«Δεν είναι αλήθεια ότι η πρόταση της κυβέρνησης επιβαρύνει αβάσταχτα τον αγροτικό κόσμο. Η επιβάρυνση από 15-25 ευρώ το μήνα, μετά από μια τετραετία, γιατί θα είναι σταδιακές οι αυξήσεις των εισφορών, προκειμένου ο αγρότης να πάρει μια σύνταξη αξιοπρέπειας και όχι φιλοδώρημα, κατά σχεδόν τριακόσια ευρώ υψηλότερη, δεν είναι ούτε αβάσταχτη, ούτε παράλογη, ούτε αποτελεί επιβάρυνση άνευ αντικρίσματος». Αυτά είπε στην πολιτική γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ ο Τσίπρας, σύμφωνα με non paper που μοίρασε ο μηχανισμός προπαγάνδας του Μαξίμου. Κατόπιν τούτου, η τεράστια και καθολική κινητοποίηση των αγροτών απ’ άκρου σ’ άκρο της χώρας είναι εντελώς αδικαιολόγητη, αν όχι υποκινούμενη. Οπως είπε ο Κατρούγκαλος σε πρόσφατη τηλεοπτική του εμφάνιση, οι άνθρωποι φοβούνται μην πάθουν χειρότερα και γι’ αυτό πήραν τα τρακτέρ από τα χωριά και τα έβγαλαν στους εθνικούς δρόμους. Εχουμε, δηλαδή, ένα φαινόμενο μαζικής ψύχωσης!
Πριν από ένα χρόνο, θα μπορούσε να πει κανείς ότι οι συριζαίοι είχαν κάνει το ψέμα επιστήμη. Πλέον, είναι απλά ψεύτες. Γι’ αυτό και δεν τους πιστεύει κανένας.
Ποια είναι η αλήθεια για τις ασφαλιστικές εισφορές των αγροτών; Μόνο για το χρονικό διάστημα από την 1η Ιούλη του 2015 έως τις 31 Δεκέμβρη του 2016, θα αρμέξουν από τους αγρότες, με την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, 722 εκατ. ευρώ παραπάνω απ’ αυτά που θα πλήρωναν με το ισχύον σύστημα ασφάλισής τους!
Μιλάμε για υπέρογκο ποσό, η ακρίβεια του οποίου δεν επιδέχεται αμφισβήτηση, όπως θα δούμε παρακάτω. Οσα άλλα διαδίδονται, λοιπόν, πότε με δηλώσεις και συνεντεύξεις του Κατρούγκαλου και πότε με non paper του Μαξίμου, είναι παραμύθια της Χαλιμάς, προκειμένου να διασπάσουν το αγροτικό κίνημα και να στείλουν τους αγωνιζόμενους αγρότες στα σπίτια τους, χωρίς να χρειαστεί να καταφύγουν στη σύγκρουση με τα ΜΑΤ και όλο το μηχανισμό καταστολής.
Μεγάλα ποσά θα αρπάξουν από τους αγρότες και τα επόμενα χρόνια, τα οποία δεν μπορούν να υπολογιστούν με ακρίβεια, γιατί λείπουν απαραίτητα δεδομένα.
Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι μόνο από την 3η Κλάση θα αρπάξουν από τους αγρότες την τριετία 2017-2019 τουλάχιστον 486,9 εκατ. ευρώ επιπλέον. Λέμε τουλάχιστον, γιατί υποθέσαμε ότι οι αγρότες της 3ης Κλάσης θα δηλώσουν μηνιαίο εισόδημα μικρότερο από το 80% του κατώτατου μισθού της ΕΓΣΣΕ (586 ευρώ), οπότε οι ασφαλιστικές εισφορές θα υπολογιστούν επ’ αυτού του ποσού.
Αυτά τα νούμερα δεν τα βγάλαμε από το μυαλό μας, κινούμενοι από τη δεδομένη πολεμική στάση μας προς τη συγκυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου. Στηριχτήκαμε στα Ετήσια Στατιστικά Δελτία του ΟΓΑ, από τα οποία αντλήσαμε τον αριθμό των αγροτών που είναι ενταγμένοι στις επτά Κλάσεις του Κλάδου Κύριας Ασφάλισης Αγροτών (ΚΚΑΑ) και τα ποσά της κάθε Κλάσης επί των οποίων υπολογίζονται οι ασφαλιστικές εισφορές για σύνταξη, υγεία και Λογαριασμό Αγροτικής Εστίας (ΛΑΕ).
