Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Διαμονές σε εποικισμούς και ημέρες με το στρατό: Πώς βρετανικές φιλανθρωπικές οργανώσεις προωθούν τη μετανάστευση στο Ισραήλ
  • Το Ιράν έκλεισε το Στενό του Ορμούζ και απάντησε με συντριπτικούς βομβαρδισμούς αμερικάνικων βάσεων
  • Μια τοιχογραφία μέσα στα ερείπια: Πώς ο Χοσάμ Χασάν έγινε ο ήρωας της Γάζας στο Μουντιάλ
  • Μας πήρανε χαμπάρι και πλάκωσαν σωρηδόν όλα τα κολλέγια για να πανεπιστημιοποιηθούν
  • Μπόνους απέλασης: 250 ευρώ σε δικηγόρους άμα πείθουν τον αιτούντα άσυλο να δεχτεί την απέλαση
  • Πολυτεχνείο Κρήτης: Απαράδεκτες συνδικαλιστικές διώξεις σε φοιτητές της σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών (ΗΜΜΥ)
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Διεθνή»Ο γερμανικός ιμπεριαλισμός προσπαθεί να βγει από τα «σκοινιά»
Διεθνή

Ο γερμανικός ιμπεριαλισμός προσπαθεί να βγει από τα «σκοινιά»

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr1 Σεπ 2022, 09:28

Τον Σεπτέμβρη του 2017, ο φρέσκος στην προεδρία της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν πήγε στη Σορβόννη και χρησιμοποιώντας ως ντεκόρ φοιτητές και φοιτήτριες παρουσίασε το «όραμά του» για την ΕΕ. Οι αυλοκόλακες του Μακρόν και οι δεξιοί σοσιαλδημοκράτες που τον ακολουθούσαν στην εκλογική στρατηγική του «ούτε δεξιά ούτε αριστερά» άρχισαν τους ύμνους για τον «μεγάλο οραματιστή» που θέλει «να βαθύνει την ομοσπονδοποίηση της Ευρώπης» κτλ. κτλ.

Η Ανγκελα Μέρκελ, που ήταν τότε η ισχυρή φιγούρα της ιμπεριαλιστικής πολιτικής στην Ευρώπη (όχι λόγω της προσωπικότητάς της αλλά επειδή εκπροσωπούσε την ισχυρότερη ιμπεριαλιστική δύναμη για πολλά χρόνια και ήξερε καλά τα «κατατόπια» της ΕΕ), υποδέχτηκε με το γνωστό αινιγματικό της χαμόγελο τις προτάσεις του Μακρόν, φροντίζοντας να τις βάλει στο ψυγείο.

Για να γίνουν αλλαγές στην ΕΕ πρέπει ν’ αλλάξουν οι Συνθήκες συγκρότησής της κι αυτή είναι μια διαδικασία που κρατάει χρόνια. Είναι γνωστό πλέον πως δεν ξεκίνησαν καν προκαταρκτικές διαδικασίες για αλλαγή των Συνθηκών. Ούτε ο Μακρόν άσκησε κάποια πίεση για να ξεκινήσουν διαδικασίες που θα έκαναν πράξη το «όραμα» που παρουσίασε. 

Ετσι, έχουμε μια ακόμη κακοποίηση του επιθέτου «ιστορικός-ή-ό». Χαρακτηρίστηκε «ιστορική» μια ομιλία (του Μακρόν στη Σορβόννη) που δεν παρήγαγε κανένα ιστορικής σημασίας (έστω και με την πιο χαλαρή ερμηνεία του όρου) αποτέλεσμα. Το μόνο αποτέλεσμα ήταν η ενίσχυση της αυτοκρατορικής εικόνας που φιλοτεχνούσε για τον εαυτό του ο Μακρόν (είναι ο πρώτος γάλλος πρόεδρος της σύγχρονης εποχής που χρησιμοποίησε για επίσημες εκδηλώσεις το ανάκτορο των Βερσαλλιών). Πλέον γνωρίζουμε ότι αυτή η εικόνα κατακουρελιάστηκε εξαιτίας της πολιτικής του, με αποτέλεσμα να ξανακερδίσει μεν την προεδρία (με πολύ χαμηλότερο ποσοστό) αλλά το κόμμα του και οι σύμμαχοί του να χάσουν την πλειοψηφία στην εθνοσυνέλευση.

Πέντε χρόνια μετά την «ιστορική» ομιλία του Μακρόν, την οποία η γερμανική ιμπεριαλιστική πολιτική είχε κατατάξει στα πολιτικά καλαμπούρια, ήρθε η ώρα να εκφωνήσει τη δική του «ιστορική» ομιλία ο διάδοχος της Ανγκελα Μέρκελ στην καγκελαρία (και πρώην αντικαγκελάριός της). Ο Ολαφ Σολτς επέλεξε το Πανεπιστήμιο του Καρόλου στην Πράγα, ένα από τα παλαιότερα πανεπιστήμια της Ευρώπης, για να παρουσιάσει το δικό του «όραμα» για την ΕΕ.

«Η Ευρώπη είναι το μέλλον και αυτό το μέλλον είναι στα χέρια μας» διακήρυξε ο Σολτς. Αυτή η χιλιοειπωμένη παπάρα είναι αρκετή για να μας οδηγήσει στο συμπέρασμα ότι και ο Σολτς έδωσε ένα άνευ σημασίας προσωπικό πολιτικό σόου, όπως ο Μακρόν το 2017 στη Σορβόννη. Δεν πρέπει, όμως, να βιαζόμαστε να βγάλουμε συμπεράσματα, κρίνοντας μόνο από τα εξωτερικά στοιχεία μιας ομιλίας.

Ο Σολτς δεν είναι Μακρόν, με την έννοια ότι η Γερμανία της οποίας ηγείται εξακολουθεί να παραμένει η ισχυρότερη ιμπεριαλιστική δύναμη της ΕΕ. Και το 2022 δεν είναι 2017. Εδώ και έξι μήνες μαίνεται ένας ιμπεριαλιστικός πόλεμος επί ευρωπαϊκού εδάφους. Εκτός από τη στρατιωτική πτυχή, αυτός ο πόλεμος έχει μια εξίσου σημαντική οικονομική πτυχή και γεωστρατηγικές πτυχές. Σ’ αυτόν τον πόλεμο, παρμένο στην ολότητά του, οι δυτικοευρωπαϊκές ιμπεριαλιστικές δυνάμεις χάνουν κατά κράτος και η Γερμανία, ως η ισχυρότερη ιμπεριαλιστική χώρα της ΕΕ, χάνει περισσότερο.

Η κυβέρνηση Σολτς, στριμωγμένη από την ενεργειακή κρίση, που αποτελεί πλευρά της κρίσης του καπιταλισμού, βλέπει τη γερμανική οικονομία να γλιστράει προς την καπιταλιστική ύφεση και ταυτόχρονα αισθάνεται αδύναμη να επηρεάσει τις εξελίξεις στον πόλεμο που έχει ξεσπάσει. Στο ΝΑΤΟ κάνουν κουμάντο οι Αμερικανοί, το καθεστώς Ζελένσκι είναι μαριονέτα των Αμερικανών, οικονομικά εξαρτημένες από τον γερμανικό ιμπεριαλισμό χώρες (όπως η Πολωνία, οι τρεις χώρες της Βαλτικής, η Σλοβακία) πρωταγωνιστούν στην καλλιέργεια του ψυχροπολεμικού-αντιρωσικού κλίματος, μιλώντας συχνά υποτιμητικά για τη Γερμανία, και ο γερμανογαλλικός άξονας, παρά τις προσπάθειες και του Μακρόν και του Σολτς και τη στήριξη του Ντράγκι, δεν κατάφερε να φέρει κοντά την ιμπεριαλιστική ειρήνη.

