Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Το φιάσκο των εξετάσεων PISA
  • Οι επιπτώσεις του ισραηλινοαμερικανικού πολέμου κατά του Ιράν στην Παλαιστινιακή Αντίσταση
  • Από το 2021 έπρεπε να έχει αποφυλακιστεί ο Αλ. Γιωτόπουλος
  • Σαν σήμερα 22 Μάη
  • H χίμαιρα των 70 δισ. δολαρίων του Τραμπ για τη Γάζα καταρρέει
  • Η απελπισία του σιωναζιστή στρατιωτικού
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Πολιτική»Το μόνο βέβαιο είναι πως δε θα πλήξει η αστική παραφιλολογία
Πολιτική

Το μόνο βέβαιο είναι πως δε θα πλήξει η αστική παραφιλολογία

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr25 Νοέ 2024, 14:56

Τι χαρά ήταν αυτή του Φάμελλου έξω από την Κουμουνδούρου; Δεν ήταν μόνο η συνεχής επανάληψης της λέξης «χαρά» και των παραγώγων της, ήταν και το πρόσωπό του που έλαμπε σαν να εκλέχτηκε μόλις πρωθυπουργός. Δεν νομίζουμε πως ήταν προσποιητή η χαρά. Ολοι αισθάνονταν ανακουφισμένοι. Ο σκέτος έφτιαξε δικό του κόμμα, ο Πολάκης ικανοποιήθηκε με το 43+% και αποσύρθηκε από το δεύτερο γύρο, ο Τσίπρας πήγε και ψήφισε, τι άλλο να ζητήσουν σ’ αυτή τη φάση;

Στην πραγματικότητα, η χτεσινή διαδικασία ήταν η συνέχεια του… πολιτικού πολιτισμού που έδειξαν στο ντιμπέι(τ). Μπροστά στις κάμερες ήταν φανερό πως όλοι τους επεδίωκαν το «πάμε να ψηφίσουμε, να τελειώνουμε». Στόχος τους ήταν να ξεφορτωθούν τον Κασσελάκη. Από τη στιγμή που το κατάφεραν, αδιαφορώντας για καταστατικά και άλλες τέτοιες… λεπτομέρειες, ήταν σαφές πως όλοι ήθελαν έναν πρόεδρο ενωτικό και τέτοιος ήταν ο Φάμελλος και όχι ο Πολάκης.

Ο Πολάκης ήθελε μόνο να καταγράψει εσωκομματική δύναμη, για να μην του λένε οι άλλοι πώς «θα τα λέει». Από τη στιγμή που το πέτυχε, δεν είχε καμιά όρεξη να πάει σε δεύτερο γύρο, όπου μπορεί και να κέρδιζε, δεδομένοι ότι οι δικοί του ψηφοφόροι είναι πιο «σκληροπυρηνικοί» και μπορεί να έδειχναν μεγαλύτερη συμμετοχή σε σχέση με τους ψηφοφόρους του Φάμελλου. Με τη δήλωσή του χτες το βράδυ ξεκαθάρισε πως έχει τον μισό ΣΥΡΙΖΑ και πως θα συνεχίσει να λέει όσα έλεγε ως τώρα, για να τα κάνει πλειοψηφικά μέσα στο κόμμα του.

Δε θα σχολιάσουμε, βέβαια, τους ελάχιστα πάνω από 70.000 που παρουσίασαν ως ψηφίσαντες. Εχουμε ξαναγράψει ότι σ’ αυτές τις διαδικασίες οι κομματικοί μηχανισμοί έχουν και το πεπόνι και το μαχαίρι και βγάζουν ό,τι αποτέλεσμα θέλουν. Τους 70.000 είχαν βάλει (άτυπα) ως στόχο και τους… έπιασαν. Αν ανακοίνωναν τους διπλάσιους, όσους είχαν ανακοινώσει πως ψήφισαν στην εκλογή του Κασσελάκη το 2023, δεν θα τους πίστευε κανένας. Αρκέστηκαν, λοιπόν, στο… πτωχό πλην έντιμο 70.000, παρουσιάζοντάς το σαν μεγάλη δική τους επιτυχία και ταυτόχρονα σαν  αποτυχία εκείνων που οργάνωναν τη διάλυση του ΣΥΡΙΖΑ!

