Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Σαν 3 σήμερα Ιούλη
  • Ανοιχτή συνέλευση ενάντια στις συνδικαλιστικές διώξεις και απολύσεις
  • 1000 ημέρες γενοκτονίας στη Γάζα: Συγκλονιστικά στοιχεία για τη συνεχιζόμενη οδύνη
  • Το καθεστώς της Συρίας διακηρύσσει ουδετερότητα στις λιβανικές υποθέσεις
  • Ο Μητσοτάκης ντελίβερι μπόι του Νετανιάχου και των Αμερικανών
  • Τώρα με το app ποιος τους πιάνει
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Αγροτικά»«Παραμύθα» για την αγροτιά οι δήθεν ενισχύσεις του Μέτρου 5.2
Αγροτικά

«Παραμύθα» για την αγροτιά οι δήθεν ενισχύσεις του Μέτρου 5.2

Προορίζονται μόνο για τις καπιταλιστικές επιχειρήσεις του αγροτικού τομέα

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr10 Μαρ 2024, 09:53

Aπό τον Οκτώβρη του 2023, ο θλιβερός Αυγενάκης και ο αυτοκρατορίσκος Μητσοτάκης διαφήμιζαν το Μέτρο  5.2 του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ 2014-2020) του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης (ΥΠΑΑΤ) σαν πανάκεια που θα θεραπεύσει «πάσαν νόσον και πάσαν μαλακίαν» στον αγροτικό τομέα, ισχυριζόμενοι ψευδώς ότι με τη χρηματοδότηση απ’ αυτό οι κτηνοτρόφοι θα μπορέσουν να ξεκινήσουν γρήγορα τη δραστηριότητά τους, ανανεώνοντας το ζωικό τους κεφάλαιο και επισκευάζοντας ή ανακατασκευάζοντας τα μαντριά τους, τις σταυλικές εγκαταστάσεις τους όπως έλεγε ο Αυγενάκης. 

Ομως, με το Μέτρο 5.2 αποκλείεται όλη η αγροτιά από τις ενισχύσεις. Ενισχύονται μόνο οι καπιταλιστικές επιχειρήσεις του αγροτικού τομέα, που δεν πήραν τον περασμένο Νοέμβρη προκαταβολές για το φυτικό, ζωικό και πάγιο κεφάλαιο.

Οπως θα δούμε παρακάτω, σύμφωνα με την απόφαση του Αυγενάκη (άρθρο 18), οι αγρότες οφείλουν να αποκαταστήσουν τις καταστροφές που υπέστησαν στο φυτικό, ζωικό και πάγιο κεφάλαιο προκαταβολικά με δικά τους κεφάλαια και μετά θα τους δοθεί σταδιακά η επιδότηση. Ομως οι αγρότες τον Νοέμβρη του 2023 πήραν προκαταβολές για την αποκατάσταση του φυτικού, ζωικού και πάγιου κεφαλαίου, επομένως αποκλείονται από το Μέτρο 5.2. [Περιττεύει να θυμίσουμε ότι οι προκαταβολές που πήραν οι αγρότες προέρχονται από τα λεφτά που καταβάλλουν οι ίδιοι ως ασφαλιστικές εισφορές στον ΕΛΓΑ].

Σουλάτσο στον τόπο του εγκλήματος και ψεύτικες υποσχέσεις

Τον Οκτώβρη του 2023, ο Αυγενάκης σουλατσάριζε στον τόπο του εγκλήματος, στην κατεστραμμένη από τις πλημμύρες Θεσσαλία και με ύφος γενναιόδωρου αυτοκρατορικού απεσταλμένου προσπαθούσε να ταΐσει τους πλημμυροπαθείς αγρότες με ψεύτικες υποσχέσεις, αδιαφορώντας για το δράμα που βίωναν από τη μεγάλη και ανεπανόρθωτη καταστροφή που υπέστησαν.

Τα πληκτρολόγια στο Γραφείο Τύπου του ΥΠΑΑΤ είχαν πάρει φωτιά, μεταδίδοντας συνεχώς το ψεύδος. Ιδού απόσπασμα από Δελτίο Τύπου που εκδόθηκε στις 11 Οκτώβρη του 2023, συνοδεύοντας το σουλάτσο του Αυγενάκη στον τόπο του εγκλήματος:

«Το πρώτο χρηματοδοτικό εργαλείο: Σε εφαρμογή των διατάξεων που προβλέπει το μέτρο 5.2 του ΠΑΑ 2014-2022, ύψους 45 εκατ. ευρώ, θα χρηματοδοτηθούν όσοι κτηνοτρόφοι υποβάλουν αίτηση για την αγορά ζωικού κεφαλαίου με στόχο να ξεκινήσουν γρήγορα τη δραστηριότητά τους. Από το ίδιο μέτρο θα χρηματοδοτηθούν και οι δαπάνες για τη δημιουργία νέων σταυλικών εγκαταστάσεων.  Το μέτρο αυτό μας δίνει τη δυνατότητα, στους κτηνοτρόφους, χωρίς καμία προσωπική δαπάνη, να αγοράσουν ζώα και να κατασκευάσουν εκ νέου τις σταυλικές εγκαταστάσεις τους και μάλιστα με τη στήριξη της κυβέρνησής μας στις απαιτούμενες διαδικασίες. Η κάλυψη της δαπάνης από την κυβέρνηση  θα είναι 100%. Δηλαδή ο κτηνοτρόφος δεν θα πληρώσει ούτε ένα ευρώ για την αντικατάσταση του ζωικού του κεφαλαίου».

Το περιβόητο Μέτρο 5.2 αφορά την αποκατάσταση του ζωικού, του φυτικού και του πάγιου κεφαλαίου και όχι μόνο του ζωικού. Ομως, ανεξάρτητα απ’ αυτό, οι αγρότες, γεωργοί και κτηνοτρόφοι, αποκλείονται, όπως προβλέπεται ρητά και κατηγορηματικά από την απόφαση Αυγενάκη (παράγραφος 3 του άρθρου 18), που αναφέρει (η έμφαση δική μας):

«Η ενίσχυση χορηγείται στο δικαιούχο απολογιστικά με τη μορφή επιδότησης κεφαλαίου και το ύψος της υπολογίζεται με βάση τις πραγματοποιηθείσες δαπάνες που έχουν εξοφληθεί και κρίνονται επιλέξιμες, μετά το διοικητικό έλεγχο της αίτησης πληρωμής».

Η απόφαση Αυγενάκη στις 19.2.2024

AΠΟΦΑΣΗ ΑΥΓΕΝΑΚΗ ΣΤΙΣ 19 ΦΛΕΒΑΡΗ ΤΟΥ 2024 ΓΙΑ ΤΟ ΜΈΤΡΟ 5.2

Τείχος εμποδίων

Αυτό το φιρμάνι έβγαλε ο πρωταθλητής της ψευτιάς, ο Λευτέρης (Πινόκιο) Αυγενάκης, για να αποκλείσει την αγροτιά από τη χρηματοδότηση του Μέτρου 5.2. Υποχρεώνει τους αγρότες να αποκαταστήσουν το ζωικό, φυτικό και πάγιο κεφάλαιο με δικά τους λεφτά και να παρουσιάσουν στον ελεγκτικό μηχανισμό που θα στηθεί για την υλοποίηση του Μέτρου 5.2 τα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι πράγματι οι αποκαταστάσεις έγιναν με δαπάνη των ίδιων των αγροτών.

Ετσι, αποκλείεται η συντριπτική πλειοψηφία των αγροτών, ακόμα και των πλούσιων αγροτών, γιατί δεν διαθέτουν τα κεφάλαια για να αποκαταστήσουν το ζωικό, φυτικό και πάγιο κεφάλαιο που καταστράφηκε.

Πέραν αυτού, το φιρμάνι του Αυγενάκη, σε συνδυασμό με το άρθρο 18 του Κανονισμού 1305/2013, βάζει και άλλα εμπόδια, με αποτέλεσμα, ακόμα και η μικρή μειοψηφία των πλούσιων αγροτών, που έχει τη χρηματοδοτική ικανότητα και χαίρει της εκτίμησης του εμπορικού και τραπεζικού κεφαλαίου, να αποκλείεται και αυτή από τη χρηματοδότηση του Μέτρου 5.2.

Το εμπόδιο που μπαίνει με το δεύτερο εδάφιο της παραγράφου 4 του άρθρου 18 του Κανονισμού 1305/2013 είναι ότι δεν πρέπει να γίνεται η λεγόμενη υπεραντιστάθμιση στην αποζημίωση των καταστροφών που υπέστησαν οι αγρότες, με τη χρηματοδότηση -πέραν του Μέτρου 5.2- και από άλλα μέσα στήριξης, εθνικά ή ενωσιακά. Παραθέτουμε το άρθρο 18 του Κανονισμού 1305/2013 (η έμφαση δική μας): 

«Αποκατάσταση του γεωργικού παραγωγικού δυναμικού που επλήγη από φυσικές καταστροφές και καταστροφικά συμβάντα, και ανάληψη κατάλληλων προληπτικών δράσεων στην αποζημίωση 

  1. Η στήριξη στο πλαίσιο του παρόντος μέτρου καλύπτει: 

α) τις επενδύσεις σε προληπτικές δράσεις που αποσκοπούν στη μείωση των συνεπειών πιθανών φυσικών καταστροφών, δυσμενών κλιματικών φαινομένων και καταστροφικών συμβάντων· 

β) τις επενδύσεις για την αποκατάσταση της γεωργικής γης και του παραγωγικού δυναμικού που έχει πληγεί από φυσικές καταστροφές, από δυσμενή κλιματικά φαινόμενα και από καταστροφικά συμβάντα. 

  1. Η στήριξη παρέχεται σε γεωργούς ή ομάδες γεωργών. Η στήριξη μπορεί επίσης να χορηγείται σε δημόσιους φορείς, όταν αποδεικνύεται σύνδεση μεταξύ των επενδύσεων που πραγματοποιούνται από τους εν λόγω φορείς και του γεωργικού παραγωγικού δυναμικού. 
  2. Η στήριξη δυνάμει της παραγράφου 1 στοιχείο β) υπόκειται στην επίσημη αναγνώριση από τις αρμόδιες δημόσιες αρχές των κρατών μελών ότι σημειώθηκε φυσική καταστροφή και ότι η καταστροφή ή τα μέτρα που ελήφθησαν σύμφωνα με την οδηγία 2000/29/ΕΚ του Συμβουλίου ( 1 ) για την εξάλειψη ή συγκράτηση μιας φυτικής ασθένειας ή προσβολής από παράσιτα έχει προκαλέσει καταστροφή τουλάχιστον του 30 % του σχετικού γεωργικού δυναμικού. 
  3. Δεν παρέχεται στήριξη βάσει του εν λόγω μέτρου για απώλεια εισοδήματος που οφείλεται σε φυσική καταστροφή ή καταστροφικό συμβάν. 

Τα κράτη μέλη διασφαλίζουν ότι αποφεύγεται η υπεραντιστάθμιση ως αποτέλεσμα του συνδυασμού του παρόντος μέτρου και άλλων εθνικών ή ενωσιακών μέσων στήριξης ή καθεστώτων ιδιωτικής ασφάλισης. 

  1. Η στήριξη βάσει της παραγράφου 1 στοιχείο α) περιορίζεται στα ανώτατα ποσοστά στήριξης που προβλέπονται στο παράρτημα ΙΙ».

Πέραν της «υπεραντιστάθμισης», στην οποία θα επανέλθουμε, σημειώνουμε την απαγόρευση της στήριξης για απώλεια εισοδήματος. Ενας αγρότης δε χάνει μόνο κεφάλαιο από μια καταστροφή, χάνει και εισόδημα. Για παράδειγμα, που θα αναγκαστεί να φυτέψει καινούργια δέντρα, μέχρι αυτά να δώσουν παραγωγή, θα χάσει το εισόδημα που θα έπαιρνε από τα κατεστραφέντα δέντρα του.

Τα παραδείγματα είναι πολλά και δείχνουν πως η Ευρωπαϊκή Ενωση και οι κυβερνήσεις των κρατών μελών της δε δίνουν δεκάρα για τους αγρότες που παλεύουν για την επιβίωση. Χωρίς ίχνος υπερβολής, θα λέγαμε ότι χαίρονται κιόλας με το ξεκλήρισμα της αγροτιάς από τις φυσικές καταστροφές, γιατί έτσι απαλλάσσονται από έναν βραχνά και θα μπορούν πιο άνετα να κατακλύζουν την αγορά της ΕΕ με αγροτικά εμπορεύματα χωρών του τρίτου κόσμου, στις οποίες διεισδύει το ευρωπαϊκό μονοπωλιακό κεφάλαιο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ

H μεγάλη εικόνα: Το χτύπημα της αγροτικής παραγωγής είναι στρατηγική πολιτική του ευρωπαϊκού κεφάλαιου

Επιστρέφοντας στην «υπεραντιστάθμιση», πρέπει να σημειώσουμε ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη γνώριζε πολύ καλά τη διάταξη-φραγμό του Κανονισμού 1305/2013. Κι όμως, επέλεξε να δώσει προκαταβολές αποζημιώσεων τον Νοέμβρη του 2023. Το έκανε εν πλήρη συνειδήσει, για να αποκλείσει τη συντριπτική πλειοψηφία της αγροτιάς από το Μέτρο 5.2 και να το δωρίσει αποκλειστικά στις καπιταλιστικές επιχειρήσεις του αγροτικού τομέα.

Θυμίζουμε ότι τον Νοέμβρη του 2023 δόθηκαν ως προκαταβολή:

  • 16,5 εκατ. ευρώ για αποκατάσταση του ζωικού κεφαλαίου σε 2.305 κτηνοτρόφους
  • 110 εκατ. ευρώ για αποκατάσταση του φυτικού και πάγιου κεφαλαίου σε 33.088 γεωργούς
  • Σύνολο αγροτών (κτηνοτρόφων και γεωργών) 35.933.

Αυτές οι προκαταβολές δόθηκαν από τον προϋπολογισμό 2024 του ΕΛΓΑ, στον οποίο ως γνωστόν συμβάλλουν μόνο οι αγρότες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΧΕΤΙΚΑ Μ’ ΑΥΤΟ

Αποκαλύπτουμε τα ξεδιάντροπα ψέματα των Αυγενάκη-Λυκουρέντζου

Επειδή μέσα στους 35.393 αγρότες που πήραν προκαταβολές είναι και η μικρή μειοψηφία των πλούσιων αγροτών, γι’ αυτό το λόγο αποκλείεται και αυτή από τη χρηματοδότηση του Μέτρου 5.2 του ΠΑΑ 2014-2020.

Τόσο στο άρθρο 6 της απόφασης του Αυγενάκη στις 19 Φλεβάρη του 2024 όσο και στην πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος του γενικού γραμματέα Ενωσιακών Πόρων Δ. Παπαγιαννίδη για το Μέτρο 5.2, που δημοσιεύτηκε στις 4 Μάρτη του 2024 και επαναλαμβάνει τις διατάξεις της απόφασης Αυγενάκη, ορίζεται ρητά ότι από το Μέτρο αυτό μπορούν να χρηματοδοτηθούν και οι καπιταλιστικές επιχειρήσεις του αγροτικού τομέα. Ιδού το πρώτο εδάφιο της παραγράφου 1 του άρθρου 6 της απόφασης Αυγενάκη (η έμφαση δική μας):

«Αρθρο 6

Κριτήρια επιλεξιμότητας των δικαιούχων

Δικαιούχοι του καθεστώτος δύναται να κριθούν φυσικά και νομικά πρόσωπα κάτοχοι αγροτικής εκμετάλλευσης που έχουν την ιδιότητα του ενεργού γεωργού και των οποίων οι μονάδες λειτουργούν νόμιμα, Συλλογικά Σχήματα Γεωργών (Ομάδες ή Οργανώσεις Γεωργών) και Φορείς του Δημοσίου».

Για την πληρότητα της παρουσίασης, παραθέτουμε και την πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος του γενικού γραμματέα Παπαγιαννίδη.

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΤΡΟ 5.2 ΑΠΟΦΑΣΗ ΠΑΠΠΑΓΙΑΝΝΙΔΗ

Με όσα αναφέραμε παραπάνω για τη χρηματοδότηση από το Μέτρο 5.2 του ΠΑΑ 2014-2020 του ΥΠΑΑΤ, δεν μένει καμιά αμφιβολία ότι οι καπιταλιστικές επιχειρήσεις του αγροτικού τομέα είναι οι μόνες που θα χρηματοδοτηθούν απ’ αυτό το μέτρο.

Oσο για τους πλημμυροπαθείς αγρότες, θα πρέπει να περιμένουν τριάμισι χρόνια για να πάρουν κάποιες αποζημιώσεις μέσω των Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων – ΚΟΕ (πρώην ΠΣΕΑ). Πρέπει δε να σημειωθεί ότι, σε αντίθεση με τα ψέματα των Αυγενάκη-Μητσοτάκη για αποζημίωση στο 100% του φυτικού, ζωικού και πάγιου κεφαλαίου, αυτές οι αποζημιώσεις μπορούν να φτάσουν μέχρι το 56% της ζημιάς. Aυτό προβλέπεται στο άρθρο 76 (παράγραφοι 5 και 6) του Κανονισμού 2115/2021 (τον παραθέτουμε στο τέλος – το άρθρο 76 είναι στη σελίδα 70).

ΥΓ. Στις 29 Φλεβάρη δημοσιεύσαμε άρθρο με τίτλο: Αποκαλύπτουμε τα ξεδιάντροπα ψέματα των Αυγενάκη-Λυκουρέντζου για δήθεν άμεση και πλήρη αποζημίωση από τις καταστροφές των Daniel και Elias, απαντώντας στο κυβερνητικό δίδυμο (υπουργός και πρόεδρος του ΕΛΓΑ), που ισχυριζόταν ψευδώς σε Δελτίο Τύπου στις 26 Φλεβάρη, ότι θα δώσουν 70 εκατ. ευρώ στους πλημμυροπαθείς αγρότες τα Θεσσαλίας.

Μετά τη δημοσίευση του άρθρου μας, το δίδυμο έκοψε κάθε αναφορά στις δήθεν αποζημιώσεις των 70 εκατ. ευρώ που θα έδινε στους θεσσαλούς αγρότες. Και ο γενικός γραμματέας Παπαγιαννίδης, με εντολή Αυγενάκη, προφανώς, ανέβασε στις 4 Μάρτη στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ την πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για το Μέτρο 5.2 του ΠΑΑ 2014-2020. Αυτό είναι το νέο δεμάτι σανού με το οποίο προσπαθούν να ταΐσουν τους πλημμυροπαθείς αγρότες.

Πρέπει να σημειωθεί, ότι το περιβόητο Μέτρο 5.2 ισχύει από το 2014, αλλά δεν εφαρμόστηκε ποτέ. Κι αν έγιναν καταστροφές από πλημμύρες και άλλα φυσικά φαινόμενα όλα αυτά τα χρόνια. Αρκεί να θυμίσουμε τις πλημμύρες από την κακοκαιρία Ιανός τον Σεπτέμβρη του 2020. Ποτέ δεν χρησιμοποίησαν το Μέτρο 5.2. Το ανέσυραν τώρα, για να βολέψουν κάποιες καπιταλιστικές επιχειρήσεις του αγροτικού τομέα και παράλληλα (και κυρίως) για να το προσφέρουν σαν σανό στη συντριπτική πλειοψηφία της αγροτιάς.

Οι αγρότες τούς το είπαν και πρόσφατα: «Παράγουμε σανό, δεν τρώμε σανό». Αυταπαντώνται οικτρά ο αυτοκρατορίσκος Μητσοτάκης και οι Πινόκιο-σφουγγοκωλάριοί του αν νομίζουν ότι μπορεί να τουμπάρουν την αγροτιά προσφέροντάς της σανό. Το μόνο που καταφέρνουν είναι να την εξαγριώνουν. Οι ίδιοι βρίσκονται σε τροχιά ανυποληψίας και χρεοκοπίας.

KANONISMOS_2115_2021
Εκτύπωση 🖨
ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΑΓΡΟΤΩΝ ΑΥΓΕΝΑΚΗΣ ΠΛΗΜΜΥΡΟΠΑΘΕΙΣ
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο ΆρθροΣαν σήμερα 10 Μάρτη

Προορίζονται μόνο για τις καπιταλιστικές επιχειρήσεις του αγροτικού τομέα

Επόμενο άρθρο «Ο κομψός μαχητής» έπεσε ηρωικά στη μάχη – Αθάνατος!

Προορίζονται μόνο για τις καπιταλιστικές επιχειρήσεις του αγροτικού τομέα

Σχετικά Αρθρα

Σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ: Καταπέλτης ο εισαγγελέας στη δίκη των Μελά-Ρέππα

Αγροτικά 1 Ιούλ 2026, 13:11

Σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ: Kι άλλη αναβολή στη δίκη Καλφούτζου-Χλύκα (πατέρα και γιου)

Αγροτικά 1 Ιούλ 2026, 08:01

Σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ: Αύριο οι ποινές για 57 καταδικασθέντες «κτηνοτρόφους» από την Κρήτη

Αγροτικά 30 Ιούν 2026, 22:41

Σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ: Αναβλήθηκε η δίκη για την τρίτη δίωξη κατά Καλφούτζου κ.ά.

Αγροτικά 29 Ιούν 2026, 12:58

Σε μια ακόμα δίκη, για τρίτη στη σειρά δίωξη, ο Ηλίας Καλφούτζος

Είναι από τους πρωταγωνιστές στο σκάνδαλο της εγκληματικής οργάνωσης του ΟΠΕΚΕΠΕ

Αγροτικά 28 Ιούν 2026, 19:18

Τι γύρευε η Εφη Αχτσιόγλου σε δίκη λαμόγιων του σκανδάλου ΟΠΕΚΕΠΕ;

Για τις 30 Ιούνη διακόπηκε η νέα δίκη των Χλύκα (πατέρα και γιού) και Καλφούτζου

Αγροτικά 13 Ιούν 2026, 09:41
Ροή Ειδήσεων
Σαν Σήμερα

Σαν 3 σήμερα Ιούλη

3 Ιούλ 2026, 00:01
Εργατικά

Ανοιχτή συνέλευση ενάντια στις συνδικαλιστικές διώξεις και απολύσεις

2 Ιούλ 2026, 21:06
Διεθνή

1000 ημέρες γενοκτονίας στη Γάζα: Συγκλονιστικά στοιχεία για τη συνεχιζόμενη οδύνη

Οι Παλαιστινιακές Οργανώσεις Αντίστασης επαναβεβαιώνουν το δικαίωμα αντίστασης στην κατοχή με όλα τα μέσα

2 Ιούλ 2026, 21:01
Διεθνή

Το καθεστώς της Συρίας διακηρύσσει ουδετερότητα στις λιβανικές υποθέσεις

Ο ΥΠΕΞ της Συρίας επισκέφτηκε τη Βηρυτό, συναντήθηκε με τον Ναμπίχ Μπέρι και δήλωσε ανοιχτός σε συνάντηση με τη Χεζμπολά

2 Ιούλ 2026, 19:07
Πολιτική

Ο Μητσοτάκης ντελίβερι μπόι του Νετανιάχου και των Αμερικανών

Προσφέρει στήριξη στους ξενόδουλους αστούς της Βηρυτού και στην προδοτική συμφωνία που υπέγραψαν

2 Ιούλ 2026, 17:12
Κόντρες

Τώρα με το app ποιος τους πιάνει

2 Ιούλ 2026, 12:11
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 2 Ιούλη

2 Ιούλ 2026, 00:01
Πολιτική

Διορισμοί στον Αρειο Πάγο: «Πόρτα για τον χειμώνα» πιάνει ο Μητσοτάκης

1 Ιούλ 2026, 20:35
Εργατικά

Μαζικές απολύσεις σε ιδιωτικά σχολεία

1 Ιούλ 2026, 19:32
Εργατικά

Εκδήλωση-Συζήτηση: Απαγόρευση της συλλογικής ζωής και καταστολή των αγώνων μέσα και έξω από τα πανεπιστήμια

1 Ιούλ 2026, 19:27
Διεθνή

Αντιπροσωπεία της Χαμάς στο Κάιρο

Για την προώθηση της εφαρμογής της εκεχειρίας στη Γάζα και της ισραηλινής αποχώρησης

1 Ιούλ 2026, 13:32
Αγροτικά

Σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ: Καταπέλτης ο εισαγγελέας στη δίκη των Μελά-Ρέππα

1 Ιούλ 2026, 13:11
Πολιτική

Apsys for president ή δόγμα Βαμβακούλα;

1 Ιούλ 2026, 12:49
Διεθνή

Η Χεζμπολά δεσμεύεται να ματαιώσει τη συμφωνία-πλαίσιο με το Ισραήλ, που υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ

1 Ιούλ 2026, 09:32
Αγροτικά

Σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ: Kι άλλη αναβολή στη δίκη Καλφούτζου-Χλύκα (πατέρα και γιου)

1 Ιούλ 2026, 08:01
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 1 Ιούλη

1 Ιούλ 2026, 00:01
Αγροτικά

Σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ: Αύριο οι ποινές για 57 καταδικασθέντες «κτηνοτρόφους» από την Κρήτη

30 Ιούν 2026, 22:41
Κόντρες

Το τσιπρόκομμα και το «δόγμα του μπορντέλου»

30 Ιούν 2026, 20:27
Καταστολή

Με λογική χούντας οι ασφαλίτες του Χρυσοχοΐδη: Απαίτησαν από τους γιατρούς της ΜΕΘ του «Ευαγγελισμού» πληροφορίες για τον Αρ. Χαντζή

30 Ιούν 2026, 18:39
Διεθνή

Μπακαεΐ: Το Ιράν δεν θα συμμετάσχει σε διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ τις προσεχείς ημέρες

30 Ιούν 2026, 14:09
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΝΤΡΑ
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν 3 σήμερα Ιούλη

Αλγερία: Ημέρα ανεξαρτησίας (1962).

1884: Εγκαινιάζεται ο δείκτης «Dow Jones» στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.

1970: Ο στρατός επιτίθεται στον καθολικό τομέα του Μπέλφαστ με αποτέλεσμα μια νύχτα ταραχών.

1971: Βόμβες καταστρέφουν αυτοκίνητο της αμερικανικής βάσης στο Ηράκλειο Κρήτης.

1976: Ισραηλινοί κομάντο σκοτώνουν τους παλαιστίνιους αεροπειρατές και απελευθερώνουν τους ομήρους τους στο αεροδρόμιο Εντεμπε της Ουγκάντα. Τρεις όμηροι, όλοι οι αεροπειρατές, ο ισραηλινός επικεφαλής της αποστολής και σαράντα στρατιώτες της Ουγκάντα νεκροί.

2002: Εντοπίζεται η γιάφκα της 17Ν στην οδό Πάτμου στα Κάτω Πατήσια.

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

Στο δέλεαρ της δημοσιότητας, της βουλευτικής έδρας, της υπουργικής καρέκλας, των πάσης φύσεως αξιωμάτων και προνομίων θέλουμε και επιδιώκουμε ένα είδος κομματικής συμμετοχής σήμερα και άσκησης της εξουσίας αύριο, που θα αμφισβητήσει στην πράξη και με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο το στερεότυπο ότι όλοι είναι ίδιοι. Οτι σε όλους η προσωπική φιλοδοξία και καριέρα είναι πάνω από τα συμφέροντα της κοινωνίας. Ε, δεν είναι», σημείωσε και ξεκαθάρισε πως «πρέπει να αποδείξουμε ότι δεν είναι όλοι ίδιοι. Για να μην επιτρέψουμε παθογένειες του χθες να αμαυρώσουν τον αγώνα του σήμερα.

Αλέξης Τσίπρας

(Ο Τσίπρας μιλάει στους «σκιώδεις» υπουργούς που όρισε και λέει και τα παραπάνω. Πολύς κόσμος αναρωτήθηκε: μα είναι δυνατόν να λέει τέτοιες μπούρδες τη στιγμή που γύρισε και δηλώνει ότι θέλει να ξανακυβερνήσει, δηλαδή να εξασφαλίσει για τον εαυτό του, τους υπουργούς του, τα στελέχη του βουλευτικές και υπουργικές καρέκλες, κρατικά αξιώματα, προνόμια; Είμαστε σίγουροι πως ξέρει πολύ καλά ότι αυτά δεν τα χάφτει ο κόσμος. Oμως κάτι πρέπει να πει. Κάτι που δε θα αναφέρεται στην πρακτική πολιτική, που έτσι κι αλλιώς ορίζεται από τον αυτόματο πιλότο των Βρυξελλών. Και καταφεύγει στην ηθικολογία: εμείς δεν είμαστε σαν αυτούς. Προσπαθεί να χτίσει ένα ηθικολογικό αφήγημα εκμεταλλευόμενος τα σκάνδαλα διαφθοράς που μαστίζουν την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Εχει ένα πλεονέκτημα ως προς αυτό η συριζαϊκή σοσιαλδημοκρατία. Στα 52 χρόνια μετά την πτώση της χούντας κυβέρνησε μόνο μια τετραετία. Και υπό τις ιδιάζουσες συνθήκες των Μνημονίων. Δεν απασχόλησε παρά λίγο για διάφορα σκάνδαλα με συμμετοχή στελεχών της, αλλά απασχόλησε για την εφαρμογή της μνημονιακής πολιτικής. Οπότε βολεύει ν’ αφήνεις έξω από το προεκλογικό αφήγημα την ασκηθείσα πολιτική και να το παίζεις… Νίκος Ξανθόπουλος και Στέλιος Καζαντζίδης: εμείς δεν πλουτίσαμε από την πολιτική)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • 17Ν

    Προορίζονται μόνο για τις καπιταλιστικές επιχειρήσεις του αγροτικού τομέα

    • Εφετείο 17Ν

      Προορίζονται μόνο για τις καπιταλιστικές επιχειρήσεις του αγροτικού τομέα

  • ΕΛΑ

    Προορίζονται μόνο για τις καπιταλιστικές επιχειρήσεις του αγροτικού τομέα

    • Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ

      Προορίζονται μόνο για τις καπιταλιστικές επιχειρήσεις του αγροτικού τομέα

    • Εφετείο ΕΛΑ

      Προορίζονται μόνο για τις καπιταλιστικές επιχειρήσεις του αγροτικού τομέα

    • Πρώτη Δίκη ΕΛΑ

      Προορίζονται μόνο για τις καπιταλιστικές επιχειρήσεις του αγροτικού τομέα

  • Επαναστατικός Αγώνας

    Προορίζονται μόνο για τις καπιταλιστικές επιχειρήσεις του αγροτικού τομέα

    • Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα

      Προορίζονται μόνο για τις καπιταλιστικές επιχειρήσεις του αγροτικού τομέα

    • Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα

      Προορίζονται μόνο για τις καπιταλιστικές επιχειρήσεις του αγροτικού τομέα

    • Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα

      Προορίζονται μόνο για τις καπιταλιστικές επιχειρήσεις του αγροτικού τομέα

  • Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς

    Προορίζονται μόνο για τις καπιταλιστικές επιχειρήσεις του αγροτικού τομέα

    • 3η Δίκη Σ.Π.Φ.

      Προορίζονται μόνο για τις καπιταλιστικές επιχειρήσεις του αγροτικού τομέα

    • 4η Δίκη Σ.Π.Φ.

      Προορίζονται μόνο για τις καπιταλιστικές επιχειρήσεις του αγροτικού τομέα

    • Δίκη Σ.Π.Φ.

      Προορίζονται μόνο για τις καπιταλιστικές επιχειρήσεις του αγροτικού τομέα

Παλαιστίνη
  • Σπάζοντας την πολιορκία

    Προορίζονται μόνο για τις καπιταλιστικές επιχειρήσεις του αγροτικού τομέα

    • Το ημερολόγιο της αποστολής

      Προορίζονται μόνο για τις καπιταλιστικές επιχειρήσεις του αγροτικού τομέα

      Προορίζονται μόνο για τις καπιταλιστικές επιχειρήσεις του αγροτικού τομέα

    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)

      Προορίζονται μόνο για τις καπιταλιστικές επιχειρήσεις του αγροτικού τομέα

      Προορίζονται μόνο για τις καπιταλιστικές επιχειρήσεις του αγροτικού τομέα

    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)

      Προορίζονται μόνο για τις καπιταλιστικές επιχειρήσεις του αγροτικού τομέα

      Προορίζονται μόνο για τις καπιταλιστικές επιχειρήσεις του αγροτικού τομέα

    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)

      Προορίζονται μόνο για τις καπιταλιστικές επιχειρήσεις του αγροτικού τομέα

      Προορίζονται μόνο για τις καπιταλιστικές επιχειρήσεις του αγροτικού τομέα

    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)

      Προορίζονται μόνο για τις καπιταλιστικές επιχειρήσεις του αγροτικού τομέα

Σύνδεσμοι
  • Ποιοι είμαστε

    Προορίζονται μόνο για τις καπιταλιστικές επιχειρήσεις του αγροτικού τομέα

    Προορίζονται μόνο για τις καπιταλιστικές επιχειρήσεις του αγροτικού τομέα

  • Επικοινωνία

    Προορίζονται μόνο για τις καπιταλιστικές επιχειρήσεις του αγροτικού τομέα

    Προορίζονται μόνο για τις καπιταλιστικές επιχειρήσεις του αγροτικού τομέα

  • Όροι χρήσης

    Προορίζονται μόνο για τις καπιταλιστικές επιχειρήσεις του αγροτικού τομέα

    Προορίζονται μόνο για τις καπιταλιστικές επιχειρήσεις του αγροτικού τομέα

  • Ποιοι είμαστε

    Προορίζονται μόνο για τις καπιταλιστικές επιχειρήσεις του αγροτικού τομέα

    Προορίζονται μόνο για τις καπιταλιστικές επιχειρήσεις του αγροτικού τομέα

  • Επικοινωνία

    Προορίζονται μόνο για τις καπιταλιστικές επιχειρήσεις του αγροτικού τομέα

    Προορίζονται μόνο για τις καπιταλιστικές επιχειρήσεις του αγροτικού τομέα

  • Όροι χρήσης

    Προορίζονται μόνο για τις καπιταλιστικές επιχειρήσεις του αγροτικού τομέα

    Προορίζονται μόνο για τις καπιταλιστικές επιχειρήσεις του αγροτικού τομέα

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo