Γιατί η κυβέρνηση Μητσοτάκη φλέγεται ν’ αλλάξει σώνει και καλά τον Συνήγορο του Πολίτη, Ανδρέα Ποττάκη, και να βάλει στη θέση του τον Δημήτρη Σωτηρόπουλο; Είναι ανεπαρκής ο Ποττάκης; Γιατί δεν του δίνουν μια δεύτερη θητεία, όπως είχε γίνει με τον Καμίνη; Ο Καμίνης τον Μάη του 2003 εξελέγη ομόφωνα Συνήγορος του Πολίτη από τη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής και τον Φλεβάρη του 2008 ανανεώθηκε η θητεία του (άλλο αν παραιτήθηκε το 2010 για να κατέβει για δήμαρχος Αθήνας).
Ο Ποττάκης εξελέγη ΣτΠ στα τέλη Ιούλη του 2016 για εξαετή θητεία. Μπορεί να εξελέγη επί ΣΥΡΙΖΑ, αλλά σίγουρα δεν είναι συριζαίος. Από το 2011 μέχρι το 2015 (κυβερνήσεις Παπανδρέου, Παπαδήμου, Σαμαροβενιζέλων) διατέλεσε νομικός σύμβουλος στη Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης, ενώ από τον Φλεβάρη του 2015 και για ένα έτος ήταν προϊστάμενος του Νομικού Γραφείου. Είναι, τρόπον τινά, υπερκομματικός. Και τα ακαδημαϊκά «γαλόνια» του δεν υπολείπονται αυτών του Σωτηρόπουλου (μάλλον περισσότερα είναι). Αλλωστε, η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής που τον εξέλεξε (επί προεδρίας Βούτση), του έδωσε 21 θετικές ψήφους με μόνο δύο «παρών» και και μία αρνητική ψήφο.
Γιατί, λοιπόν, ο Μητσοτάκης θέλει σώνει και καλά να διώξει τον Ποττάκη και τρώει τη μια «πόρτα» μετά την άλλη; Είναι η δεύτερη φορά που ο Σωτηρόπουλος παίρνει μόνο τις 15 ψήφους που έχει η ΝΔ στην 30μελή Διάσκεψη των Προέδρων. Εφτά μέλη (ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ και νεοναζιστικό μόρφωμα) δήλωσαν «παρών» και εφτά μέλη (Βελόπουλος, Νέα Αριστερά, Πλεύση Ελευθερίας και ο εκπρόσωπος των ανεξάρτητων έδωσαν αρνητική ψήφο (απουσίαζε ένα μέλος). Μιλάμε για πανωλεθρία, καθώς για να την εκλογή απαιτούνται τα 3/5 του οργάνου, δηλαδή 18 θετικές ψήφοι.
Τα κόμματα της αστικής αντιπολίτευσης κατηγορούν την κυβέρνηση ότι θέλει να διώξει τον Ποττάκη επειδή χειρίζεται το φάκελο για το ναυάγιο της Πύλου και μερικούς ακόμα φακέλους. Με την επιμονή της, η κυβέρνηση Μητσοτάκη έρχεται να επιβεβαιώσει τις κατηγορίες. Αλλιώς θα συμφωνούσε στην παράταση της θητείας του Ποττάκη, που ζητούσε η αντιπολίτευση, ή στη μη εκλογή νέου ΣτΠ για ένα διάστημα, που πρότεινε το ΠΑΣΟΚ, ώστε να ολοκληρώσει ο Ποττάκης τους σοβαρούς φακέλους της αντιπολίτευσης και μετά να ψηφίσουν όλοι μαζί τον Σωτηρόπουλο, για τον οποίο το ΠΑΣΟΚ τουλάχιστον δε φαίνεται να έχει αντίρρηση.
Η δικαιολογία, που πρώτος είπε ο Τασούλας και μετά επανέλαβε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μαρινάκης, είναι… για τα πανηγύρια. Ο Τασούλας είπε στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες ότι ο ίδιος είχε θέσει στα κόμματα το θέμα της λήξης της θητείας του Ποττάκη στις 21 και στις 29 Σεπτέμβρη του 2023, ενώ ο Ποττάκης ανακοίνωσε την έναρξη της έρευνάς του για την Πύλο στις 9 Νοέμβρη του ίδιου έτους. Τον Σεπτέμβρη του 2023 είχε περάσει ενάμισης χρόνος από τη λήξη της θητείας του Ποττάκη. Γιατί δεν το θυμήθηκε νωρίτερα ο Τασούλας; Από τον Σεπτέμβρη του 2023 πέρασε άλλος ένας χρόνος, στη διάρκεια του οποίου ούτε ο Τασούλας έκανε κάτι ούτε η κυβέρνηση Μητσοτάκη ενδιαφέρθηκε να επιλέξει αντικαταστάτη του Ποττάκη. Το θυμήθηκαν πρόσφατα, όταν έμαθαν πως το πόρισμα Ποττάκη για το έγκλημα στην Πύλο μάλλον δεν θα… συνάδει με τις κυβερνητικές θέσεις.
Το παρασκήνιο που σίγουρα υπήρξε δε θα το μάθουμε τώρα. Ισως μετά από χρόνια. Την προηγούμενη φορά που έκανε παρόμοια παρέμβαση ο Μητσοτάκης ήταν όταν άλλαξε τη σύνθεση της ΑΔΑΕ, με τη βοήθεια του Βελόπουλου. Αρα, έχει «χεσμένη τη φωλιά του», κατά το κοινώς λεγόμενο. Και τώρα εκτίθεται ανεπανόρθωτα, κάνοντας κινήσεις πανικού, προσπαθώντας να ρίξει την ευθύνη στην αντιπολίτευση, κυρίως στον Ανδρουλάκη που στόχευσε ευθέως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
«Από πουθενά δεν προκύπτει ότι η εκλογή νέου ΣτΠ θα έθετε με οποιονδήποτε τρόπο σε αμφισβήτηση ή σε κίνδυνο τις έρευνες αυτές», δήλωσε ο Μαρινάκης! Πρόκειται για παπάρα ολκής, αλλά ας μην τη σχολιάσουμε. Θα σημειώσουμε μόνο πως οι άλλοι έχουν διαφορετική γνώμη. Γιατί, λοιπόν, δεν αφήνουν τον Ποττάκη να ολοκληρώσει τους ανοιχτούς φακέλους, ώστε να αφοπλίσουν τους άλλους και να μην έχουν καμιά δικαιολογία να μην ψηφίσουν τον Σωτηρόπουλο; Προς τι η πρεμούρα; Δύο χρόνια δεν έκαναν τίποτα για να εκλέξουν ΣτΠ, γιατί δεν κάνουν… υπομονή λίγο ακόμα;
«Η στάση του ΣΥΡΙΖΑ θεωρείται για τη συντριπτική πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας αναμενόμενη», δήλωσε ο Μαρινάκης. Και συνέχισε: «Αντιθέτως, η στάση του ΠΑΣΟΚ αποτελεί ένα ακόμα δείγμα ότι η υποτιθέμενη αλλαγή στάσης και νοοτροπίας του κ. Ανδρουλάκη μετά την επανεκλογή του θα παραμείνει μία ανεκπλήρωτη υπόσχεση και η χώρα θα συνεχίσει να πορεύεται με μία αντιπολίτευση του ‘όχι σε όλα’»! Δεν κατάλαβε καν ότι μόνο η κυβέρνηση Μητσοτάκη εκτίθεται, δείγμα υπέρμετρου θυμού, για να μην πούμε πανικού.
Ο Μητσοτάκης εκτέθηκε ακόμα περισσότερο, όταν αποκαλύφθηκε πως πριν από την ψηφοφορία-χλαπάτσα, το ΠΑΣΟΚ και η Πλεύση Ελευθερίας πρότειναν να κληθεί ο Ποττάκης στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής και να ενημερώσει αρμοδίως για το χρονοδιάγραμμα της ολοκλήρωσης των εν εξελίξει ερευνών για τους φακέλους που εκκρεμούν. Ετσι, θα μπορούσε να καθοριστεί πότε θα μπορεί να αποχωρήσει. Η κυβερνητική πλειοψηφία καταψήφισε αυτή την πρόταση. Γιατί;
Αν ο Ποττάκης έλεγε ότι θέλει μερικούς μήνες ακόμα, θα μπορούσε να του δοθεί η παράταση και μετά η αντιπολίτευση να μην έχει κανένα λόγο να καταψηφίσει τον Σωτηρόπουλο. Θα αφοπλιζόταν. Τώρα… αφοπλίστηκε η κυβέρνηση Μητσοτάκη, αποδεικνύοντας πως το μόνο που την ενδιαφέρει είναι να διώξει τον Ποττάκη προτού ολοκληρώσει το φάκελο της Πύλου και βγάλει πόρισμα, το οποίο μάλλον θα είναι… ενοχλητικό για τις ευθύνες του Λιμενικού, δηλαδή της κυβέρνησης.