Με βάση αυτά τα στοιχεία φτιάξαμε τον Πίνακα που βλέπετε, ο οποίος παρουσιάζει τις ασφαλιστικές εισφορές των αγροτών με το ισχύον σύστημα και με το σχέδιο Κατρούγκαλου, καθώς και τις μεταξύ τους διαφορές, για το 2016.
Με την ισχύουσα νομοθεσία, οι ασφαλιστικές εισφορές είναι 7% για σύνταξη (για κάθε Κλάση), 2,5% για τον Κλάδο Υγείας υπολογιζόμενη (για τις πρώτες πέντε Κλάσεις) πάνω στην 5η Ασφαλιστική Κλάση και 2,05 ευρώ το μήνα για τον ΛΑΕ.
Σύμφωνα, λοιπόν, με το ισχύον σήμερα σύστημα, η μηνιαία ασφαλιστική εισφορά για τον Κλάδο Υγείας ανέρχεται σε 26,65 ευρώ (1065,92 ευρώ Χ 2,5%). Σύμφωνα με το σχέδιο Κατρούγκαλου, για το χρονικό διάστημα από 1.7.2015 μέχρι 31.12.2016 η μηνιαία ασφαλιστική εισφορά για τον Κλάδο Υγείας θα ανέλθει σε 74,08 ευρώ (1065,92 Χ 6,95%)! Μιλάμε για τριπλασιασμό σχεδόν. Για το συγκεκριμένο 18μηνο, μόνο για εισφορά Κλάδου Υγείας ο αγρότης θα κληθεί να πληρώσει 854 ευρώ περισσότερα απ’ αυτά που θα πλήρωνε. Σε ετήσια βάση θα κληθεί να πληρώσει 570 ευρώ περισσότερα και σε μηνιαία βάση θα κληθεί να πληρώσει 48 ευρώ παραπάνω.
Επαναλαμβάνουμε: μόνο για τον Κλάδο Υγείας, ο αγρότης θα κληθεί να πληρώσει σχεδόν ένα πενηντάρικο το μήνα παραπάνω απ’ αυτά που πλήρωνε! Αυτή είναι η «επιβάρυνση από 15-25 ευρώ το μήνα, μετά από μια τετραετία», για το σύνολο των ασφαλιστικών εισφορών, που λέει ο Τσίπρας! Ενα πενηντάρικο το μήνα παραπάνω μόνο για τον Κλάδο Υγείας, και όχι «μετά από μια τετραετία», αλλά άμεσα, και επιπλέον αναδρομικά και για το μισό 2015! Πώς θα χαρακτηρίζατε έναν πρωθυπουργό, που παριστάνει τον αριστερό, και τολμά να λέει ξεδιάντροπα τόσο χοντρά ψέματα;
Η τερατώδης αύξηση των εισφορών για τον Κλάδο Υγείας αποτελεί ένδειξη για την επιδρομή σε βάρος των αγροτών. Με το σχέδιο Κατρούγκαλου αυξάνονται, φυσικά, και οι εισφορές για τη σύνταξη. Ετσι, οι συνολικές ασφαλιστικές εισφορές των αγροτών για το 18μηνο από 1.7.2015 μέχρι 31.12.2016 εκτινάσσονται στα ύψη. Αυτό μπορείτε να το δείτε στην πέμπτη στήλη του Πίνακα, που αφορά το 2016.
Στην τελευταία στήλη, απεικονίζεται η συνολική αφαίμαξη των αγροτών από το σχέδιο Κατρούγκαλου, για το έτος 2016. Την υπολογίζουμε πολλαπλασιάζοντας τη συνολική επιβάρυνση ανά ασφαλισμένο αγρότη και ανά Κλάση με το σύνολο των αγροτών που ασφαλίζονται σε κάθε Κλάση, σύμφωνα με τα στοιχεία που ζητήσαμε και πήραμε από τον ΟΓΑ. Το 2016, λοιπόν, το νέο χαράτσι που θα κληθούν να πληρώσουν οι αγρότες, αν περάσει το σχέδιο Κατρούγκαλου, αγγίζει το μισό δισ. ευρώ (481,33 εκατ.). Προσθέτοντας και 240,66 εκατ. ευρώ για το δεύτερο εξάμηνο του 2015, φτάνουμε στο πρόσθετο χαράτσι των 722 εκατ. ευρώ για το 18μηνο.