Η Γερμανία έχει πρόβλημα, η τρικομματική κυβέρνηση Σολτς έχει πρόβλημα. Ο ίδιος ο Σολτς πρέπει να υποστηλώσει το προσωπικό του πολιτικό ανάστημα, που κλυδωνίζεται. Ομως, πέρα από την οραματική μπαρουφολογία μπορεί κανείς στις προτάσεις του Σολτς να διακρίνει τον παραδοσιακό γερμανικό ιμπεριαλιστικό πραγματισμό.

«Πότε, αν όχι τώρα, θα δημιουργήσουμε μια κυρίαρχη Ευρώπη που θα μπορεί να επικρατήσει σε έναν πολυπολικό κόσμο; Πότε, αν όχι τώρα, θα υπερβούμε τις διαφορές που μας παραλύουν και μας διχάζουν εδώ και χρόνια;», διερωτήθηκε ο Σολτς. Και έδωσε την απάντηση μόνος του, παρουσιάζοντας τις θέσεις του για μια συνολική μεταρρύθμιση της δομής της ΕΕ, που έχει στο κέντρο της τη λήψη αποφάσεων κατά πλειοψηφία με απομάκρυνση από την αρχή της ομοφωνίας. Ακόμη κι αν αυτό έχει κόστος για τη Γερμανία, είπε, για να δείξει… φεντεραλιστής. 

Καταρχάς, αυτή δεν είναι καινούργια αλλά παλιά, σχεδόν πάγια θέση της Γερμανίας, που την επαναλάμβανε συχνά και η Μέρκελ. Εκείνο που επιδιώκει ο Σολτς είναι η περιθωριοποίηση των «ενοχλητικών», δηλαδή των καθεστώτων που στις συνθήκες του πολέμου έχουν ενισχύσει την εξάρτησή τους από τις ΗΠΑ, ενώ παράλληλα έχουν βέτο στις κρίσιμες αποφάσεις της ΕΕ. Ο γερμανογαλλικός άξονας μπορεί να βρει πλειοψηφίες με τις υπόλοιπες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις (Ιταλία, Ολλανδία, Βέλγιο) και με την Ισπανία, διαμορφώνοντας έτσι έναν «σκληρό πυρήνα» εντός της ΕΕ, που κανένα αμερικανόπνευστο βέτο δε θα μπορεί να τον εμποδίσει να δράσει.

Για να γίνει αυτό, όμως, θα πρέπει να αναθεωρηθούν οι Συνθήκες ΕΕ. Μένει να δούμε αν η γερμανική ιμπεριαλιστική κυβέρνηση θα δράσει άμεσα για να υλοποιήσει το «όραμα» Σολτς, αλλά και ποια θα είναι η ανταπόκριση των υπόλοιπων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων. Σε κάθε περίπτωση, η διαδικασία αναθεώρησης των Συνθηκών δεν μπορεί να είναι σύντομη.

Και η ανάγκη προετοιμασίας της ΕΕ για τη μελλοντική υποδοχή νέων μελών, από τα Δυτικά Βαλκάνια μέχρι τη Μολδαβία και τη Γεωργία, στην οποία αναφέρθηκε ο Σολτς, δεν είναι κάτι καινούργιο. Είναι πάγια θέση της γερμανικής πολιτικής εδώ και χρόνια. Κι αν καθυστέρησε να ξεκινήσει η ενταξιακή διαδικασία για τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, αυτό οφείλεται σε μπλοκάρισμα από τη Γαλλία, που δεν ήθελε να ενισχυθεί ο «γερμανικός πυλώνας» εντός της ΕΕ. Ο Μακρόν ήρε το άτυπο βέτο του στο πλαίσιο ενός γενικότερου παζαριού στο πλαίσιο του γερμανογαλλικού άξονα.

Αντίθετα, καινούργια θέση είναι η «ισχυρότερη αμυντική συνεργασία», στην οποία αναφέρθηκε ο Σολτς. Η Γερμανία τα προηγούμενα χρόνια τηρούσε σχεδόν εχθρική στάση έναντι της »κοινής ευρωπαϊκής άμυνας». Θυμίζουμε και την υστερία του Τραμπ, επειδή η Γερμανία δεν συμμορφωνόταν στη νατοϊκή υποχρέωση για διάθεση του 2% του ετήσιου ΑΕΠ για στρατιωτικές δαπάνες. Η θέση που διατύπωσε ο Σολτς έρχεται ως λογική συνέπεια της απόφασης που πήρε σύσσωμο το γερμανικό πολιτικό σύστημα για την ενίσχυση του γερμανικού στρατιωτικού οπλοστάσιου με δαπάνες ύψους 100 δισ. ευρώ.

Συγκεκριμενοποιώντας παραπέρα τη γερμανική πρόταση, ο Σολτς πρότεινε τη δημιουργία ενός «ευρωπαϊκού συστήματος αεράμυνας», με «ευρωπαϊκό αρχηγείο», καθώς και μιας «ευρωπαϊκής μονάδας ταχείας αντίδρασης ως το 2025», στην οποία η Γερμανία -αναγνωρίζοντας την «ειδική ευθύνη της», όπως είπε ο καγκελάριος- προτίθεται να συνεισφέρει μια δύναμη 5.000 στρατιωτών. Επομένως, μιλάμε για έναν «ευρωστρατό» δύναμης πολλών χιλιάδων, με τα ανάλογα οπλικά συστήματα, φυσικά.

Πρόκειται για ένα «ευρωπαϊκό ΝΑΤΟ», υπό γερμανικό ή γερμανογαλλικό έλεγχο, δίπλα στο ελεγχόμενο από τους Αμερικανούς ΝΑΤΟ; Κανένας τους δεν θα το ονομάσει έτσι, αλλά περί αυτού πρόκειται. Πόσο κοντά βρίσκεται μια τέτοια διαδικασία; Το 2025 που έβαλε ως χρονικό ορόσημο ο Σολτς δεν είναι καθόλου μακριά. Και η απόφαση για στρατιωτικές δαπάνες ύψους 100 δισ. ευρώ, που εγκρίθηκε πανηγυρικά από τη Μπούντεσταγκ, έχει αρχίσει να υλοποιείται.

Τέλος, ο Σολτς, αφού επανέλαβε το γνωστό… ποίημα («Στηρίζουμε την Ουκρανία που δέχεται επίθεση, οικονομικά, πολιτικά, ανθρωπιστικά και στρατιωτικά») και υποσχέθηκε διαρκή στρατιωτική βοήθεια στο καθεστώς Ζελένσκι, ώστε να ενισχύσει τον ουκρανικό στρατό με στόχο «μια ελεύθερη και ανεξάρτητη Ουκρανία σύντομα», πέρασε στο… παρασύνθημα, μιλώντας για την ανάγκη ενός «Σχεδίου Μάρσαλ» για την Ουκρανία. Εξήγγειλε μάλιστα ότι στις 25 Οκτώβρη θα γίνει στο Βερολίνο Διεθνής Διάσκεψη για την Ανοικοδόμηση της Ουκρανίας! Ακόμη γίνεται πόλεμος, αλλά οι γερμανοί ιμπεριαλιστές προετοιμάζονται εντατικά για τις μπίζνες μετά τον πόλεμο, στο πλαίσιο μιας ιμπεριαλιστικής ειρήνης.

Είναι προφανές ότι η ομιλία του Σολτς στην Πράγα είχε σε μεγάλο βαθμό επικοινωνιακό χαρακτήρα. Εντασσόταν στην προσπάθεια αναστήλωσης του προσωπικού του κύρους και της δημοτικότητάς του, που έχει κατρακυλήσει στα τάρταρα. Ομως, δεν στερούνταν πολιτικής σημασίας. Στο νέο περιβάλλον που έχει δημιουργήσει ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος στην Ουκρανία, οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις της ΕΕ ασφυκτιούν και η Γερμανία, ως η πιο ισχυρή απ’ αυτές, πρέπει να αντιδράσει. Μέχρι στιγμής δεν τα έχει καταφέρει, όμως δεν πρόκειται να υψώσει λευκή σημαία. Είναι στη φύση του ιμπεριαλισμού να προσπαθεί συνεχώς να αποκτήσει πλεονέκτημα έναντι των ανταγωνιστών του.

