Τους προσέλαβαν με… λαμπερή ιδιότητα (στα χαρτιά): «Υποστηρικτές». Δεν φτάνει που τους έβγαλαν το λάδι (12ωρα «βαρούσαι»), δεν φτάνει που τους προσέλαβαν με μπλοκάκι (και όχι με μισθό), τους έχουν και απλήρωτους, τέσσερις μήνες τώρα και άγνωστο για πόσο ακόμα.
Ο λόγος για τους περίπου 30 έκτακτους εργαζόμενους που εργάστηκαν για την πραγματοποίηση της φετινής 20ής Διεθνούς Εκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης, και τους εργοδότες τους, το υπουργείο Πολιτισμού της πολύπλαγκτης κας Μενδώνη και το Ελληνικό Ιδρυμα Πολιτισμού (ΕΙΠ) που «έτρεξε» την έκθεση.
Σε κείμενό τους, που δημοσιεύτηκε στην ΕφΣυν, οι απλήρωτοι εργαζόμενοι καταγγέλλουν τη μη καταβολή των δεδουλευμένων τους και τον εμπαιγμό τους από τους εργοδότες τους (το κράτος!), που τους στέλνουν από τον Αννα στον Καϊάφα, λες και είναι επαίτες και όχι άνθρωποι που πρόσφεραν την εργασία τους για να γίνει το event, να κονομάνε οι εκδότες και να ποζάρουν για φωτογράφιση οι αστοί πολιτικοί και οι παρατρεχάμενοί τους.
Πίσω από τη λαμπερή βιτρίνα του αστικού πολιτισμού κρύβεται η στυγνή εκμετάλλευση των εργαζόμενων, τους οποίους αστικό κράτος και ιδιώτες καπιταλιστές αντιμετωπίζουν σαν δούλους.
Η καταγγελία
«Η φετινή 20ή Διεθνής Εκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης, που έλαβε χώρα από τις 16 έως τις 19 Μαΐου στο Διεθνές Εκθεσιακό και Συνεδριακό Κέντρο ΔΕΘ-HELEXPO, γνώρισε πράγματι μεγάλη επιτυχία. Η επιτυχία αυτή, όμως, δεν θα ήταν εφικτή χωρίς τους εργαζόμενους που δούλεψαν για την πραγματοποίησή της. Αυτός είναι και ο λόγος που νιώθουμε την ανάγκη να εκφράσουμε την αγανάκτησή μας, μιας και πάνω από τρεις μήνες αργότερα δεν έχουμε ακόμα λάβει τα δεδουλευμένα μας, παρ’ όλο που στη σύμβαση που υπογράψαμε προβλεπόταν ότι η καταβολή τους θα είχει ολοκληρωθεί έως τις 5/6/24.
Αντιθέτως, όλο αυτό το διάστημα έχουμε έρθει αντιμέτωποι με την αδιαφορία και την απαξίωση τόσο του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού (ΕΙΠ) -υπεύθυνο για τη διοργάνωση και στελέχωση της έκθεσης- όσο και του υπουργείου Πολιτισμού (ΥΠΠΟ), υπό την αιγίδα του οποίου τελεί το ΕΙΠ.
Αναλυτικότερα, σε επιστολή που στείλαμε στις 13/7/24 μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προς το ΥΠΠΟ και με κοινοποίηση στο ΕΙΠ -κατόπιν σχετικής προφορικής υποδείξεως εργαζομένων του τελευταίου- δεν λάβαμε ποτέ καμία απάντηση. Χρειάστηκε να περάσει πάνω από ένας μήνας και συγκεκριμένα να φτάσουμε στις 20/8/24, προκειμένου να ενημερωθούμε και πάλι προφορικά πως ορίστηκε νέο Δ.Σ. στο πλέον νεοσύστατο Ελληνικό Ιδρυμα Βιβλίου και Πολιτισμού (που ιδρύθηκε στη θέση τού μέχρι πρότινος ΕΙΠ), πως βρισκόμαστε εν αναμονή του σχετικού ΦΕΚ και πως η διευθέτηση της εξόφλησής μας είναι ζήτημα μερικών εβδομάδων. Να σημειωθεί πως οι παραπάνω πληροφορίες μάς δόθηκαν και πάλι προφορικά και μόνο κατόπιν ανεπίσημης μεσολάβησης ατόμου με τη δικηγορική ιδιότητα από το ευρύτερο περιβάλλον μας.
Πράγματι, στις 5/8/24 είχε εκδοθεί η σχετική απόφαση για ορισμό του νέου Δ.Σ. του ΕΙΠ (πλέον ΕΙΒΙΠ) (ΑΔΑ:ΡΟ2Ο46ΝΚΟΤ-ΧΩΣ). Αργότερα, σε τηλεφωνική επικοινωνία στις 9/9/24 κι έχοντας προηγηθεί τηλεφωνικές απόπειρες επικοινωνίας από πλευράς μας και με τους δύο φορείς, μάθαμε ότι πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνεδρίαση του Δ.Σ. στις 6/9/24. Καμία απάντηση δεν έχει δοθεί, ωστόσο, ως προς τις οικονομικές εκκρεμότητες απέναντί μας. Βρισκόμαστε, λοιπόν, τόσους μήνες μετά, χωρίς καμία ουσιαστική απάντηση πάνω σε ένα τόσο κρίσιμο ζήτημα, όπως η καταβολή των δεδουλευμένων μας, ενώ καμία διάθεση δεν διαφαίνεται εκ μέρους των εμπλεκόμενων φορέων για την επίσημη και σοβαρή ενημέρωσή μας, πόσο μάλλον για την άμεση αποπληρωμή μας.
Είναι προφανές ότι το ΥΠΠΟ και το Ιδρυμα μας εμπαίζουν όλο αυτό το διάστημα. Η αδιαφορία των αρμόδιων φορέων, καθώς και η αδυναμία τους να δείξουν την απαραίτητη συνέπεια στις δεσμεύσεις τους είναι εμφανείς. Περισσότερα από 30 άτομα εργαστήκαμε ακούραστα κατά τη διάρκεια της έκθεσης σε βάρδιες που άγγιζαν τις 12 ώρες, χωρίς την παραμικρή πρόβλεψη σίτισής μας από τους αρμόδιους φορείς, προκειμένου να φτάσουμε στο σήμερα, 10 Σεπτεμβρίου 2024, παραμένοντας απλήρωτοι και ψυχολογικά εξουθενωμένοι από τους απαξιωτικούς χειρισμούς ΥΠΠΟ και ΕΙΠ, καθώς και τη μετακύλιση ευθυνών ανάμεσά τους.
Απαιτούμε την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων μας».