Δεκάδες χιλιάδες εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων κατέκλυσαν το περασμένο Σάββατο τους δρόμους της πορτογαλικής πρωτεύουσας, αντιδρώντας στην πολιτική λιτότητας που εφαρμόζει ο… σοσιαλιστής πορτογάλος πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα. Σύμφωνα με την πορτογαλική αστυνομία, περίπου 80.000 εκπαιδευτικοί, μαθητές και αλληλέγγυοι απάντησαν δυναμικά στο πάγωμα των μισθών για πάνω από 10 χρόνια, αλλά και στην πολιτική αξιολόγησης των εκπαιδευτικών, που εφαρμόζει η πορτογαλική κυβέρνηση. Μέσα ενημέρωσης της Πορτογαλίας (βλέπε εδώ) αλλά και η πορτογαλική ομοσπονδία εκπαιδευτικών (STOP) μιλάνε για διαδήλωση άνω των 100.000 ανθρώπων και την χαρακτηρίζουν ως την ιστορικότερη και μεγαλύτερη που έχει γνωρίσει η χώρα.
Οι δάσκαλοι και καθηγητές της χώρας της Ιβηρικής χερσονήσου συνεχίζοντας τον απεργιακό αγώνα που ξεκίνησαν από τις αρχές του περασμένου Δεκέμβρη, συνεχίζουν να απέχουν από τις εκπαιδευτικές τους υποχρεώσεις πιέζοντας όλο και περισσότερο την κυβέρνησή τους. Μάλιστα, σύμφωνα με την εκπαιδευτική ομοσπονδία STOP, έχει παρθεί απόφαση για κυλιόμενες απεργίες και κλείσιμο σχολείων σταδιακά, μέχρι τα μέσα του Φλεβάρη όλων των σχολείων σε όλες τις περιφέρειες της Πορτογαλίας. Την επόμενη εβδομάδα, μάλιστα, τα εκπαιδευτικά συνδικάτα πιέζουν για κλιμάκωση των απεργιών και κλείσιμο όλων των σχολείων από τον Βορρά μέχρι τον Νότο, καθιστώντας την απεργία-αποχή το σημαντικότερο όπλο τους στον αγώνα για καλύτερους μισθούς και κατάργηση της αξιολόγησης.
Παράδειγμα προς μίμηση
Στην Ελλάδα, η κυβέρνηση των α(χ)ρίστων επιχειρεί στα κρυφά, σαν τον κλέφτη, μέσω τροπολογιών σε νομοσχέδιο του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, να προωθήσει την ατομική αξιολόγηση των εκπαιδευτικών σε περιοχές της χώρας που ήδη έχει ολοκληρωθεί η επιλογή και τοποθέτηση των λεγόμενων Συμβούλων Εκπαίδευσης. Αλλωστε, η υπουργός Κολλεγίων και Ιδιωτικής Εκπαίδευσης Νίκη Κεραμέως και ο πολιτικός προϊστάμενός της έχουν αποδείξει την αγάπη τους για τον θεσμό του επιθεωρητή (βλέπε εδώ και εδώ). Δεν περιμέναμε φυσικά τίποτε το διαφορετικό από τη θεούσα-νεοφιλελεύθερη υπουργό που το μόνο που ξέρει να κάνει είναι να φιλάει χέρια παπάδων και να προωθεί τα συμφέροντα των ιδιωτικών κολλεγίων και σχολείων. Κύριο όπλο της Κεραμέως είναι ο φόβος που προσπαθεί να ενσταλάξει στους εκπαιδευτικούς και κυρίως στους νεοδιόριστους, με μόνο στόχο την προώθηση της αξιολόγησης.
Τι πρέπει να κάνουν οι εκπαιδευτικοί;
Να σηκώσουν το γάντι που τους πέταξε η Κεραμέως και να το μετατρέψουν σε δυναμική απάντηση, παίρνοντας παράδειγμα από τους πορτογάλους εκπαιδευτικούς. Η αγανάκτηση των εκπαιδευτικών είναι τεράστια και το εκπαιδευτικό κίνημα αρχίζει να φουντώνει παραμονές των εκλογών. Ηδη, οι περισσότεροι πρωτοβάθμιοι σύλλογοι εκπαιδευτικών της Ελλάδας, στο διάστημα 25 Γενάρη έως και 17 Φλεβάρη, έχουν καλέσει τα μέλη τους σε Γενικές Συνελεύσεις με στόχο τον προγραμματισμό των δράσεών τους. Με τη σειρά της η ΔΟΕ έχει καλέσει σε Γενική Συνέλευση των προέδρων των πρωτοβάθμιων σωματείων στις 20 Φλεβάρη.
Είναι γεγονός πως η συντριπτική πλειοψηφία των εκπαιδευτικών αναγνωρίζει και αποδέχεται πως το ισχυρότερο όπλο στη μάχη κατά της αξιολόγησης είναι η απεργία-αποχή και είναι διατεθειμένη να πάρει αυτό το δρόμο. Οι εκπαιδευτικοί πρέπει να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να κάνουν την Κεραμέως να καταλάβει πως το εκπαιδευτικό κίνημα έχει θάψει τον επιθεωρητισμό οριστικά και αμετάκλητα, προσέχοντας βέβαια και τους αστογραφειοκράτες των ΟΛΜΕ-ΔΟΕ, οι οποίοι ουκ ολίγες φορές στο πρόσφατο παρελθόν έχουν μαχαιρώσει πισώπλατα τους αγώνες των εκπαιδευτικών.