Θα υπάρξουν σίγουρα εξελίξεις, τις οποίες δεν μπορούμε φυσικά να προσδιορίσουμε (δεν μας αρέσει και η σεναριολογία, ως γνωστόν). Εκείνο που πρέπει να σημειωθεί, ως επίλογος σ’ αυτό το σημείωμα, είναι πως η ΕΕ δεν πρόκειται να βαθύνει την «ομοσπονδιοποίησή» της. Η ΕΕ θα παραμείνει ένας συνασπισμός ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, με κοινά και αντιτιθέμενα συμφέροντα. Αυτό που θα βαφτιστεί «περαιτέρω ομοσπονδιοποίηση» -όταν γίνει και με όποια μορφή κι αν έχει- θα είναι μια συμφωνία των βασικών ιμπεριαλιστικών δυνάμεων της ΕΕ, προκειμένου να υπερασπιστούν τα συμφέροντά τους, όχι μόνο έναντι της ιμπεριαλιστικής Ρωσίας αλλά και έναντι των «εταίρων και συμμάχων» ΗΠΑ. 

Η αναφορά του Σολτς σε «πολυπολικό κόσμο» δεν ήταν τυχαία. Τοποθέτησε τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις της ΕΕ σε έναν πόλο διακριτό από τη Ρωσία, την Κίνα και τις ΗΠΑ. Αυτός ο στρατηγικός προσανατολισμός, απόλυτα συμβατός με τη φύση του μονοπωλιακού καπιταλισμού και τη διεθνή πολιτική των ιμπεριαλιστικών κρατών του, δεν έχει σχέση με την ειρήνη, όπως διακήρυξε (και) ο Σολτς. Ο πόλεμος και η ειρήνη τους έχουν τα ίδια απαίσια χαρακτηριστικά, για να θυμηθούμε τον Μπρεχτ. 

Οι λαοί θα πληρώσουν με αίμα και ιδρώτα τις εξελίξεις. Στον πόλεμο και στην ειρήνη των ιμπεριαλιστών. Μόνο ο επαναστατικός αγώνας για την ανατροπή του καπιταλισμού μπορεί να διαγράψει μια άλλη προοπτική για την εργαζόμενη ανθρωπότητα.

Εκτύπωση 🖨
ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΓΕΡΜΑΝΟΓΑΛΛΙΚΟΣ ΑΞΟΝΑΣ ΗΠΑ ΜΑΚΡΟΝ ΝΑΤΟ ΠΟΛΕΜΟΣ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΡΩΣΙΑ ΣΟΛΤΣ
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο ΆρθροΣαν σήμερα 1 Σεπτέμβρη
Επόμενο άρθρο Δεν τον έσωσε ούτε η γνώση της γερμανικής

Σχετικά Αρθρα

Διαμονές σε εποικισμούς και ημέρες με το στρατό: Πώς βρετανικές φιλανθρωπικές οργανώσεις προωθούν τη μετανάστευση στο Ισραήλ

Φιλανθρωπικές οργανώσεις εγγεγραμμένες στη Βρετανία προσφέρουν την ευκαιρία για εκπαίδευση με τον ισραηλινό στρατό, διαμονή σε εποικισμούς και επισκέψεις σε κατεχόμενα εδάφη

Διεθνή 12 Ιούλ 2026, 20:56

Το Ιράν έκλεισε το Στενό του Ορμούζ και απάντησε με συντριπτικούς βομβαρδισμούς αμερικάνικων βάσεων

Γαλιμπάφ: Η εποχή των μονομερών συμφωνιών τελείωσε

Διεθνή 12 Ιούλ 2026, 12:04

Οσα δε φτάνει η αλεπού τα κάνει κρεμαστάρια

Διεθνή 11 Ιούλ 2026, 09:42

«Μείωση της έντασης με το Ιράν» ζητούν τώρα οι αμερικάνοι ιμπεριαλιστές

Διεθνή 10 Ιούλ 2026, 20:24

Πλήρως ενσωματωμένη στο αστικό σύστημα εξουσίας η ευρωπαϊκή Ακροδεξιά

Το παράδειγμα της Λεπέν, που επανέρχεται με δικαστική βούλα

Διεθνή 10 Ιούλ 2026, 19:53

Δεν έχουν τα κότσια να επιστρέψουν στον πόλεμο κατά του Ιράν οι αμερικάνοι ιμπεριαλιστές

Οι Ιρανοί απάντησαν πλήττοντας αμερικάνικες βάσεις στον Κόλπο

Διεθνή 10 Ιούλ 2026, 14:07
Ροή Ειδήσεων
Διεθνή

Διαμονές σε εποικισμούς και ημέρες με το στρατό: Πώς βρετανικές φιλανθρωπικές οργανώσεις προωθούν τη μετανάστευση στο Ισραήλ

Φιλανθρωπικές οργανώσεις εγγεγραμμένες στη Βρετανία προσφέρουν την ευκαιρία για εκπαίδευση με τον ισραηλινό στρατό, διαμονή σε εποικισμούς και επισκέψεις σε κατεχόμενα εδάφη

12 Ιούλ 2026, 20:56
Διεθνή

Το Ιράν έκλεισε το Στενό του Ορμούζ και απάντησε με συντριπτικούς βομβαρδισμούς αμερικάνικων βάσεων

Γαλιμπάφ: Η εποχή των μονομερών συμφωνιών τελείωσε

12 Ιούλ 2026, 12:04
Αθλητισμός

Μια τοιχογραφία μέσα στα ερείπια: Πώς ο Χοσάμ Χασάν έγινε ο ήρωας της Γάζας στο Μουντιάλ

12 Ιούλ 2026, 09:57
Παιδεία

Μας πήρανε χαμπάρι και πλάκωσαν σωρηδόν όλα τα κολλέγια για να πανεπιστημιοποιηθούν

12 Ιούλ 2026, 09:27
Καταστολή

Μπόνους απέλασης: 250 ευρώ σε δικηγόρους άμα πείθουν τον αιτούντα άσυλο να δεχτεί την απέλαση

Με ΚΥΑ ντροπής, η κυβέρνηση Μητσοτάκη θέλει να μετατρέψει τους δικηγόρους σε ρουφιάνους

12 Ιούλ 2026, 09:19
Παιδεία

Πολυτεχνείο Κρήτης: Απαράδεκτες συνδικαλιστικές διώξεις σε φοιτητές της σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών (ΗΜΜΥ)

12 Ιούλ 2026, 08:43
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 12 Ιούλη

12 Ιούλ 2026, 00:01
Αγροτικά

Πέρασε και στην Ηπειρο η ευλογιά των αιγοπροβάτων

Πέντε εστίες στην ΠΕ Πρέβεζας μέσα σε μια εβδομάδα

11 Ιούλ 2026, 20:07
Εργατικά

Απεργία-Αποχή εκπαιδευτικών: Σκόπιμες καθυστερήσεις στην «αξιολόγηση» από τη διοικητική ιεραρχία

Για να κριθούν οι εκπαιδευτικοί που συμμετέχουν στην Απεργία-Αποχή με το αυστηρότερο καθεστώς του 2026

11 Ιούλ 2026, 17:03
Διεθνή

Οσα δε φτάνει η αλεπού τα κάνει κρεμαστάρια

11 Ιούλ 2026, 09:42
Αντικυνωνικά

ΑΝΤΙΚΥΝΩΝΙΚΑ

11 Ιούλ 2026, 00:02
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 11 Ιούλη

11 Ιούλ 2026, 00:01
Διεθνή

«Μείωση της έντασης με το Ιράν» ζητούν τώρα οι αμερικάνοι ιμπεριαλιστές

10 Ιούλ 2026, 20:24
Διεθνή

Πλήρως ενσωματωμένη στο αστικό σύστημα εξουσίας η ευρωπαϊκή Ακροδεξιά

Το παράδειγμα της Λεπέν, που επανέρχεται με δικαστική βούλα

10 Ιούλ 2026, 19:53
Διεθνή

Δεν έχουν τα κότσια να επιστρέψουν στον πόλεμο κατά του Ιράν οι αμερικάνοι ιμπεριαλιστές

Οι Ιρανοί απάντησαν πλήττοντας αμερικάνικες βάσεις στον Κόλπο

10 Ιούλ 2026, 14:07
Κόντρες

Τα παπαγαλάκια του βρομιάρη

10 Ιούλ 2026, 09:52
Διεθνή

Aποτυχημένη απόπειρα κατά του εκπροσώπου της Χαμάς, Χάζεμ Κάσεμ

Δολοφονήθηκε ένας Παλαιστίνιος και τραυματίστηκαν άλλοι

10 Ιούλ 2026, 07:02
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 10 Ιούλη

10 Ιούλ 2026, 00:01
Πολιτική

Υποκλοπές: Ολο το θάβουν το σκάνδαλο κι όλο πετάγεται μπροστά τους

Με κοινοβουλευτικό πραξικόπημα, η κυβέρνηση αφαίρεσε από την αντιπολίτευση το δικαίωμά της να καλέσει για ακρόαση τους Ντίλιαν και Δημητριάδη

9 Ιούλ 2026, 21:47
Αγροτικά

AΠΟΚΑΛΥΨΗ: Εξακολουθούσαν να δίνουν παράνομες επιδοτήσεις σε λαμόγια της Κρήτης, που ο Βάρρας είχε στείλει στον εισαγγελέα για άσκηση ποινικών διώξεων

9 Ιούλ 2026, 20:17
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΝΤΡΑ
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 12 Ιούλη

1964: Μεταρρυθμίσεις στην παιδεία – δωρεάν σχολικά βιβλία.

1967: Το καθεστώς της 21ης Απριλίου αφαιρεί την ελληνική ιθαγένεια από 480 έλληνες πολίτες.

1973: Καταδίκες 27 ατόμων από το στρατοδικείο Ιωαννίνων για συμμετοχή στην οργάνωση “Αρης Βελουχιώτης”.

1979: Βόμβα στα γραφεία της «Αερολιμήν Αθηνών ΑΕ» που κατασκευάζει το αεροδρόμιο στα Σπάτα (ΕΛΑ).

1993: Ψηφίζεται νέο ρωσικό σύνταγμα που αντικαθιστά εκείνο που ισχύει από την περίοδο του Μπρέζνιεφ.

1994: Ο Γιασέρ Αραφάτ εγκαθίσταται στη Λωρίδα της Γάζας μετά από 27 χρόνια.

2003: Βόμβα της Λαϊκής Επαναστατικής Δράσης έξω από τα γραφεία της ασφαλιστικής εταιρείας «Alico» στη Λεωφόρο Μεσογείων.

2005: Βόμβα στο εργοτάξιο της «Ακτωρ Τεχνοδομική» στο Γκάζι (Λαϊκή Επαναστατική Δράση).

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

– Τι σας έπεισε ότι το νέο εγχείρημα του Αλέξη Τσίπρα μπορεί να εκφράσει τον προοδευτικό χώρο;

Συνάντησα έναν ώριμο, πεπειραμένο και κατασταλαγμένο άνθρωπο χωρίς την οποιαδήποτε προσωπική φιλόδοξη ανάγκη να γίνει πρωθυπουργός, αφού έχει βιώσει την εμπειρία αυτή. Αντιλαμβάνομαι ότι είναι η εσωτερική του αγωνία για τον λαό μας που βρίσκεται σε τεράστια αδιέξοδα, που τον παρακίνησε να βγει μπροστά για να υπάρξει και πάλι μια Ελλάδα της αξιοπρέπειας, όπου ο ήλιος θα λάμπει για όλους. Και ήδη περπατά με σοβαρά βήματα και με συνδυασμό οραματισμού και ρεαλισμού για τη μεγάλη πολιτική αλλαγή. Στην ΕΛΑΣ εναποτίθενται πια οι ελπίδες της χώρας για να υπάρξει ο προοδευτικός πόλος που θα βάλει τέλος στην κυβέρνηση της ΝΔ και θα εργαστεί για το κοινωνικό σύνολο και όχι για τα συμφέροντα. Ο δρόμος έχει ανοίξει.

Συνέντευξη Μαρίνου Σκανδάμη στην Political

(Πλάκα μας κάνεις; Αυτό είναι το ερώτημα που θα έρθει στα χείλη όποιου ή όποιας διαβάσει αυτό το απόσπασμα από συνέντευξη στην καραδεξιά Political του Μαρίνου Σκανδάμη, ο οποίος τη μια μέρα αποχώρησε από το ΠΑΣΟΚΙΝΑΛ και την επομένη «ορκίστηκε» σκιώδης υπουργός Προ Πο του Τσίπρα. Ωραία, πρέπει να γλείψει τον νέο αρχηγό, αλλιώς θα πέσει το τσιπρόκομμα να τον πλακώσει. Μα μ’ αυτό τον εντελώς γελοίο τρόπο; Δεν είχε, λέει, ανάγκη να γίνει πρωθυπουργός, γιατί… έχει βιώσει την εμπειρία αυτή! Δηλαδή, όποιος γίνεται μια φορά πρωθυπουργός «κλείνει»; Τότε γιατί διεκδικούν με νύχια και με δόντια δεύτερη και τρίτη άμα λάχει θητεία; Ο Τσίπρας τη διεκδίκησε το 2019, τη διεκδίκησε και το 2023. Εχασε και τις δυο φορές. Αναγκάστηκε να παραιτηθεί να παραιτηθεί από πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, δεν ήταν επιλογή του. Εκλογές άλλες δεν έγιναν από το 2023. Οι επόμενες θα είναι αυτές του 2027 στις οποίες θα είναι και πάλι αρχηγός κόμματος εξουσίας. Δεν μπορεί καν να το παίξει Κιγκινάτος που είχε αποσυρθεί στα κτήματά του και τον παρακάλεσε η σύγκλητος να επιστρέψει για να αντιμετωπίσει τους εχθρούς της Ρώμης. Επί τρία χρόνια σχεδιάζει και ξανασχεδιάζει το πώς θα επιστρέψει. Μέχρι και «αλμυρή» εταιρία γάλλων συμβούλων προσέλαβε για να του κάνει τον προσωπικό πολιτικό σχεδιασμό. Και κάτι Σκανδάμηδες προσπαθούν να μας πείσουν ότι τον επανέφερε η… η εσωτερική του αγωνία για τον λαό μας που βρίσκεται σε τεράστια αδιέξοδα! Και ο Σκανδάμης, βέβαια, την ίδια δοαδρομή ακολουθεί, σε πιο χαμηλό όροφο: κατάλαβε ότι έδρα στην Αχαΐα με το ΠΑΣΟΚΙΝΑΛ δεν πρόκειται να δει και έριξε γέφυρες προς το τσιπρόκομμα, διαπραγματευόμενος μια θέση σκιώδους υπουργού που θα του δώσει το προβάδισμα στη σταυροδοσία. Οταν μας φτύνουν μέσα στα μούτρα μας με τέτοιες παπάρες, εκείνο που ομολογούν είναι ότι δεν έχουν ούτε ένα τόσο δα ιδεολογικοπολιτικό επιχείρημα. Ενα επιχείρημα προγραμματικό. Η πολιτική είναι δεδομένη για όλους τους. Κατευθυνόμενη από τον αυτόματο πιλότο των Βρυξελλών. Εκείνο που διεκδικούν ν’ αλλάξει είναι οι διαχειριστές της. Γι’ αυτό καταφεύγουν σε τέτοιες γελοιότητες)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • 17Ν
    • Εφετείο 17Ν
  • ΕΛΑ
    • Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • Εφετείο ΕΛΑ
    • Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • Επαναστατικός Αγώνας
    • Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • 3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • 4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • Σπάζοντας την πολιορκία
    • Το ημερολόγιο της αποστολής
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo