν απαγορευτική την καταβολή αποζημιώσεων στους αγρότες γενικά και όχι μόνο στους φτωχούς αγρότες. Με την παρ. 2 του άρθρου 6 ανεβάζεται σε 50% το ποσοστό της ζημιάς που πρέπει να έχει ένας αγρότης στο σύνολο της παραγωγής όλων των αγροτεμαχίων, προκειμένου αυτός να αποζημιωθεί. Παραθέτουμε την παράγραφο αυτή: «2. Εάν πρόκειται για καλλιέργειες, όπου με βάση τα στατιστικά στοιχεία του ΕΛΓΑ της πενταετίας που προηγείται του έτους ασφάλισης, η ασφαλιστική τους κάλυψη συνεπάγεται σημαντικά μεγαλύτερο και δυσανάλογο προς τις εισφορές κόστος για τον ΕΛΓΑ, το ποσοστό της απαλλαγής μπορεί να οριστεί μέχρι και πενήντα τοις εκατό (50%)». Διευκρινίζουμε, ότι σύμφωνα με το άρθρο 1 του νομοσχεδίου «απαλλαγή» είναι το όριο της ζημιάς μέχρι το οποίο απαλλάσσεται ο ασφαλιστικός φορέας από την υποχρέωση να καταβάλει αποζημίωση.
Τη διάταξη αυτή η Κ. Μπατζελή και οι διάφοροι υπηρεσιακοί παράγοντες που μιλούν εξ ονόματός της την αποσιωπούν, γιατί καθιστά απαγορευτική την καταβολή αποζημιώσεων στους αγρότες γενικά και όχι μόνο στους φτωχούς αγρότες, αφού σύμφωνα με τη διάταξη αυτή πρέπει ένας αγρότης να υποστεί ζημιά μέχρι 50% της παραγωγής όλων των αγροτεμαχίων του για να αποζημιωθεί. Εντωμεταξύ, ο αγρότης θα καταβάλλει το 4% της ασφαλιστέας αξίας για να δημιουργεί αποθεματικά ο ΕΛΓΑ και να «πίνει εις υγείαν των κορόιδων». Οι τεχνοκράτες συμβουλάτορες της Κ. Μπατζελή της είπαν, ότι πρέπει να μπει αυτή η διάταξη για να μη δίνουν ούτε ένα ευρώ ως αποζημίωση στους αγρότες και για να τους υποχρεώσουν να καταβάλλουν και την προαιρετική ασφάλιση προκειμένου να πάρουν κάτι ως αποζημίωση για την απώλεια της παραγωγής τους.
Συνεχίζει να αποσιωπά η Κ. Μπατζελή τις διατάξεις του νομοσχεδίου που ορίζουν το ύψος της προαιρετικής και της πρόσθετης εισφοράς των αγροτών για τις περιβόητες ασφαλίσεις του ΕΛΓΑ για πρόσθετους κινδύνους και για ένα πιο «ανταποδοτικό σύστημα εισφορών αποζημιώσεων». Εδώ και καιρό, τα παπαγαλάκια της ισχυρίζονται, ότι δεν είναι δυνατόν οι ίδιες περιοχές και τα ίδια αγροτικά προϊόντα να παίρνουν τη μερίδα του λέοντος και άλλα προϊόντα να μην αποζημιώνονται και γι’ αυτό πρέπει να ληφθούν πρόσθετα μέτρα, όπως αυτό της αύξησης του ποσοστού απώλειας της παραγωγής όλων των αγροτεμαχίων μέχρι το 50% και της προαιρετικής ασφάλισης, που με τη θέσπιση του προηγούμενου μέτρου γίνεται κι αυτή υποχρεωτική. Μεθοδεύουν δηλαδή έτσι τα πράγματα, για να υποχρεωθούν έτσι οι αγρότες να καταβάλλουν και το νταβατζιλίκι της προαιρετικής ασφάλισης.
Πόσο είναι το ύψος της προαιρετικής και πόσο της πρόσθετης ασφάλισης; Η κάθε μία χωριστά ανέρχεται στο 3% της ασφαλιστέας αξίας για τη φυτική παραγωγή και στο 1% για τη ζωική παραγωγή. Ετσι, τελικά το νταβατζιλίκι στη μεν φυτική παραγωγή ανέρχεται στο 7% επί της ασφαλιστέας αξίας (και όχι στο 4% που ισχυρίστηκε στις 12 Μάη η υπουργός Γεωργίας) και στο 2% της ασφαλιστέας αξίας στη ζωική παραγωγή. Προσθέστε σ’ αυτό και το πρόσθετο νταβατζιλίκι που θα καταβάλουν οι αγρότες την επόμενη χρονιά με τη φορολογική δήλωση, με το οποίο θα πληρώσουν το 2% του καθαρού αγροτικού τους εισοδήματος για την αγροτική παραγωγή για την οποία κατέβαλαν την εισφορά του 7% της ασφαλιστέας αξίας την προηγούμενη χρονιά.
Τέλος, στο ενημερωτικό σημείωμα που έδωσε στις 12 Μάη, η Κ. Μπατζελή αναφέρει ότι παύει η κρατική χρηματοδότηση για τη μισθοδοσία των εργαζόμενων του ΕΛΓΑ και για την ενεργητική προστασία. Στο νομοσχέδιο με ημερομηνία 10 Μάη παραμένει η κρατική χρηματοδότηση για τη μισθοδοσία του προσωπικού του ΕΛΓΑ και για την ενεργητική προστασία. Τι θα ισχύσει με το τελικό κείμενο του νομοσχεδίου για τον ΕΛΓΑ για την κρατική αυτή χρηματοδότηση; Θα τολμήσει επιτέλους η Κ. Μπατζελή να υποστηρίξει στην Κομισιόν, ότι είναι απαραίτητη η κρατική χρηματοδότηση του ΕΛΓΑ και ότι είναι μεγάλο παραμύθι ότι νοθεύεται ο ανταγωνισμός με την κρατική χρηματοδότηση στους μισθούς και την ενεργητική προστασία;
Προλογικά επαναλαμβάνουμε τη θέση μας για το Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων (ΜΑΑΕ). Είμαστε ενάντια σ’ αυτό, γιατί μέσω αυτού επιχειρείται, πρωτίστως, η βίαιη απομάκρυνση των φτωχών αγροτών από την αγροτική παραγωγή και από το χωριό. Γι’ αυτό και δεν μπαίνουμε στη λογική να επιλέξουμε κάποια ποσοστά απασχόλησης και εισοδήματος με τα οποία θα γίνεται δεκτή η ένταξη στο ΜΑΑΕ. Οποια ποσοστά και εάν μπουν, θα αποκλειστούν φτωχοί αγρότες και εργατοαγρότες, με σκοπό να αποκλειστούν από το προνοιακό βοήθημα των επιδοτήσεων.
Η Κ. Μπατζελή, όμως, παίζει κατά καιρούς με το ποσοστό απασχόλησης στην αγροτική παραγωγή και το ποσοστό αγροτικού εισοδήματος, προκειμένου κάποιος αγρότης να ενταχθεί στο ΜΑΑΕ. Παίζει για να φτιάξει φιλοαγροτικό προφίλ. Γνωρίζει πολύ καλά η υπουργός Γεωργίας, ότι όχι μόνο σύμφωνα με το νόμο 2332/1995, αλλά και σύμφωνα με τη νομοθεσία για τον Κλάδο Κύριας Ασφάλισης Αγροτών και τον ΟΓΑ, τα ποσοστά αυτά είναι 50% για την αγροτική απασχόληση και το αγροτικό εισόδημα. Ενώ το γνωρίζει, αρχικά για ένα διάστημα έπαιζε με τα ποσοστά 30% και 35% αντίστοιχα και στη συνέχεια έπαιζε με τα ποσοστά 50% και 35% αντίστοιχα. Επαιζε και παίζει η Κ. Μπατζελή γιατί:
Πρώτον, από υψηλόβαθμο υπηρεσιακό παράγοντα ομολογήθηκε την περίοδο που άρχισε η περιβόητη διαβούλευση για το ΜΑΑΕ, ότι υπάρχει πρόβλημα με τα ποσοστά 30% και 35% για την αγροτική απασχόληση και για το αγροτικό εισόδημα, γιατί σύμφωνα με τη νομοθεσία για τον ΟΓΑ τα ποσοστά αυτά είναι 50% για την αγροτική απασχόληση και για το αγροτικό εισόδημα.
Δεύτερον, σύμφωνα με την παρ. 4στ’ του άρθρου 1 του νομοσχεδίου για τον ΕΛΓΑ (που όπως είπαμε φέρει ημερομηνία 10 Μάη 2010), θεωρείται κάποιος κατά κύριο επάγγελμα αγρότης εάν απασχολείται αυτοπροσώπως κατά 50% στην αγροτική οικονομία και εάν το εισόδημά του από την αγροτική παραγωγή είναι τουλάχιστον το 50% του συνολικού του εισοδήματος.
Απ’ ό,τι φαίνεται, η Κ. Μπατζελή αργά ή γρήγορα θα σταματήσει τα παιχνιδάκια και θα ευθυγραμμιστεί με την ισχύουσα νομοθεσία για τα ποσοστά απασχόλησης και εισοδήματος. Εμείς όμως παραμένουμε αμετακίνητα στη θέση ενάντια στην καθιέρωση του ΜΑΑΕ, γιατί είναι ένα εργαλείο με το οποίο επιταχύνεται το ξεκλήρισμα της φτωχής αγροτιάς.