Προσβλέπω, λοιπόν, σε μία πολύ ουσιαστική συζήτηση για ένα ζήτημα το οποίο απασχολεί πολύ την Ευρώπη, αλλά ζήτημα το οποίο, θέλω να τονίσω, δεν βρίσκεται ψηλά στα προβλήματα τα οποία οι έλληνες πολίτες μας λένε ότι τους απασχολούν, γιατί πολύ απλά η Ελλάδα υπήρξε πολύ αποτελεσματική στην αντιμετώπιση του ζητήματος της παράνομης μετανάστευσης.
Kυριάκος Μητσοτάκης (Βρυξέλλες, 17.10.2024)
H Ελλάδα από το 2019 υπερασπίζεται μία αυστηρή αλλά δίκαιη μεταναστευτική πολιτική, δίνοντας μεγάλη έμφαση στην εξωτερική διάσταση της μετανάστευσης, δηλαδή στην προστασία των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. […] Η εξωτερική διάσταση της μετανάστευσης, η προστασία των ευρωπαϊκών συνόρων, το Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο, αποτελούν επιτυχίες της Ευρώπης και είναι θέσεις οι οποίες είναι κοντά στις ελληνικές θέσεις. Η Ευρώπη έχει πάρει μία απόφαση -είναι μία απόφαση η οποία, προφανώς, εξυπηρετεί και τα ελληνικά συμφέροντα- ότι δεν είναι δυνατόν να καθορίζουν οι διακινητές ποιος θα εισέρχεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό το οποίο ερχόμαστε τώρα να συμπληρώσουμε, ως επόμενο βήμα, είναι να δρομολογήσουμε ένα ευρωπαϊκό πλαίσιο για τις επιστροφές. […]
Καταρχάς να ξεκαθαρίσουμε τι κάνει και τι δεν κάνει η Ιταλία, γιατί προφανώς κάθε χώρα έχει και τις δικές της ιδιαιτερότητες. Είναι μια καινούργια, ενδιαφέρουσα, θα έλεγα, λύση -εγώ δεν την απέρριψα σε καμία περίπτωση- για τις περιπτώσεις εκείνες των μεταναστών οι οποίοι συλλέγονται σε διεθνή ύδατα -η Ελλάδα κατά τεκμήριο δεν έχει τέτοιου είδους ζητήματα- και των οποίων οι αιτήσεις ασύλου θα τύχουν επεξεργασίας, με βάση το ιταλικό δίκαιο, στην Αλβανία. Όμως, οι άνθρωποι αυτοί, τελικά, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο θα περάσουν πάλι μέσα από την Ιταλία. […] Αυτό το οποίο έχει αξία είναι ότι στην επιστολή της κυρίας von der Leyen, για τις επιστροφές υπάρχει μια φράση ότι «θα εξετάσουμε και καινοτόμες λύσεις». Και μέσα στις καινοτόμες λύσεις που μπορούν να εξεταστούν είναι και αυτή η ιδέα των κέντρων εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα οποία θα αποστέλλονται μετανάστες, των οποίων οι αιτήσεις ασύλου θα απορρίπτονται, εάν αυτοί δεν μπορούν να επιστραφούν κατευθείαν στις χώρες προέλευσής τους. Αυτό είναι ακόμα μια ιδέα, δεν έχει τύχει επεξεργασίας. Επί της αρχής τη βρίσκω θετική. Και προφανώς όταν δούμε τις συγκεκριμένες προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα μπορούμε να τοποθετηθούμε.
Kυριάκος Μητσοτάκης (Βρυξέλλες, 17.10.2024)
Τι σημαίνει «υπεράσπιση των συνόρων»;
Σημαίνει, πρώτο, ότι οι πρόσφυγες που προσπαθούν να περάσουν τα σύνορα αντιμετωπίζονται ως εχθροί που πραγματοποιούν εισβολή. Ακόμα και με το ισχύον διεθνές δίκαιο, αυτή η θεώρηση είναι παράνομη. Οι πρόσφυγες δεν είναι στρατός, δε φέρουν οπλισμό, δεν έχουν αξιώσεις έναντι της χώρας στην οποία προσπαθούν να περάσουν. Αλλωστε, το γεγονός ότι αναγνωρίζεται το δικαίωμα υποβολής αιτήματος ασύλου σε όσους καταφέρουν να περάσουν, σημαίνει πως δεν έχουμε να κάνουμε με εισβολείς που επιβουλεύονται την ανεξαρτησία της χώρας, αλλά με ανθρώπους οι οποίοι δυνητικά μπορεί να πάρουν άσυλο. Επομένως, η ίδια η αποτροπή στα σύνορα ενδέχεται να στερήσει το δικαίωμα ασύλου από ανθρώπους που το δικαιούνται.
Σημαίνει, δεύτερο, ότι οι πρόσφυγες στα σύνορα αντιμετωπίζονται με στρατιωτικά μέσα, έστω και αν αυτά εφαρμόζονται από μη στρατιωτικές δυνάμεις καταστολής. Οι οποίες, πάντως, είναι ένοπλες και με στρατιωτική δομή (ιεραρχία, πειθαρχία), όπως ισχύει για τις δυνάμεις καταστολής του ελληνικού κράτους, οι οποίες θεωρούνται στρατιωτικές.
Τι μάθαμε για το ναυάγιο στην Κω, στο οποίο πνίγηκαν δυο γυναίκες και δυο παιδιά; Οτι ο «διακινητής»* έκανε επικίνδυνους ελιγμούς με το σκάφος, με αποτέλεσμα να πέσουν στη θάλασσα επιβάτες, να βουτήξουν ηρωικά δύο άντρες του Λιμενικού και να τους σώσουν, πλην των τεσσάρων που πνίγηκαν.
Υστερα κατακλυστήκαμε από τις εικόνες της παιδιάτρου στο νοσοκομείο της Κω, που κατάφερε να σώσει τη ζωή ενός βρέφους και να το ταΐσει με το μπιμπερό. Η γιατρός, βέβαια, έκανε τη δουλειά της, όπως θα έκανε για κάθε παιδί που κινδύνευε η ζωή του, και δε φταίει αυτή για το ότι τη μετέτρεψαν σε πρωταγωνίστρια μιας μιντιακής επιχείρησης συγκάλυψης ενός εγκλήματος, πίσω από τρυφερές εικόνες μιας γιατρού που κάνει το καθήκον της.
Την αλήθεια για το έγκλημα αποκάλυψε χτες το βράδυ, σε αποκλειστικό ρεπορτάζ, το tvxs. Αντιγράφουμε:
Tvxs αποκλειστικό / Πυροβολισμοί λιμενικού πριν το ναυάγιο της Κω με 4 νεκρούς – Η εκδοχή των Αρχών
Σύμφωνα με έγκυρες πηγές του tvxs.gr, οι οποίες δεν θέλουν να κατονομαστούν λόγω φόβου για τις συνέπειες, το λιμενικό είχε ανοίξει πυρ εναντίον του σκάφους στο οποίο επέβαιναν οι 31 πρόσφυγες λίγο πριν βυθιστεί στην Κω και χάσουν τη ζωή τους δυο γυναίκες και δυο παιδιά.
Επίσης υπάρχουν πληροφορίες ότι το λιμενικό έκανε επικίνδυνες μανούβρες κάτι που μπορεί να εξηγήσει το πως ανατράπηκε το σκάφος των προσφύγων.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Λιμενικού Σώματος, η ανατροπή της βάρκας προήλθε από ελιγμούς του σκάφους στο οποίο επέβαιναν οι μετανάστες και κατόπιν τούτου συνέλαβαν ως υπαίτιο των 39χρονο οδηγό του σκάφους.
Ολόκληρη η ανακοίνωση του Λιμενικού για το ναυάγιο της Κω
«Τις βραδινές ώρες χθες, ένα περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. (ΠΛΣ), το οποίο εκτελούσε προγραμματισμένη περιπολία, ενημερώθηκε ότι ένα ύποπτο σκάφος, χωρίς φανούς ναυσιπλοΐας, κινείται με μεγάλη ταχύτητα προς τις ακτές στην περιοχή του Αγίου Φωκά ν. Κω.
Το ΠΛΣ εντόπισε ένα πνευστό ταχύπλοο (Τ/Χ) σκάφος με ικανό αριθμό επιβαινόντων και προέβη σε χρήση φωτεινών και ηχητικών σημάτων, στα οποία ο χειριστής του ταχυπλόου δεν συμμορφώθηκε.
Αντίθετα πραγματοποίησε απότομους και επικίνδυνους ελιγμούς με μεγάλη ταχύτητα με αποτέλεσμα να χάσει τον έλεγχο και να βρεθεί ικανός αριθμός επιβαινόντων του στη θάλασσα και να ακινητοποιηθεί το σκάφος.
Δύο (02) μέλη του πληρώματος του ΠΛΣ έπεσαν στη θάλασσα προς διάσωση των ατόμων, ενώ ενημερώθηκε το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.
Περισυλλέγησαν από τη θάλασσα συνολικά δέκα (10) άτομα εκ των οποίων τέσσερα (2 γυναίκες και 2 παιδιά) χωρίς τις αισθήσεις τους. Αμέσως τους παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες με χρήση ΚΑΡΠΑ, ενώ έσπευσαν προς παροχή συνδρομής ακόμα τρία (03) ΠΛΣ καθώς και ένα (01) ιδιωτικό σκάφος.
Τα τέσσερα άτομα που δεν είχαν τις αισθήσεις τους μεταφέρθηκαν άμεσα στο λιμάνι της Κω και παραδόθηκαν σε στελέχη του ΕΚΑΒ και διακομίστηκαν στο Γενικό Νοσοκομείο Κω, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατος τους. Από το Τ/Χ σκάφος μετεπιβιβάστηκαν ασφαλώς είκοσι ένα (21) άτομα σε περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.
Συνολικά μεταφέρθηκαν στο λιμάνι της Κω είκοσι επτά (27) διασωθέντες και παραδόθηκαν σε στελέχη της Λιμενικής Αρχής.
Πέντε παιδιά και ένα βρέφος μεταφέρθηκαν για προληπτικούς λόγους στο Γενικό Νοσοκομείο Κω, όπου μετά τη διενέργεια εξετάσεων εξήλθαν καλά στην υγεία τους.
Είκοσι έξι αλλοδαποί (14 άνδρες, 4 γυναίκες και 8 ανήλικοι) μεταφέρθηκαν από στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) της Κω.
Κατά δήλωση των διασωθέντων, δεν υπάρχουν αγνοούμενοι και το σύνολο των επιβαινόντων ήταν τριάντα αλλοδαποί και ο διακινητής τους, ενώ οι έρευνες συνεχίζονται από δύο (02) ΠΛΣ. Από το Λιμεναρχείο Κω που διενεργεί την προανάκριση κατασχέθηκε το σκάφος μεταφοράς».
Παλαιότερες σχετικές καταγγελίες
Αξίζει να σημειωθεί, πως οι καταγγελίες για πυροβολισμούς εναντίον σκαφών που μεταφέρουν πρόσφυγες δεν είναι κάτι νέο. Οι τραυματισμοί προσφύγων και ο θάνατος ενός, σε πρόσφατα περιστατικά καταδίωξης σκαφών στο Αιγαίο, ακόμα και η πρόσφατη σχετικά καταδίκη της χώρας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου για ανάλογο περιστατικό, δεν φαίνεται να αποτελούν αποτρεπτικό παράγοντα για τους λιμενικούς.
Σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα, υπάρχει η επίσημη παραδοχή των Αρχών όπως στην περίπτωση του ναυαγίου της Σύμης τον περασμένο Αύγουστο.
Τότε, σύμφωνα με το Λιμενικό, το περιπολικό του σκάφος προέβη σε χρήση φωτεινών και ηχητικών σημάτων για να ακινητοποιήσει το σκάφος, με αρνητικά αποτελέσματα ενώ ακολούθησε καταδίωξη. Βάσει της ανακοίνωσης του Λιμενικού, ακολούθησαν 2 προειδοποιητικές βολές σε ασφαλή τομέα με αρνητικά αποτελέσματα και εν συνεχεία 2 στοχευμένες βολές στη μηχανή του ταχύπλοου. Εν συνεχεία, το ταχύπλοο ανέκοψε ταχύτητα και πραγματοποίησε αναστροφή χτυπώντας στη δεξιά πλευρά του σκάφους του Λιμενικού, με αποτέλεσμα τη θραύση του αεροθαλάμου του ταχύπλοου και την ακινητοποίησή του. Το ταχύπλοο σκάφος βυθίστηκε στη Σύμη χωρίς να διευκρινίζει το λιμενικό από που προήλθε το διαμπερές τραύμα στην κοιλιακή χώρα του χειριστή που επέφερε τον θάνατο του. Άγνωστο παραμένει αν προήλθε το τραύμα από σφαίρα ή βολίδα.
Πρέπει να θυμηθούμε και το έγκλημα ανοιχτά της Πύλου, με τους εκατοντάδες πνιγμένους πρόσφυγες, μετά από εγκληματική ενέργεια του ελληνικού κράτους. Είτε πρόκειται για τους εκατοντάδες πνιγμένους ανοιχτά της Πύλου είτε για τους τέσσερις πνιγμένους της Κω, αυτό είναι το αποτέλεσμα της πολιτικής «φύλαξης των συνόρων», για την οποία καμαρώνει ο Μητσοτάκης. Η πολιτική των συνεχών push back, από την οποία έχουν πνιγεί τόσοι πρόσφυγες μέχρι τώρα.
*Βάζουμε τη λέξη «διακινητής» σε εισαγωγικά, γιατί αυτοί που βαφτίζονται διακινητές είναι κάποιοι από τους πρόσφυγες. Οι διακινητές δεν μπαίνουν στα σκάφη, για να μην κινδυνέψουν να συλληφθούν. Δείχνουν μερικά πράγματα σε κάποιον ή κάποιους από τους πρόσφυγες, τους κάνουν και κάποια έκπτωση στην τιμή και τους βάζουν να «καπετανέψουν» το σκάφος, μικρό ή μεγάλο.