Το χαράτσωμα θα συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια. Απλά θ’ αλλάξει η βάση υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών. Αντί για Κλάσεις, οι εισφορές θα υπολογίζονται επί του φορολογητέου εισοδήματος του αγρότη.
Οι αγρότες που ανήκουν τώρα στις τρεις πρώτες κλάσεις θα πληρώνουν ασφαλιστικές εισφορές που θα υπολογίζονται επί του 80% του κατώτατου μισθού της ΕΓΣΣΕ (δηλαδή επί ποσού 468,8 ευρώ). Δεν αποκλείουμε κάποιοι από τους αγρότες αυτούς να δηλώνουν μεγαλύτερο εισόδημα και έτσι να καταβάλλουν μεγαλύτερες εισφορές. Με βάση αυτά τα δεδομένα, οι εισφορές που θα καταβάλλουν οι αγρότες των τριών πρώτων κλάσεων, σε ετήσια βάση, θα είναι 1212,68 ευρώ το 2017, 1382,52 ευρώ το 2018 και 1550,4 ευρώ το 2019.
Διαπιστώνουμε, λοιπόν, ότι με το σχέδιο Κατρούγκαλου οι ασφαλιστικές εισφορές των αγροτών που ανήκουν στις τρεις πρώτες κλάσεις θα είναι αρκετά μεγαλύτερες απ’ αυτές που πληρώνουν με την ισχύουσα νομοθεσία. Οι αυξήσεις, σε σχέση με τις ισχύουσες ασφαλιστικές εισφορές, θα είναι της τάξης του 40%-80%. Αυτή είναι η «μικρή επιβάρυνση» του Τσίπρα!
Μήπως, όμως, θα πάρουν οι αγρότες σύνταξη «κατά σχεδόν τριακόσια ευρώ υψηλότερη», όπως λέει ο Τσίπρας;
Το πρώτο που πρέπει να σημειώσουμε είναι πως θα πάρουν πολύ μικρότερη «ανταποδοτική» σύνταξη, μολονότι θα κληθούν να πληρώσουν τα υπέρογκα χαράτσια (επιπλέον 722 εκατ. ευρώ μόνο για το β’ εξάμηνο του 2015 και για το 2016). Αυτό θα συμβεί γιατί:
υ Με το σχέδιο Κατρούγκαλου καταργείται η κρατική χρηματοδότηση στον Κλάδο Κύριας Ασφάλισης Αγροτών. Δεν μιλάμε για ψιλοποσά, αλλά για ποσά της τάξης του μισού δισ. περίπου το χρόνο (για την ακρίβεια: 485 εκατ. ευρώ το 2014 και 557 εκατ. ευρώ το 2015, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΓΑ). Είναι χαρακτηριστικό ότι με το σχέδιο Κατρούγκαλου καταργείται από 1.1.2017 ακόμα και η κρατική εισφορά στο Λογαριασμό Αγροτικής Εστίας, που είναι μόλις γύρω στα 12 εκατ. ευρώ το χρόνο, και φορτώνεται κι αυτή στις πλάτες των αγροτών.
υ Οι αγρότες δεν θα μπορέσουν να καταβάλουν όχι μόνο ολόκληρο το χαράτσι των 722 εκατ. ευρώ, αλλά και τις εισφορές που οφείλουν με βάση την ισχύουσα νομοθεσία. Ετσι ο Κλάδος Κύριας Ασφάλισης Αγροτών δε θα μπορέσει να βρει τα 1,06 δισ. ευρώ που απαιτούνται για να πληρωθούν οι συντάξεις–προνοιακά βοηθήματα των 155 ευρώ το μήνα.
Η συγκυβέρνηση Τσίπρα–Καμμένου προσεγγίζει το Ασφαλιστικό (πριν ακόμα υπογραφεί το τρίτο Μνημόνιο) με τη βασική θέση για στενότερη σύνδεση εισφορών και παροχών. Στο πλαίσιο αυτής της βαριά αντιασφαλιστικής και αντεργατικής αντίληψης, θα θεωρηθούν τα 468,8 ευρώ ως συντάξιμες αποδοχές για τον αγρότη. Πολλαπλασιάζοντάς τες με ποσοστό αναπλήρωσης 12% (15 χρόνια Χ 0,8%) οδηγούμαστε σε ανταποδοτική σύνταξη 56,6 ευρώ (468,8 Χ 12%). Αν σ’ αυτή προσθέσουμε και το τμήμα της βασικής σύνταξης, που το 2016 θα είναι 158,4 ευρώ, η τελική σύνταξη θα είναι 215 ευρώ το μήνα. Με το ισχύον ασφαλιστικό σύστημα, η αγροτική σύνταξη θα ήταν 313,4 ευρώ. Και στη μια και στην άλλη περίπτωση, το ποσό είναι μικρότερο από τα 360 ευρώ της βασικής σύνταξης του ΟΓΑ, όμως με το σχέδιο Κατρούγκαλου η άθλια αυτή σύνταξη πέφτει πολύ κάτω (χάνεται σχεδόν ένα κατοστάρικο το μήνα)!
Υπηρεσιακός παράγοντας του ΟΓΑ, τον οποίο ρωτήσαμε πώς θα πληρώνονται οι συντάξεις μετά την κατάργηση της κρατικής χρηματοδότησης στον Κλάδο Κύριας Ασφάλισης Αγροτών, μας απάντησε: αφού θα είναι τόσο ισχνή η ανταποδοτική σύνταξη που θα βγαίνει…
Η κυβέρνηση Σημίτη με το νόμο 2458/1997 έθεσε ως στόχο να καταργηθεί η βασική σύνταξη των 360 ευρώ το μήνα μετά το 2026 (από το 2003 άρχισε να μειώνεται κατά 4% το χρόνο), προκειμένου να απαλλαγεί το αστικό κράτος από τη χρηματοδότηση για την παροχή της βασικής σύνταξης. Με το νέο σύστημα, οι Τσιπροκαμμένοι θέλουν να κατέβουν οι συντάξεις κάτω από τα 313,4 ευρώ το μήνα. Επομένως, είναι ψέματα ότι θα αυξήσουν τις συντάξεις των αγροτών, καταβάλλοντας σε όλους και στο ακέραιο τη λεγόμενη εθνική σύνταξη των 384 ευρώ το μήνα.
Επιμένουμε ότι οι Τσιπροκαμμένοι, στο νομοσχέδιο που θα φέρουν για ψήφιση στη Βουλή, δεν πρόκειται να εισάγουν διάταξη που θα προβλέπει την καταβολή ολόκληρου του ποσού των 384 ευρώ ανεξάρτητα από τα χρόνια ασφάλισης. Εχουμε ήδη γράψει ότι η αναλογική καταβολή αυτής της σύνταξης αποτελεί βασική φιλοσοφία του νόμου Λοβέρδου-Κουτρουμάνη, που αποτελεί τη βάση του σχεδίου Κατρούγκαλου (αναφέρεται ρητά στο τρίτο Μνημόνιο).
Σε σχέση με το συνταξιοδοτικό των αγροτών, όμως, μπορούμε να καταλήξουμε στο ίδιο συμπέρασμα και από μια διαφορετική αφετηρία. Σύμφωνα με τον προϋπολογισμό του ΟΓΑ για το 2015, το κονδύλι που δίνεται από τον κρατικό προϋπολογισμό για τη βασική σύνταξη των αγροτών ανέρχεται σε 2,69 δισ. ευρώ. Με δεδομένο ότι η βασική σύνταξη του ΟΓΑ άρχισε να μειώνεται κατά 4% το χρόνο από το 2003 (το 2016 η βασική σύνταξη κατέβηκε στα 158,4 ευρώ το μήνα), με δεδομένο ότι επιδίωξη όλων των μνημονιακών κυβερνήσεων είναι όχι μόνο να μην υπάρχει βασική σύνταξη μετά το 2026, αλλά και μετά από μερικά χρόνια να μην υπάρχουν συνταξιούχοι αγρότες που θα παίρνουν έστω και μικρό ποσοστό της βασικής σύνταξης, με δεδομένο ότι το ποσό των 2,69 δισ. ευρώ το θεωρούν υψηλή δαπάνη, δεν υπάρχει περίπτωση να καταλήξουν σε μέτρα που θ’ αυξάνουν αυτή τη δαπάνη.
Αν χορηγούσαν ολόκληρο το ποσό των 384 ευρώ σε όλους τους συνταξιούχους αγρότες, το σχετικό κονδύλι του κρατικού προϋπολογισμού θα ξεπερνούσε τα 2,69 δισ. ευρώ. Μόνο για τους 568.443 αγρότες που είναι ασφαλισμένοι στον Κλάδο Κύριας Ασφάλισης Αγροτών, η χορήγηση ολόκληρης της εθνικής σύνταξης των 384 ευρώ θα απαιτούσε από τον κρατικό προϋπολογισμό 2,62 δισ. ευρώ το χρόνο. Αν προσθέσουμε και το περίπου μισό εκατομμύριο (για την ακρίβεια: 538.143 το 2014) συνταξιούχους που παίρνουν τη βασική σύνταξη των 360 ευρώ (χωρίς να περιλαμβάνονται οι συνταξιούχοι ανασφάλιστοι υπερήλικες), το ποσό που θα απαιτούνταν από τον κρατικό προϋπολογισμό για να πάρουν όλοι τους ολόκληρη την εθνική σύνταξη των 384 ευρώ θα ξεπερνούσε τα 5 δισ. ευρώ!
Δηλαδή τι προσπαθούν να μας πουν οι παραμυθατζήδες; Οτι καταργούν την κρατική δαπάνη των 2,69 δισ. ευρώ το χρόνο, για να την αντικαταστήσουν με μια κρατική δαπάνη μεγαλύτερη από 5 δισ. ευρώ το χρόνο; Και επιδεικνύουν τέτοια γενναιοδωρία, τη στιγμή που αλλάζουν το Ασφαλιστικό για να μειώσουν την κρατική δαπάνη, όπως λένε, και όχι για να την αυξήσουν;
Να γιατί η λεγόμενη εθνική σύνταξη των 384 ευρώ θα δίνεται αναλογικά (ανάλογα με τα έτη ασφάλισης), όπως προβλέπει και ο νόμος Λοβέρδου-Κουτρουμάνη, και όχι ολόκληρη σε όλους. Οταν το σχέδιο Κατρούγκαλου προβλέπει την κατάργηση της κρατικής χρηματοδότησης του Κλάδου Κύριας Ασφάλισης Αγροτών, πράγμα που θα οδηγήσει σε σμίκρυνση ακόμα και της σύνταξης-προνοιακού βοηθήματος των 155 ευρώ, θα ήταν αφελές να πιστέψει κανείς ότι θ’ ανοίξουν οι κρουνοί του κρατικού προϋπολογισμού για να χρηματοδοτήσουν την καταβολή εθνικής σύνταξης 384 ευρώ σε κάθε συνταξιούχο, χωρίς προϋποθέσεις πέραν των 15 ετών ασφάλισης.
Αν περάσει το σχέδιο Κατρούγκαλου, θα είναι καίριο το χτύπημα σε βάρος των αγροτών. Γι’ αυτό οι αγρότες πρέπει «να φάνε σίδερα» για να μην περάσει. Εχει γίνει φανερή πια και η τακτική της συγκυβέρνησης, με τη σύμφωνη γνώμη των τροϊκανών. Αναβάλλουν την προώθηση του ασφαλιστικού νομοσχέδιου για ψήφιση στη Βουλή για το Μάρτη, προσδοκώντας ότι τέλος Φλεβάρη οι αγρότες θα διαλύσουν τα μπλόκα και θα επιστρέψουν στα χωριά τους επειδή αρχίζει η νέα καλλιεργητική περίοδος. Οταν ξέρεις την τακτική του αντίπαλου, προσαρμόζεις κι εσύ τη δική σου τακτική αναλόγως.