Δεν έλειψαν και οι γραφικότητες, όπως εκείνοι οι πέντε όλοι κι όλοι νεολαίοι που συνόδευσαν τον Φάμελλο από το προσωπικό του γραφείο στην Κουμουνδούρου, φωνάζοντας: «Μέχρι το Μαξίμου ακούστε το καλά, δε θα ξεμπερδέψετε με την Αριστερά»! ‘Η η επινίκια φωτογραφία, με τον Παππά, τον αρχιμανδρίτη, να σπεύδει και να «παλουκώνεται» δίπλα στον Φάμελλο, μη τυχόν και τον καλύψει ο ψηλός Πολάκης. Χωρίς να έχει καμιά ιδιότητα, πέραν αυτής του προσωρινού προέδρου της κοινοβουλευτικής ομάδας, όπου τον τοποθέτησε ο Κασσελάκης, «αποκεφαλίζοντας» τον Φάμελλο! Για ποιο ακριβώς λόγο καμάρωνε δεν μπορεί να σκεφτεί ο… κοινός νους, όμως ποτέ ο κοινός νους δεν μπορεί να φτάσει στο ύψος της διανόησης του αρχιμανδρίτη της συριζοκαμαρίλας.

Μια μέρα πριν τις συριζοεκλογές, ο Κασσελάκης έστηνε την αμερικανιά του στο θέατρο του Ιδρύματος Κακογιάννη. Ψόφια πράγματα. Ενα μάτσο σούργελα να φωνάζουν… «νάτος ο πρωθυπουργός»! Και οι λογογράφοι να προσπαθούν να παρουσιάσουν τον… σκέτο σαν βαθύ γνώστη της ελληνικής ιστορίας, γράφοντάς του ατάκες όπως: «Η επανάσταση της 3ης του Σεπτέμβρη, το βενιζελικό κίνημα, οι αγωνιστές της εξορίας, ο Γρηγόρης Λαμπράκης και ο Μανώλης Γλέζος, ο αντιδικτατορικός αγώνας, η γενιά του Πολυτεχνείου, το πρώτο κοινωνικό κράτος και η εθνική συμφιλίωση το 1981, το πρώτο μαζικό αίτημα για αριστερή κυβέρνηση το 2015. Ολα αυτά αποτελούν τη δική μας συλλογική μνήμη». Ας τον ρωτήσει κάποιος στην επόμενη συνέντευξή του τι ήταν «η επανάσταση της 3ης του Σεπτέμβρη» κι αν δεν απαντήσει «η ίδρυση του ΠΑΣΟΚ», να μας τρυπήσετε τη μύτη που λέει ο λόγος.

Αυτή τη στιγμή το μόρφωμα Κασσελάκη (ΚΙΔΗ) έχει πέντε βουλευτές (Τζάκρη, Χρηστίδου, Πούλου, Αυλωνίτης, Μάλαμα). Ο Πέτρος Παππάς ήταν στο Λονδίνο γιατί βρίσκεται ακόμα σε… «πολιτική περισυλλογή» (το ερώτημα είναι: έχει κάνει συμφωνία με το ΠΑΣΟΚΙΝΑΛ ή ακόμα το παλεύει;). Αντε να φύγει και ο Σαρακιώτης και να γίνουν έξι. Να βάλουμε και τον Γαβρήλο; Φτάνουμε τους εφτά. Μένει ο ναυαρχούκος. Αυτός μπορεί να μην άκουσε αλλά είδε τον Τσίπρα να πηγαίνει και να ψηφίζει για πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ. Αρα, Ο Τσίπρας στηρίζει ΣΥΡΙΖΑ και ο ναυαρχούκος ή μένει ή φεύγει, παραδίδοντας πρώτα την έδρα επικράτειας, για την οποία δεν κόπιασε κυνηγώντας το σταυρό, αλλά την πήρε δώρο από τον ΣΥΡΙΖΑ, είναι έδρα του κόμματος που προέκυψε από το πανελλαδικό ποσοστό του.

Τον έχουμε ικανό να υποστεί το ξεφτιλίκι να μην παραδώσει την έδρα, αν πράγματι πιστεύει ότι το ΚΙΔΗ δε θα καταλήξει ΚΗΔΕΙΑ. Αν με τη δική του έδρα οι σκέτοι φτάσουν τους οχτώ, έχουν ελπίδες να στήσουν κοινοβουλευτική ομάδα. Υπάρχει το δίδυμο γιου και μάνας που έφυγαν από το κόμμα της καρδούλας, που «παζαρεύεται» για ένταξη. Ολα όμως προϋποθέτουν ότι θα φύγουν τρεις ακόμα από τον ΣΥΡΙΖΑ (Σαρακιώτης, Γαβρήλος, ναυαρχούκος). Και δεν είναι τόσο σίγουρο ότι θα φύγουν. Δε θα ήταν λογικό να έχουν ήδη φύγει και να είναι στη φιέστα ίδρυσης του σκέτου ΚΙΔΗ;

Θεωρητικά, τώρα, υπάρχουν τρία μορφώματα που θα διεκδικήσουν τις ψήφους που έπαιρνε ο ΣΥΡΙΖΑ: ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΔΗ, ΝΕΑΡ. Ποιος λέει, όμως, ότι τα τρία μορφώματα είναι «ισότιμα» και -κυρίως- ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ένα ±20% για να το μοιραστούν; Οι της ΝΕΑΡ δεν κατάφεραν να πιάσουν 3% στις ευρωεκλογές. Το ΚΙΔΗ θα είναι ένα σούργελο.  Απορεί κανείς πόσο μπορεί να συνεχίσει έτσι. Μια, δυο, τρεις, στο τέλος τα βαριέται τα καραγκιοζιλίκια ο ψηφοφόρος. Αλλά ποτέ δεν ξέρεις τι μπορεί να γίνει στις συνθήκες νέας πολυδιάσπασης του πολιτικού σκηνικού. Εδώ έγινε αρχηγός κόμματος εξουσίας ο Καμμένος και μπήκε στη Βουλή ο Λεβέντης.

Στον ΣΥΡΙΖΑ έμειναν οι παλιοί, οι… σοβαροί συριζαίοι, που πήραν και την κομματική περιουσία. Με το ίδιο πρόσωπο προς τα έξω και με ένα πολιτικό brand name εντελώς σκουριασμένο. Το ξέρουν κι αυτοί πως χωρίς συμμαχίες δεν μπορούν να επιβιώσουν. Αντε να μπουν άνετα στη Βουλή την πρώτη φορά. Την επόμενη θα ψάχνονται. Ο Τσίπρας περιμένει να τον φωνάξουν σαν Κιγκινάτο, οι φαμελογεροβασίληδες περιμένουν να τους κάνει νόημα, αλλά στο μεταξύ «ξεπετάχτηκε» το ΠΑΣΟΚΙΝΑΛ που εκμεταλλεύτηκε το χρόνο που οι συριζαίοι ξεκατινιάζονταν με τον Κασσελάκη και κέρδισε πόντους στο μυαλό των «μεγάλων αφεντικών» του τόπου. Πώς να εμφανιστεί, λοιπόν, ο Τσίπρας και τι να πει; «Μόνοι σας δεν μπορείτε, μαζευτείτε γύρω μου να με ξανακάνετε πρωθυπουργό»;

Αυτό δεν υπάρχει ως δυνατότητα σήμερα. Θα πρέπει να αποτύχει ο Ανδρουλάκης για να έχει ελπίδες ο Τσίπρας. Και δεν νομίζουμε πως ο Ανδρουλάκης θα παραδεχτεί ότι απέτυχε μέσω των γκάλοπ (που κι αυτά μια χαρά τον πάνε, γιατί έτσι κανονίζουν τ’ αφεντικά), αλλά θα περιμένει τις πρώτες του εκλογές. Αυτές μπορούν ν’ αλλάξουν το πολιτικό τοπίο.

Κοντολογίς, δεν πρόκειται να πλήξουμε. ‘Η μάλλον, για να είμαστε ακριβείς, δεν πρόκειται να πλήξουν οι παπαρολόγοι των αστικών μίντια που φέρουν τον βαρύγδουπο τίτλο του «πολιτικού αναλυτή». Θα παίρνουν τα καμώματα των αρχηγίσκων του αστικού πολιτικού φάσματος, θα τα διανθίζουν με «πληροφορίες» και «ρεπορτάζ» (που συνήθως προκύπτουν από συζητήσεις καφενείου στον άξονα Κολωνάκι-Βουλή) και θα σκαρώνουν σενάρια προς λαϊκή κατανάλωση.

Θα επαναλάβουμε αυτά που γράψαμε πριν από μερικές μέρες, όταν ο Μητσοτάκης διέγραφε τον Σαμαρά (αλλάξτε μόνοι σας τα ονόματα και στη θέση των δεξιών βάλτε συριζαίους και πασόκους):

Ορεξη να ‘χουμε να διαβάζουμε σενάρια τις επόμενες μέρες. Μπορεί ο Μητσοτάκης να «πονάει», όμως το σύστημα κερδισμένο βγαίνει απ’ αυτή την αναμπουμπούλα. Μια χαρά κοινωνικό αναισθητικό είναι ο ντόρος γύρω από τα πολιτικάντικα παιχνίδια, κάθε φορά που το αστικό πολιτικό σκηνικό αναδιατάσσεται, λίγο ή πολύ. Θυμηθείτε την περίοδο των Μνημονίων.

Ο Παπανδρέου δεν μπόρεσε να διαχειριστεί πολιτικά το πρώτο Μνημόνιο, που πήγε στο Καστελλόριζο για να το ανακοινώσει (τρομάρα του). Τον υποχρέωσαν να παραμερίσει και έβαλαν τον τραπεζίτη Παπαδήμο επικεφαλής τροκομματικής κυβέρνησης (ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ). Ο Σαμαράς, που είχε κάνει «γαργάρα» τα δήθεν αντιμνημονιακά «Ζάππεια», φοβούμενος πως η ΝΔ θα βρεθεί εξαϋλωμένη, απαίτησε να γίνουν εκλογές μετά από λίγους μήνες και αφού είχε ψηφιστεί απ’ όλους τους το δεύτερο Μνημόνιο. Εγιναν δύο εκλογές, Μάη και Ιούνη του 2012. Μετά τη δεύτερη εκλογή, σχηματίστηκε νέα τρικομματική κυβέρνηση (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ), από την οποία κάποια στιγμή αποχώρησε η ΔΗΜΑΡ, χωρίς η κυβέρνηση να κλονιστεί.

Εκλογές ξαναέγιναν τον Γενάρη του 2015, όχι γιατί έπεσε η κυβέρνηση των Σαμαροβενιζέλων, αλλά λόγω αδυναμίας εκλογής προέδρου της Δημοκρατίας. Ο Τσίπρας και ο στενός πυρήνας των συριζαίων είχαν έτοιμη τη νέα συγκυβέρνηση με τους ακροδεξιούς ΑΝΕΛ του Καμμένου. Ψήφισαν με τη βοήθεια ΝΔ και ΠΑΣΟΚ το τρίτο Μνημόνιο και τους πρώτους εφαρμοστικούς νόμους του, έκαναν αιφνιδιαστικές εκλογές τον Σεπτέμβρη του 2015 (ούτε χρόνος δεν είχε περάσει από τις προηγούμενες) και ξανακυβέρνησαν ανενόχλητα μέχρι τον Ιούλη του 2019, όταν νίκησε η ΝΔ του Μητσοτάκη.

Τόσες πιρουέτες, τόσες κωλοτούμπες, τόσοι «αταίριαστοι» συνεταιρισμοί, αλλά μια χαρά εφαρμόστηκε η μνημονιακή πολιτική. Ο,τι και να γίνει από τώρα και μετά, είτε πάει σε πρόωρες εκλογές ο Μητσοτάκης είτε όχι, όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα των επόμενων εκλογών, όποτε κι αν γίνουν, το σύστημα θα βρει λύση διακυβέρνησης. Καμιά λύση δεν έδωσαν ποτέ οι κάλπες, γιατί να δώσουν τώρα; Οι οπαδοί του «πατρίς-θρησκεία-οικογένεια» λένε καμιά κουβέντα για την ακρίβεια («πουλάει» το θέμα, αφού «πονάει» ο λαός), αλλά τα μεγάλα θέματα γι’ αυτούς είναι οι συνομιλίες με την Τουρκία, τα χαμόγελα του Μητσοτάκη με τον Ράμα και ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών. Κάνουν απλά πολιτική σπέκουλα σε βάρος του Μητσοτάκη, χωρίς να αγγίζουν τα ιερά και τα όσια του συστήματος. Πρώτος και καλύτερος ο Σαμαράς.

Μόνο ο «δρόμος» μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα. Η ψήφος δεν έχει καμιά αξία, οι ταξικοί αγώνες μπορούν να φέρουν κατακτήσεις, όταν προβάλλουν ταξικές διεκδικήσεις και δεν είναι απλά εκδηλώσεις διαμαρτυρίας, με τις οποίες κερδοσκοπούν πολιτικά δυνάμεις της αστικής αντιπολίτευσης.

Εκτύπωση 🖨
ΠΟΛΑΚΗΣ ΣΥΡΙΖΑ ΤΣΙΠΡΑΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο ΆρθροΗ δίωξη κατά Μαρινάκη συντομεύει τη θητεία της κυβέρνησης Μητσοτάκη
Επόμενο άρθρο Σαν σήμερα 26 Νοέμβρη

Σχετικά Αρθρα

Ανέλεγκτοι, ανεξέλεγκτοι, εξαρτημένοι

Πολιτική 21 Μάι 2026, 12:04

Μητσοτάκη, είσαι συνυπεύθυνος για τα βασανιστήρια των σιωναζιστών σε παράνομα συλληφθέντες και απαχθέντες αγωνιστές

Πολιτική 20 Μάι 2026, 22:07

Αναβάλλεται η παρουσίαση του βιβλίου του Γιάχια Σινουάρ

Θα γίνει την επόμενη Πέμπτη, 28 Μάη

Πολιτική 20 Μάι 2026, 20:05

Το Συγκρότημα Μαρινάκη επιτίθεται στον «ανιψιό» για να «πονέσει» ο θείος

Πολιτική 19 Μάι 2026, 14:57

168 σχολικές τσάντες στην περίφραξη της αμερικανικής βάσης στη Σούδα

Πολιτική 18 Μάι 2026, 18:49

Ενας αρχιμανδρίτης μετράει τ’ άστρα

Πολιτική 18 Μάι 2026, 14:19
Ροή Ειδήσεων
Παιδεία

Το φιάσκο των εξετάσεων PISA

22 Μάι 2026, 12:11
Διεθνή

Οι επιπτώσεις του ισραηλινοαμερικανικού πολέμου κατά του Ιράν στην Παλαιστινιακή Αντίσταση

22 Μάι 2026, 12:02
Καταστολή

Και οι υπόλοιποι φυλακισμένοι για την υπόθεση της 17Ν

Από το 2021 έπρεπε να έχει αποφυλακιστεί ο Αλ. Γιωτόπουλος

22 Μάι 2026, 10:42
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 22 Μάη

22 Μάι 2026, 00:01
Διεθνή

H χίμαιρα των 70 δισ. δολαρίων του Τραμπ για τη Γάζα καταρρέει

Οι δωρητές αρνούνται να χρηματοδοτήσουν το λεγόμενο «Συμβούλιο Ειρήνης»

21 Μάι 2026, 17:10
Διεθνή

Η απελπισία του σιωναζιστή στρατιωτικού

21 Μάι 2026, 14:08
Παιδεία

Σύλλογος μελών ΔΕΠ Παντείου: Οχι δίδακτρα στα μεταπτυχιακά

Υπερασπιζόμαστε τον Δημόσιο και Δωρεάν χαρακτήρα του Πανεπιστήμιου

21 Μάι 2026, 13:19
Υγεία

Ξαναδοκιμάζουν να βάλουν εξετάσεις στους γιατρούς για έναρξη ειδικότητας – Να μην περάσει!

21 Μάι 2026, 13:06
Παιδεία

Με ευθύνη της κυβέρνησης το βρώμικο κύκλωμα έκδοσης παράνομων πτυχίων και πιστοποιήσεων για μοριοδότηση στον ΑΣΕΠ καλά κρατεί

Μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου από την ΟΙΕΛΕ

21 Μάι 2026, 12:20
Εργατικά

Η κατακραυγή, η αλληλεγγύη, ο αγώνας κράτησαν την μάνα του παιδιού με αυτισμό στη δουλειά της στη Σάμο

21 Μάι 2026, 12:09
Πολιτική

Ανέλεγκτοι, ανεξέλεγκτοι, εξαρτημένοι

21 Μάι 2026, 12:04
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 21 Μάη

21 Μάι 2026, 00:01
Πολιτική

Μητσοτάκη, είσαι συνυπεύθυνος για τα βασανιστήρια των σιωναζιστών σε παράνομα συλληφθέντες και απαχθέντες αγωνιστές

20 Μάι 2026, 22:07
Διεθνή

Τα drones της Χεζμπολά παραλύουν μέχρι και το 80% των επιχειρήσεων του σιωναζιστικού στρατού στον νότιο Λίβανο

20 Μάι 2026, 21:38
Πολιτική

Αναβάλλεται η παρουσίαση του βιβλίου του Γιάχια Σινουάρ

Θα γίνει την επόμενη Πέμπτη, 28 Μάη

20 Μάι 2026, 20:05
Αγροτικά

Ο ΣΥΡΙΖΑ ξεκίνησε και η ΝΔ συνεχίζει ακόμα να παραβιάζει την Τεχνική Λύση για τους βοσκότοπους, για να βολέψει το φούσκωμα του αριθμού των αιγοπροβάτων

Γι' αυτό καθυστερούν πάνω από 11 χρόνια τα Διαχειριστικά Σχέδια Βόσκησης

20 Μάι 2026, 19:41
Εργατικά

Μήνυση κατά των μελών του ΔΣ της ΕΛΜΕ Πειραιά Χρύσας Χοτζόγλου και Ακρίτα Καλούση

Από τον Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πειραιά

20 Μάι 2026, 10:37
Πολιτισμός

Πεπρωμένο μας η πατρίδα μας, η Παλαιστίνη…

Roger Waters - Mοna Miari, COMFORTABLY NUMB RE-IMAGINED

20 Μάι 2026, 10:24
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 20 Μάη

20 Μάι 2026, 00:01
Η παπάρα

Παπαγαλάκια-γκεμπελίσκοι ντεφορμέ

19 Μάι 2026, 21:45
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΝΤΡΑ
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 22 Μάη

Ημέρα βιοποικιλότητας.

Σρι Λάνκα: Ημέρα δημοκρατίας (1972).

1943: Απεργία 40.000 εργατών εργοστασίων ελαστικών στο Οχάιο (ΗΠΑ).

1963: Δολοφονική επίθεση στη Θεσσαλονίκη κατά του βουλευτή της ΕΔΑ Γρηγόρη Λαμπράκη.

1967: Σε παραλία της Ρόδου ανακαλύπτεται το πτώμα του καταζητούμενου από τη χούντα δικηγόρου Νικηφόρου Μανδηλαρά.

1969: Βόμβα (ΔΑ) στο χολ του 8ου ορόφου του «Χίλτον».

1969: Πέντε καταδίκες μελών της ΔΑ στην Αθήνα.

1973: Συλλαμβάνεται και βασανίζεται ο αξιωματικός Σπύρος Μουστακλής.

1998: Βόμβα σε υποκατάστημα της «Alpha bank» στην Αχαρνών (17Ν).

2005: Πεθαίνει ο Χαρίλαος Φλωράκης.

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

Τα κόμματα της Ζωής Κωνσταντοπούλου, του Βελόπουλου, του Βαρουφάκη, η Νέα Αριστερά, το κόμμα Τσίπρα, το κόμμα Καρυστιανού, το πιθανό κόμμα Σαμαρά και, δυστυχώς, μαζί το αγχωμένο από την έλευση Τσίπρα και Καρυστιανού ΠΑΣΟΚ, είναι εκδοχές του κόμματος των Τεμπών. Ολα μαζί και το καθένα χωριστά απειλούν την πολιτική σταθερότητα (το ΠΑΣΟΚ ήδη, με την επιπόλαιη πρότασή του για τα funds, είναι σαν να προεικάζει για τη χώρα ένα στάτους κρίσης). Ολα τα κόμματα που προανέφερα, αν και έχουν πολλές φορές αποτύχει να ανατρέψουν τη σταθερότητα, συνεχίζουν να προετοιμάζονται για τη μητέρα των μαχών· τις εκλογές.

Hλίας Κανέλλης

(Εξαίρεσε μόνο το ΚΚΕ. Οχι γιατί το συμπαθεί αλλά γιατί το κατατάσσει σε άλλη, χειρότερη κατηγορία. Και γιατί αυτοί που θα ψηφίσουν ΚΚΕ είναι απίθανο να προέλθουν από τη ΝΔ. Ενώ όλα τα άλλα κόμματα, αριστερά και δεξιά της ΝΔ στον εικονικό πολιτικό χάρτη, απειλούν με αφαίμαξη τη ΝΔ του Μητσοτάκη. Ολα μπορούν να της αφαιρέσουν ψηφοφόρους, άλλο περισσότερους άλλο λιγότερους. Οπότε, λίγο το ένα κόμμα, πολύ το άλλο, πέφτει ο Μητσοτάκης κάτω από το 25% και… πιάνει αεροδιάδρομο. Χτύπησε συναγερμό ο μηχανισμός προπαγάνδας του μεγάρου Μαξίμου: πρέπει να ιδρώσετε τη φανέλα. Πρέπει να βάλλετε μπροστά στον ψηφοφόρο το δίλημμα «σταθερότητα ή περιπέτειες», ο εστί μεθερμηνευόμενον – που λέει και ο ευαγγελιστής – «Μητσοτάκης ή χάος». Πώς τους βάζεις όλους σε κοινό παρονομαστή, όταν η πολιτικοϊδεολογική τους ρητορική παρουσιάζει τεράστιες αποκλίσεις; Μπορείς, για παράδειγμα, να βάλεις το ΠΑΣΟΚΙΝΑΛ και όλα τα κομμάτια του άλλοτε ενιαίου ΣΥΡΙΖΑ σε κοινό παρονομαστή: να τα χαρακτηρίσεις εκδοχές της σοσιαλδημοκρατίας. Αυτό, όμως, δεν βολεύει, γιατί η σοσιαλδημοκρατία είναι ένα συστημικό πολιτικό ρεύμα που ουδείς διανοήθηκε να την χαρακτηρίσει φορέα σκόπιμης πολιτικής αστάθειας. Μπορείς, επίσης, να βάλεις τα ακροδεξιά μορφώματα στον ίδιο παρονομαστή, συμπεριλαμβάνοντας και τον Σαμαρά, αν φτιάξει κόμμα. Ούτε αυτό βολεύει, όταν ο μεν Σαμαράς προέρχεται από τα σπλάχνα της ΝΔ, στην οποία επιπροσθέτως κατέχουν περίοπτες θέσεις φασίστες πογκρομιστές σαν τον Βορίδη, άνθρωποι που ζητούσαν να υπάρξουν νεκροί μετανάστες στα σύνορα σαν τον Πλεύρη και θαυμαστές του Παττακού και του πατριάρχη του ελληνικού νεοναζισμού Κ. Πλεύρη σαν τον Γεωργιάδη. Σε κάθε περίπτωση, δεν μπορείς να βάλεις στον ίδιο παρονομαστή τη σοσιαλδημοκρατία με την ακροδεξιά. Οπότε κάνεις μια κατασκευή και τους μαζεύεις όλους σ’ αυτήν: «κόμμα των Τεμπών». Εκτός του ότι αυτή καθαυτή η κατασκευή θυμίζει την ετοιμόρροπη καλύβα του καραγκιόζη, είναι στο φινάλε προβληματική για το αφεντικό. Γιατί η συντριπτική πλειοψηφία του λαού έχει εδραία πεποίθηση ότι στα Τέμπη διαπράχτηκε ένα μαζικό έγκλημα, για το οποίο την ευθύνη φέρει η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Η οποία, εκτός του ότι δε ανέλαβε την ευθύνη της, διέπραξε και το έγκλημα της συγκάλυψης. Οταν το έγκλημα στα Τέμπη κατέβασε στο δρόμο πάνω από ένα εκατομμύριο ανθρώπους σε όλη τη χώρα, τόσους όσους δεν είχε κατεβάσει κανένα άλλο ζήτημα εδώ και δεκαετίες, το να χαρακτηρίζεις σύσσωμη την αντιπολίτευση, αριστερά και δεξιά της ΝΔ, «κόμμα των Τεμπών», μάλλον τιμητικό είναι γι’ αυτήν. Οπότε το δίλημμα «Μητσοτάκης ή χάος», που κατασκεύασες, εύκολα μετατρέπεται σε «οποιονδήποτε άλλο ή άλλη, εκτός από τον Μητσοτάκη». Είναι ντεφορμέ τα παπαγαλάκια, οι γκεμπελίσκοι της μητσοτακικής προπαγάνδας. Δε φταίνε αυτοί. Η κατάσταση είναι τόσο στριμόκωλη για το αφεντικό που στέρεψαν από ιδέες)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • 17Ν
    • Εφετείο 17Ν
  • ΕΛΑ
    • Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • Εφετείο ΕΛΑ
    • Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • Επαναστατικός Αγώνας
    • Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • 3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • 4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • Σπάζοντας την πολιορκία
    • Το ημερολόγιο της αποστολής
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo