Από τα μέσα Γενάρη κρατάει αυτή η ιστορία. Ηταν τότε που η κυβερνητική προπαγάνδα πανηγύριζε ότι η πανδημία τελειώνει, διότι η παραλλαγή Ομικρον είναι ακίνδυνη, θα κολλήσουμε όλοι και τέρμα. Εκείνη την περίοδο, η Ομικρoν ακόμη δεν είχε κυριαρχήσει. Συνυπήρχε με την εξαιρετικά φονική παραλλαγή Δέλτα. Η κυβερνητική προπαγάνδα, όμως, στηρίζοντας μια τακτική ανάπτυξης της ανοσίας της αγέλης, μέσω φυσικής νόσησης, από τη μια ισχυριζόταν ότι η Δέλτα έχει εξαφανιστεί και από την άλλη ότι η Ομικρον είναι ακίνδυνη. «Πρακτικά δεν έχουμε διασωληνώσεις από τη μετάλλαξη Ομικρον», έλεγε ο Μητσοτάκης, στη συνέντευξη-μπούρδα που έδωσε στον Χατζηνικολάου στις 13 Γενάρη.
Τότε, λοιπόν, δημοσιεύσαμε ένα εκτενές άρθρο υπό τον τίτλο: Δεν θέλουν ουσιαστική γονιδιωματική επιτήρηση, γιατί θα τους χαλούσε την προπαγάνδα με την οποία καλύπτουν την εγκληματική διαχείριση της πανδημίας. Στο πλαίσιο αυτού του άρθρου, διατυπώσαμε την εξής απλή και απολύτως λογική πρόταση:
«Και βέβαια, ουδείς γνωρίζει από ποιο στέλεχος έχουν προσβληθεί οι ασθενείς που εισάγονται στα νοσοκομεία και αυτοί που εισάγονται στις ΜΕΘ, ώστε να μπορεί να εκτιμηθεί και η νοσηρότητα της παραλλαγής Ομικρον.
Αυτό θα μπορούσαν να το κάνουν με το Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης που υπάρχει. Ετσι κι αλλιώς αυτό το Δίκτυο δεν μπορεί να κάνει ευρεία γονιδιωματική επιτήρηση και να δώσει εικόνα για τα στελέχη που επικρατούν στη χώρα. Αρκεί να σκεφτούμε ότι την ώρα που αυτό το Δίκτυο έδινε για το σύνολο της χώρας Δέλτα 64% – Ομικρον 36%, η ομάδα του ΑΠΘ έδινε για τη Θεσσαλονίκη Δέλτα 80% έως 23% – Ομικρον 20% έως 77%. Το απόλυτο μπάχαλο, δηλαδή.
Θα μπορούσαν κάλλιστα να προσανατολίσουν το Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης αποκλειστικά στους ασθενείς που εισάγονται στα νοσοκομεία. Ο αριθμός τους είναι μικρός (σε σχέση με τον πληθυσμό της χώρας ή σε σχέση με τα κρούσματα). Κι αν δεν προλαβαίνουν τα εργαστήρια να κάνουν γονιδιωματική ανάλυση για το σύνολο των ασθενών, θα μπορέσουν να κάνουν στοχευμένη επιλογή δείγματος και να κάνουν γονιδιωματική ανάλυση για ένα μεγάλο ποσοστό των εισαγόμενων στα νοσοκομεία. Οταν έχεις, ας πούμε, δυνατότητα 3.500 γονιδιωματικών αναλύσεων το μήνα και έχεις 180.000 κρούσματα, αναλύεις γονιδιωματικά μόλις το 2% των κρουσμάτων. Αν όμως κάνεις γονιδιωματική ανάλυση σε 3.500 από τις 12.000 εισαγωγές στα νοσοκομεία (σε ένα μήνα), έχεις αναλύσει το 30% των σοβαρότερων κρουσμάτων. Η διαφορά είναι προφανέστατη.
Κάνουμε υπολογισμούς με βάση τη δεδομένη δυναμικότητα των εργαστηρίων του Δικτύου Γονιδιωματικής Επιτήρησης, που είναι ισχνή. Είναι κι αυτό μια ακόμη αθλιότητα της κυβέρνησης Μητσοτάκη, που αφορά την επιδημιολογική επιτήρηση της πανδημίας. Αθλιο τέστινγ, άθλια (ανύπαρκτη πλέον) ιχνηλάτηση, άθλια γονιδιωματική επιτήρηση. Θα μπορούσαν να ενισχύσουν τα εργαστήρια με επιστημονικό δυναμικό που υπάρχει στη χώρα. Το μόνο που τους ενδιέφερε, όμως, ήταν να στήσουν ένα κατ’ όνομα δίκτυο γονιδιωματικής επιτήρησης (αν βόλεψαν και κάποιους δεν το γνωρίζουμε).
Αν η γονιδιωματική επιτήρηση προσανατολιζόταν στους εισαγόμενους στα νοσοκομεία, θα μπορούσαμε να γνωρίζουμε τη νοσηρότητα για κάθε στέλεχος του ιού. Θα ξέραμε, για παράδειγμα, πάρα πολλά για τη νοσηρότητα του Ομικρον, καθώς θα βλέπαμε την πορεία κάθε ασθενούς που εισήχθη σε νοσοκομείο. Επίσης, παρακολουθώντας για ένα διάστημα τις εισαγωγές, θα βλέπαμε τη σχέση ανάμεσα στους εισαγόμενους με Δέλτα και τους εισαγόμενους με Ομικρον, όπως και την εξέλιξη των ασθενών που προσβλήθηκαν από το ένα και από το άλλο στέλεχος. Θα γινόταν μια γιγα-μελέτη με αδιάσειστα συμπεράσματα.
Δεν είναι ότι δεν μπορούν να κάνουν κάτι τέτοιο, είναι ότι δεν θέλουν. Γιατί από μια τέτοια γονιδιωματική επιτήρηση θα φαινόταν η αλήθεια και δε θα μπορούσαν να αναπτύσσουν τη βρόμικη προπαγάνδα με την οποία καλύπτουν την εγκληματική διαχείριση της πανδημίας».
Τρεις μέρες αργότερα, θορυβημένο από τις αποκαλύψεις της ΚΟΝΤΡΑ-eksegersi.gr, το υπουργείο Υγείας έστειλε -διά του γενικού γραμματέα Υπηρεσιών Υγείας Ιωάννη Κωτσιόπουλου- εξαιρετικά επείγουσα εγκύκλιο στους διοικητές όλων των Υγειονομικών Περιφερειών της χώρας, με την οποία τους καλούσε να διατάξουν τα Νοσοκομεία που εποπτεύουν να στέλνουν στα ειδικά εργαστήρια τραχειοβρογχικά δείγματα όλων των νέων διασωληνώσεων, εντός 24 ωρών από τη διασωλήνωση ή από την εισαγωγή ήδη διασωληνωμένων περιστατικών, προκειμένου να παρακολουθήσουν την πορεία της Ομικρον.
Σημειώσαμε τότε ότι κάνουν αυτό που έπρεπε να έχουν κάνει εδώ και καιρό. Τουλάχιστον από τότε που άρχισε η συζήτηση περί του στελέχους Ομικρον με τη μεγάλη μεταδοτικότητα και την ακόμη άγνωστη σε όλες τις πλευρές της νοσηρότητα (αλλά σίγουρα όχι «γριπούλα» ή «ήπια νόσο»). Επρεπε να φάνε το «κράξιμο» για να κάνουν το στοιχειώδες, το αυτονόητο.
Ενα μήνα αργότερα, παρακολουθώντας συνεχώς το θέμα, διαπιστώσαμε ότι ψέμα ήταν και η στοχευμένη γονιδιωματική επιτήρηση στις ΜΕΘ! Οι ίδιες οι εκθέσεις γονιδιωματικής επιτήρησης του ΕΟΔΥ, τις οποίες παρουσιάσαμε, αποδείκνυαν ότι η εγκύκλιος Κωτσιόπουλου ήταν καθαρά προσχηματική, για ν’ αποφύγουν την πίεση. Ηταν απ’ αυτές τις εγκυκλίους που στέλνονται για να μην εφαρμοστούν. Ετσι, η χώρα εξακολουθούσε να μην έχει ένα στοιχειώδες σύστημα γονιδιωματικής επιτήρησης, που θα βοηθούσε καθοριστικά στο σχηματισμό μιας σαφούς επιδημιολογικής εικόνας σχετικά με τα στελέχη που επικρατούν και με τη νοσηρότητα κάθε στελέχους.
Το ίδιο συνεχίζεται μέχρι σήμερα, όπως μπορεί να διαπιστώσει κανείς από την πιο πρόσφατη έκθεση γονιδιωματικής επιτήρησης του ΕΟΔΥ, που δημοσιοποιήθηκε στις 7 Απρίλη και αφορούσε την περίοδο μέχρι τις 27 Μάρτη (την παραθέτουμε στο τέλος).
Το δίμηνο πριν από τις 27 Μάρτη (δηλαδή από 27 Γενάρη) είχαν ελεγχθεί σε όλη τη χώρα 4.353 δείγματα, εκ των οποίων 4.137 προέρχονταν από τυχαία επιλογή και μόλις 216 από στοχευμένη λήψη ή επιλογή! Δε χρειάζεται να κάνουμε υπολογισμούς για να καταλάβουμε ότι δεν γίνεται κανένας γονιδιωματικός έλεγχος ούτε στους ασθενείς που εισάγονται στα νοσοκομεία ούτε σ’ αυτούς που νοσηλεύονται στις ΜΕΘ. Η εγκύκλιος Κωτσιόπουλου (την ξαναπαραθέτουμε στο τέλος) ήταν καθαρά προσχηματική.
Αρκεί να θυμίσουμε ότι τον Φλεβάρη είχαμε 2.360 νεκρούς και τον Μάρτη άλλους 1.650. Μόνο οι νεκροί αυτού του διμήνου ήταν τέσσερις χιλιάδες, ελάχιστα λιγότεροι από το σύνολο των δειγμάτων που ελέγχθησαν γονιδιωματικά από τα εργαστήρια αναφοράς και σχεδόν εικοσοπλάσιοι από τα δείγματα που ελήφθησαν στοχευμένα (τα δείγματα που λαμβάνονται από ασθενείς που νοσηλεύονται είναι, φυσικά, στοχευμένα). Εννοείται ότι στις ΜΕΘ νοσηλεύτηκαν περισσότεροι από τους θανόντες (υπάρχουν και άνθρωποι που αποσωληνώθηκαν και θεραπεύτηκαν), ενώ σε απλές κλίνες νοσηλεύτηκαν πολλαπλάσιοι.
Η έκθεση του ΕΟΔΥ δεν αναφέρει πού ελήφθησαν τα μόλις 216 στοχευμένα δείγματα του διμήνου πριν από τις 27 Μάρτη, αλλά το βέβαιο είναι ότι η γονιδιωματική επιτήρηση δεν αφορά ούτε τους εισαχθέντες στις ΜΕΘ ούτε γενικά τους νοσηλευθέντες με CoviD-19.