Αυτήν τη στιγμή η κυβέρνηση Μητσοτάκη και ο υπουργός ειδικών αποστολών Πιερρακάκης έχουν μεγάλη ανάγκη από καθαρή και ευθεία στήριξη των μεθοδεύσεών τους για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων. Με τους φοιτητές και το χαμηλόβαθμο πανεπιστημιακό προσωπικό απέναντι, προσδοκούν στήριξη από τα Συμβούλια Διοίκησης των ΑΕΙ, που επιβλήθηκαν από την Κεραμέως με τον εκτρωματικό νόμο πλαίσιο σε αντίθεση με τις αντιρρήσεις που εξέφραζαν σχεδόν όλοι οι Σύγκλητοι των ΑΕΙ.
Η πρώτη ψυχρολουσία ήρθε από το Συμβούλιο Διοίκησης του ΕΜΠ. Το Συμβούλιο κατακεραυνώνει την πολιτική της κυβέρνησης, όσον αφορά τα τεράστια προβλήματα χρηματοδότησης και ενίσχυσης του ΕΜΠ και επί του θέματος που «καίει» αυτήν τη στιμή τους Μητσοτάκη-Πιερρακάκη κρατάει αποστάσεις, χωρίς να προσφέρει την αμέριστη στήριξή του, παρότι υποκριτικά δηλώνει πως «δεσμεύεται να πάρει θέση, ευθύς ως τα μέλη του ενημερωθούν επί του ακριβούς περιεχομένου του σχεδίου νόμου που προτίθεται να καταθέσει η κυβέρνηση», λες και δεν είναι φανερές οι επιπτώσεις στο δημόσιο πανεπιστήμιο, στους φοιτητές του και την εργαζόμενη κοινωνία από την ίδρυση ιδιωτικών μαγαζιών εμπόρων της γνώσης.
Συγκεκριμένα το Συμβούλιο του ΕΜΠ υπογραμμίζει ότι
– Την τελευταία 15ετία το ΕΜΠ υποχρεώθηκε σταδιακά να λειτουργεί με προϋπολογισμό μειωμένο κατά 63.6%, καθηγητικό προσωπικό μειωμένο κατά 36%, άλλο προσωπικό μειωμένο κατά 1.6% και αριθμό σπουδαστών αυξημένο κατά 20.7%.
– Ο δραματικά συρρικνωμένος προϋπολογισμός οδηγεί αναπόφευκτα σε αδυναμία συντήρησης και εκσυγχρονισμού των εκπαιδευτικών, ερευνητικών και κτιριακών υποδομών του ΕΜΠ, οι οποίες υποβαθμίζονται με ραγδαίο ρυθμό. Το γεγονός αυτό σε συνάρτηση με την εξίσου δραματική αφαίμαξη του προσωπικού όλων των κατηγοριών και βαθμίδων, καθιστά προβληματική (αν όχι αδύνατη) την παροχή ποιοτικού εκπαιδευτικού και ερευνητικού έργου, ανάλογου του κύρους και της ιστορίας του ΕΜΠ.
– Η συνέχιση της συγκεκριμένης πολιτικής οδηγεί αναπόφευκτα σε υποβάθμιση του επιπέδου των σπουδών που παρέχει το ΕΜΠ και των Διπλωμάτων που αυτό απονέμει, αλλά και σε άμεσο κίνδυνο απώλειας της θέσης που έχει κατακτήσει στις διεθνείς κατατάξεις.
– Αν δεν δοθούν άμεσα γενναίες, πειστικές και χειροπιαστές λύσεις, η συνεχής εκ μέρους της κυβέρνησης επίκληση της πρόθεσης ενίσχυσης του ρόλου του Δημοσίου Πανεπιστήμιου καθίσταται κενή περιεχομένου και το Δημόσιο Πανεπιστήμιο οδηγείται αναπόφευκτα σε μαρασμό και απαξίωση.
Τέλος, όσον αφορά την απροθυμία ευθείας στήριξης της κυβέρνησης σχετικά με τις δρομολογούμενες εξελίξεις ίδρυσης ιδιωτικών ΑΕΙ και την μεσοβέζικη, υποκριτική δήλωση περί δέσμευσης τοποθέτησης όταν θα έρθει το σχετικό νομοσχέδιο, το Συμβούλιο, στην απόφασή του, αναφέρει τα εξής: «Τα μέλη του Συμβουλίου Διοίκησης του ΕΜΠ απευθύνουν δραματική έκκληση στα αρμόδια όργανα της Πολιτείας, να εγκύψουν άμεσα στο πρόβλημα και να δώσουν γενναίες, πειστικές και χειροπιαστές λύσεις. Σε διαφορετική περίπτωση η συνεχής εκ μέρους τους επίκληση της πρόθεσης ενίσχυσης του ρόλου του Δημοσίου Πανεπιστημίου καθίσταται κενή περιεχομένου και το Δημόσιο Πανεπιστήμιο οδηγείται αναπόφευκτα σε μαρασμό και απαξίωση και, εκ των πραγμάτων, η συνταγματική αποστολή του για προσφορά στον Ελληνικό Λαό εκπαιδευτικού και ερευνητικού έργου υψηλού επιπέδου θα παραδοθεί σε άλλες δομές (όπως τα υπό ίδρυση ιδιωτικά ΑΕΙ, θέμα επί του οποίου το Συμβούλιο Διοίκησης του ΕΜΠ δεσμεύεται να πάρει θέση, ευθύς ως τα μέλη του ενημερωθούν επί του ακριβούς περιεχομένου του σχεδίου νόμου που προτίθεται να καταθέσει η κυβέρνηση).