Οι συνθήκες εργασίας των εκπαιδευτικών στα φροντιστήρια και τα Κέντρα Ξένων Γλωσσών είναι χειρότερες από αυτές όσων εργάζονται ακόμη και στα ιδιωτικά σχολεία (χαμηλό ωρομίσθιο, αδήλωτες ώρες, υποδηλωμένη εργασία, συμφωνίες κάτω από το τραπέζι, κ.λπ.). Eκμεταλλευόμενοι την ανυπαρξία κάθε ελέγχου οι φροντιστηριάδες πατούν στο λαιμό τους εργαζόμενους.
Η ΟΙΕΛΕ δημοσιεύει καταγγελία για μεγάλη αλυσίδα φροντιστηρίων που διαφημίζει ως διδακτική ώρα τα 60 λεπτά, σε αντιπαράθεση μάλιστα με τη θεσμοθετημένη διδακτική ώρα, που είναι 45 λεπτά. Τούτο σημαίνει ότι οι εργοδότες κλέβουν 15 διδακτικά λεπτά από τον εργαζόμενο, στον οποίο βέβαια δεν καταβάλλουν προσαυξημένες αποδοχές και αντίστοιχα κλέβουν ασφαλιστικές εισφορές.
Η ανακοίνωση-καταγγελία της ΟΙΕΛΕ
Η φροντιστηριακή αλυσίδα Διακρότημα εκμεταλλεύεται την εσκεμμένη αδράνεια του Υπουργείου Εργασίας και επιβάλλει παρανόμως 60λεπτη διδακτική ώρα! Μεγάλες οι ευθύνες της Γενικής Γραμματέως Εργασίας.
Το μεγάλο έλλειμμα εποπτείας στο χώρο των Φροντιστηρίων και των Κέντρων Ξένων Γλωσσών έχει αποθρασύνει ορισμένους μεγαλοϊδιοκτήτες που χωρίς αιδώ παραβιάζουν τη νομιμότητα. Μόλις λάβαμε από πολίτες έγγραφο φροντιστηρίου της γνωστής αλυσίδας «Διακρότημα» όπου διαφημίζεται ως παροχή η 60λεπτη διδακτική ώρα (και μάλιστα αντιπαραθετικά ως προς τη νόμιμη 45λεπτη διάρκεια…).
Σύμφωνα με το άρθρο 30 του Ν. 4415/2016, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει:
«Η διδακτική ώρα για τα Φροντιστήρια και τα Κέντρα Ξένων Γλωσσών αντιστοιχεί σε χρονική διάρκεια σαράντα πέντε (45) λεπτών της ώρας».
Ψιλά γράμματα όλα αυτά τόσο για τους κυβερνώντες όσο και για τους επιχειρηματίες της εκπαίδευσης που, εκμεταλλευόμενοι το πράσινο φως που τους δίνει η ανυπαρξία των εποπτικών αρχών, κάνουν ό,τι θέλουν στην κυριολεξία.
Για ποιο λόγο πολλοί από τους ιδιοκτήτες στους χώρους αυτούς παραβιάζουν τη συγκεκριμένη διάταξη; Με τον τρόπο αυτό οι εργοδότες κερδίζουν για κάθε ώρα 15 διδακτικά λεπτά για τα οποία δεν καταβάλουν αποδοχές και ασφαλιστικές εισφορές, καθώς μετατρέπουν τη διδακτική ώρα παρανόμως σε 60λεπτη. Αν υπολογιστεί ότι χονδρικά οι ώρες λειτουργίας των Φροντιστηρίων και των Κέντρων Ξένων Γλωσσών είναι 7 ημερησίως (από τις 3 έως τις 10), αντιλαμβάνεται κανείς ότι τα κέρδη των ιδιοκτητών και οι ταυτόχρονες απώλειες εργαζόμενων και δημόσιων ταμείων ανέρχονται μηνιαίως σε εκατομμύρια ευρώ! Ταυτόχρονα πλήττονται και οι (όχι πολλοί…) επιχειρηματίες που τηρούν τη νομιμότητα με αποτέλεσμα να ναρκοθετείται ο υγιής ανταγωνισμός.
Μεγάλες οι ευθύνες της Γ.Γ. Εργασίας κ. Στρατινάκη που γνώριζε εδώ και δύο χρόνια για το θέμα
Στη συνάντηση κλιμακίου της ΟΙΕΛΕ με την Γ.Γ. Εργασίας κ. Στρατινάκη προ 2 περίπου ετών τέθηκε, μεταξύ άλλων θεμάτων, το συγκεκριμένο ζήτημα και υπήρξε η διαβεβαίωση ότι θα ελεγχθεί η εν λόγω επιχείρηση. Οπως ανέφερε χαρακτηριστικά η ανακοίνωση της ΟΙΕΛΕ της 25/9/2020:
Δόθηκαν συγκεκριμένα στοιχεία για την ανερυθρίαστη δημόσια παρουσίαση της συγκεκριμένης παρανομίας από συγκεκριμένες εκπαιδευτικές μονάδες, όπως το «Διακρότημα», μια από τις μεγαλύτερες αλυσίδες Φροντιστηρίων, που σε ραδιοφωνικά spots και στην ίδια την ιστοσελίδα τους διαφημίζουν απροκάλυπτα την 60λεπτη διδακτική ώρα! Υπήρξε δέσμευση για άμεση παρέμβαση των υπηρεσιών του Υπουργείου σε συγκεκριμένες παραβιάσεις.
Δυστυχώς, οι δεσμεύσεις για έλεγχο στη συγκεκριμένη αλυσίδα δεν τηρήθηκαν ποτέ, καθώς φαίνεται ότι η επιρροή των επιχειρηματιών είναι ισχυρότερη από την αναγκαιότητα εφαρμογής του νόμου. Βεβαίως, δεν τηρήθηκε και καμιά άλλη από τις υπόλοιπες δεσμεύσεις που έδωσε στους εκπροσώπους της ΟΙΕΛΕ η κ. Στρατινάκη εκείνη την ημέρα…
Δεν πειράζει. Οι δεκάδες χιλιάδες των ιδιωτικών εκπαιδευτικών θα δώσουν σύντομα τις απαντήσεις τους σε όσους υποβοηθούν με την εσκεμμένη απουσία τους τη βάναυση εργασιακή τους εκμετάλλευση και τη ληστεία των δημόσιων ταμείων.